ایرانیان جهان

آخرين مطالب

وحشت کاذب از «قارچ سیاه» اخبار ایران

وحشت کاذب از «قارچ سیاه»
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - همشهری /متن پیش رو در همشهری منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
مریم سرخوش/ ترس از ابتلا به کرونا هنوز به‌پایان نرسیده که ماجرای جدیدی به فهرست نگرانی‌های مردم اضافه شده است؛ ابتلا به قارچ سیاه. از چند روز گذشته که یکی از متخصصان ماجرای ابتلا به این بیماری را مطرح کرد، موج جدیدی از ترس عمومی مردم شکل گرفته است. مردم به‌دنبال پاسخی به سؤال‌هایشان درباره این بیماری هستند، درحالی‌که متخصصان عفونی در گفت‌وگو با همشهری تأکید کردند که این بیماری جدیدی نیست، در سال گذشته 5مورد ابتلا در ایران گزارش شده، بیماری مسری نیست و بیش از همه بیماران مبتلا به دیابت یا بیماران دارای نقص ایمنی شدید که داروهای خاصی مصرف می‌کنند و درگیری عفونی شدیدی ناشی از ابتلا به کرونا دارند، در خطر قرار دارند. مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا و شروین شکوهی، رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان در کنار بسیاری از متخصصان تأکید می‌کنند که هراس مردم بی‌اساس است و نیاز به وحشت نیست.
قارچ سیاه تجربه جدیدی در ایران نیست
مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا و متخصص بیماری‌های عفونی جزو نخستین کسانی بود که درباره دیده شدن این بیماری در ایران صحبت کرد. او حالا در توضیح بیشتر به همشهری می‌گوید: «این بیماری از گذشته در ایران و کشورهای دیگر وجود داشته است، تنها اتفاق جدیدی که رخ داده این است که برخی از بیماران کرونایی که کورتون با دوز فوق فیزیولوژیک مثل دگزامتازون را برای مدت زمان طولانی دریافت می‌کنند، ممکن است این قارچ به دستگاه تنفسی، چشم، مغز و اعصاب آنها ورود پیدا کرده و منجر به عفونت شود، این بیماری هم بسیار کشنده است.» او به شیوع این بیماری در هند و کشورهای دیگر اشاره می‌کند: «این مسئله تنها در هند رخ نداده، بلکه در ایران هم چند‌ماه پیش در بیمارستان لقمان یک مورد ابتلا به قارچ سیاه را داشتیم که به‌دلیل تشخیص زودهنگام حال این بیمار با درمان ضد‌قارچ بهبود پیدا کرد. در کشور هند این موارد ابتلا اما بسیار قابل توجه است و می‌توان گفت که دلایلی ازجمله گرمای هوا، افزایش جمعیت مبتلا به کرونا و استفاده بیشتر از کورتون برای بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند این وضعیت را در آن کشور رقم زده است.» این متخصص در توضیح بیشتر درباره دلایل ابتلا به این بیماری می‌گوید: «خود بیماری کرونا، التهاب و درگیری ریوی ایجاد می‌کند که محیط را برای رشد قارچ مناسب می‌کند، از سوی دیگر، تجویز بیش از اندازه کورتون سیستم دفاع سلولی بدن را پایین می‌آورد و قارچ‌ها در این محیط ایجاد بیماری می‌کنند.» به‌گفته این متخصص، قارچ سیاه بیماری مسری‌ای نیست و تنها افرادی را هدف قرار می‌دهد که نقص سیستم ایمنی دارند؛ مثل مبتلایان به دیابت کنترل‌نشده، کسانی که استفاده بیش از حد از کورتون دارند یا بیماران دارای سرطان که شیمی‌درمانی شده‌اند. به همین دلیل نگرانی برای ابتلای عمومی به این بیماری وجود ندارد، فقط اینکه مردم از مصرف خودسرانه کورتون و دگزامتازون خودداری کنند.
گزارش تنها 5مورد ابتلا در یک‌سال گذشته
بیماران دیابتی که مبتلا به کرونا می‌شوند، بیشتر در خطر گرفتار شدن به قارچ سیاه هستند؛ پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری این موضوع را مطرح می‌کند و به همشهری می‌گوید: «بیشترین موارد ابتلا به قارچ سیاه در میان بیماران مبتلا به دیابت گزارش می‌شود، علت آن هم کاملا مشخص است، دیابت این افراد پس از ابتلا به کرونا، از کنترل خارج می‌شود، به همین دلیل برای درمان این افراد، کورتون تجویز می‌شود و این مسئله آنها را معرض ابتلا به موکورمایکوزیس قرار می‌دهد.»
