ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دومینوی توافق ایران و عربستان به چه کشورهایی رسید؟ خاورمیانه‌

دومینوی توافق ایران و عربستان به چه کشورهایی رسید؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به نظر می‌رسد پس از توافق تاریخی عادی‌سازی روابط ایران و عربستان، تهران در مسیر احیای روابط خود با سایر کشورهای منطقه است.
برقراری روابط ایران و عربستان سعودی به تغییرات عمیقی، فراتر از مرزهای هر دو قدرت منطقه‌ای منجر شده است.
به نوشته الجزیره، تهران روابط خود با چندین کشور دیگر را عادی کرده و در تلاش برای ایجاد تغییراتی جهت کمک به ثبات منطقه و کاهش تنش‌ها است. چه کشورهایی اخیراً روابط رسمی خود با ایران را برقرار کرده است؟ آخرین وضعیت رابطه تهران و ریاض چیست؟ و چه کشورهایی می‌توانند در بهبود روابط از الگوی عربستان پیروی کنند؟
چرا برخی کشورها با ایران گفتگو نمی‌کردند؟
زمانی که ایران و عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند، پیامدش از این دو کشور فراتر رفت و چندین کشور عرب نیز به همراه برخی از کشورهای آفریقایی که هوادار پادشاهی سعودی بودند، روابط خود با تهران را قطع کردند. جیبوتی، سودان و مالدیو از جمله کشورهایی بودند که در حمایت از ریاض از ایران فاصله گرفتند.
تنش‌زدایی تهران-ریاض با دیدار حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران با جاسم محمد البودایوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، منجر به افزایش گفتگوهای ایران و همسایگان عربش شد. این تنش‌زدایی همچنین باعث گفت‌وگوی بین جنبش حوثی‌های وابسته به ایران در یمن و عربستان سعودی و دولت رسمی یمن شد و به سوریه برای عضویت مجدد در اتحادیه عرب کمک کرد.
اوضاع در رابطه مصر پیچیده‌تر بود. کشوری که از زمان انقلاب اسلامی ایران در سال 1979، روابط دشواری با ایران داشت. انور سادات، رئیس‌جمهور وقت مصر به محمدرضا شاه پهلوی پناهندگی داد و شاه تا زمان مرگش در سال 1980 در قاهره ماند. به رسمیت‌شناختن اسرائیل توسط مصر یکی دیگر از عوامل مهمی بود که به تیرگی روابط کمک کرد.
مراکش نیز در سال 2018 اعلام کرد که روابط دیپلماتیک خود با تهران را به دلیل آنچه این کشور ادعا می‌کند حمایت ایران از جنبش استقلال صحرای غربی موسوم به جبهه پولیساریو است را قطع خواهد کرد.
ایالات متحده از زمان تسخیر سفارتش در ایران در سال 1980 با این کشور روابط رسمی نداشته و کانادا در سال 2012 و پس از متهم‌کردن دولت ایران به «تهدیدبودن برای صلح و امنیت جهانی»، روابط خود را قطع کرد.
چه کشورهایی روابط خود با ایران را احیا کرده‌اند؟
حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک فرصت خوبی را برای مقامات ایرانی فراهم کرد تا با همتایان منطقه‌ای و فراتر از آن به گفتگو بنشینند. به نظر می‌رسد تلاش‌های روزافزون تهران برای برقراری مجدد گفتگوها با مجموعه‌ای از بازیگران به ثمر نشست و منجر به احیای روابط با حداقل دو کشور شد.
امیرعبداللهیان در روز پنجشنبه با محمود علی یوسف، دیپلمات ارشد جیبوتی دیدار و از برقراری مجدد روابط خبر داد. یک روز بعد، امیرعبداللهیان با احمد خلیل، وزیر امور خارجه مالدیو دیدار کرد و آن دو اعلام کردند که روابط رسمی دیپلماتیک از سر گرفته خواهد شد. هر دو توافق مدت کوتاهی پس از توافق ایران و عربستان برای بازگرداندن روابط رسمی دیپلماتیک انجام شد.
روابط دیپلماتیک تهران و ریاض در سال 2016 و پس از هجوم تظاهرکنندگان به نمایندگی‌های دیپلماتیک عربستان در ایران در واکنش به اعدام یک رهبر مذهبی برجسته شیعه توسط این پادشاهی سنی‌نشین، قطع شد.
توافق تهران-ریاض چگونه پیش می‌رود؟
ایران و عربستان سعودی که برای اولین‌بار گفتگوی مستقیم با میانجیگری عراق را در سال 2021 از سر گرفتند، هر دو روند احیای روابط را ستایش کرده‌اند. در اوایل این ماه، این دو سنگین‌وزن منطقه سفرای خود را اعزام کرده و از زمان توافق، به طور فزاینده‌ای در تماس بوده‌اند.
ایران می‌گوید که ابراهیم رئیسی دعوت رهبران سعودی برای بازدید از ریاض را پذیرفته است؛ سفری مهم که در آینده‌ای نزدیک انتظار می‌رود. تهران که اوایل این هفته به مناسبت روز ملی سلطنت عربستان به پادشاهی سعودی تبریک گفت، از رهبران آن نیز برای سفر به ایران دعوت کرد.
در این هفته و پس از میزبانی تهران از کریستیانو رونالدو و دیگر ستارگان فوتبال، وزرای خارجه دو کشور با دیدار در حاشیه هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در مورد بهبود روابط دوجانبه از جمله در مورد حمل‌ونقل هوایی و دریایی و تسهیل بیشتر رویدادهای ورزشی گفتگو کردند.
امیرعبداللهیان به شاهزاده فیصل بن فرحان آل سعود، دیپلمات ارشد سعودی گفت که ایران آماده است تا یک توافقنامه همکاری جامع دوجانبه را همانطور که در دیدار قبلی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در ماه آگوست مورد بحث قرار گرفت، تهیه و امضا کند.
کدام کشورها با ایران در ارتباطند؟
پس از برقراری ارتباط مجدد با عربستان سعودی، احتمالاً برقراری موفقیت‌آمیز روابط بین ایران و مصر بزرگترین توافق خواهد بود. حدود دو سال است که تهران و قاهره با میانجیگری عراق و عمان و با هیاهوی بسیار کمتر از آنچه در مذاکرات با ریاض دیده می‌شد، گفتگو هستند. این دو کشور به طور جدی احیای روابط را با توجه به چشم‌انداز متحول‌شده تحت رهبری عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر ارزیابی می‌کنند.
اخیراً رئیسی در یک کنفرانس مطبوعاتی در نیویورک گفت که آخرین دیدار وزرای خارجه دو کشور می‌تواند به آغاز فصل جدیدی در روابط دوجانبه منجر شود و تهران «هیچ مانعی در برقراری روابط با مصر نمی‌بیند».
اردن و ایران نیز گفتگوهایی داشته‌اند، اما جزئیات کمی وجود دارد و به نظر نمی‌رسد که مذاکرات به مرحله‌ای اساسی رسیده باشد؛ زیرا اردن یکی از بزرگترین دریافت‌کنندگان کمک‌های خارجی ایالات متحده بوده و ممکن است در موضوع سوریه و اسرائیل با تهران هم‌نظر نباشد.
ایران همچنین به دنبال گسترش روابط خود با سودان و مراکش است و امیرعبداللهیان ابراز امیدواری کرد که بتوان روابط رسمی ایران با آن‌ها را دوباره برقرار کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1068096/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعتصاب سراسری «59 دقیقه‌ای» در اراضی اشغالی

زلنسکی: آماده ملاقات با روس‌ها هستیم

مناقشه بر سر گام اول صلح؛ پوتین مذاکره می‌خواهد، زلنسکی آتش‌بس

آمریکا درباره هواپیماهای وارداتی تحقیقات می‌کند

هدف ترامپ از سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس از نگاه ظهره‌وند

مقام اتاق بازرگانی: چرا مونتاژکاران خودرو باید پسته بخرند و آن را در بازار هنگ کنگ به فروش برسانند؟

صعود دوباره قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار وارد کانال 84 هزار تومان شد

مسعود نیلی: چرا دارنده دومین ذخایر گازی جهان، باید در تامین گاز مردم درمانده باشد؟

افت 24 هزار واحدی شاخص بورس

برق 50 اداره پرمصرف در پایتخت قطع شد

سرمقاله ایران/ ایران و زنان

روایت پزشک غزه از نقص عضو هفتگی نوزادان

الجزایر 2 جاسوس فرانسوی را اخراج کرد

لغو و تعلیق پروازها به مقصد اراضی اشغالی ادامه دارد

منابع صهیونیست: 2 روز آینده در مذاکرات تبادل اسرا تعیین‌کننده خواهد بود

ترامپ مذاکرات تجاری با چین را سازنده توصیف کرد

اعدام 5 جاسوس اسرائیل در غزه

گزارش واشنگتن‌پست از موارد متعددی که ترامپ از آنها اطلاعی ندارد!

خداحافظی متفاوت مکرون و زلنسکی

جوزپ بورل: ما نصف بمب‌های غزه را تأمین می‌کنیم

3 عامل افزایش قیمت «حبوبات» در بازار

آخرین وضعیت طرح انتقال سهمیه بنزین به کارت بانکی؛ کارت‌‌های سوخت خود را دور نیندازید

رئیس کمیسیون فرش اتاق بازرگانی: طراحان و مرمت کاران صنعت فرش مهاجرت کردند

اولین نشست توجیهی و تبیینی دبیران شورای اقامه نماز مراکز تابعه بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

سرمقاله اعتماد/ ظرف و مظروف آموزش

بی‌اعتبار

سرمقاله جام جم/ خبرسازی برای خروج از بن‌بست

ترامپ: هفته بزرگی در پیش است

حدود 1500 تن از مردم غزه بینایی خود را از دست داده‌اند

یک زن رئیس سرویس اطلاعاتی انگلیس خواهد شد

نتانیاهو از بازگرداندن جسد یک سرباز اسرائیلی از سوریه خبر داد

مراسم تجلیل از معلمان و اساتید شاهد و ایثارگر استان اصفهان برگزار شد

پیش‌پرده مذاکراتی ایران و آمریکا

سرمقاله آرمان ملی/ دولت از هجمه‌های مخالفان نترسد

ژنرال صهیونیست: صحنه فرار گردشگران از ساحل تل‌آویو یعنی پیروز نشده‌ایم

هشدار کارشناس اسرائیلی درباره اضمحلال ساختار رژیم صهیونیستی

تداوم مذاکرات تجاری میان چین و آمریکا

رهبر معنوی دروزی‌های سوریه: اسرائیل دشمن نیست

100 کشته و مفقود در حادثه وقوع سیل شرق کنگو

پوتین: کی‌یف پیشنهاد آتش‌بس ما را بی‌پاسخ گذاشت

موج بزرگ خودکشی نظامیان صهیونیست در راه است

ترامپ در تدارک فتح کنگره

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «دیانتی»

سرمقاله هم میهن/ توسعه مفهوم کارگر

فارن‌افرز: ایران از تاریخ آموخته به آمریکا اعتماد نکند

کلمبیا به رئیس جمهور اسبق و مجرم پاناما پناهندگی داد

مذاکرات هشت ساعته دور اول گفت‌وگوهای تجاری چین و آمریکا

وزیر خارجه چین: هند و پاکستان باید از بروز مجدد درگیری جلوگیری کنند

نتانیاهو سفر ترامپ به منطقه را خراب می‌کند؟

سرمقاله سازندگی/ دروغ و فریبکاری اسرائیل