ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آژانس در آزمون شفافیت خواندنی ها

آژانس در آزمون شفافیت
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالرحمن فتح‌الهی| رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بعدازظهر دیروز وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد و مورد استقبال رسمی بهروز کمالوندی، سخنگو و معاون امور بین‌الملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی قرار گرفت. اولین دیدار رئیس دیده‌بان هسته‌ای با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، رقم خورد. البته تا لحظه تنظیم این گزارش، خبری دال بر دیگر دیدارهای گروسی با مقامات کشورمان مخابره نشد. با این حضور و دیدارهای مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، فصل حساسی از دیپلماسی هسته‌ای ایران آغاز شد. این سفر در مقطع فعلی از چند منظر حائز اهمیت راهبردی است و به‌همین‌دلیل توجه ناظران بین‌المللی را به خود جلب کرده است. نخست آنکه حضور رئیس دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل در آستانه دور دوم مذاکرات ایران و ایالات متحده قرار دارد؛ گفت‌وگوهایی که می‌تواند مسیر پرونده هسته‌ای ایران را به سوی افقی جدید هدایت کند. از‌این‌رو خروجی سفر گروسی به‌عنوان عاملی تعیین‌کننده در شکل‌گیری مواضع آتی تلقی می‌شود.
در سوی دیگر، این سفر پیش از تدوین گزارش جامع آژانس درباره برنامه هسته‌ای ایران، که به درخواست تروئیکای اروپایی عضو برجام (آلمان، فرانسه، و انگلستان) صورت گرفته، از اهمیت مضاعفی برخوردار است. گزارش مذکور، که قرار است بازتاب‌دهنده وضعیت کنونی همکاری‌های ایران با آژانس باشد، می‌تواند بر جهت‌گیری‌های دیپلماتیک تأثیر بگذارد. گروسی، با حضور در تهران، فرصتی یافته تا با مقامات ایرانی به گفت‌وگو بنشیند و زمینه‌های لازم برای ارائه تحلیلی دقیق و بی‌طرفانه را فراهم کند. با این حال، این فرایند با چالش‌هایی همراه است؛ چرا‌که هرگونه برداشت جانبدارانه یا تحت فشار قرار‌گرفتن آژانس از سوی قدرت‌های غربی، می‌تواند اعتماد متقابل را مخدوش کند. ناظران بین‌المللی، همچنین نشست فصلی شورای حکام در ژوئن (خردادماه 1404) را یکی از حساس‌ترین مراحل در بررسی پرونده هسته‌ای ایران می‌دانند. این نشست، که می‌تواند سرنوشت تعاملات آتی را رقم بزند، با احتمال فعال‌سازی عملی مکانیسم ماشه و ارجاع پرونده به شورای امنیت سازمان ملل متحد همراه است.
چنین سناریویی که از سوی اروپا به‌عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر تهران مطرح شده، می‌تواند تعادل شکننده کنونی را به مخاطره بیندازد. از‌این‌رو نقش گروسی در این برهه حساس، فراتر از یک مأموریت فنی، به‌عنوان یک آزمون دیپلماتیک برای آژانس جلوه‌گر شده است. او باید میان انتظارات سیاسی غرب و تعهدات فنی آژانس، توازنی دشوار برقرار کند. در‌این‌میان جمهوری اسلامی ایران نیز با رویکردی محتاطانه، بر لزوم حفظ استقلال آژانس و اجتناب از سیاسی‌کاری تأکید دارد. موفقیت سفر گروسی، به توانایی او در مدیریت این تعارض‌ها و ارائه گزارشی شفاف بستگی دارد. این سفر می‌تواند به کاتالیزوری برای پیشبرد مذاکرات تبدیل شود یا در صورت بروز اختلاف، به مانعی جدی در مسیر دیپلماسی هسته‌ای بدل شود. در نهایت، خروجی این دیدارها و نشست شورای حکام، نه‌تنها آینده همکاری ایران و آژانس را تعیین خواهد کرد، بلکه تأثیر عمیقی بر پویایی مذاکرات با آمریکا و نقش‌آفرینی اروپا در این معادله خواهد داشت.
گروسی چه می‌خواهد؟
