ایرانیان جهان
خط و نشان هسته‌ای کره شمالی برای غرب
پنجشنبه 10 آذر 1401 - 10:00:41
ایرانیان جهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پیونگ‌یانگ تا 29 نوامبر 2022 مجموعا 88 موشک را مورد آزمایش قرار داده است
محمد حسین لطف الهی| همزمان با مشکلات اقتصادی گسترده و نبود چشم‌اندازی برای حل‌وفصل مسائل و تنش‌ها با ایالات متحده و کره جنوبی، رهبر کره شمالی تلاش دارد تا بیش از گذشته بر اهمیت تسلیحات هسته‌ای در تامین امنیت و آینده این کشور تاکید کند.
بر اساس گزارش خبرگزاری مرکزی کره (KCNA) که تحت نظارت مستقیم دولت کره شمالی اداره می‌شود، کیم جونگ اون رهبر این کشور روز یکشنبه در یک سخنرانی در جمع نظامیان از کسانی که در توسعه موشک بالستیک قاره‎پیمای Hwasong-17 سهیم بوده‌اند تشکر کرد. کیم جونگ اون تاکید کرد که بدون سلاح‌های هسته‌ای محافظت از کره شمالی ممکن نیست. او افزود: «این حقیقتی است که تاریخ به ما آموخته است؛ تنها زمانی که قوی‌تر شویم قادر خواهیم بود از حال و آینده کشور و ملت دفاع کنیم. در دنیای کنونی فقط قدرت است که می‌تواند پیروزی را برای شما به ارمغان بیاورد.» کیم جونگ اون اعلام کرد که کره شمالی در حال برنامه‌ریزی برای ساختن «قوی‌ترین نیروی هسته‌ای در جهان» است. 
این موشک که به گفته کارشناسان نظامی توانایی هدف قرار دادن خاک امریکا را دارد روز جمعه 18 نوامبر با موفقیت مورد آزمایش قرار گرفته بود. شبکه خبری سی‌ان‌ان می‌نویسد این موشک بالستیک قاره‌پیما قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای را داراست. برخی منابع خبری نیز مدعی هستند که امکان دارد کره شمالی طی ماه‌های آینده یکی از موشک‌های حامل کلاهک هسته‌ای خود را آزمایش کند.
از منظر نظامی اگر کره شمالی بتواند چنین آزمایشی را با موفقیت به سرانجام برساند، تهدیدی بزرگ برای امنیت ایالات متحده خواهد بود. به گزارش «اعتماد»، تا پیش از این کره شمالی چندین بار اقدام به آزمایش موشک‌های قاره‌پیما کرده بود اما آزمایش روز 18 نوامبر موشک Hwasong-17 نشان داد که پیونگ‌یانگ می‌تواند یک موشک قاره‌پیما با ابعاد بزرگ را به هوا پرتاب کند و این موشک بین یک الی دو ساعت به صورت مداوم بتواند به پرواز ادامه دهد بدون اینکه دچار آتش‌ُسوزی شود. در صورتی که کره شمالی بتواند چنین آزمایشی را با موشکی حامل کلاهک هسته‌ای تکرار کند این موضوع یک پیروزی بزرگ نظامی برای پیونگ یانگ خواهد بود.
کره شمالی نزدیک به یک ماه پیش از این آزمایش موشکی، یک بار دیگر اقدام به آزمایش موشک Hwasong-17 کرده بود که این آزمایش شکست خورد و موشک در آسمان آتش گرفت. هانس کریستینسن، مدیر پروژه اطلاعات هسته‌ای کره شمالی در فدراسیون دانشمندان امریکایی در این باره می‌گوید: «این واقعیت که موشک در آزمایش جدید آتش نگرفت نشان می‌دهد آنها توانسته‌اند در کوتاه‌مدت به نواقص فنی خود آگاه شوند و از آزمایش قبلی درس بگیرند.»
سی‌ان‌ان گزارش داده است که توانایی نظامی جدید دیگری که کارشناسان حدس می‌زنند پیونگ یانگ به زودی از آن رونمایی کند، موشک‌هایی با قابلیت حمل کلاهک‌های هسته‌ای هستند که توانایی خروج از جو زمین و بازگشت دوباره به جو را دارند. کره شمالی پیش‌تر این توانایی کلیدی را نداشت.
در طول سال 2022 میلادی، تعدادی از تحلیلگران نظامی و مقام‌های اطلاعاتی چندین بار هشدار داده بودند که احتمال انجام آزمایش هسته‌ای از سوی کره شمالی وجود دارد. استناد این تحلیلگران و مقام‌های اطلاعاتی به تصاویر ماهواره‌ای و داده‌هایی بود که تحرکاتی گسترده پیرامون تاسیسات مربوط به آزمایش هسته‌ای را نشان می‌داد. در صورتی که این آزمایش هسته‌ای انجام شود، اولین آزمایش هسته‌ای کره شمالی پس از 5 سال خواهد بود.
برخی کارشناسان نظامی معتقدند با آزمایش روز 18 نوامبر احتمال انجام یک آزمایش هسته‌ای در سال 2022 کاهش یافت و در صورتی که تنش میان کره شمالی و ایالات متحده بر سر حضور نظامی امریکا در منطقه ادامه پیدا کند کره شمالی به احتمال زیاد یک آزمایش موشک بالستیک دیگر را در دستور کار قرار خواهد داد.
ایالات متحده و متحدان غربی این کشور در منطقه به ویژه کره جنوبی به‌شدت از احتمال انجام یک آزمایش هسته‌ای جدید از سوی کره شمالی اظهار نگرانی می‌کنند. یون سوک یول، رییس‌جمهور کره جنوبی روز دوشنبه در گفت‌وگویی اختصاصی با خبرگزاری رویترز هشدار داد در صورتی که کره شمالی اقدام به آزمایش یک موشک حامل کلاهک هسته‌ای کند، شاهد یک واکنش مشترک و بی‌سابقه از سوی کره جنوبی و متحدان این کشور خواهد بود. او همچنین از چین خواست کمک کند تا کره شمالی را از پیگیری توسعه ممنوعه سلاح‌های هسته‌ای و موشک منصرف کند. یون سوک یول خطاب به مقام‌های چینی گفت که پکن باید به مسوولیت خود به عنوان یک عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل متحد عمل کند و اگر این کار را انجام ندهد، طبیعی است که حجم گسترده‌ای از تسلیحات به منطقه فرستاده شود. یون در ادامه تاکید کرد: «مشخصا چین توانایی این را دارد که در کره شمالی نفوذ کند و این وظیفه را دارد تا در این روند مشارکت کند. این مساله به خود پکن بستگی دارد که آیا نفوذش را برای صلح و ثبات اعمال کند یا خیر. اقدامات کره شمالی منجر به افزایش هزینه‌های دفاعی در کشورهای اطراف منطقه از جمله ژاپن و استقرار بیشتر تسلیحات و کشتی‌های امریکایی شده است.»
رییس‌جمهور کره جنوبی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر کره شمالی آزمایش هسته‌ای انجام دهد، پاسخ سئول و متحدانش از جمله امریکا و ژاپن چه خواهد بود، گفت: «پاسخ به نوعی خواهد بود که مشابه آن تاکنون دیده نشده است.» اما وی از ذکر جزییات در این خصوص خودداری کرد. یون سوک-یول افزود: «انجام آزمایش هسته‌ای توسط کره شمالی برای این کشور بسیار غیرعقلانی است.» یون ضمن مقصر دانستن جهان به دلیل عدم پشتکار در پاسخ دادن به سیاست کره شمالی در دهه‌های اخیر، گفت: ما باید قویا به اقدامات این کشور پاسخ دهیم. رییس‌جمهور کره جنوبی در رابطه با تنش‌های فزاینده میان چین و تایوان عنوان داشت، هرگونه درگیری براساس قوانین و نظم جهانی باید حل‌وفصل شود. وی در ادامه افزود: «من به‌شدت مخالف هرگونه تلاش برای تغییر وضعیت کنونی به صورت یکجانبه هستم.» یون در پاسخ به سوالی مبنی بر درگیری تایوان و نقش سربازان کره جنوبی و امریکا که در منطقه مستقر هستند، گفت: این نیروها وضعیت امنیتی کلی منطقه را در نظر دارند اما اصلی‌ترین نگرانی تلاش‌های نظامی کره شمالی است. مساله مهم پاسخ دادن به تهدید قریب‌الوقوعی است که ما را احاطه کرده است. رییس‌جمهور کره جنوبی در پایان تاکید کرد: «در حال حاضر ژاپن با تهدیدهای بیشتری از جانب برنامه‌های موشکی کره شمالی مواجه می‌شود. من معتقدم که دولت ژاپن نمی‌تواند از این مساله غافل شود.»
تنش‌ها در حالی میان کره جنوبی و کره شمالی در حال افزایش است که نشانه‌ای از آغاز گفت‌وگو و مذاکره میان دو کشور وجود ندارد. به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز، در سال 2022 کره شمالی مجموعا 88 موشک از انواع مختلف شامل موشک‌های بالستیک و کروز را مورد آزمایش قرار داده که در مقایسه با سال‌های گذشته رقمی بی‌سابقه بوده است. در دو ماه اخیر، این آزمایش‌ها شکل متفاوت‌تری به خود گرفته و پیونگ یانگ موشک‌هایی را مورد آزمایش قرار می‌دهد که از نظر ایالات متحده و کره جنوبی حساسیت‌برانگیزتر هستند. 
در 4 اکتبر، کره شمالی یک موشک بالستیک میان‌برد را مورد آزمایش قرار داد. این موشک از آسمان ژاپن عبور کرد و آژیر هشدار را در بخش‌هایی از خاک این کشور به صدا در آورد. در 2 نوامبر، دست‌کم 23 موشک از سوی کره شمالی شلیک شد که یکی از آن در نزدیکی سواحل شرقی کره جنوبی فرود آمد. یک روز بعد، کره شمالی 6 موشک قاره‌پیما را مورد آزمایش قرار داد. یکی از این موشک‌ها با طی مسیر 472 مایلی (759 کیلومتر) در سواحل شرقی کره شمالی فرود آمد. این موشک که با زاویه شلیک شده بود توانست به ارتفاع 1193 مایلی (1919 کیلومتر) برسد که نشان می‌داد در صورتی که برد مفید موشک بسیار بیشتر از آنچه مورد آزمایش قرار گرفت، بود.
ویکتور چا، معاون بخش آسیا و رییس بخش کره در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی در واشنگتن معتقد است ممانعت چین و روسیه، دو عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل متحد از اعمال فشار و تحریم‌های بیشتر علیه کره شمالی اصلی‌ترین دلیل تشدید فعالیت‌ها و نمایش‌های نظامی از سوی پیونگ‌یانگ است. به گفته او، پس از دیدار اخیر جو بایدن رییس‌جمهور امریکا و شی جین‌پینگ رییس‌جمهور چین روشن شد که امکان پیشرفت در مساله کره شمالی در حال حاضر وجود ندارد چرا که چین موافق افزایش فشار بر کره نیست.

http://www.ilandnews.ir/Fa/News/337856/خط-و-نشان-هسته‌ای-کره-شمالی-برای-غرب
بستن   چاپ