ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله حمایت/ نگاه دقیق به مذاکرات وین اخبار ایران

سرمقاله حمایت/ نگاه دقیق به مذاکرات وین
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - حمایت / « نگاه دقیق به مذاکرات وین » عنوان سرمقاله روزنامه حمایت نوشته دکتر جواد منصوری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران در خصوص برجام، در نوزدهم بهمن 99 از سوی رهبر معظم انقلاب در دیدار با فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش تشریح شد: «اگر می‌خواهند ایران به تعهدات برجامی -که چند تعهد آن را لغو کرده- برگردد، باید آمریکا تحریم‌ها را کلاً لغو بکند؛ آن‌هم نه به زبان و روی کاغذ که بگوید لغو کردیم؛ نه، بایستی در عمل تحریم‌ها را لغو کنند و ما راستی آزمایی کنیم و احساس کنیم که درست تحریم‌ها لغو شده، آن‌وقت ما هم به این تعهدات برجامی برمی‌گردیم؛ این سیاست قطعی جمهوری اسلامی است و مورد اتفاق مسئولان کشور هم هست و از این سیاست بر نخواهیم گشت.»
در این سیاست، تأکید شده تحریم‌ها باید در عمل «لغو» شوند و «تعلیق» آن‌ها قابل‌پذیرش نیست. کاخ سفید اعلام کرده اولاً همه تحریم‌ها را یکجا نمی‌تواند بی‌اثر کند، ثانیاً همان میزان را «تعلیق» خواهد کرد و ثالثاً ایران نباید بر تعلیق کلی تحریم‌ها اصرار کند. «رابرت مالی»، رئیس گروه اقدام علیه ایران در وزارت خارجه آمریکا پافشاری کشورمان بر لغو کلیه تحریم‌ها را صراحتاً ناشی از عدم جدیت ایران در بازگشت به برجام تفسیر و تأویل کرده بود.
تعلیق تحریم‌ها آن‌هم نه به‌صورت تمام و کمال بلکه به‌صورت جزئی، مغایر با سیاست کلان نظام است چراکه اگر لغو نشوند، همه زیرساخت‌های طراحی‌شده آمریکا برای اعمال محدودیت در بخش بانکی و نفتی، دست‌نخورده باقی خواهند ماند. به این مفهوم که زیرساخت‌های وزارت خارجه و خزانه‌داری محفوظ می‌مانند و نظارت خصمانه بر نحوه تراکنش‌های بانکی و فروش نفت ادامه خواهد یافت.
از سوی دیگر، در چارچوبی که واشنگتن تمهید کرده، تعلیق به معنی بازگشت‌پذیر بودن همه‌چیز است و این در حالی است که از نگاه طرف آمریکایی و غربی، ایران مجاز به بازگشت از تعهداتش نیست. به جریان معکوس کردن گام‌های برجامی که نگاه کنیم، این قاعده را متوجه می‌شویم. همزمان با آغازاین‌روند، اروپا و آمریکا از ایران خواستند بیش از این، برجام را نقض نکند، درحالی‌که طرف‌های اروپایی از همان ابتدا همه تعهداتش را نقض و به‌جز بخش بسیار ناچیزی، تقریباً همه الزاماتش را زیر پا گذاشته بود.
این موضع‌گیری حاکی از آن است که غرب برای ایران، گزینه بازگشت را در نظر نگرفته ولی همه اقدامات خود را قابل بازگشت می‌دانند. بنابراین، لغو نشدن کامل تحریم‌ها به مفهوم عدم تعادل در قرارداد ایران با آمریکا و اروپاست که یک‌طرف، خود را برای هر اقدامی محق می‌داند و طرف دیگر، حتی مجاز نیست که با کاستن از میزان تعهداتش، طرف غربی را متوجه بدعهدی‌های خود کند.
از سوی دیگر، از دست‌فرمان آمریکایی‌ها برمی‌آید که آن‌ها همان تعداد از تحریم‌ها را بنا دارند که به‌صورت تدریجی تعلیق کنند. به‌این‌ترتیب که از ایران خواسته‌اند ابتدا به برجام بازگردد و سپس طی یک فرایند زمانی، محدودیت‌ها را بکاهند. در این فرمول، خبری از لغو نیست بلکه تأکید بر تعلیق است. این تصمیم کاخ سفید نیز اساساً پذیرفتنی نیست چراکه طبق سیاست قطعی، ایران زمانی تعهداتش را انجام می‌دهد که پس از گام اول (لغو تمام تحریم‌ها)، راستی آزمایی نیز صورت بگیرد.
این روش آمریکایی‌ها البته مسبوق به سابقه است، در مذاکرات منتهی به برجام نیز همین رویه را داشتند و در عمل، تحریم‌ها روی کاغذ لغو شدند. حتی مسئولان وقت کشورمان نیز بر عایدی تقریباً صفر ایران از این رهگذر تأکید کردند. نکته مهم این است که حتی اگر فرض را بر این بگیریم که واشنگتن بنا دارد تحریم‌ها را به شیوه خود تعلیق کند، بین تعلیق بر روی کاغذ و اجرای آن، زمان زیادی وجود دارد چراکه نگاه آمریکا به این توافق، صرفاً در موضوع هسته‌ای نیست و نگرانی‌های خود در مسائل دیگر را کتمان نکرده است.
«رابرت مالی» در فروردین سال جاری طی گفتگویی با رادیو ملی آمریکا (ان.پی.آر)، رویکرد برجامی آمریکا در مذاکرات وین را مشخص و اظهار کرد: «چیزی که دنبال آن خواهیم بود، اول از همه، توافقی طولانی‌تر خواهد بود... همان‌طور که می‌دانید ما نگرانی‌هایی درباره برنامه موشک‌های بالستیک ایران داریم. ما نگرانی‌هایی درباره فعالیت‌های آن‌ها در منطقه داریم. می‌خواهیم درباره همه این موارد گفت‌وگو کنیم.»
در حقیقت آمریکا یک ساز و کار برای گروکشی از ایران تعریف کرده و درصدد است تعلیق‌ها را در چند مرحله، ابتدای روی کاغذ و سپس همان‌ها را منوط به توقف فعالیت‌های موشکی و منطقه‌ای کند. اضافه شدن «ریچارد نفیو»، معمار تحریم‌های ایران نیز گواه این مدعاست چراکه این سناریو پس از برجام اجرا شد و حالا با استخدام این سیاستمدار بدنام، بی کم‌وکاست به دنبال همان سیاست هستند.
بنابراین، زمین‌بازی آمریکا با آنچه ایران به دنبال آن است، تفاوت فاحش دارد و باید توجه داشت که کاخ سفید تا زمانی که صدای واحدی از داخل نشود، از موضع خود عقب‌نشینی نخواهد کرد. در مواردی شنیده‌شده که برخی می گویند لغو همه تحریم‌ها در اختیار رئیس‌جمهور آمریکا نیست بلکه در حوزه کنترل کنگره است و چون کنگره آماده لغو نیست بنابراین، بایدن با استفاده از اختیاراتش در قانون اساسی آن‌ها را تعلیق می‌کند! این قبیل مواضع پذیرفتنی نیست. اینکه آمریکایی‌ها در حوزه سیاست داخلی خود چه مشکلاتی دارند و چگونه می‌خواهند تعهداتشان در قبال ما را انجام دهند، به ایران مربوط نیست؛ همان‌گونه که واشنگتن نیز همین نگاه را دارد و بدون رودربایستی از کشورمان خواسته از سیاست قطعی خود دست بردارد. اخباری که به نقل از منابع مطلع در وین منتشر می‌شود، حاکی از آن است که مسیر مذاکرات در جهت تعلیق تحریم در بازه زمانی 120 و 180 روزه است. ضمن اینکه مدت‌زمان موردنیاز برای راستی آزمایی، سه تا 6 ماه است اما آمریکا با راستی آزمایی یک‌هفته‌ای موافقت کرده است.
همه این موارد حاکی از آن است که طرف‌های غربی یک‌بار دیگر با ژست متمدنانه و از در صلح و دوستی وارد مذاکره شده‌اند درحالی‌که نیتی جز مانع‌تراشی و ایجاد دست‌اندازهای جدید بر سر راه پیمایش ایران ندارند. ازاین‌رو، اصرار بر اجرای اسناد و سیاست‌های بالادستی از یک‌سو و اجماع داخلی از سوی دیگر، این پیام را ارسال می‌کند که ایران درحرکت خود به سمت قله‌های پیشرفت، دچار دودستگی نمی‌شود و این آمریکاست که با توجه به وخامت وضعیتش در غرب آسیا، ناچار است به قدرت به جمهوری اسلامی به‌عنوان یک قدرت منطقه‌ای اعتراف کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/249987/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لاپید: نتانیاهو باید ترس از یمنی‌ها را کنار بگذارد