با این همه اما طبرسی این اطمینان خاطر را می‌دهد که شیوع این بیماری آنقدر نیست که نگرانی ایجاد کند، اما به هر حال وجود دارد و باید مراقب بود؛ «میزان مرگ‌ومیر در اثر این بیماری، 50درصد است، در یک سال گذشته حدود 5مورد ابتلا در ایران گزارش شده که 2مورد از بیماران، جانشان را از دست دادند. تمام این بیماران دیابتی بودند و درگیری ریویی بالایی داشتند که ابتلا به قارچ سیاه، منجر به مرگ‌شان شد.» به‌گفته این متخصص، هم‌اکنون، مهم‌ترین خطر، کرونا به‌دلیل کشندگی بالای آن است نه قارچ سیاه؛ «دلیل شیوع بالای این بیماری در هند، بالا بودن جمعیت و آمار قابل توجه بیماران مبتلا به دیابت آنهاست. طی مدت اخیر هم با توجه به بحران کرونا مصرف کورتون به‌شدت افزایش پیدا کرده که این عوامل موجب افزایش بیماران کرونایی مبتلا به موکورمایکوزیس شده است.»
ایمنی پایین، دلیل ابتلا
نگرانی بالای مردم نسبت به ابتلا به قارچ سیاه، موضوعی است که از نظر شروین شکوهی، رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان، بی‌اساس است، چراکه این بیماری همیشه وجود داشته و نباید آن را پررنگ کرد. او به همشهری می‌گوید: «تمام پزشکان متخصصان در حوزه عفونی حتی پیش از کووید بیماران مبتلا به این قارچ را دیده‌اند. این بیماری به‌هیچ‌وجه قابل انتقال نیست. اسپور قارچ موکورمایکوزیس در بینی هر فردی وجود دارد و اگر شخصی به‌دلیل کرونا بستری شود، ممکن است بعد از چند روز همان اسپور شروع به ریشه و خراب کردن سینوس‌ها کند. این قارچ برای افرادی با سیستم ایمنی سالم مشکلی ایجاد نمی‌کند اما در کسانی که سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند می‌تواند منجر به بیماری شود.» به‌گفته این متخصص، ایمنی کم افراد دارای بیماری زمینه‌ای، خود بیماری کووید-19 و کاهش ایمنی بر اثر استفاده از داروهایی برای درمان کرونا تجویز می‌شود، منجر به عفونت موکور می‌شود؛ «از روز اول پاندمی کرونا هم ما با این بیماری مواجه بودیم و همین حالا هم، بیماری دارم که مبتلا به این عفونت است، این بیماری قارچی در سال‌های گذشته وجود داشته و همیشه هم مهم بوده، بنابراین اتفاق جدیدی نیست.» او درباره نشانه‌های ابتلا به این بیماری می‌گوید: «نشانه‌های ابتلا به این بیماری، درگیری سینوس‌هاست. این بیماری در تعداد بسیار کمی از مبتلایان به کرونا به‌دلیل پایین بودن ایمنی بدن، داروها و حمله قارچ به بافت‌های سالم سینوس، ایجاد می‌شود و اگر زود تشخیص داده نشود، منجر به مرگ می‌شود.»
نیازی به وحشت نیست
مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا هم معتقد است که نباید مردم را نگران کرد. او با انتقاد از اخباری که درباره عوارض نگران‌کننده ابتلا به بیماری قارچ سیاه در روزهای گذشته، به همشهری می‌گوید: «واقعا نمی‌دانم با وجود اینکه مردم با استرس و اضطراب‌های زیادی مواجهند، باز هم برخی افراد با مطرح کردن کشندگی قارچ موکورمایکوزیس این نگرانی‌ها را دامن می‌زنند. موکورمایکوزیس همیشه در بیماران دارای قند بالا عفونت‌های سیستمیک را رقم می‌زند که درصورت تشخیص زودهنگام قابل درمان است و اصلا ما به‌عنوان قارچ سیاه از آن یاد نمی‌کنیم.» به‌گفته محرز، اینگونه نیست که اگر در هند، میزان ابتلا به این بیماری بالا رفته بنابراین ما در آینده نزدیک با شیوع آن در ایران مواجه می‌شویم، چرا که این بیماری مسری نیست؛ «در ایران این بیماری عفونی وجود دارد، اما میزان ابتلای آن بالا نیست و نیاز به ایجاد چنین هراس و وحشتی در میان مردم ندارد. در کنار همه اینها، در میان قارچ‌ها‌، موکورمایکوزیس کمترین میزان انتشار را دارد.» او درباره انتشار این بیماری از طریق دستگاه‌های اکسیژن‌ساز هم توضیح می‌دهد: «نمی‌توانیم با اطمینان بگوییم که این دستگاه‌ها عامل انتشار قارچ از فردی به فرد دیگر نباشد اما دستگاه‌های اکسیژن‌ساز به‌طور مداوم، در حال ضدعفونی و استریل شدن هستند. از ابتدای پاندمی کرونا تاکنون هزاران بیمار مبتلا درمان شده‌اند اما تعداد افرادی که به این قارچ مبتلا شده‌اند بسیار کم است.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/250473/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا چین موفق به آشتی گروه‌های فلسطینی می‌شود؟

رویترز: صادرات نفت ایران به چین افزایش یافته، آن هم با قیمتی بالاتر

آتش زدن پرچم؛ برای امریکا زندان، برای ایران تشویق!

