ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مستاجرزدایی از بازار مسکن ادامه دارد/ روند اجاره‌نشینی در کشورهای دیگر چگونه است؟ آسیا و اقیانوسیه

مستاجرزدایی از بازار مسکن ادامه دارد/ روند اجاره‌نشینی در کشورهای دیگر چگونه است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرآنلاین،برای فهم چرایی بروز ابرچالش بدمسکنی و بحران اجاره‌بها در اقتصاد ایران، باید نخست ریشه‌های این پدیده را بررسی کرد. نخستین دلیلی که این ابرچالش را شارژ می‌کند، پدیده چسبندگی نرخ تروم در مدارهای بالاست که در نتیجه خود، اسباب کاهش قدرت خرید مردم را در پی داشته است. تورم بالا در اقتصاد ایران باعث شده هزینه‌های زندگی، از جمله اجاره مسکن، به شدت افزایش یابد.
در عین حال، افزایش دستمزدها نتوانسته به اندازه تورم رشد کند، بنابراین قدرت خرید مردم کاهش یافته و فشار بیشتری بر مستأجران وارد شده است. چرا مسکن نایاب شد؟ نبض بازار در خبری نوشت:قیمت مسکن در سال‌های اخیر به دلیل عواملی مانند افزایش قیمت مصالح ساختمانی (که خود این فقره ناشی از شوک‌های پیاپی ارزی و سپس ناترازی شدید انرژی بوده)، کاهش ساخت و ساز و سرمایه‌گذاری‌های غیرمولد در بازار مسکن به شدت افزایش یافته است. این افزایش قیمت به طور مستقیم بر رشد سرسام‌آور نرخ اجاره‌بها نیز تأثیر گذاشته است.
به دلیل رکود اقتصادی، کاهش سرمایه‌گذاری در بخش ساخت و ساز و موانع قانونی یا بوروکراتیک، عرضه مسکن جدید کاهش یافته است. این موضوع موجب کمبود مسکن و افزایش تقاضا برای اجاره شده است. بسیاری از افراد به جای استفاده از مسکن برای سکونت، آن را به عنوان یک ابزار سرمایه‌گذاری و کسب سود در نظر می‌گیرند. این نگاه باعث کاهش شدید عرضه و حتی حبس عرضه مسکن و افزایش قیمت‌ها شده است، که در نهایت به افزایش اجاره‌بها منجر می‌شود. به عبارت دیگر، سرریز نتایج سیاست‌گذاری یاد شده سبب شد تا مسکن به عنوان کالای سرمایه‌ای تبدیل شود که حتی بانک‌ها نیز برای مصون ماندن دارایی‌های خود از تسهیلات تکلیفی و استقراض دولت، بخش بسیار بزرگی از دارایی‌های نقدی خود را به مسکن تبدیل می‌کنند. فرامشو نکنیم که ناترازی اصلی در منابع بانکی کشور، نه از گونه اعصار و درماندگی بلکه ناشی از کمبود منابع نقدی نسبت دارایی‌های غیرنقدی بانک‌هاست.
دگردیسی فرهنگی جمعیتی رشد جمعیت شهری و مهاجرت از روستاها به شهرها باعث افزایش تقاضا برای مسکن در مناطق شهری شده است. این تقاضای بالا فشار بیشتری بر بازار اجاره وارد می‌کند. مهاجرت ناشی از کمبود آب و همچنین عدم تمایل جوانان به اشتغال در مشاغل نیمه‌کاذب و فصلی مانند کشاورزی در اراضی دیمی، سبب رشد تقاضا برای اجاره مسکن در شهرهای بزرگ شده است. رشد پدیده تک‌نشینی در واحدهای مسکونی همزمان با رکوردشکنی نرخ طلاق در کشور، باعث شده تا زوج‌ها پس از جدایی، ترجیح بدهند که حریم خصوصی خود را حفظ کرده و در واحدهای مسکونی تخصیص یافته به خود زندگی کنند. این مسئله از دیگر پارامترهای جمعیت‌شناختی بود که سبب افزایش تقاضای اجاره مسکن و در نتیجه افزایش بهای آن شده است.
از دیگر پارامترهایی که در این زمینه می‌توان اشاره کرد، جمعیت بالای مهاجران افغان ساکن کشور است که حسب آمارهای نیمه‌رسمی تا 15 میلیون نفر را شامل می‌شوند و به دلیل قوانین سخت‌گیرانه خرید خانه از سوی اتباع افغان، این فشار بسیار بزرگ نیز بر تقاضای مهیب اجاره موجود در بازار می‌افزاید. از سوی دیگر عدم پیش‌بینی‌پذیری و ثبات برای آینده باعث شده تا خانوارهای دارای ملک مازاد، نرخ اجاره‌بها را با انگیزه حفظ ارزش دارایی‌های خود و کسب سود، با نرخ‌هایی بالاتر از نرخ تورم تطبیق دهند و این مسئله نیز بر تحریک تقاضای قیمتی اجاره بها تاثیرات منفی خود را برجای می‌گذارد.
