ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا آثار رشد اقتصادی در زندگی مردم ملموس نیست؟ اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش قدس آنلاین، بیشتر مردم در کف جامعه این سخنان را ادعای مسئولان و غیرواقعی می‌دانند و تأکید دارند چنانچه اقتصاد رشد می‌کرد، بی‌شک ما باید در سفره خود آن را مشاهده می‌کردیم و این‌گونه نتیجه می‌گیرند که آمارها غیرواقعی‌اند.
اما موضوع چیست و چرا باوجود اینکه مسئولان مدعی رشد 5درصدی اقتصاد هستند و بانک جهانی هم در زمستان سال گذشته بر این مسئله صحه گذاشته و رشد اقتصادی ایران را 4/7 اعلام کرده و کشور را در رده پانزدهم میان 72 کشور دنیا قرار داد، اما مردم آن را حس نمی‌کنند تا جایی که رهبر معظم انقلاب هم در دیدار مسئولان نظام با ایشان که پانزدهم فروردین انجام شد، خطاب به ‌کارگزاران نظام تأکید کردند «مردم انتظار دارند کارها و تلاش‌های مسئولان در زندگی آن‌ها اثر ملموس داشته باشد که باید در جهت برآوردن این انتظار بحق، حرکت و تلاش کرد».
رشدی ناشی از درآمدهای نفتی و نه حاصل صنعت و کشاورزی
هادی حق‌شناس، تحلیلگر اقتصادی در گفت‌وگو با قدس ضمن بیان اینکه رشد اقتصاد با نفت و بدون نفت دو نتیجه متفاوت دارد، رشد بدون نفت را اثرگذار بر اقتصاد دانست و اظهار کرد: در دوران کرونا بخش خدمات با آسیب جدی مواجه شد و پس از پایان کرونا بخش‌های آسیب‌دیده مانند صنعت گردشگری، هتل‌داری، رستوران‌ها و... رشد را تجربه کردند، بنابراین چنانچه امروز رشدی را مشاهده می‌کنید، بخشی از آن به‌این مسئله برمی‌گردد و بالطبع افرادی که در این حوزه‌ها فعالیت دارند، رشد را احساس می‌کنند.
وی به‌ رشد منفی بخش‌های کشاورزی و صنعت اشاره و تصریح کرد: زمانی که در بخش کشاورزی با رشد منفی مواجه هستیم، شاغلان این حوزه متوجه رشد 5درصدی اقتصاد نخواهند شد و شرایط خوبی هم ندارند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: حدود 3 میلیون نفر در بخش‌های دولتی مشغول به ‌فعالیت‌اند و نزدیک به‌ 5 میلیون نفر هم بازنشسته در کشور داریم، چنانچه این جمعیتِ حدود 8 میلیون نفر را در بُعد خانوار 3/5 نفر ضرب کنیم، این افراد تقریباً یک‌سوم جمعیت کشور را شامل می‌شوند که دریافتی ماهانه آنان یا از طریق دولت پرداخت می‌شود و یا صندوق‌های بازنشستگی و پرسش این است آیا دریافتی آنان متناسب با نرخ تورم رشد کرده است؟
حق‌شناس اضافه کرد: چنانچه افزایش حقوق این تعداد را 20درصد درنظر بگیریم، نرخ تورم درحال حاضر دوبرابر درآمد آنان است و این یعنی رشد اقتصادی 5درصد نه‌تنها در زندگی این جمعیت اثر مثبت نداشته، بلکه به‌دلیل وجود تورم بالا در کشور، عملاً قدرت خرید آنان کاهش یافته است، بنابراین این جمعیت یک‌سومی نیز رشد را در زندگی خود حس نمی‌کنند.
تورم؛ علت‌العلل مشکلات اقتصادی ایران
وی ضمن بیان اینکه سابقه ندارد در اقتصاد ایران چندین سال متوالی با تورم 40درصد مواجه باشیم، خاطرنشان کرد: در این شرایط مردم هم به‌صورت مستقیم مشغول پرداخت مالیات به‌دولت و هم به‌دلیل وجود تورم در حال پرداخت مالیات تورمی هستند و همین سبب شده رشد در زندگی و سفره آنان حس نشود.
