ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شمایل راست سنتی و نماد محافظه‌کاری خواندنی ها

شمایل راست سنتی و نماد محافظه‌کاری
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
درباره محمدعلی موحدی کرمانی، رییس مجلس خبرگان رهبری در آستانه یک سالگی ریاستش بر این مجلس و به بهانه اظهارات خبرسازش درباره شیوه برخورد با مساله حجاب
بازار


سیما پروانه‌گهر| کمتر از یک ماه دیگر ریاست محمدعلی موحدی کرمانی بر مجلس خبرگان رهبری یک ساله می‌شود. او خردادماه سال گذشته در 93 سالگی بر این مسند نشست و جایگزین احمد جنتی شد. او در نخستین جلسه دوره ششم مجلس خبرگان رهبری با 55 رای از 83 عضو حاضر، به عنوان رییس مجلس خبرگان انتخاب شد. در اولین نشست ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، پیش از آنکه موحدی کرمانی به عنوان رییس انتخاب شود، او «رییس سنی» این مجلس شده بود بنابراین او هم‌اکنون مسن‌ترین عضو مجلس کنونی خبرگان رهبری است. موحدی کرمانی در شرایطی با رای اعضا برای یک دوره دوساله به عنوان رییس مجلس خبرگان تعیین شد که در تمام دوره‌های مجلس خبرگان نیز از حوزه انتخابیه کرمان عضو این مجلس بوده است. موحدی کرمانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تاسیس حزب جمهوری اسلامی، مدتی به ‎عنوان عضو شورای مرکزی و عضو شورای داوری این حزب مشغول فعالیت بود و با شکل‌گیری مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری، وارد این دو نهاد شد. او در انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی به‎عنوان نماینده مردم کرمان برگزیده شد و سپس در ادوار دوم تا پنجم نماینده مردم تهران در قوه مقننه بود و تا پیش از برگزاری پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان در تمامی چهار دوره گذشته در این مجلس نیز حاضر بود. ریاست کمیسیون امور داخلی مجلس، ریاست کمیسیون امور دفاعی مجلس و نیز نایب‌رییسی مجلس شورای اسلامی از جمله مسوولیت‌های او در خانه ملت بوده است. وی همچنین رییس هیات اجرایی بین‌المجالس نیز بوده است. امامت جمعه کرمانشاه پس از شهادت آیت‌الله شهید اشرفی اصفهانی نیز از جمله سوابق آیت‌الله موحدی کرمانی است. امامت جمعه‌ای که حضور بیشتر وی را در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل در برداشت. وی پس از پایان دفاع مقدس نیز برای مدت 14 سال و تا سال 1384، نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را عهده‌دار بود.
محمدعلی موحدی کرمانی سال 1310 در کرمان‌ زاده شد و پدرش «شیخ عباس» هم روحانی و واعظ بود. او بعد از تحصیلات مقدماتی در حوزه علمیه کرمان، به قم و سپس به نجف در عراق رفت تا در این شهرها پای درس مراجعی مانند آیت‌الله العظمی بروجردی، امام خمینی و آیت‌الله العظمی خوئی بنشیند. او مدتی هم در حوزه علمیه مشهد حضور داشت. در همین سال‌هاست که با اکبر هاشمی‌رفسنجانی در قم آشنا می‌شود. کما اینکه درباره سابقه آشنایی‌اش با اکبر هاشمی‌رفسنجانی، در گفت‌وگو با برنامه دستخط در صداوسیما گفته است: «بنده در سال 1325 به قم وارد شدم که فکر می‌کنم آقای هاشمی سال بعد از آن به قم آمدند و ما با هم آشنا شدیم و... مدتی نیز با هم، هم‌حجره بودیم.»