چین و اروپا با اجاره‌بها چگونه تا می‌کنند؟ در کشورهای اروپایی، سیاست‌های مسکن به طور کلی بر اساس حمایت از مستأجران، کنترل اجاره‌بها، و افزایش عرضه مسکن تنظیم شده است. برخی از اقدامات کلیدی این کشورها عبارتند از:
1. کنترل اجاره‌بها بسیاری از کشورهای اروپایی، مانند آلمان، فرانسه و سوئد، دارای قوانین کنترل اجاره‌بها هستند. این قوانین سقفی برای افزایش اجاره‌بها تعیین می‌کنند و اجازه نمی‌دهند صاحب‌خانه‌ها اجاره‌ها را به صورت غیرمنطقی بالا ببرند.
برای مثال، در آلمان، قانون «اجاره معقول» Mietpreisbremse اجازه نمی‌دهد اجاره‌بها بیش از 10 درصد بالاتر از میانگین منطقه باشد.
2. حمایت دولتی از مستأجران دولت‌ها با ارائه یارانه‌های مسکن به خانوارهای کم‌درآمد کمک می‌کنند تا بتوانند هزینه اجاره را تأمین کنند. این یارانه‌ها معمولاً بخشی از اجاره را پوشش می‌دهند.
در برخی کشورها، مانند هلند، درصدی از درآمد خانوار به عنوان معیار برای پرداخت اجاره تعیین می‌شود و اگر اجاره‌بها از این حد بیشتر شود، دولت مداخله می‌کند.
3. افزایش ساخت مسکن اجتماعی کشورهای اروپایی به طور گسترده در ساخت مسکن اجتماعی سرمایه‌گذاری می‌کنند. این نوع مسکن‌ها توسط دولت یا سازمان‌های غیرانتفاعی ساخته می‌شوند و با اجاره‌های پایین‌تر از بازار به خانوارهای کم‌درآمد اجاره داده می‌شوند.
برای مثال، در اتریش، بیش از 20 درصد مسکن‌ها به صورت مسکن اجتماعی هستند.
4. قراردادهای بلندمدت در کشورهای اروپایی، مستأجران معمولاً از قراردادهای بلندمدت اجاره بهره‌مند هستند که امنیت بیشتری به آنها می‌دهد. این قراردادها به صاحب‌خانه‌ها اجازه نمی‌دهند بدون دلیل مستأجران را اخراج کنند یا اجاره‌بها را به سرعت افزایش دهند.
5. مالیات بر خانه‌های خالی در کشورهایی مانند فرانسه و اسپانیا، مالیات‌هایی بر خانه‌های خالی وضع شده است تا صاحب‌خانه‌ها را ترغیب کند خانه‌های خود را به بازار اجاره عرضه کنند.
چین
چین به دلیل رشد سریع شهری شدن و افزایش جمعیت، با چالش‌های بزرگی در زمینه اجاره مسکن مواجه است. دولت چین برای مدیریت این مسئله اقداماتی انجام داده است، از جمله:
1. ساخت گسترده مسکن ارزان‌قیمت دولت چین به طور فعال در ساخت مسکن ارزان‌قیمت و مسکن عمومی برای اقشار کم‌درآمد سرمایه‌گذاری می‌کند. این مسکن‌ها معمولاً به صورت اجاره‌ای با نرخ پایین‌تر از بازار ارائه می‌شوند.
طرح‌هایی مانند «مسکن تضمینی» Guaranteed Housing برای حمایت از مستأجران کم‌درآمد اجرا شده است.
2. کنترل اجاره‌بها در برخی شهرهای بزرگ چین، دولت سقف‌هایی برای اجاره‌بها تعیین کرده است تا از افزایش بی‌رویه جلوگیری کند. این سیاست‌ها به خصوص در شهرهایی مانند پکن و شانگهای اجرا می‌شود.
3. ترویج اجاره بلندمدت دولت چین در تلاش است فرهنگ اجاره بلندمدت را توسعه دهد تا مستأجران از امنیت بیشتری برخوردار شوند. این امر به کاهش نگرانی‌ها در مورد اخراج‌های ناگهانی یا افزایش سریع اجاره‌بها کمک می‌کند.
4. تشویق سرمایه‌گذاری در بازار اجاره دولت چین با ارائه مشوق‌هایی به شرکت‌های ساختمانی و سرمایه‌گذاران، آنها را ترغیب می‌کند تا در ساخت مسکن اجاره‌ای سرمایه‌گذاری کنند. این اقدام به افزایش عرضه مسکن اجاره‌ای در بازار کمک کرده است.
5. نظارت و تنظیم بازار اجاره چین بازار اجاره را به دقت نظارت می‌کند و پلتفرم‌های آنلاین اجاره مسکن را تحت کنترل قرار می‌دهد تا از تقلب و افزایش غیرمنطقی اجاره‌بها جلوگیری شود.
بحران اجاره‌بها در ایران ترکیبی از عوامل اقتصادی و اجتماعی را در دل خود دارد به دلیل چندبعدی بودن، نیازمند سیاستگذاری چندبعدی نیز هست که تاکنون در افق تصمیمات اتخاذ شده از سوی سیاتگذاران فعلی کشور دیده نشده است.
217
کد خبر 2051979

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1413394/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیچیدگی مذاکرات ناشی از چیست؟

تب تنش میان اسلام آباد و دهلی‌نو بالا گرفت؛ حمله تلافی‌جویانه پاکستان به هند

جزئیات مبنای محاسبه گمرکی کالاها در گمرکات

جزئیات جدید تسهیلات مشاغل خانگی در 1404

سازمان ملل در آستانه فروپاشی مالی

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده شهدای عشایر

سرمقاله خراسان/ ضرورت ‌کتاب‌بازی رسانه

تشدید تنش هند و پاکستان؛ 32فرودگاه هند تعطیل و آسمان پاکستان کلیر شد

الزام ادارات به تنظیم دمای محیط کار بر روی 27 درجه

کیهان: مذاکراه با آمریکا را متوقف کنید

بازی مالیاتی شرکت های بزرگ با معافیت‌های رسمی

سفر کاری یک‌روزه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان به شهرستان لنگرود

لاپید: نتانیاهو باید ترس از یمنی‌ها را کنار بگذارد

مدودف: عملیات نظامی روسیه در اوکراین ابدی نیست

رویترز: آمریکا و اروپا در حال نهایی‌سازی پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه بین اوکراین و روسیه هستند

آلمان، اوکراین را نا اُمید کرد

شرط عجیب اسراییل برای صدور مجوز ورود کمک‌های غذایی به غزه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

ارتش پاکستان: پاسخ به هند قطعی و در زمان مشخص از سمت ما خواهد بود

احتمال حذف اسرائیل از معادله توافق هسته‌ای واشنگتن-ریاض

پوتین: مصر شریک کلیدی ما در آفریقا است

فرمانده مقاومت در حمله اسرائیل به شهادت رسید

پیشنهاد آتش‌بس روسیه و اوکراین در حال نهایی شدن است

آلمان، اوکراین را نا اُُمید کرد

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

سفیر روسیه تحریم‌های جدید لندن را «بی‌اثر» خواند

چراغ سبز ترامپ به خزانه‌داری آمریکا برای کاهش تعرفه چین

حمله به نظامیان پاکستان در وزیرستان 9 کشته برجای گذاشت

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

تمدید تعلیق پروازهای سوئیس، آلمان و هند به سرزمین‌های اشغالی

انتقاد رئیس‌جمهوری برزیل از ترامپ در دیدار با پوتین

دستیار پوتین: روسیه دنبال ازسرگیری صادرات گاز به اروپا است

ارتش یمن: به فرودگاه بن‌گوریون حمله موشکی کردیم

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

تصاویری از فرار دسته جمعی شهرک نشینان صهیونیست در پی شلیک موشک یمن

واکنش صهیونیست‌ها به حمله موشکی انصارالله یمن

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

آمریکا به اسرائیل: آتش‌بس در غزه را به عملیات نظامی ترجیح می‌دهیم

ترامپ: چین بازارهایش را به روی آمریکا بگشاید

کره شمالی رزمایش موشکی ضدهسته‌ای برگزار کرد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