ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چین در تنش زدایی سعودی-ایرانی نقش داشت؟ آسیا و اقیانوسیه

چین در تنش زدایی سعودی-ایرانی نقش داشت؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیپلماسی ایرانی /متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
گای برتون-مجمع شرق آسیا/ وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، اواخر مارس 2021 یک تور به شش کشور در خاورمیانه آغاز کرد. او در آستانه آغاز این سفر، در توضیح برنامه پنج ماده ای چین برای منطقه از احترام متقابل، برابری و عدالت، منع گسترش سلاح های هسته ای، امنیت جمعی و همکاری ها در زمینه توسعه سخن گفت.
اصول مندرج در برنامه پنج ماده ای به هیچ وجه بحث برانگیز نیست. این اولین مرتبه نبود که چین از تعیین برنامه ای اینچنینی برای خاورمیانه خبر می دهد. شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، در سال 2013 یک طرح چهار ماده ای را درباره درگیری های اسرائیل و فلسطین آغاز و چهار سال بعد، مجددا این طرح را راه اندازی و با اشاره به ابتکارعمل کمربند و جاده چین، به اسرائیل و فلسطین به عنوان شرکای مهم اشاره کرد.
آنچه طرح پنج ماده ای اخیر را منحصر به فرد می کند، دامنه گسترده تر آن است که دیگر درگیری ها در منطقه از جمله در سوریه، لیبی و یمن و همچنین رقابت های موجود در خلیج فارس را شامل می شود. وانگ همچنین با فاصله گرفتن از پیشنهادهای قبلی، پیشنهادهای مشخصی را برای نحوه کنترل تنش ها در خلیج فارس بیان کرد که شامل میزبانی «یک کنفرانس گفت و گوی چند جانبه» توسط چین برای کمک به ایجاد یک سازوکار اعتماد سازی می شود و به عنوان اولین قدم، می تواند «ایمنی تاسیسات نفتی و خطوط حمل و نقل» را تضمین کند.
در نهایت امر، شاید نشود طرح پنج موردی چین را یک برنامه جنجالی یا خاص توصیف کرد چرا که تا کنون هیچ بیانیه ای درباره زمان برگزاری کنفرانس یا نقش پکن در طراحی یا تضمین سازوکار مبتنی بر اعتماد صادر نشده است. به علاوه، این طرح تحت الشعاع پوشش رسانه ای توافقنامه همکاری 25 ساله بین چین و ایران قرار گرفت و این در حالی است که برخی ناظران معتقدند وسواس رسانه ای سبب شده این طرح چیزی بیش از آنچه که هست، به نظر برسد.
با این حال، نکته حائز اهمیت این بوده که روحیه طرح 5 موردی با تحولات منطقه ای همخوانی داشته اتفاقات در خاورمیانه شرایط را برای اجرای آن مهیا کرده است. مقامات سعودی و ایرانی برای اولین مرتبه در پنج سال گذشته (از زمان قطع روابط دیپلماتیک)، در بغداد دیدار کردند. در ابتدا سعودی ها برگزاری این دیدار را انکار می کردند، اما نهایتا در پایان ماه آوریل، ولیعهد محمد بن سلمان به طور ضمنی از این حرکت حمایت کرد و در یک مصاحبه تلویزیونی با ابراز امیدواری درباره «روابط خوب»، لحنی آشتی جویانه را جایگزین رویکرد تقابلی پیشین خود با ایران نمود. بسیاری از تحلیل گران در توضیح این تغییر، بر تغییراتی که در ایالات متحده در حال وقوع است و به ویژه بر ریاست جمهوری جو بایدن متمرکز شده اند. دولت پیشین دونالد ترامپ نه تنها ترامپ بیش از بایدن با محمد بن سلمان همدل بود، بلکه پس از خارج کردن ایالات متحده از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام، تحریم ها را مجددا علیه ایران اعمال و استراتژی «اعمال فشار حداکثری» را دنبال کرد. بایدن رویکرد چندان صمیمانه ای به محمد بن سلمان ندارد و دولت او عربستان را به دلیل عملیات نظامی تحت رهبری سعودی در یمن تحت فشار گذاشته و در صدد مذاکرات غیرمستقیم با ایران درباره آینده برجام برآمده است.
اما تمرکز صرف بر محوریت ایالات متحده در تحولات در حال وقوع در خاورمیانه، با توجه به روند فزاینده چند قطبی شدن خاورمیانه بسیار محدود کننده است. سکوت چین هم می تواند معنادار باشد و ممکن است تغییراتی ایجاد کند. برای نمونه، در بیانیه های رسمی به وضوح بیان شد که وانگ در سفر خود به منطقه درباره «صلح در خاورمیانه» گفت و گوهای صریحی داشته است.
چین توانایی اساسی و انگیزه کافی برای انجام چنین گفت و گوهایی را دارد.
اول اینکه، عربستان سعودی و ایران از مهم ترین کشورها برای فعالیت تجاری چین در خاورمیانه به شمار می روند. علاوه بر اهمیت در تجارت نفت، عربستان سعودی و ایران به ترتیب بزرگ ترین و سومین دریافت کننده سرمایه گذاری های چینی در منطقه هستند. بنابراین، بی ثباتی در منطقه از جمله در نتیجه رقابت های ایران و عربستان، بر منافع تجاری چین تاثیر منفی می گذارد.
دوم، چین ابزار تعامل با ریاض و تهران به صورت اساسی را دارد. این مساله که چین بارها تعهد خود را به عدم مداخله در أمور دیگر کشورها اعلام کرده، آن را به یک میانجی صادق بالقوه تبدیل می سازد. به علاوه، دو کشور ایران و عربستان اکنون سطح مشابهی از اهمیت را برای چین دارند: چین در سال 2016 توافق های همکاری استراتژیک جامعی با هر دوی آنها امضا کرده که بالاترین سطح از همکاری دیپلماتیک و به رسمیت شناختن اهمیت یک کشور است و می توان آن را نوع کوتاه مدتی از یک اتحاد رسمی قلمداد کرد. چنین مشارکت هایی معمولا در جهت گسترش روابط فراتر از حوزه اقتصادی و شامل تعامل و تبادل سیاسی در سطوح مختلف هستند.
سخن چین در اینجا اهمیت دارد و قابل چشم پوشی نیست. از نظر سعودی ها، رویکرد بایدن فاصله بین مواضع ایالات متحده و چین را در خلیج فارس کاهش می دهد. از نظر ایران، ژئوپلیتیک منطقه خلیج فارس آنقدری به سمت چین مایل شده که بتوان از آن به صورت اهرم فشار استفاده کرد و چین نشان داده که تمایل و آمادگی استفاده از قدرت خود در منطقه را دارد.
شکی نیست که در حال حاضر، چین نسبت به ایالات متحده در تاثیرگذاری بر رفتار عربستان و ایران مزایایی دارد، اما هنوز برای نتیجه گیری درباره تنش زدایی بین دو قدرت خاورمیانه و دوام این رویکرد، زود است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/250464/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخواست ترامپ برای استفاده از هواپیماهای نظامی