ارتباط موحدی کرمانی و هاشمی‌رفسنجانی البته عمیق و ادامه‌دار بود. در سال 1394، زمانی که جامعه مدرسین نام هاشمی‌رفسنجانی را از فهرست خود برای انتخابات خبرگان در تهران حذف کرد، موحدی کرمانی از طرف جامعه روحانیت مبارز، در نامه‌ای به هاشمی او را به عنوان «نامزد مورد تایید خود از حوزه انتخابیه استان تهران برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری» معرفی و در این نامه بر سوابق «علمی، اخلاقی، سیاسی و اجتماعی» هاشمی تاکید کرد. با این وجود به نظر می‌رسد در سال‌های پایانی عمر هاشمی‌رفسنجانی این ارتباط فرم سابق را نداشته است.
خردادماه سال 1396 او در گفت‌وگو با برنامه دستخط در صداوسیما گفته بود: «بنده وقتی وارد حوزه علمیه قم شدم و آقای هاشمی هم وارد حوزه علمیه قم شد، سن من 18 سال بود، آقای هاشمی 15 سال، ما به ‌شدت به هم علاقه‌مند بودیم و با هم مأنوس بودیم و همدیگر را دوست داشتیم و این پایه‌ریزی شد از همان زمان و ما با هم بودیم در تمام مراحلِ مبارزات، درس‌ها، بحث‌ها، ضیافت‌ها، گردش‌ها، ما با هم بودیم و واقعا این جو عاطفی خیلی قوی بود و من به ‌شدت از فوت آقای هاشمی متاثر بودم.» در ادامه این گفت‌وگو وقتی مجری برنامه از او می‌پرسد که «کجا با هم اختلاف‌نظر داشتید؟» موحدی کرمانی با خنده پاسخ می‌دهد که «خطوط سیاسی ما این اواخر به هم نمی‌خورد و من هم صریح می‌گفتم ما جلسات خصوصی داشتیم به آقای هاشمی می‌گفتم که این کار شما را اشتباه می‌دانم و این کار شما کارِ خوبی نبود. در یک مورد یادم است وقتی این را گفتم آقای هاشمی تأملی کرد، عین عبارت ایشان این بود که گفت: «من نصیحت تو را قبول کردم، آدم منصفی بود.»
موحدی کرمانی در سال 1335 یعنی در 25 سالگی با دختردایی خود ازدواج کرده است. یکی از پسران موحدی کرمانی در سال 1395 و بعد از اینکه او به عنوان رییس موقت مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شد در گفت‌وگویی با خبرگزاری میزان درباره تعداد فرزندهای این خانواده گفته است: «ما سه برادر به نام‌های محمدحسن، محمدحسین و عباس و دو خواهر به نام‌های فاطمه و سکینه هستیم و از نظر گرایشات سیاسی و اعتقادی با پدرمان همسو و هم‌نظر هستیم.» براساس گفته‌های موحدی کرمانی او تا اواسط سال‌های دهه 40 در کرمان زندگی و فعالیت می‌کرده و در آن سال‌ها منبرهایی در جهت مخالفت با حکومت پهلوی می‌رفته است اما به نظر می‌رسد نقطه عطف آغاز فعالیت‌های سیاسی او به زمانی باز می‌گردد که به تهران آمد؛ به تولد جامعه روحانیت مبارز که نهادی سیاسی در قبل و بعد از انقلاب شد.
شناسنامه جامعه روحانیت مبارز
موحدی کرمانی هم از موسسان جامعه روحانیت مبارز است و هم سال‌ها رییس این تشکل جامعه روحانیت مبارز سنتی و اصولگرا بوده که از نهادهای سیاسی قدیمی روحانیون محافظه‌کار در ایران است.
جامعه روحانیت مبارز که پیش‌تر جامعه روحانیت مبارز تهران نام داشت، در دهه پنجاه و چند سال پیش از پیروزی انقلاب در ایران فرم تشکلی سیاسی به خود گرفت.
او خود در سال 1396 در برنامه تلویزیونی دستخط درباره چگونگی تشکیل جامعه روحانیت مبارز گفته که در سال 1348 زمانی که موحدی کرمانی در کرمان بوده با تماس تلفنی محمدجواد باهنر برای اداره مسجدی که به تازگی در تهران تاسیس شده بود‌، به تهران آمده و اداره مسجد مسلم بن‌عقیل برعهده گرفته که به مرور مسجدی فعال در زمینه مبارزات علیه حکومت پهلوی شده است. در این زمان است که هسته اولیه تشکیل جامعه روحانیت مبارز گذاشته شده است: «جامعه روحانیت در تهران