حضور رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تهران، پرسشی بنیادین را پیش‌روی ناظران قرار داده است که «هدف این مقام ارشد از سفر به ایران چیست و او در دیدار با مقامات ایرانی چه اهدافی را دنبال می‌کند؟». برای یافتن پاسخی دقیق به این پرسش، می‌توان به بین خطوط مواضع اخیر رئیس دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل در ماه‌های گذشته رجوع کرد تا از این رهگذر، مأموریت و مقاصد او در این سفر حساس به‌درستی تبیین شود. در تازه‌ترین اظهارنظر، رافائل گروسی ساعاتی قبل از سفر به ایران در گفت‌وگویی با نشریه فرانسوی لوموند بیان کرد «ما بخشی از گفت‌وگوی دوجانبه آقای عراقچی و ویتکاف نخواهیم بود، اما نسبت به آن هم بی‌تفاوت نیستیم. چون آنها به‌خوبی می‌دانند که ما باید نظر خود را درباره هر توافق احتمالی ارائه دهیم زیرا ما باید آن را تأیید کنیم». مدیرکل آژانس این را هم افزود که «ما قبلا گفت‌وگوهای غیررسمی را با آنها آغاز کرده‌ایم. اما به محض اینکه متنی با مفاد عینی وجود داشته باشد، از ما خواسته می‌شود تا درباره مراحل و میزان بررسی‌های انجام‌شده نظر خود را اعلام کنیم». دیپلمات ارشد حوزه هسته‌ای، هرگونه توافق جدید با ایران و بدون دخالت آژانس را «یک کاغذ» فاقد اعتبار توصیف کرد.
قبل‌تر هم، گروسی در گفت‌وگو با خبرگزاری تاس روسیه تصریح کرده بود «هدف از سفر به تهران و دیدار با مقامات کشور، تلاش برای تسهیل دستیابی به یک چارچوب پایدار و قابل اتکا در زمینه برنامه هسته‌ای ایران خواهد بود». در شرایطی رافائل گروسی بر لزوم گفت‌وگو با ایران تأکید کرد که او پیش‌تر در مصاحبه‌ای با شبکه بلومبرگ صراحتا عنوان کرد «برجام عملا از بین رفته و تنها نامی از آن باقی مانده است».
رئیس دیده‌بان هسته‌ای با اشاره به تنش‌های منطقه‌ای و مخاطرات امنیتی در خاورمیانه، مدعی شد «اضافه‌شدن یک کشور هسته‌ای جدید به معادله منطقه‌ای، می‌تواند پیامدهای فاجعه‌باری داشته باشد»، بنابراین گروسی در ادامه مصاحبه با بلومبرگ، «خواستار توافقی تازه شد که بتواند تضمین دهد ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت». او همچنین یادآور شده بود «در نوامبر 2024 به تهران سفر کرده و با مقامات ارشد، از‌جمله رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران دیدار داشته است و احتمال تکرار این سفر در آینده نزدیک را مطرح و تصریح کرد که حل‌وفصل مسائل پادمانی معوقه در کنار دستیابی به چارچوب جدید همکاری، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است». در بخشی دیگر از سخنانش، گروسی گفت که آژانس هنوز درباره منشأ ذرات اورانیوم کشف‌شده در مکان‌هایی که نباید در آنها فعالیت هسته‌ای صورت می‌گرفته، پاسخ‌های روشنی دریافت نکرده است. به گفته او، این موضوعات همچنان باز هستند و مذاکرات درباره آنها ادامه دارد.
گزارش جامع گروسی؛ سرنوشت همکاری‌ها در بوته آزمایش
گزارش جامع رافائل گروسی که باید تا بهار 2025 برای شورای حکام آماده شود، همکاری ایران با آژانس و راستی‌آزمایی تعهدات پادمانی تهران را ارزیابی می‌کند. این گزارش که زمان ارائه آن مشخص نیست، ممکن است در نشست فصلی ژوئن یا نشست ویژه‌ای ارائه شود. هدف آن، ارائه دیدگاهی کلی به شورای حکام درباره برنامه هسته‌ای ایران است. در صورت تأیید شفافیت ایران، پرونده ابهامات بسته می‌شود، اما در غیر‌این‌صورت، احتمال ارجاع به شورای امنیت وجود دارد. نگرانی اصلی، طرح اتهامات جدید از سوی گروسی است که می‌تواند تنش‌ها را تشدید کند. 
تجربه نشان داده که حل‌وفصل مسائل فنی با آژانس، تحت تأثیر توافقات سیاسی است. آژانس، فاقد استقلال در برابر کشورهای صاحب‌ نفوذ در شورای حکام و شورای امنیت است و به ابزاری برای فشار بر تهران تبدیل شده است. تا زمانی که توافقی جامع میان ایران و آمریکا شکل نگیرد، سفرهای گروسی به تهران بیشتر نمایشی خواهد بود. در مجموع باید دید که این سفر گروسی به تهران و دیدارش با مقامات چه دستاورد و خروجی‌ای به دنبال دارد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1410840/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کیهان: مذاکراه با آمریکا را متوقف کنید

