ایرانیان جهان
ظواهری؛ از پزشکی تا رهبری القاعده
چهارشنبه 12 مرداد 1401 - 3:00:36 PM
ایرانیان جهان - ایسنا /متن پیش رو در ایسنا منتشر شده و بازنشر آن به معنای تایید محتوایش نیست
ایمن الظواهری، رهبر القاعده که شنبه در حمله آمریکا به منطقه شیرپور در کابل، پایتخت افغانستان کشته شد کیست؟
به گزارش سایت عربی21، "ابومحمد، ابوفاطمه، محمد ابراهیم، ابوعبدالله، ابوالمعز، طبیب، معلم، نور، استاد، ابومحمد نورالدین و عبدالمعز" برخی از اسامی مستعار ایمن الظواهری، رهبر القاعده هستند که در حمله پهپادی آمریکا در کابل، کشته شد.
قتل وی بعد از چهار ماه از حضورش در یک فایل تصویری در آوریل صورت می‌گیرد. الظواهری آن زمان شایعه قتلش را تکذیب کرده بود.
الظواهری که سابق بر این چشم پزشک و از خانواده متوسطی از پزشکان و روحانیان دینی بود، رهبری القاعده را بعد از کشته شدن اسامه بن لادن به دست نیروهای آمریکایی در مه 2011 برعهده گرفت. پیش از آن الظواهری دست راست بن لادن و صاحب نظر در القاعده بود.
پلیس فدرال آمریکا(اف بی آی)، وی را به قتل اتباع آمریکایی متهم کرده بود.
برنامه "پاداش به خاطر عدالت" وابسته به وزارت خارجه آمریکا نیز پاداشی شامل 25 میلیون دلار را در ازای دادن اطلاعاتی برای بازداشت الظواهری تعیین کرده بود.
برخی کارشناسان او را مغز متفکر حملات 11 سپتامبر 2001 در آمریکا می‌دانند.
الظواهری از پزشکی تا رهبری القاعده
"ایمن محمد ربیع الظواهری" 19 ژوئن 1951 در قاهره، پایتخت مصر به دنیا آمد و اهل خانواده‌ای متوسط و شامل بسیاری از پزشکان و دانشمندان بود.
جد وی ربیع الظواهری، امام جمعه ارشد الازهر بود. عبدالرحمن عزام یکی از دایی‌های وی نیز اولین دبیرکل اتحادیه عرب بود.
منتصر الزیات، نماینده گروه‌های اسلام گرا در کتابش آورده است که جد مادری وی عبدالوهاب عزام، استاد ادبیات شرق و رئیس دانشگاه قاهره است اما پدرش پزشک مشهور و استاد طب دانشگاه عین شمس بود. دایی‌اش محفوظ عزام معاون رئیس حزب کارگر بود.
وی در سن کم به اخوان المسلمین پیوست و در سن 15 سالگی به دلیل عضویت در این گروه بازداشت شد.
او در سن 16 سالگی نیز به اولین گروه محرمانه اسلام گرا پیوست و مثل بیشتر نسل دهه‌های هفتاد قرن گذشته از نوشته‌های سید قطب تاثیر پذیرفت.
الظواهری سال 1974 از دانشکده پزشکی فارغ التحصیل شد. وی مدرک ارشد جراحی را از دانشگاه قاهره در سال 1978 گرفت. افرادی که با الظواهری در دانشکده پزشکی دانشگاه قاهره درس می‌خواندند می‌گفتند او جوانی سر زنده بود که به سینما می‌رفت و موسیقی گوش می‌داد و با دوستانش شوخی می‌کرد.
وی پس از فارغ التحصیلی از دانشکده پزشکی در دانشگاه "عین شمس" به عنوان جراح (متخصص جراحی عمومی) مشغول به کار شد.
الظواهری جزو صدها فردی است که به دلیل ارتباط با ترور انور سادات، رئیس فقید مصر در سال 1981 پرونده آن‌ها برای محاکمه ارجاع داده شد. وی به دلیل در اختیار داشتن سلاح غیرقانونی سه سال را در زندان گذراند.
الظواهری همچنین مؤسس جنبش جهاد جماعت اسلامی مصر (در سن 15 سالگی) است. این جنبش مخالف دولت مصر بود و برای سرنگونی آن با ابزارهای خشونت آمیز تلاش کرد. در سال 1998 این گروه با رهبری الظواهری در گروه القاعده ادغام شد.
الظواهری در سال 1985 میلادی به عربستان و افغانستان سفر کرد و به عنوان پزشک در بیمارستان هلال احمر کویت در پیشاور مشغول به کار شد.
وی بعدا با اسامه بن لادن آشنا شد و با او به سودان و سپس به افغانستان رفت و بعد از انفجار ناو یو اس اس کول آمریکا و تجاوزات 11 سپتامبر به یکی از مهم‌ترین افراد تحت تعقیب آمریکا تبدیل شد.
در 10 اکتبر 2001، الظواهری در فهرست اولیه 22 "تروریست" تحت تعقیب توسط دفتر تحقیقات فدرال ایالات متحده ظاهر شد که توسط رئیس جمهور ایالات متحده جورج دبلیو بوش برای عموم منتشر شد.
وی به نقش داشتن در انفجارهای هفت اوت 1998 در سفارت‌های آمریکا در تانزانیا و کنیا متهم است.
دوستش منتصر الزیات می‌گوید که الظواهری زیر شکنجه مجبور شد مکان دوستش "عصام القمری" را لو بدهد که بعدا پلیس او را در درگیری‌ها به قتل رساند. این حادثه و قتل زن و پسرش در حمله آمریکا در افغانستان تأثیر بسیار بدی روی او گذاشت و باعث شد از پلیس و دستگاه‌های امنیتی در تمام کشورهای عربی نفرت پیدا کند و آن‌ها را کافر بخواند. همچنین باعث نفرت او از غرب و آمریکا شد. این حوادث باعث شد او تمام اتفاقات را نتیجه توطئه‌های غرب بداند.
الظواهری آخرین بار در شهرک خوست شرق افغانستان در اکتبر 2001 دیده و بعد از آن مخفی شد.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا دوشنبه از قتل الظواهری در حمله به منزلی در کابل خبر داد و گروه طالبان این عملیات را محکوم کرد.
ترجمه زینب غلامی

http://www.ilandnews.ir/Fa/News/322028/ظواهری؛-از-پزشکی-تا-رهبری-القاعده
بستن   چاپ