تقسیم شد به مناطق متعددی فکر می‌کنم 14 منطقه بود که یک منطقه، منطقه شرق تهران بود که بنده آنجا بودم و در هر منطقه‌ای یک نفر به عنوان محور فعالیت بود که بنده آنجا بودم و این 14 نفر در یک جا جمع می‌شدند به عنوان شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز و نطفه و نقطه شروع این جامعه از آنجا بود.» با این وجود جامعه روحانیت مبارز به عنوان یک تشکل سیاسی حدود یک سال قبل از انقلاب تشکیل شد و محمدعلی موحدی‌کرمانی در کنار چهره‌هایی مانند محمد بهشتی، مرتضی مطهری و اکبر هاشمی‌رفسنجانی از جمله موسسان این جامعه و عضو شورای مرکزی آن بود. البته او بعد از انقلاب در «حزب جمهوری اسلامی» به عنوان عضو شورای مرکزی و عضو داوری حزب نیز حضور داشته است.
او خود در گفت‌وگو‌های مختلفی روایت کرده است که اوایل سال 1357 «دیدارهای متعددی» با آیت‌الله خمینی در نجف و کربلا داشته تا «به ‌طور خصوصی» برنامه‌های جامعه روحانیت را برای او تشریح و دستورات لازم را دریافت کند.
ریاست جامعه روحانیت مبارز -‌که در دهه‌های بعد از انقلاب با خط‌مشی محافظه‌کارانه به عنوان شمایل راست سنتی شناخته می‌شد‌- حدود 30 سال بر‌عهده محمدرضا مهدوی کنی بود. بعد از درگذشت او در سال 1393، محمدعلی موحدی کرمانی ریاست شورای مرکزی این جامعه را به دست گرفت و تا سال 1396 که اعلام شد او از ریاست این تشکل کناره‌گیری کرده است و بعد از آن مصطفی پورمحمدی دبیرکلی جامعه روحانیت مبارز را برعهده گرفت.
شمایل راست سنتی
محمدعلی موحدی کرمانی و مواضعش در عرصه سیاست داخلی نماد کامل راست سنتی است. زمانی به خصوص در دهه 80 مواضعش در کنار محمدتقی مصباح‌یزدی و محمد یزدی به عنوان فصل‌الخطاب محافظه‌کاران و اصولگرایان به حساب می‌آمد، هر چند که میزان این تاثیرگذاری به مرور زمان کم‌رنگ شد و همزمان با کهولت سن موحدی کرمانی و درگذشت دو چهره دیگر از اساس راست سنتی میزان نفوذ خود را در تصمیم‌گیری‌های سیاسی اصولگرایان از دست داد. با این وجود موحدی کرمانی نسبت به دو نفر دیگر، مواضع نسبتا میانه‌روتری داشت و در میانه درگیری‌های اصولگرایان در برهه‌های مختلف عموما سعی در میانجیگری و اعمال شیخوخیت می‌کرد.
او اگرچه به دلیل نقش در تاسیس جامعه روحانیت به نوعی جزو شناسنامه این تشکل محسوب می‌شد اما در برهه‌هایی با تصمیمات مستقل خبرساز شد. به‌طور مثال در انتخابات سال 1388 با وجود حمایت جامعه روحانیت مبارز از محمود احمدی‌نژاد، در نامه‌ای از محسن رضایی حمایت کرد. در انتخابات خبرگان سال 1394، در شرایطی که روحانیون سنتی عضو «جامعه مدرسین حوزه علمیه قم» مخالف قرار دادن نام اکبر هاشمی‌رفسنجانی در فهرست مشترک این گروه با جامعه روحانیت مبارز (فهرست جامعتین) بودند، او در نامه‌ای به آقای هاشمی‌رفسنجانی، «شایستگی‌های علمی، اخلاقی، سیاسی و اجتماعی» او را ستایش کرد و گفت که نام او در فهرست جامعه روحانیت مبارز قرار می‌گیرد که ریاستش بر‌عهده آقای موحدی کرمانی بود. هر چند که همزمان از «بخشی از مواضع» هاشمی‌رفسنجانی انتقاد کرد.
در همان انتخابات خبرگان بود که نام او، در واکنش به حمایت از اکبر هاشمی‌رفسنجانی، در فهرست «خبرگان مردم» قرار گرفت که منتسب به رفسنجانی بود و احتمالا حضور در همین لیست باعث شد تا به مجلس خبرگان راه پیدا کند، چرا که از لیست جامعتین - فهرست اصلی حاوی نام او - تنها احمد جنتی به کرسی خبرگان رسید.