این تحلیلگر اقتصادی در پاسخ به‌این پرسش که اثر رشد اقتصادی چه زمانی در زندگی مردم آشکار می‌شود، گفت: به‌صورت کلی زمانی که فردی درگیر تب و بیماری باشد، پزشکان ابتدا باید تب بیمار را پایین بیاورند تا درنهایت بتوانند وی را درمان کنند. اقتصاد هم همین‌گونه است در حال حاضر اقتصاد ایران درگیر تبِ تورم است و تا زمانی که این تب پایین نیاید، نمی‌توان آن را درمان کرد.
حق‌شناس بزرگ‌ترین مسئله اقتصاد ایران را تورم و راه‌حل آن را مشخص دانست و اظهار کرد: این تورم یا به‌دلیل عدم جذب سرمایه خارجی به‌وجود آمده یا رشد منفی در بخش کشاورزی یا بالا بودن استهلاک سرمایه نسبت به‌جذب سرمایه یا نرخ پایین مشارکت و یا هر علت دیگری؛ باید این علت‌ها را شناسایی و برطرف کرد تا درنهایت بتوان مشکل تورم را مرتفع و در ادامه به ‌سراغ رفع دیگر مشکلات اقتصادی رفت.
وی تصریح کرد: درزمان تورم مردم نمی‌پرسند کجا سرمایه‌گذاری کنیم، بلکه آنان نقدینگی خود را در بازارهایی نظیر طلا، ارز، زمین، مسکن و خودرو سرمایه می‎کنند تا در اثر تورم دارایی‌شان را از دست ندهند و زمانی که این تورم کاهش یافت آنگاه خواهند پرسید نقدینگی خود را کجا سرمایه‌گذاری کنیم.
این تحلیلگر اقتصادی تأکید کرد: بنابراین در ابتدا باید بودجه را واقعی، ناترازی را مرتفع و وضعیت تورم را برطرف کرد تا درنهایت مردم رشد را حس کنند.
اوضاع توزیعِ نابرابر، وخیم‌تر شده است
رضا غلامی، دیگر تحلیلگر اقتصادی هم در این زمینه معتقد است زمانی که رشد اقتصادی رخ می‌دهد، اما جمع کثیری از مردم آن را حس نمی‌کنند به‌این معناست که توزیع نابرابر، بدتر شده است یعنی وضعیت عده‌ قلیلی بهبود یافته و مابقی خیر و بخش زیادی از کیک اقتصاد، نصیب جمعیت کمتری شده است.
وی ضمن بیان اینکه در این شرایط افرادی که سرمایه، مسکن و خودرو ندارند، فاصله‌شان با مسکن و خودرو بیشتر شده است، خاطرنشان کرد: زمانی که تورم در حد یک تا 2درصد و در مقابل رشد اقتصادی به‌طور ممتد بیش از میزان تورم در جامعه باشد، مردم آن را در سفره خود حس خواهند کرد.
غلامی ادامه داد: باید به ‌این نکته توجه کرد که درحال حاضر نفت سهم بالایی از رشد اقتصادی را از آن خود کرده و این درحالی است که زمانی رشد اقتصادی به‌صورت متوازن و ملموس رخ می‌دهد که تمامی بخش‌های نفت، کشاورزی، خدمات، صنعت و معدن هم رشد را تجربه کنند؛ در این صورت، رشد اقتصادی به‌رفاه می‌انجامد.
این تحلیلگر اقتصادی، رشد اقتصادی رخ داده را کاریکاتوری خواند و ابراز کرد: این رشد گروهی را خیلی ثروتمند کرده و بخش عمده جامعه فقیرتر شده‌اند؛ نه اینکه تنها سفره‌شان کوچک‌تر شده باشد، بلکه از این منظر که زمان دسترسی آنان به‌ رفاهیاتی چون مسکن و خودرو طولانی مدت‌تر شده است.
به ‌اعتقاد وی، دولت در سه بخش رشد اقتصادی، نرخ بیکاری و بهبود در توزیع درآمد تا حدودی مثبت عمل کرده است، اما باید به‌ این نکته توجه کرد که در پنج سال گذشته ما تورم و نرخ بالای قیمت ارز را تجربه کردیم که این امر شرایط را پیچیده کرده است. چنانچه دولت بتواند با مدیریت بازار ارز، کنترل تورم و نظارت بیشتر بر تولید و مبادی تجاری، روند رشد را ثابت نگه دارد و تورم را کاهش دهد، می‌تواند موفق شود.

