ایرانیان جهان
دیپلماسی پنهان برجامی
سه شنبه 11 بهمن 1401 - 19:57:52
ایرانیان جهان - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ابوالفتح: آمریکا از زیر بار مسئولیت برداشتن تحریم ها شانه خالی میکند
امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار صبح نو، اظهار کرد: فارغ از اینکه وزیر خارجه قطر به ایران می آمد یا نمی آمد، فارغ از اینکه در ایران چه اتفاقاتی بیفتد، فارغ از اینکه ایران به روسیه پهپاد 
می دهد یا نمی دهد و... مبادله پیام میان ایران و آمریکا بر سر برجام از ابتدا در جریان بوده و از این به بعد هم در جریان خواهد بود. وی با بیان اینکه آمریکایی ها بین دو سر یک طیف قرار دارند تاکید کرد: از یک طرف مایل نیستند به برجام سال 2015 بدون تحقق یافتن خواسته هاشان، بازگردند. در سر دیگر طیف، نمیخواهند وارد دنیای بدون برجام شوند. به همین دلیل هر بار به یک بهانه مثل سپاه، جنگ اوکراین، دولت رئیسی، علی باقری، دادن پهپاد به روسیه، اغتشاشات و... نمیخواهند از دو سر این طیف، عبور کنند.
ابوالفتح تصریح کرد: آمریکایی ها حتما مایل هستند که برجام احیا شوند اما آن برجامی که خودشان می خواهند. چیزی که آمریکایی ها میخواهند این است که علاوه بر برجام 2015، برجام های پلاس(مشخصا موضوع موشکی و فعالیت‌های منطقه ای ایران) را نیز میخواهند. اگر ایران خواسته های آنها را اجابت کند، آمریکایی ها به سرعت توافق را اعلام خواهند کرد. وی افزود: آمریکایی ها در جنگ روایت ها، مدام ایران را مقصر به نتیجه نرسیدن مذاکرات معرفی میکنند و هر بار یک بهانه میتراشند تا از زیر بار مسئولیت برداشتن تحریم ها شانه خالی کنند.
وی با اشاره به شائبه برگزاری دور بعدی مذاکرات در قطر به عنوان یکی از پیشنهادات وزیر امور خارجه این کشور به ایران تاکید کرد: مکان مذاکرات مهم نیست. قطر یا هر کشور دیگری تمایل دارند که نقش واسطه را ایفا کنند تا به آنها پرستیژ داده شود. مشکل در حاضر این نیست که مذاکرات در تهران باشد، یا در دوحه یا در وین و پاریس. ایران و آمریکا باید به توافق برسند و جای مذاکرات اصلا مهم نیست.
ابوالفتح با اشاره به سفر اخیر مقام قطری به ایران و احتمال تاثیر آن بر روند بعدی مذاکرات گفت: به نظر من این سفر تاثیری نخواهد داشت چون مشکل فراتر از آن است که کشور یا نهادی بتواند وساطت کند. وی تاکید کرد: من قصد کوچک کردن کشور قطر را ندارم اما بزرگ تر از این کشور، اتحادیه اروپاست که نتوانست مذاکرات را به نتیجه برساند. وقتی جوزپ بورل نتوانست مذاکرات را به ثمر برساند، دور از انتظار است که امیر قطر یا سلطان عمان بتوانند کاری کنند و گرهی باز کنند.
کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه خواسته های ایران و آمریکا از همدیگر بسیار فاصله دارد، با اشاره به دلایل به نتیجه نرسیدن مذاکرات گفت: حتما در داخل کشور اختلافاتی بر سر گذشته، حال و آینده برجام وجود دارد اما بحث سهم دو طرف(ایران و آمریکا) بر سر به نتیجه نرسیدن مذاکرات، مهم تر است. به نظر من سهم ایالات متحده آمریکا در به نتیجه نرسیدن مذاکرات، از سهم ایران بیشتر است چون کشور تحریم کننده، ایالات متحده آمریکاست و کشوری که باید تحریم ها را بردارد، این کشور است. بنابراین کشوری که باید تصمیم بگیرد میخواهد تحریم ها را بردارد یا خیر، ایالات متحده آمریکاست.
ابوالفتح گفت: آمریکا اگر اراده کند، میتواند تحریم ها را بردارد؛ همانطور که بعد از اغتشاشات اخیر در ایران و درباره موضوع استارلینک، آمریکا اعلام کرد که برخی از تحریم‌های خود در حوزه ارتباطات را برخواهد داشت. بنابراین آمریکا این توان را دارد که سایر تحریم ها را نیز بردارد. آمریکا اگر احساس کند که برداشته شدن تحریم ها یا بازگشت به برجام به نفعش خواهد بود، منتظر این نخواهد ماند که از ایران جواب منفی یا مثبت بگیرد.

http://www.ilandnews.ir/Fa/News/353367/دیپلماسی-پنهان-برجامی
بستن   چاپ