خودش اما این استدلال را قبول نداشته و ندارد و در این باره در همان زمان گفت: «شنیده‌ام که این اصلاح‌طلبان هم اسم من را در لیست‌شان گذاشته‌اند. من راضی به زحمت‌شان نبودم! هم آنها می‌دانند و هم مردم می‌دانند که من گروه خونی‌ام به این جریان نمی‌خورد و به این جریان نمی‌چسبم. من انقلابی و ولایتمدار هستم و پایبند به اصول.»
موضع‌گیری‌های او در سال 1395 درباره حمایت از کاندیداها در انتخابات ریاست‌جمهوری 1396 نیز بازتاب زیادی داشت. مردادماه سال 1395 او در گفت‌وگو با تسنیم تاکید کرد که اصولگرایان از یک ماه دیگر فعالیت خود برای بررسی نحوه حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 96 آغاز می‌کنند و بعید است حسن روحانی یا محمود احمدی‌نژاد نامزدهای مورد حمایت آنها باشند.
این اظهارات موحدی کرمانی از دو جهت بازتاب زیادی پیدا کرد؛ نخست اینکه موحدی کرمانی در شرایطی به قطعیت از عدم حمایت از محمود احمدی‌نژاد سخن گفت که جامعه روحانیت مبارز در انتخابات دور دوم ریاست‌جمهوری سال 1384 از عضو خود یعنی اکبر هاشمی‌رفسنجانی حمایت نکرد و محمود احمدی‌نژاد را کاندیدای مورد حمایت خود قرار داد. موضوعی که دلخوری جدی هاشمی‌رفسنجانی و چهره‌های دیگر از‌جمله ناطق نوری را به دنبال داشت و هاشمی‌رفسنجانی تا پایان عمر دیگر در جلسات جامعه روحانیت حاضر نشد. او در این گفت‌وگو-‌گفت‌وگو با تسنیم در سال 1395- مجددا در‌حالی به قطعیت از عدم حمایت از حسن روحانی سخن گفت که روحانی نیز از اعضای قدیمی جامعه روحانیت مبارز تهران بود. البته این جامعه در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 92 نیز حاضر به حمایت از او نشد و اعضای این جامعه به‌طور پیدا و پنهان از دیگر نامزدهای اصولگرا حمایت کردند. خود موحدی کرمانی در گفت‌وگو با برنامه دستخط وقتی از او سوال شد که چرا روحانی دیگر در جلسات جامعه روحانیت حاضر نمی‌شود به کنایه خندید و گفت که «او دیگر روی ابرها است.»
انتقاد از علی مطهری
موحدی کرمانی در سال 1395 در زمانی که هنوز دبیرکلی جامعه روحانیت مبارز را بر‌عهده داشت به تندی از علی مطهری که در آن زمان نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی بود، انتقاد کرد.
اول آذر سال 1395، موحدی کرمانی در جریان سخنرانی خود در جمع گروهی از فعالان سیاسی تاکید کرد: «اینکه گفته می‌شود چه کسی دستور لغو سخنرانی را داده، ما به چه کسی چه کار داریم؟ آیا صحبت‌های مطهری واقعا برای مصلحت است یا نه‌ که به نظر من سخنان وی به مصلحت کشور نیست.»
چند روز قبل از آن در 30 آبان، مراسمی که قرار بود به مناسبت اربعین و با سخنرانی علی مطهری، نایب‌رییس اول مجلس ایران برگزار شود، با دخالت ماموران پلیس و نیروهای لباس شخصی لغو شد. وزارت کشور دولت وقت دادستانی مشهد را مسوول لغو سخنرانی مطهری معرفی کرده بود و خود مطهری نیز تلویحا از احمد علم‌الهدی امام‌جمعه مشهد به خاطر لغو این سخنرانی انتقاد کرده بود.
مطهری در آن زمان در نامه‌ای به حسن روحانی، رییس وقت دولت، با بیان اینکه مشخص نیست «حاکم در استان خراسان‌رضوی استاندار است یا دادستان و امام جمعه» و از آقای روحانی خواست که «تمهیدی برای نجات استان خراسان رضوی از این‌گونه استبدادها بیندیشید.»
این اظهارات مورد انتقاد موحدی کرمانی قرار گرفت و با اشاره به اینکه لغو سخنرانی از سوی دادستانی بوده است، گفت: «در این مورد سخنرانی حرف دادستانی باید پذیرفته شود. البته این به این معنا نیست که دهان‌ها را ببندیم اما باید در برابر مقام معظم رهبری و برای رضای خدا دهان‌ها را ببندیم.» موحدی کرمانی که در آن زمان نایب‌رییس اول مجلس خبرگان رهبری نیز بود با انتقاد از اظهارنظرهای علی مطهری گفته بود که «مطهری ابتدا باید نظراتش را با حضرت آقا تطبیق کند و برود پیش ایشان بگوید که من قصد دارم این حرف را بزنم.»
مخالف سرسخت لوایح «اف‌ای‌تی‌‌اف»
در سال 1395، موحدی کرمانی ریاست اولین جلسه پس از درگذشت هاشمی‌رفسنجانی را برعهده گرفت و این نشان‌دهنده نفوذ او در این مجمع است. او در این مقام، با تصویب لوایح گروه ویژه اقدام مالی، موسوم به اف‌ای‌تی‌اف، مخالفت کرده است. او در اواخر دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی نیز مجددا تاکید کرد که قرار نیست تغییری در سرنوشت این لوایح ایجاد شود و درخواست دوباره برای بررسی این لوایح نیز «با مخالفت اعضای مجمع روبه‌رو خواهد شد.» او روز یکشنبه 21 دی ماه سال 1399 به مهر گفت، لوایح اف‌ای‌تی‌اف زمانی در مجمع تشخیص مصلحت مطرح شد و پس از آنکه روشن شد اعضا با این لوایح موافق نیستند، از دستور کار آن خارج شد.
او دستور بررسی دوباره لوایح اف‌ای‌تی‌اف از سوی رهبری را تحت اصرار حسن روحانی توصیف و تصریح کرد که قرار نیست تغییری در سرنوشت این لوایح ایجاد شود و این‌بار نیز «با مخالفت اعضای مجمع روبه‌رو خواهد شد.»
تهدید مناظره‌کنندگان انتخابات ریاست‌جمهوری
وقتی در خرداد ماه سال 1400 در اولین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم، بین عبدالناصر همتی و محسن مهرعلیزاده از یک‌سو و ابراهیم رییسی، محسن رضایی و علیرضا زاکانی در سوی دیگر جدال لفظی درگرفت، موحدی کرمانی پشت تریبون نماز جمعه از این ادبیات انتقاد و صراحتا نامزدها را تهدید به ردصلاحیت کرد.
او ضمن هشدار به نامزدهایی که در روند مناظره انتخاباتی «رویه اهانت» را در پیش گرفتند، گفت «بترسید که گرفتار رد صلاحیت خود توسط شورای نگهبان شوید» و آنها را تهدید کرد که در این‌صورت «مبتلا به رسوایی و خواری در دنیا و عذاب الهی در آخرت» خواهند شد.
چند روز قبل از سخنان موحدی کرمانی در نماز جمعه نیز، او رفتار کسانی را که به گفته او در مناظره انتخاباتی «دروغ و تهمت زدند و توهین کردند»، «بزرگ‌ترین خیانت» خواند و خواستار عذرخواهی آنان شد و گفت: در مناظره‌ها «برخی آقایان دردهای جامعه را بیان می‌کردند و می‌گفتند جامعه چه وضعی دارد و چقدر جامعه از گرانی و سایر مسائل و اینکه ارزش پول پایین آمده، ناراحت است. دردها را فشرده بیان می‌کردند و ریشه دردها را هم می‌گفتند که این مشکلات تقصیر چه کسانی است.» او تاکید کرد این افراد معتقد بودند در صورتی که رای بیاورند و رییس‌جمهور شوند، افرادی که باعث رنج، ناراحتی، بدبختی و گرفتاری مردم شدند باید محاکمه گردند و ممنوع‌الخروج شوند تا مبادا از کشور فرار نکنند. این هم یک صحنه در این مناظره بود.
خطیب نماز جمعه تهران
ادبیات موحدی کرمانی عموما رویه‌ای میانه‌رو داشته است البته همواره شمایل و چاشنی اصولگرایی در این میانه‌روی دیده می‌شود و بعضا حتی غالب بوده است.
او در یکی از خطبه‌های نماز جمعه تهران در آبان 1397 گفت: «امام‌ زمان(عج)‌ غایب است اما نایبش حاضر است و حکومت را به شکلی اداره می‌کند که اگر حضرت مهدی(عج) هم حضور داشت به همین شکل اداره می‌کرد.» این سخنان با واکنش‌های مختلفی رو به‌رو شد.