درخواست عجیب ترامپ در هفته‌های پایانی انتخابات

اسرائیل از مهمات آمریکایی در حمله به مرکز بیروت استفاده کرد

16 شرکت و23 کشتی ایرانی به فهرست سیاه وزارت خزانه‌داری آمریکا اضافه شدند

رژیم صهیونیستی در توهم تسلط بر کل منطقه

سقوط دو پله‌ای تیم ملی فوتبال ایران/ ژاپن پانزدهم جهان شد

سران 9 کشور اتحادیه اروپا بر لزوم آتش‌بس فوری میان لبنان و رژیم صهیونیستی تاکید کردند

اتحادیه اروپا در آستانه تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران

تاکید سران 9 کشور اتحادیه اروپا بر لزوم آتش‌بس فوری میان لبنان و اسرائیل

فیوز از «Charge» رونمایی می‌کند: یک تغییر دهنده بازی برای پرداخت‌های Web3

29 کشته و زخمی درپی حوادث ترافیکی در افغانستان

تحریم‌های جدید آمریکا علیه 16 نهاد در ایران

درخواست های عجیب ترامپ با دستاویز قرار دادن «تهدید ایران»

گاردین : اسرائیل از بمب های ساخت آمریکا در حمله مرگبار بیروت استفاده کرد

10 نکته درباره امنیت سایبری در 2024

تکرار حربه نخ نمای آمریکا علیه ایران/ تصویب تحریم‌های نفتی جدید

تحریم‌های جدید آمریکا علیه صنعت نفت و پتروشیمی ایران

تماس مهم وزیرخارجه آمریکا با رئیس پارلمان لبنان

تداوم اعتراضات دانشجویان علیه تجاوزات به غزه در کشور‌های مختلف جهان

استفاده اسرائیل از بمب‌های مرگبار آمریکایی در بمباران بیروت

ترامپ: اوباما به من رای خواهد داد چون از کم‌هوش‌ها خوشش نمی‌آید

گاردین: اسرائیل از بمب‌های ساخت آمریکا در حمله به بیروت استفاده کرد

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران برای همسویی با اسرائیل

از آمریکا و چین تا عربستان و ژاپن؛ نبرد کشورها در میدان هوش مصنوعی

بزرگ‌ترین مرکز تحقیق و توسعه اپل خارج از آمریکا، در چین راه‌اندازی شد

کری سنگین چوپان در مسترالمپیا

رایزنی وزیر خارجه آمریکا با میقاتی در خصوص وضعیت لبنان

پیش‌بینی یک کارشناس از قیمت طلا در روزهای آینده

تعیین تکلیف عجیب یک نماینده برای دولتی‌ها

ترس نفتی اعراب از جنگ

رویترز مدعی عزم اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران شد

ایتالیا، فرانسه و اسپانیا حمله رژیم صهیونیستی به نیروهای صلح‌بان را محکوم کردند

واکنش لبنان و اروپا به حملات اسرائیل علیه نیروهای یونیفل

نتیجه و خلاصه بازی فوتبال مجارستان

نتیجه و خلاصه بازی فوتبال بوسنی

تماس تلفنی بلینکن با رئیس پارلمان لبنان

فوری / آمریکا تحریم جدید علیه ایران وضع کرد

فوری| آمریکا دوباره ایران را تحریم کرد

اعلام تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

آلمان : یک بسته کمکی نظامی 1.5 میلیارد دلاری به اوکراین ارایه می دهم

آمریکا تحریم‌های جدید علیه ایران وضع کرد

جزئیات تحریم های جدید نفتی

برنامه اسرائیل بعد از حمله به ایران چیست؟

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران در حمایت از رژیم صهیونیستی (20 مهر 1403)

آمریکا 16 نهاد و 23 کشتی ایران را تحریم کرد

تحریم‌های سفت و سخت و جدید آمریکا علیه ایران

تماس تلفنی وزرای جنگ آمریکا و اسرائیل درباره حملات به لبنان

تحریم های جدید آمریکا علیه ایران

تحریم های جدید آمریکا علیه ایران به بهانه وعده صادق 2

زلنسکی: می‌خواهم جنگ با روسیه در سال 2025 پایان یابد