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1125861/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تنگناهای اقتصادی، ذره‌ای از قداست کار معلمی کم نمی‌کند

کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات پس از 10 سال برگزار می شود

مرکز تجاری هند و ایران با حضور معاون اقتصادی وزیر کشور راه اندازی شد

‌مشارکت مردم در جهش تولید به صورت مستقیم و فردی باشد

انسداد 128 تارنمای مجرمان اقتصادی در فضای مجازی

تعداد تشکل‌های کارگری در استان بوشهر 35 درصد افزایش یافت

کیهان نوشت: هم‌میهن آمریکا و انتساب رکورد تورمی روحانی به رئیسی!

روزنامه هندی: اشتباه نتانیاهو به ایران فرصت داد بازدارندگی اسرائیل را نابود کند

بازداشت اتوبوسی دانشجویان معترض آمریکایی توسط پلیس نیویورک

کودکِ فلسطینی پس از بیرون کشیده شدن از زیر آوار در رفح: «همه چیز فدای وطن»

ورود نردبانی پلیس به ساختمان دانشگاه کلمبیا

تمجید دونالد ترامپ از دستگیری دانشجویان معترض

لحظه ورود پلیس ضد شورش به ساختمان معروف «همیلتون» دانشگاه کلمبیا

اصابت راکت هدایت شونده به مخفیگاه‌های ارتش صهیونیستی در شهرک متولا

لحظۀ اصابت‌ پهپادهای یمن به کشتی مرتبط با رژیم صهیونیستی

معاون وزیر کار: یک ساعت اشتغال در هفته شغل محسوب می‌شود

جزئیات اجرای طبقه‌بندی مشاغل در کارگاه‌ها

چراغ قوه 8 کاره پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

تولیدات خوزستان در نمایشگاه اکسپو مورد توجه فعالان اقتصادی

توسعه همکاری‌های تجاری در دستور کار کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات

پیش‌بینی استحصال 10 تُن گُلاب از مزارع گل‌محمدی در شهر مرزی کُرَند

منابع محدود بانک‌های خراسان شمالی مشکل‌زا‌ شده است

کشف انبار گردوی خارجی قاچاق در بیرجند

سرمقاله سیاست روز/ وعده صادق و یادآوری یک تصمیم در دولت پیشین

سرمقاله رسالت/ منهای دموکراسی به‌علاوه توحش

سرمقاله آرمان ملّی/ پاسداشت مقام معلم

تظاهرات‌کنندگان در تل‌آویو راه بندان ایجاد کردند

یورش پلیس به دانشگاه کلمبیا

چفیه انداختن دانشجویان بر مجسمه «جرج واشنگتن» در دانشگاه آمریکایی بیروت

روسیه: شورای امنیت باید از درگیری در بوسنی جلوگیری کند

حمله صهیونیست‌ها به کامیون‌های کمک‌های بشردوستانهٔ عازم غزه

وزارت کار: مجوز مشاغل خانگی 5 دقیقه‌ای صادر می‌شود

خبر جدید وزیر صنعت برای بازار خودرو

انتقاد رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: افزایش نرخ سود به 30 درصد کاملا اشتباه است

کشف 24 میلیارد پوشاک قاچاق در رودبار

مدیرکل اقتصادی استانداری، از سرمایه‌گذاری 10 هزار میلیارد ریالی چین در بخش کشاورزی مازندران خبر داد

افزایش 150 درصدی تخلیه و بارگیری کالا در بندر نوشهر

رشد اقتصادی ایران در سال 2023 بر اثر دانش‌بنیان‌شدن صنعت نفت و گاز بود

گیشه روزنامه بازار پادکست |تیتر خوانی روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه 12 اردیبهشت

بخش خصوصی؛ ضد تحریم، ارزآور

ایجاد دهکده لجستیکی مرزی سرخس

سرمقاله کیهان/ اسرائیل در گرداب

سرمقاله وطن امروز/ رکوردی که نتانیاهو ثبت کرد

سرمقاله فرهیختگان/ پوست موز زیر پای بی‌بی‌سی

سرمقاله ایران/ در ‌جبهه‌های شرقی هیچ‌چیز آرام نیست

سرمقاله شرق/ فرهنگ و زور

سرمقاله اعتماد/ استاد مطهری و لیبرالیسم فرهنگی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ شاه‌کلید مهار تورم

چین آزمایش بزرگترین ناو هواپیمابر خود را آغاز کرد

استفاده از ماشین‌های آب‌پاش برای متفرق کردن دانشجویان متحصن در دانشگاه کلمبیا