روزنامه جمهوری اسلامی در واکنش به این سخنان نوشت: «سوال اینجاست که آیا واقعا در روزگار ما و در جامعه پیرامون‌مان شرایط آن گونه است که در آیات قرآن درخصوص دوره ظهور منعکس شده است؟!»
حجت‌الاسلام محمدرضا زائری هم در مطلبی نوشت: راستی اگر این حرف را یکی از طلاب جوان حوزه یا کسی مثل من زده بود می‌شد به حساب بی‌سوادی و نادانی‌اش گذاشت! ولی وقتی طرز تفکر روحانی آگاه و محترم و فقیه دانشمند مجتهدی مانند امام جمعه تهران چنین باشد چه می‌توان گفت؟ اینجا فقط یک سوال از آیت‌الله موحدی کرمانی دارم: اگر قرار باشد که امام زمان(عج) هم بعد از ظهور همین کاری را بکنند که الان جمهوری اسلامی دارد می‌کند چه دلیلی دارد دیگر منتظر فرج الهی و ظهور حضرتش باشیم؟ اما واکنش‌ها به اندازه‌ای ادامه داشت که موحدی کرمانی چند روز بعد از تریبون مجمع تشخیص مصلحت نظام برای تبیین سخنان هفته قبل خود استفاده کرد و گفت: «در حکومت اسلامی به رهبری ولی‌فقیه، به نیابت از امام‌عصر(عج)، بر پیاده شدن احکام اسلامی همت گماشته می‌شود اما در روزگار ظهور، آنچه علاوه بر اجرای احکام الهی اسلام جاری خواهد شد، ریشه‌کن شدن ظلم و جور است و این وعده بزرگ‌ترین آرمان مستضعفان است که قرآن کریم بدان تصریح کرده است.»
موحدی کرمانی در سال‌های مذاکرات هسته‌ای موضع‌گیری تند و سختی علیه مذاکرات نداشت و ادبیاتش را در چارچوب کلی نه رد و نه تایید این امر تنظیم می‌کرد. با این وجود بعد از خروج امریکا از برجام و در دوره دوم حسن روحانی او به‌ شدت از برجام انتقاد می‌کرد. او در خطبه‌های نماز جمعه 21 مهرماه سال 1396 گفت که «عده‌ای ساده‌لوح» پیشنهاد باراک اوباما برای «مذاکره» با ایران را «باور کردند» اما با «روشنگری» رهبر جمهوری اسلامی «دروغ وی روشن شد.»
وی اضافه کرد: «اندک اندک پوشش مخملی کنار رفت و با روی کارآمدن ترامپ دست چدنی نمایان گشت.»
اظهارات دیگر موحدی کرمانی که با بازتاب زیادی همراه شد گفته‌های او در مورد رای حلال بود. بعد از اعلام نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1396 او تاکید کرد که ابراهیم رییسی 16 میلیون رای حلال به دست آورده است.
عجیب‌تر اینکه موحدی کرمانی مدعی شده بود که در انتخابات تخلف شده و باعث شده آرای دو نامزد چند میلیون جابه‌جا شود، اگرچه به دنبال طرح این موضوع تاکید کرد که این «تخلف» نتیجه انتخابات را تغییر نمی‌دهد و تنها به گفته او «آرای رییسی را از 16 به 19 میلیون و آرای آقای روحانی را از 23 به 21 میلیون» می‌رساند.
وزارت کشور وقت با انتشار بیانیه‌ای در پاسخ به این موضوع توضیحاتی درباره روند شمارش آرا و حضور ناظران منتشر کرد و نوشت که«‌سخنان دبیرکل وقت جامعه روحانیت مبارز را بسیار مایه تعجب و غیرقابل باور خواند که می‌تواند محل بحث و ابهام و باعث ایجاد نگرانی و بدبینی شود.»
آخرین اظهارنظر موحدی کرمانی در مورد مساله حجاب نیز بازتاب‌های زیادی داشته است. در شرایطی که طیف‌های دیگری از اصولگرایان تاکید بر رویکردهای تنبیهی درمورد موضوع حجاب داشته و مطالبه ابلاغ قانون حجاب و عفاف را مطرح می‌کنند او خواسته است تا از افرادی که حجاب را رعایت می‌کنند حمایت‌های مختلفی شده و مواردی همچون بخشودگی مالیاتی در مورد آنها اعمال شود. اظهارنظری که از یک بعد با انتقاد از اینکه این رویه نیز نوعی تبعیض در جامعه است رو به‌رو شده و از نگاهی دیگر نشان از تغییر نگاه جریان راست سنتی به رویه برخورد با مقولات فرهنگی دارد.
موحدی کرمانی خرداد ماه سال گذشته در 93 سالگی بر این مسند نشست و جایگزین احمد جنتی شد. او در نخستین جلسه دوره ششم مجلس خبرگان رهبری با 55 رای از 83 عضو حاضر، به عنوان رییس مجلس خبرگان انتخاب شد. در اولین نشست ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، پیش از آنکه موحدی کرمانی به عنوان رییس انتخاب شود، او «رییس سنی» این مجلس شده بود، بنابراین او هم‌اکنون مسن‌ترین عضو مجلس کنونی خبرگان رهبری است. موحدی کرمانی در شرایطی با رای اعضا برای یک دوره دو ساله به عنوان رییس مجلس خبرگان تعیین شد که در تمام دوره‌های مجلس خبرگان نیز از حوزه انتخابیه کرمان عضو این مجلس بوده است. موحدی کرمانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تاسیس حزب جمهوری اسلامی، مدتی به ‎عنوان عضو شورای مرکزی و عضو شورای داوری این حزب مشغول فعالیت بود و با شکل‌گیری مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری، وارد این دو نهاد شد. او در انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی به ‎عنوان نماینده مردم کرمان برگزیده شد و سپس در ادوار دوم تا پنجم نماینده مردم تهران در قوه مقننه بود و تا پیش از برگزاری پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان در تمامی چهار دوره گذشته در این مجلس نیز حاضر بود.
محمدعلی موحدی کرمانی و مواضعش نماد کامل راست سنتی است. زمانی به خصوص در دهه 80 مواضعش در کنار محمدتقی مصباح‌یزدی و محمد یزدی به عنوان فصل‌الخطاب محافظه‌کاران و اصولگرایان به حساب می‌آمد، هر چند که میزان این تاثیرگذاری به مرور زمان کم‌رنگ شد و همزمان با کهولت سن موحدی کرمانی و درگذشت دو چهره دیگر از اساس راست سنتی میزان نفوذ خود را در تصمیم‌گیری‌های سیاسی اصولگرایان از دست داد. با این وجود موحدی کرمانی نسبت به دو نفر دیگر، مواضع نسبتا میانه‌روتری داشت و در میانه درگیری‌های اصولگرایان در برهه‌های مختلف عموما سعی در میانجیگری و اعمال شیخوخیت می‌کرد. او اگرچه به دلیل نقش در تاسیس جامعه روحانیت به نوعی جزو شناسنامه این تشکل محسوب می‌شد اما در برهه‌هایی با تصمیمات مستقل خبرساز شد. به‌ طور مثال در انتخابات سال 1388 با وجود حمایت جامعه روحانیت مبارز از محمود احمدی‌نژاد، در نامه‌ای از محسن رضایی حمایت کرد. در انتخابات خبرگان سال 1394، در شرایطی که روحانیون سنتی عضو «جامعه مدرسین حوزه علمیه قم» مخالف قرار دادن نام اکبر هاشمی‌رفسنجانی در فهرست مشترک این گروه با جامعه روحانیت مبارز (فهرست جامعتین) بودند، او در نامه‌ای به آقای هاشمی‌رفسنجانی، «شایستگی‌های علمی، اخلاقی، سیاسی و اجتماعی» او را ستایش کرد و گفت که نام او در فهرست جامعه روحانیت مبارز قرار می‌گیرد که ریاستش بر‌عهده آقای موحدی کرمانی بود. هر چند که همزمان از «بخشی از مواضع» هاشمی‌رفسنجانی انتقاد کرد در همان انتخابات خبرگان بود که نام او، در واکنش به حمایت از اکبر هاشمی‌رفسنجانی، در فهرست «خبرگان مردم» قرار گرفت که منتسب به رفسنجانی بود و احتمالا حضور در همین لیست باعث شد تا به مجلس خبرگان راه پیدا کند، چراکه از لیست جامعتین-‌فهرست اصلی حاوی نام او‌- تنها احمد جنتی به کرسی خبرگان رسید.


لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1433555/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نتانیاهو در بن‌بست؛ تحلیل «کارشناسان اسرائیلی» از مذاکرات ایران و آمریکا

مرگ نظریه پرداز قدرت نرم

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد

دارو هم کالای لاکچری شد؟

کدام خلیج؟ کدام فارس؟

جریان‏‌شناسی اصول‏گرایان و لیدرهایشان

«پوست‌اندازیِ سعودی‌ها»؛ رپرتاژ مجله بریتانیایی برای بن‌سلمان

روزنامه ترکیه از توافق پنهان دولت آنکارا و پ.ک.ک خبر داد

کرملین: روسیه پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه را بررسی می‌کند

رصد آیزنهاور با مهاجر 6

از زیرزمین تا بالای سر دشمن

برای تندروها اهمیت ندارد مردم چقدر تحت فشار هستند!

شمایل راست سنتی و نماد محافظه‌کاری

اعتراض هزاران صهیونیست به سیاست‌های نتانیاهو

یونیسف: طرح اسرائیل برای امداد رسانی انتخاب بین کوچ یا مرگ است

لیبرمن: روابط اسرائیل و آمریکا در بدترین وضعیت قرار دارد

سیاستمدار صهیونیست: اسرائیل در جهان منزوی است

نخست‌وزیر پاکستان: در جنگ با هند پیروز شدیم

از ونزوئلا تا تهران؛ وقتی نفت داریم ولی برق نداریم!

ارزشمندترین شرکت‌های جهان در ماه مه 2025

بابک زنجانی وارد می شود؛ نفت، خودرو، ریل و...

اتفاق جالبی که برای بانک‌های پر مصرف روی داد

صدور مجوز ورود و توزیع بنزین سوپر صادر شد

رمزارزهای غیرمجاز و فرسودگی شبکه؛ دلایل دیگر بحران برق از زبان نماینده مجلس

تصمیم با داده غلط، آتش زیر خاکستر نارضایتی را شعله‌ور می‌کند

مالک شریعتی، نماینده مجلس: 15 میلیارد دلار ارز در خانه‌های مردم است

انتظارات از سفر ترامپ به خلیج فارس

اسرائیل هیوم: ترامپ برای تحقق هرچه زودتر توافق مبادله اسیران فشار اصرار دارد

وزیر خارجه چین سفر شی به مسکو را «موفقیت‌آمیز» خواند

پایان بورس 20 اردیبهشت 1404؛ فشار بازار سهام افتاد!

نماینده مجلس:‌ دو پتروپالایشگاهی که در دولت قبل قرار بود ساخته شود پیشرفت خاصی نداشت

خیمه‌شب‌بازی برای به هم زدن مذاکرات هسته‌ای

آتش‌بس بین هند و پاکستان دوام نیاورد

پاکستان: اگر پاسخ نمی‌دادیم، هند تهاجمی‌تر می‌شد

«عدم عضویت در ناتو»؛ شرط ویتکاف برای صلح اوکراین

دنا پلاس در بازار چقدر گران‌تر از کارخانه است؟

نتانیاهو منزوی می شود

توهم ترامپ در مورد خلیج فارس

رئیس پارلمان لبنان: عادی سازی روابط با اسرائیل به هیچ وجه اتفاق نخواهد افتاد

پوتین: ممنوعیت کمک‌های بشردوستانه، وضعیت نوار غزه را بدتر می‌کند

سفیر آمریکا: نوه 4 ساله من از جروزالم‌پست قابل اعتمادتر است

رأی‌الیوم: ترامپ با غافلگیری‌های بزرگ به منطقه می‌آید

توقف کانتینرها در گمرک بندر عباس به دلیل خرابی 2 ماهه سامانه جامع تجارت

برگزاری کنگره شهدای غریب در اسارت، کاری ارزشمند بود

چرا استقلال به مدیر ورزشی نیاز دارد

آینده بانک پرحاشیه

گره خوردن سرنوشت منطقه به مذاکرات ایران و آمریکا

تابوی مذاکره با امریکا شکست

روزنامه‌نگار صهیونیست: نتانیاهو شکست خورده و اسرائیل را به فاجعه دیگری می‌کشاند