مدودف: عملیات نظامی روسیه در اوکراین ابدی نیست

رویترز: آمریکا و اروپا در حال نهایی‌سازی پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه بین اوکراین و روسیه هستند

آلمان، اوکراین را نا اُمید کرد

شرط عجیب اسراییل برای صدور مجوز ورود کمک‌های غذایی به غزه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

ارتش پاکستان: پاسخ به هند قطعی و در زمان مشخص از سمت ما خواهد بود

احتمال حذف اسرائیل از معادله توافق هسته‌ای واشنگتن-ریاض

پوتین: مصر شریک کلیدی ما در آفریقا است

فرمانده مقاومت در حمله اسرائیل به شهادت رسید

پیشنهاد آتش‌بس روسیه و اوکراین در حال نهایی شدن است

آلمان، اوکراین را نا اُُمید کرد

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

سفیر روسیه تحریم‌های جدید لندن را «بی‌اثر» خواند

چراغ سبز ترامپ به خزانه‌داری آمریکا برای کاهش تعرفه چین

حمله به نظامیان پاکستان در وزیرستان 9 کشته برجای گذاشت

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

تمدید تعلیق پروازهای سوئیس، آلمان و هند به سرزمین‌های اشغالی

انتقاد رئیس‌جمهوری برزیل از ترامپ در دیدار با پوتین

دستیار پوتین: روسیه دنبال ازسرگیری صادرات گاز به اروپا است

ارتش یمن: به فرودگاه بن‌گوریون حمله موشکی کردیم

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

تصاویری از فرار دسته جمعی شهرک نشینان صهیونیست در پی شلیک موشک یمن

واکنش صهیونیست‌ها به حمله موشکی انصارالله یمن

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

آمریکا به اسرائیل: آتش‌بس در غزه را به عملیات نظامی ترجیح می‌دهیم

ترامپ: چین بازارهایش را به روی آمریکا بگشاید

کره شمالی رزمایش موشکی ضدهسته‌ای برگزار کرد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

روسیه: ایجاد رابطه با طالبان برای منافع ما ضروری است

اسلام‌آباد: هند منبع تأمین مالی ترورها در پاکستان است

شمار شهدای نوار غزه به 52 هزار و 787 نفر رسید

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

رسانه عبری: تنها در صورت تحقق معامله تبادل اسرا احتمالا ترامپ به اسرائیل سفر می‌کند

توافق روسیه و چین برای کمک به ثبات افغانستان

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی