ایرانیان جهان

آخرين مطالب

میانجی آرام در تهران خاورمیانه‌

میانجی آرام در تهران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست
سارا معصومی| هیثم بن طارق آل سعید، سلطان عمان امروز یکشنبه هفتم خردادماه در پاسخ به دعوت سید ابراهیم رییسی رییس‌جمهور و به منظور انجام سفری 2 روزه به تهران سفر کرده است. هرچند که این سفر نخستین سفر هیثم بن طارق آل سعید به ایران در قامت سلطان عمان است اما او پیش از این نیز در سال 1396خورشیدی به عنوان نماینده پادشاه این کشور در مراسم تحلیف حسن روحانی، رییس‌جمهوری وقت شرکت کرده بود. 
 نخستین سفر در قامت سلطان عمان 
هیثم بن طارق آل سعید 69 سال سن دارد. او در 11 ژانویه 2020 پس از درگذشت پسرعمویش سلطان قابوس و طبق وصیت‌نامه او به سلطنت رسید. سلطان قابوس که از سال 1349 پدر خود را در کودتایی آرام و بدون خونریزی کنار گذاشت و به تبعید فرستاد، زمام امور عمان را در دست داشت. او در 21 دی 1398 پس از یک دوره بیماری که به سرطان روده مبتلا شده بود در 79 سالگی پس از 50 سال حکمفرمایی در عمان درگذشت. سلطان قابوس در میان حکام کشورهای عربی پرسابقه‌ترین چهره‌ها بود. اندکی پس از به قدرت رسیدن سلطان قابوس، او با شورش گروهی چپ‌گرا در ایالت ظفار عمان مواجه شد، ولی توانست با حمایت نظام سیاسی وقت ایران بر آنها غلبه کند. قابوس یکی از محبوب‌ترین رهبران جهان عرب در میان مردمانش بود. در دوره سلطنت 50 ساله او شکاف‌های طبقاتی و اجتماعی در عمان نسبت به ب سیاری از کشورهای عربی در سطح محدودتری قرار داشت و روند مدرن‌سازی با آسیب‌ها و محرومیت‌های اجتماعی شدید توام نبوده است.
هیثم بن طارق آل سعید، سلطان امروز عمان از اعضای شناخته‌شده خاندان سلطنتی است که چندین دهه در کابینه سلطان قابوس خدمت کرد. او در 1979 میلادی در رشته برنامه خدمات خارجی دانشگاه آکسفورد (FSP) فارغ‌التحصیل شد. او پیش از اینکه به عنوان جانشین سلطان قابوس انتخاب شود به عنوان وزیر میراث و فرهنگ عمان انجام وظیفه می‌کرد. هیثم بن طارق آل سعید از 2002 میلادی به عنوان فرستاده ویژه سلطان قابوس فعالیت داشت. معاون نخست‌وزیر در امور همکاری‌ها و روابط بین‌الملل از دیگر منصب‌های اجرایی وی بود. او سابقه فعالیت در وزارت امور خارجه این کشور را نیز دارد و تا عنوان قائم‌مقامی در این وزارتخانه نیز پیش رفته بود. سلطان هیثم بن طارق همچنین به دستور سلطان قابوس مسوولیت کمیته «سند چشم‌انداز عمان 2040» و برنامه‌ریزی برای آینده عمان را برعهده داشت. جوانگرایی یکی از مهم‌ترین شعارهای او پس از تکیه زدن بر کرسی سلطنت در عمان بود. او پس از ادای سوگند قانونی بر ادامه راه سلطان قابوس به ویژه در سیاست خارجی در حکومت تاکید کرد و در ابتدای حاکمیت خود به قطر، عربستان و بریتانیا سفر کرد. هیثم بن طارق آل سعید یک هفته پیش از سفر به تهران به قاهره، پایتخت مصر نیز سفر کرده بود. 
سایه حاشیه‌ها بر سفر سلطان 
نام سلطنت عمان در ایران و به خصوص در افکار عمومی با عنوان میزبان مذاکرات محرمانه ایران و امریکا و واسطه یا میانجی در پرونده‌های بی‌شمار از تبادل زندانیان ایران به کشورهای غربی تا مذاکرات احیای برجام، از تلاش برای آشتی دادن ایران با عربستان سعودی و مصر تا پذیرایی از هیات‌های کارشناسی ایران و اوکراین در این اواخر گره خورده است. در چنین فضایی عجیب نیست که هربار سخن از سفر مقام‌های ایرانی و عمانی به مسقط یا تهران به میان می‌آید، گفت‌وگو درباره مسائل دوجانبه به دورترین اولویت در ذهن افکار عمومی ایران تبدیل شده و کمتر تیتر رسانه‌های داخلی و طبعا خارجی را به خود اختصاص می‌دهد. این‌بار نیز در بسیاری از گزارش‌های نوشته‌شده درباره سفر سلطان عمان به تهران که در پاسخ به دعوت ابراهیم رییسی صورت می‌گیرد بسیاری یا او را حامل پیامی از سوی اروپا و امریکا فرض کردند یا میانجی که این‌بار با کلید قفلی که بر رابطه ایران و مصر زده شده به تهران می‌آید. سفر سلطان هیثم بن طارق آل سعید به ایران با آزادی اسدالله اسدی، دیپلمات بازداشتی ایران در بلژیک و آزادی اولیویه وندکاستیل، امدادگر آزادشده بلژیکی از ایران و زمزمه‌ها درباره نزدیک شدن تهران و واشنگتن به تبادل زندانیان به موازات رفع بلوکه از اموال ایران در کره‌جنوبی همراه شد. همزمان روز جمعه وزارت خارجه عراق از رایزنی فواد حسین و بدر بن حمد آلبوسعیدی، وزرای خارجه عراق و عمان درخصوص مشکلات مالی ایران و امریکا به ویژه پول‌های ایران در بانک‌های عراقی خبر دادند. براساس اعلامیه این وزارت خارجه؛ فواد حسین گفت‌وگوهای تلفنی جداگانه با حسین امیرعبداللهیان و بدر بن حمد آلبوسعیدی داشته است.
با وجود این تحولات حاشیه‌ای، مقام‌های ایرانی بر جنبه دوجانبه این سفر و تکمیل و تثبیت توافق‌های انجام‌شده در سفر رییسی به مسقط تاکید دارند. هیثم بن طارق آل سعید دوم خردادماه 1401 در مسقط میزبان ابراهیم رییسی بود. در آن سفر 12 سند همکاری در حوزه‌های انرژی، سیاسی، حمل‌و‌نقل، همکاری‌های دیپلماتیک، روابط تجاری و اقتصادی، علمی، محیط‌زیست و ورزشی توسط وزرای امور خارجه، صنعت، معدن و تجارت، نفت، راه و شهرسازی و رییس سازمان توسعه تجارت ایران و همتایان عمانی آنها به امضا رسید.
به گفته حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه اسنادی برای این سفر نیز آماده شده و قرار است به امضای طرفین برسد. ترکیب همراه سلطان در این سفر نیز جنبه دوجانبه آن را پررنگ‌تر کرده است: «شهاب بن طارق آل سعید» معاون نخست‌وزیر در امور دفاعی، «خالد بن هلال البوسعیدی» وزیر دیوان سلطنت، «سلطان بن محمد النعمانی» وزیر دفتر سلطانی، «بدر بن حمد البوسعیدی» وزیر خارجه، «سلطان بن سالم الحبسی» وزیر دارایی، «حمد بن سعید العوفی» رییس دفتر ویژه پادشاهی، «عبدالسلام بن محمد المرشدی» رییس سازمان سرمایه‌گذاری، «قیس بن محمد الیوسف» وزیر صنعت و تجارت، «سالم بن ناصر العوفی» وزیر نیرو ‌و معدن و «عبدالله بن خمیس الرییسی» رییس ستاد نیروهای مسلح سلطان عمان را در این سفر همراهی می‌کنند. علیرضا عنایتی، مدیرکل خلیج‌فارس وزارت امور خارجه که به زودی به عنوان نخستین سفیر جمهوری اسلامی ایران در عربستان پس از 7 سال قطع ارتباط دیپلماتیک راهی ریاض می‌شود در گفت‌وگو با ایسنا در ارتباط با سفر روز یکشنبه سلطان عمان به تهران با تاکید بر اینکه سفر سلطان عمان به تهران علاوه بر تقویت مناسبات دو جانبه و همچنین انجام گفت‌وگوهای منطقه‌ای در جهت اجرایی شدن توافقات صورت گرفته بین دو کشور در جریان سفر سال گذشته رییس‌جمهور به عمان است، گفت: امیدواریم در این سفر اسناد دیگری بین دو کشور به امضا برسد. حجم تجارت و مناسبات دو کشور طی مدت اخیر از یک روند صعودی برخوردار بوده چنانکه اکنون حجم تجارت دو کشور حدود دو میلیارد دلار برآورد می‌شود.
عنایتی در پاسخ به این سوال که با توجه به اظهارنظرهای صورت‌گرفته در چند روز اخیر در ارتباط با این سفر آیا سلطان عمان در سفر به تهران حامل پیام خاصی است، گفت: من از این موضوع اطلاعی ندارم و این سفر در چارچوب روابط دو جانبه انجام می‌شود و حتما در جریان آن طبق روال اینگونه سفرها، مقامات عالیرتبه دو کشور در مورد مسائل منطقه‌ای نیز رایزنی و گفت‌وگو می‌کنند.
به گزارش «اعتماد»، چه گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای درباره حامل پیام بودن سلطان عمان در موضوعات مختلف از رابطه ایران با مصر تا پرونده تبادل زندانیان میان ایران و امریکا و رفع بلوکه از اموال ایران در کره‌جنوبی یا رفع موانع پیش‌روی استفاده ایران از پول‌هایش در عراق درست باشد چه محور اصلی این سفر بیشتر متمرکز بر مسائل دوجانبه باشد این نکته غیرقابل کتمان است که عمان به سنت همیشگی به دور از هیاهوی رسانه‌ای به میزبانی امن برای ابتکارهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای تبدیل شده است. در چند ماهه اخیر تلاش‌های مستمر مسقط برای کاستن از تنش میان ایران و غرب (اروپا و ایالات‌متحده) ادامه داشته و در چند هفته اخیر هم این تلاش‌ها در میدان جنبه عملیاتی‌تری به خود گرفته است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1027276/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صنعت دستاوردسازی در فرزندآوری!

هم‌میهن: چه کسانی از خشم و اعتراض مردم سودجویی می‌کنند؟

چگونه حزب‌الله با یک عملیات پهپادی ضربه‌ای دردناک به ارتش اسرائیل وارد کرد؟

گالانت در رجزخوانی برای حزب الله: تابستان داغی خواهیم داشت!

موج انزجار دانشجویان از صهیونیست‌ها به دانشگاه لوزان سوییس رسید

دستگیری ده‌ها نفر در اردوگاه حامیان فلسطین دانشگاه جورج واشنگتن

بسته شدن یکی از بزرگترین خیابان‌های نیویورک توسط دانشجویان حامی فلسطین

کارنامه تجارت خارجی دولت رئیسی در ماه اول سال

بودجه در کجا مصرف می‌شود؟

سنگال به دنبال روابط تجاری و اقتصادی با ایران است

آصفی: دیگر هیچ عرصه بین‌المللی نیست که رژیم صهیونیستی لطمه ویرانگری در آن نخورده باشد

توجه به تولید دانش بنیان کلید حل مشکل اقتصادی کشور است

ذره‌بین روی بودجه فرهنگی

استراتژی جدید برادر محسن؟

رسانه غربی: آیا بن سلمان به سمت تولید سلاح هسته‌ای می‌رود؟

کشف اجساد بدون سر در بیمارستان «الشفا» در غزه

واکنش کرملین به اتهام دخالت روسیه در سوءقصد به جان زلنسکی

تصویر دیدار حاشیه ساز؛ تل آویو: روابط با جمهوری آذربایجان را مستحکم‌تر می‌کنیم

اختیارات بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز تمدید شد

ثبت نام کن 30 هزار تومان بگیر

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر دانشگاه آزاد اسلامی دامغان

ثبات ارزی به پیش‌بینی‌پذیر بودن اقتصاد کمک می‌کند

بزرگترین شبکه پشتیبانی از سیستم‌های اتوماسیون شبکه بانکی کشور در «فرادیس البرز»

تمدید مصوبه مداخله بانک مرکزی برای کنترل نوسانات ارز

تمدید مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی برای کنترل نوسانات ارزی

سنگال دنبال روابط تجاری و اقتصادی با ایران است

امنیت درون‌زا و توسعه ایران

بحران‌طلبی یک جریان سیاسی در زنگ حساب

مدیرمسئول همشهری نوشت: بغض وحدت ساز

فاطمه هاشمی: با گفتن دل‌مان می‌سوزد، کار پیش نمی‌رود

گریه برای وحدت!

پیام تبریک رهبر کره شمالی به «ولادیمیر پوتین»

خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند!

نگاه هند به جنوب خلیج فارس؛ نزدیکی به امارات، عربستان و عمان

بغض رئیس ترکید

ریاست یا رقابت در 1404؟

گزارشی از وضعیت بازار اجاره بهای مسکن؛ اجاره بها، رهای رها !

درخواست ابطال افزایش 35 درصدی حقوق کارگران به دیوان عدالت اداری

حضور نشر شاهد با حدود 20 اثر تازه در نمایشگاه کتاب تهران

دیدار مدیریت شعب بانک سپه آذربایجان شرقی با سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان

هشدار به اردن درباره مشارکت در یک «جشن مسموم»

فاجعه بزرگ بیخ گوش 1.5 میلیون آواره فلسطینی

خودداری آمریکا از اعزام نیرو به اوکراین سیگنالی برای مذاکره با روسیه است

مقام انگلیسی: حمله اسرائیل به رفح فاجعه بار خواهد بود

دومین روز عملیات نظامی در رفح؛ شمار شهدا به مرز 35 هزار نفر رسید

ادعای نماینده مجلس: درآمد 6 هزار میلیارد تومانی مافیای پسماند در تهران

هفت پله قرمز بورس؛ پیش‌بینی کارشناسان از بازار کم‌رونق در سال جاری

آخرین وضعیت سدهای کشور

مدیرکل بنیاد مازندران از ثبت بیش از پنج هزار تاریخ شفاهی والدین شهدا خبرداد

شهرستان‌های استان تهران 57شهید امدادگر تقدیم انقلاب کرده است