حسین شریعتمداری: اکثر اعضای شورای راهبری دولت پزشکیان،فاسد و محکوم امنیتی و مدافع همجنس بازی اند

وزیر خزانه داری آمریکا: شرایط برای اعطای وام 50 میلیارد دلاری به اوکراین آماده است

اگر من را ترور کردند باید «ایران» را از روی زمین محو کنید | پست جنجالی ترامپ خطاب به رهبران واشینگتن

قانون بومرنگ دیروز «دوحه» امروز «پاریس»

هراس نتانیاهو از رویارویی مستقیم با ایران/ مزدورانی که به خاطر پول وجدانشان را فروختند

حادثه امنیتی علیه نظامیان صهیونیست در بیت المقدس

آماده باش کامل گروه‌های واکنش سریع صنعت برق

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: بنیاد شهید کاملا هوشمند شده و تمامی خدمات را به صورت الکترونیک ارائه می‌دهد

148 هزار مورد بازرسی از واحدهای اقتصای فعال در قم انجام شد

مجارستان: اتحادیه اروپا باج‌خواهی اوکراین را توجیه می‌کند

کمی هم انگلیسی باشید آقای شریعتمداری!

وقوع انفجار در پایگاه نظامیان آمریکا در دیر الزور

حدود 30 درصد از آمریکایی‌ها آماده پذیرش یک رئیس‌جمهور زن نیستند

گروه‌های مقاومت پایگاه آمریکایی «کونیکو» را با موشک هدف قرار دادند

پیشتازی 2 درصدی ترامپ نسبت به هریس در نظرسنجی وال‌استریت‌ژورنال

بمباران هشت مدرسه سازمان ملل در غزه

10 فرمان نظام حمایتی و رفاه

پیام گردان‌های القسام درباره خوشگذرانی نتانیاهو و همسرش در آمریکا

انهدام 9 پهپاد جنبش انصارالله در اطراف یمن

دیپلمات آمریکایی: دموکرات‌ها با انتخاب هریس مرتکب اشتباه شدند

حمله موشکی به پایگاه اشغالگران آمریکایی در شرق سوریه

دیپلمات سابق آمریکایی: دموکرات‌ها با انتخاب هریس مرتکب اشتباه شدند

وال استریت ژورنال: رقابت تنگاتنگ میان هریس و ترامپ در جریان است

لوموند: ارتش‌های غربی قادر به توقف حملات حوثی‌ها نیستند

تبدیل علم به ثروت با کارآفرینی و مهارت‌آموزی/ تصویب اساسنامه سازمان فنی و حرفه‌ای پس‌از 50 سال

سرمقاله وطن امروز/ ماجرای هریس و دموکرات‌های جکسونی

سرمقاله فرهیختگان/ سختی‌های دفاع از انسانیت در جهان سیاست‌زدایی‌شده

سرمقاله شرق/ فیلترینگ و پیامدهای اقتصادی

سرمقاله اعتماد/ دفع این خطر فقط کار پزشکیان است

سرمقاله ایران/ الزامات شکوفایی فرهنگی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ برای ایران عزیز

سرمقاله جام جم/ افزایش نشاط اجتماعی با همدلی میان دولت و مجلس

سرمقاله جمهوری اسلامی/ کابینه باید صدای بی‌صدایان باشد

سرمقاله ابتکار/ دولت دکترپزشکیان چگونه دولتی است؟

سرمقاله خراسان/ دولت سایه؛ حزب سیاسی یا...؟

سرمقاله کیهان/ قانون بومرنگ دیروز «دوحه» امروز «پاریس»

شرایط برای اختصاص دارایی‌های روسیه به اوکراین محیاست

حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکا در شرق سوریه

15 معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده که خودشان رئیس‌جمهور شدند

بنا بر نتایج یک نظرسنجی: اکثر آمریکایی‌ها خواستار استعفای بایدن هستند

(ویدئو) ترامپ: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

گفتگوی تلفنی بایدن و ملک عبدالله درباره جنگ غزه

حمله آمریکا و انگلیس به فرودگاه بین‌المللی الحدیده یمن

صفحه نخست روزنامه های عبری زبان/ بازتاب سخنرانی نتانیاهو توسط رسانه‌ عبری

«نقش حاج قاسم در عملیات مرصاد» + فیلم

کلیپی باورنکردنی از شرایط یک جوی آب در خیابان در ژاپن (فیلم)

تجاوز مجدد آمریکا و انگلیس به یمن