بازی مالیاتی شرکت های بزرگ با معافیت‌های رسمی

سفر کاری یک‌روزه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان به شهرستان لنگرود

لاپید: نتانیاهو باید ترس از یمنی‌ها را کنار بگذارد

مدودف: عملیات نظامی روسیه در اوکراین ابدی نیست

رویترز: آمریکا و اروپا در حال نهایی‌سازی پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه بین اوکراین و روسیه هستند

آلمان، اوکراین را نا اُمید کرد

شرط عجیب اسراییل برای صدور مجوز ورود کمک‌های غذایی به غزه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

ارتش پاکستان: پاسخ به هند قطعی و در زمان مشخص از سمت ما خواهد بود

احتمال حذف اسرائیل از معادله توافق هسته‌ای واشنگتن-ریاض

پوتین: مصر شریک کلیدی ما در آفریقا است

فرمانده مقاومت در حمله اسرائیل به شهادت رسید

پیشنهاد آتش‌بس روسیه و اوکراین در حال نهایی شدن است

آلمان، اوکراین را نا اُُمید کرد

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

سفیر روسیه تحریم‌های جدید لندن را «بی‌اثر» خواند

چراغ سبز ترامپ به خزانه‌داری آمریکا برای کاهش تعرفه چین

حمله به نظامیان پاکستان در وزیرستان 9 کشته برجای گذاشت

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

تمدید تعلیق پروازهای سوئیس، آلمان و هند به سرزمین‌های اشغالی

انتقاد رئیس‌جمهوری برزیل از ترامپ در دیدار با پوتین

دستیار پوتین: روسیه دنبال ازسرگیری صادرات گاز به اروپا است

ارتش یمن: به فرودگاه بن‌گوریون حمله موشکی کردیم

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

تصاویری از فرار دسته جمعی شهرک نشینان صهیونیست در پی شلیک موشک یمن

واکنش صهیونیست‌ها به حمله موشکی انصارالله یمن

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

آمریکا به اسرائیل: آتش‌بس در غزه را به عملیات نظامی ترجیح می‌دهیم

ترامپ: چین بازارهایش را به روی آمریکا بگشاید

کره شمالی رزمایش موشکی ضدهسته‌ای برگزار کرد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

روسیه: ایجاد رابطه با طالبان برای منافع ما ضروری است

اسلام‌آباد: هند منبع تأمین مالی ترورها در پاکستان است

شمار شهدای نوار غزه به 52 هزار و 787 نفر رسید

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

رسانه عبری: تنها در صورت تحقق معامله تبادل اسرا احتمالا ترامپ به اسرائیل سفر می‌کند

توافق روسیه و چین برای کمک به ثبات افغانستان

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد