ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دختران شطرنج باز ایران با پرچم دیگران خواندنی ها

دختران شطرنج باز ایران با پرچم دیگران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
زنان نخبه ایرانی زیر پرچم فرانسه و آمریکا بازی کردند، اما سرپرست فدراسیون می‌گوید که شطرنج‌‌بازها باید قدرشناس باشند
سپهر خرمی| رقابت میترا حجازی‌پور، استادبزرگ شطرنج زنان با پرچم فرانسه در برابر آتوسا پورکاشیان، استاد بزرگ شطرنج زنان با پرچم آمریکا در شبکه‌های اجتماعی با واکنش‌های زیادی خصوصاً درباره نتیجه مهاجرت گسترده نخبگان از کشور مواجه شده است. سه سال اخیر مهاجرت ورزشکاران ایرانی به کشورهای دیگر، با افزایش چشمگیری رو‌به‌رو شده است. در رشته شطرنج اما آمار مهاجرت چنان افزایش داشته که باعث نگرانی رؤسای فدراسیون این رشته شده است. طی چهار سال اخیر بیش از هفت استادبزرگ شطرنج از ایران مهاجرت کردند تا زیر پرچم کشور دیگری با رقبا مبارزه کنند. شهرام عظیمی، سرپرست فدراسیون شطرنج ایران در گفت‌وگو با «هم‌میهن» از مهاجرت شطرنج‌بازهای ایرانی ابراز نگرانی و تاسف کرد اما در ادامه معتقد است با هزینه‌ای که برای شطرنج‌بازهای ایرانی با بودجه دولتی شده، مهاجرت آنها کم‌لطفی ورزشکاران نسبت به هزینه‌ای است که برای پرورش آن‌ها شده است. در این گزارش قصد داریم مهاجرت گسترده شطرنج‌بازهای ایرانی را مورد نقد و بررسی قرار دهیم.
استادبزرگ‌‌های ایرانی مقابل هم
روز گذشته تصویری را سارا خادم‌الشریعه در اینستاگرام خود منتشر کرد که بحث زیادی را در شبکه‌های اجتماعی به راه انداخت. مبارزه دو استادبزرگ ایرانی مقابل هم، با پرچم دو کشور فرانسه و آمریکا. میترا حجازی‌پور، شطرنج‌بازی که در سال 2015 عنوان استاد بزرگ زنان ایران را از آن خود کرد، در سال 98 در مسابقات سریع و برق‌آسای جهان در مسکو بدون حجاب ظاهر شد و به همین دلیل از تیم ملی ایران اخراج شد. او خیلی زود در کشور فرانسه اعلام پناهندگی کرد و از همان سال تحت تابعیت این کشور در مسابقات بین‌المللی حضور یافت. همچنین در سال 1400، پورکاشیان یکی از سه زن شطرنج‌بازی بود که ریتینگ بالاتر از 2300 داشت. این شطرنج‌باز پس از خادم‌الشریعه و علی‌ نسب سومین شطرنج‌باز مطرح ایران شناخته می‌شد. این شطرنج‌باز که از سال‌های گذشته در آمریکا زندگی می‌کند در مسابقات قهرمانی سریع بانوان 2021 با پرچم ایران حضور پیدا کرد و در رتبه 30 این رقابت‌ها ایستاد. پورکاشیان در 10سالگی برای اولین بار به کلاس شطرنج بُنَکدار در فرهنگسرای بهمن رفت. بعد از دو سه ماه آموزش، در مسابقه‌ای که برای قهرمانی تهران رده سنی زیر 10 سال برگزار می‌شد، شرکت کرد و موفق به کسب مقام اول شد. با این حال او سال‌ها در کشور آمریکا زندگی می‌کرد که دو سال پیش رسماً اعلام شد او به تابعیت کشور آمریکا درآمده و قصد دارد برای این کشور در مسابقات بین‌المللی شطرنج حضور پیدا کند. حالا میترا حجازی‌پور و پورکاشیان در مسابقات جهانی با پرچم کشورهای آمریکا و فرانسه مقابل هم قرار گرفتند.
شهرام عظیمی، سرپرست فدراسیون شطرنج در گفت‌وگو با «هم‌میهن» می‌گوید دیدن عکس تقابل آتوسا پورکاشیان و میترا حجازی‌پور قلب هر ایرانی را به درد آورد، بنابراین باید راهکاری را اندیشید که جلوی مهاجرت ورزشکاران ایرانی به کشورهای دیگر گرفته شود:«واقعیت این است که انگیزه ورزشکاران ایرانی برای مهاجرت و پناهنده شدن، یکسان نیست که بتوانیم راهکار یکسانی ارائه کنیم. انگیزه افراد متفاوت است و ما براساس این انگیزه‌ها باید اندیشه کنیم و مانع از مهاجرت ورزشکاران شویم. این اتفاقی است که در هر صورت هر ایرانی را ناراحت می‌کند که آتوسا پورکاشیان و خانم حجازی‌پور با پرچم دو کشور دیگر مقابل هم تقابل کردند. بازهم تاکید می‌کنم رشدی که ورزشکاران در رشته شطرنج داشتند، زیر نظر پرچم این کشور رخ داده و با هزینه‌هایی که برای آنها شده، به چنین جایگاه والایی رسیدند. متاسفانه مشاوره‌های غلط هم به دوستان داده می‌شود که منجر به مهاجرت افراد می‌شود. در کل عرض بنده این است که تدابیری باید اندیشیده شود که مهاجرت افراد به حداقل برسد یا حتی متوقف شود. تلورانس مدیریتی هم طبعاً تاثیر داشته که افراد مهاجرت کنند.»
امکانات یا دلایل سیاسی؟
مهاجرت ورزشکاران شطرنج‌باز طی سالیان اخیر به دلایل مختلف رخ داده است. همانطور که پیشتر قید شد، یکی از این ورزشکاران به دلیل «مسابقه ندادن اجباری» به کشور دیگری پناهنده شد و ورزشکار دیگری به دلیل کشف حجاب تصمیم گرفت دیگر به ایران برنگردد. اما به هر دلیلی که باشد، فدراسیون شطرنج ایران است که از حضور استادبزرگ‌های این رشته محروم می‌شود. شهرام عظیمی درخصوص این موضوع می‌گوید که هر گونه امکانات فنی و ورزشی که نیاز بوده در اختیار ورزشکاران قرار داده شده است:«تمام امکانات فنی در اختیار شطرنج‌بازها قرار گرفته و حداقل می‌توانم بگویم به لحاظ امکانات، مهاجرت ورزشکاران شطرنج رخ نمی‌دهد. از شروع دوران حرفه‌ای ورزشکاران تا روزی که به درجه استادبزرگی می‌رسند با بودجه رسمی فدراسیون شطرنج رشد کردند. اگر عزیزان، کمی قدرشناسی داشته باشند بد نیست. زمانی که عزیزان نونهال و نوجوان بودند با بودجه دولتی کشور به موفقیت رسیدند. اعزام به مسابقات نیز با بودجه دولتی بوده است. چه کسی می‌تواند در سنین پایین افتخارات ملی و بین‌المللی را خلق کند و کشورش هیچ نقشی در این موفقیت نداشته باشد؟ سرمایه‌گذاری فدراسیون شطرنج روی شناسایی دانش، استعداد و پرورش عزیزان طبعاً هزینه‌های زیادی در برداشته اما ملاحظه فرمودید بعد از اینکه عزیزان به درجه‌ای از موفقیت رسیدند، مهاجرت می‌کنند و زیر پرچم کشور دیگری مسابقه می‌دهند.» شهرام عظیمی می‌گوید، شانتاژ کشورهای دیگر هم در مهاجرت ورزشکاران ایرانی بی‌تاثیر نیست:«شانتاژی که کشورهای مختلف علیه نظام جمهوری اسلامی می‌کنند تاثیر زیادی در مهاجرت ورزشکاران ما دارد. متاسفانه دوستان ورزشکاری که مهاجرت کردند و پناهنده شدند به این موضوع دقت نمی‌کنند که بعد از پایان دوران قهرمانی‌شان، دیگر هیچ ارج و قربی در آن کشور ندارند. مهاجرت، پناهندگی و مسابقه زیر پرچم کشور دیگری، بازی باخت-باخت است. دوستانی که به کشورهای دیگر مهاجرت کردند و پناهنده شدند چه کمبودی در کشور ایران داشتند؟»
مهاجرت برای جلوگیری از شکست اجباری؟
در جریان مسابقات سریع قهرمانی جهان در قزاقستان در تاریخ 6 دی 1401 اتفاقی رخ داد که منجر به مهاجرت یکی از شطرنج‌بازهای ایران شد. در بخش مردان، پویا ایدنی در دور چهارم این مسابقات مقابل شطرنج‌باز رژیم صهیونیستی حاضر نشد. نماینده ایران در این مسابقات با کسب دو پیروزی، دو شکست و یک تساوی 5/2 امتیازی شد و در رده 91 این رقابت‌ها قرار گرفت. همچنین بردیا دانشور، ملی‌پوش جوان شطرنج ایران نیز در دور سوم مقابل نماینده رژیم صهیونیستی حاضر نشد. این شطرنج‌باز در 2 بازی به پیروزی رسید، در 2 بازی شکست خورد و در یک رقابت به تساوی دست یافت تا با 5/2 امتیاز در رده 99 قرار بگیرد. علیرضا فیروزجا نیز در سال 98 به دلیل اعزام نشدن ملی پوشان شطرنج به مسابقات جهانی، به فرانسه پناهنده شد و دیگر به ایران برنگشت. او در گفت‌وگویی اعلام کرده بود حالا می‌تواند راحت‌تر از قبل با هر ورزشکاری در این رشته مسابقه دهد. علیرضا فیروزجا، شطرنج‌باز 17ساله ایرانی در دسامبر 2019 اعلام کرد که دیگر با پرچم ایران در مسابقات شرکت نمی‌کند. او در مسابقات جهانی روسیه با پرچم فدراسیون بین‌المللی شطرنج شرکت کرد و در دور نهایی پس از ماگنوس کارلسن، در سکوی دوم شطرنج سریع جهان قرار گرفت. فیروزجا عنوان استادبزرگ شطرنج ایران را داشت. فیروزجا همچنین تابعیت فرانسه را گرفته است. شهرام عظیمی در مورد این موضوع و مسابقه ندادن با ورزشکاران رژیم صهیونیستی که منجر به شکست اجباری ورزشکاران ایرانی از جمله شطرنج‌بازهای ایرانی می‌شود، گفت:«مسابقه ندادن با ورزشکاران رژیم صهیونیستی در آیین و اعتقادات ما است و اصلاً موضوع ورزشی نیست. ما این کشور را به رسمیت نمی‌شناسیم. تربیت اسلامی و انقلابی ما چنین موضوعی را می‌گوید. بنابراین بازی کردن و مبارزه کردن با کشوری که به رسمیت شناخته نمی‌شود، طرح موضوع هم ندارد». 

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1065589/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اینجا المپیک، اولین شگفتی بزرگ در پاریس!

والیبال المپیک 2024 | ژاپن 2-3 آلمان؛ تحمیل نشان عقاب به جنگجویان سامورایی

المپیک 2024| تیم والیبال آلمان از سد ژاپن گذشت

شروع کابوس‌وار: ضدحال به جادوگر ژاپن!

نایب قهرمان لیگ ملت‌ها شکست خورد

نگرانی سازمان جهانی بهداشت از افزایش مصرف الکل در اروپا

مرگ سالانه 800هزار نفر بر اثر مصرف الکل در اروپا

صدرنشینی چین در آغاز توزیع مدال‌های المپیک + جدول رده‌بندی

المپیک پاریس/ اولین مدال طلای المپیک 2024 به چین رسید

اولین مدال طلای المپیک 2024 به کدام کشور رسید؟

اولین مدال طلای المپیک 2024 به چین رسید

(تصاویر) مانکن‌های سر پوشیده در افغانستان

کاهش فرصت‌های شغلی رشته‌های علوم پایه در آمریکا و اروپا/ رشد علوم پایه در ایران بهتر از ترکیه و افغانستان بوده است

ماموریت نه‌چندان آسان؛ معامله کاملا هریس با ایران؟

هانی‌زاده: سخنرانی نتانیاهو در کنگره آمریکا، ضعف ساختاری رژیم صهیونیستی را بیش از پیش برملا کرد

درخواست 75 سازمان آمریکایی برای تحریم تسلیحاتی اسرائیل

آمریکا مهمات خوشه‌ای برای اوکراین را در آلمان انبار کرده است

حمله شدیدالحن شریعتمداری به شورای راهبری پزشکیان: مدافع همجنس بازی‌اند!

انتقاد پنتاگون از تل‌آویو به دلیل نداشتن برنامه برای غزه پس از جنگ

هوش مصنوعی، منبع اصلی نشر اطلاعات نادرست انتخاباتی در آمریکاست

پیام مشترک آمریکایی‌ها به نتانیاهو: جنگ غزه را تمام کن!

اخراج اتباع لبنان از آمریکا تا 18 ماه به تعویق افتاد

فروش ‌‌صنایع دستی در نانوایی‌ها بلامانع شد

بند‌بازی دام‌‌ها در بازار گوشت

آشنایی یک سرباز آمریکایی با اسلام در رمان «سید بغداد»

کنترل آتش سوزی هورالعظیم نیازمند برنامه جامع کشورهای مشترک المنافع ایران و عراق است

توقیف 46 خودرو و کشف 61 هزار لیتر سوخت قاچاق

دپو کالای قاچاق در اهواز لو رفت

رشد پایدار اقتصاد ایران در سایه تحریم‌ها

بازار عراق برای تولیدات استان فارس شناخته شده است؛ تجار و بازرگانان ما به روز باشند

رونق‌بخشی و توسعه پروژه‌های مشارکتی شهر با هم‌افزایی مسئولان سرمایه‌گذاری

زبان معیار ( از کپسیتی معاون اقتصادی وزیر خارجه تا بلک‌لیست سرپرست ریاست جمهوری)

زیرساخت‌های اقتصادی در شمال استان بوشهر توسعه می‌یابد

اقتصاد همدان نیازمند برنامه راهبردی است/ وجود بهترین معدن سنگ‌های یاقوت در استان

کامبک تماشایی والیبال آلمان مقابل سامورایی‌ها

نگاهی به مصرف برق در تابستان گرم امسال | چه کنیم برق پایدار بماند؟

کرونا در ژاپن اوج گرفت

کرونا در این کشور اوج گرفت

300 هزار نفر مجبور به ترک خانه‌ها شدند

واردات ته لنجی چیست؟

از توافق برای حل اختلافات مرزی با هند تا هشدار به فیلیپین

حضور شاعران افغانستان در عصر شعر عاشورایی

طالبان در رویای «تاپی»

ضرورت اصلاح سد «کمال‌خان»/ تأکید بر تأمین کامل حقابه ایران

بارسلونا کلافه شد: هشدار قبل از شروع فصل!

واکنش لاوروف به اعلام آمادگی اوکراین برای مذاکره

ترامپ : کامالا هریس یهودی ها و اسرائیل را دوست ندارد

نشست چهار‌جانبه مصر، قطر، آمریکا و اسرائیل درباره آتش‌بس در غزه

نگرانی در مورد مصرف چین ‌بازارهای جهانی نفت را سرخ کرد

هراس نتانیاهو از رویارویی مستقیم با ایران | مزدورانی که به خاطر پول وجدانشان را فروختند