ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فروپاشی؛ اپوزیسیون طالبان به کدام سو می‌رود؟ افغانستان

فروپاشی؛ اپوزیسیون طالبان به کدام سو می‌رود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در حالی که چهره‌های شاخص مخالف طالبان از ادامه مبارزه سخن می‌گفتند، انشعاب‌های تازه و خروج گروه‌های مؤسس از مجمع ملی، وحدت اپوزیسیون را به چالش کشیده است. حالا پرسش این‌جاست، اپوزیسیونی که خود درگیر فروپاشی است تا کجا می‌تواند پیش برود؟ - اخبار بین الملل -
به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، در هفته‌های اخیر، صداهایی از حلقه‌های مخالف طالبان بلند شد.
شخصیت‌هایی چون احمد مسعود، عبدالرشید دوستم، محمد محقق و یاسین ضیاء، با لحن‌هایی پرشور از ادامه مبارزه سخن گفتند و گاه از افق‌هایی روشن برای «سقوط قریب‌الوقوع» طالبان خبر دادند. اما هنوز با فاصله‌ای کوتاه از این اظهارات، جبهه مخالفان طالبان دچار یکی از مهمترین شکاف‌های درونی خود شده‌ است. در تحولاتی تازه، جبهه پنجشیر به ریاست احمد مسعود و حزب جمعیت اسلامی افغانستان به ریاست صلاح‌الدین ربانی، با صدور بیانیه‌ای اعلام کردند که به دلیل اختلاف نظر در ساختار، سیاستگذاری‌ها و روش‌های مدیریتی، همکاری خود را با «مجمع ملی برای نجات افغانستان» قطع کرده‌اند.
این جبهه‌ها همچنین مدعی شده بودند که در گذشته نیز اعضای این مجمع نبوده‌اند اما میثاق مجمع ملی برای نجات افغانستان حضور رسمی این گروه‌ها در کنار سایر بنیان‌گذاران را نشان می‌دهد و اکنون نشانه‌ای از یک انشعاب روشن تلقی می‌شود.
بر اساس برخی گزارش‌ها، یکی از دلایل اصلی این انشعاب، گماشته شدن عمر داودزی به عنوان رئیس اجرایی مجمع عنوان شده؛ چهره‌ای که سابقه حضور در دولت‌های پیشین افغانستان را دارد و از سوی برخی جناح‌ها چهره‌ای نزدیک به سیاست‌ورزی محافظه‌کارانه شناخته می‌شود.
در بیانیه جبهه پنجشیر آمده که عدم رعایت ملاحظات ساختاری و مدیریتی از سوی مجمع ملی، نه تنها به نفع مردم نیست، بلکه به تضعیف جریان‌های مطرح ضد طالبان منجر می‌شود. حزب جمعیت اسلامی نیز با لحن مشابهی تأکید کرده که مبانی این مجمع دیگر با واقعیت‌های سیاسی و مردمی امروز افغانستان همخوانی ندارد.
از سوی دیگر، «جبهه آزادی افغانستان» نیز که پیش‌تر به صورت غیررسمی در میان اعضای این مجمع معرفی شده بود، با قاطعیت عضویت خود را رد کرده و گفته که تاکنون در هیچ‌گونه ائتلاف سیاسی میان‌سازمانی مشارکت نداشته است. این جبهه در عین حال، تأکید کرده که برای همکاری با سایر جریان‌های ضد طالبان، در چارچوب اصول خود، آمادگی دارد.
با این حال، در نگاهی کوتاه باید دید که آیا این صداها و انشعاب‌ها بازتاب واقعیت میدانی و سیاسی افغانستان کنونی‌اند، یا پژواک آرزوهایی‌اند که هنوز ابزار تحقق ندارند؟ بررسی عمیق‌تر مؤلفه‌های قدرت و ضعف جبهه مخالفان طالبان، پاسخی واقع‌گرایانه‌تر به این پرسش می‌دهد.
شکاف‌های درونی؛ از آرمان تا پراکندگی
یکی از معضلات بنیادین مخالفان طالبان، همواره فقدان انسجام و وحدت استراتژیک بوده است. اکنون با جدایی رسمی گروه‌های مؤسس از بزرگ‌ترین نهاد ائتلافی مخالف طالبان، روشن‌تر از همیشه مشخص می‌شود که وحدت در این جبهه‌ها بیش از آنکه یک واقعیت میدانی باشد، یک خواسته‌ی آرمان‌گرایانه است.
اختلافات آشکار بر سر هدایت و ریاست، استراتژی و حتی تعریف مبارزه سیاسی، موجب شده این جریان‌ها نه‌تنها در جهت تقویت یکدیگر عمل نکنند، بلکه گاه در رقابت یا حتی تخریب متقابل ظاهر شوند. در چنین شرایطی، همگرایی عملی بسیار دشوارتر از آن چیزی است که در بیانیه‌ها مطرح می‌شود.
ضعف زیرساختی و چالش‌های لجستیکی
به نظر می‌رسد مخالفان طالبان با کمبود شدید منابع انسانی، تجهیزاتی و مالی مواجه‌اند. همان‌گونه که محمد محقق پیش‌تر اشاره کرده بود، «گاهی سیر و گاهی گرسنه‌اند»، اما همچنان به مبارزه ادامه می‌دهند. با وجود انگیزه و اراده، واقعیت این است که در نبود حمایت ساختاری، هیچ حرکت پایداری نمی‌تواند به یک نیروی مؤثر بدل شود.
طالبان برعکس، با اتکا به درآمدهای داخلی، مالیات، منابع طبیعی، و پشتیبانی‌های منطقه‌ای، ساختار قدرت خود را تثبیت کرده‌اند و به‌نظر می‌رسد در کوتاه‌مدت با تهدید جدی از سوی مخالفان مواجه نباشند.
انزوای بین‌المللی مخالفان و چرخش منطقه‌ای به سوی طالبان
در حالی‌که بسیاری از جریان‌های ضد طالبان در گذشته مورد حمایت‌های سیاسی یا نظامی کشورهای غربی بودند، اکنون از آن حمایت‌ها خبری نیست. نه تنها نهادهایی مانند سازمان ملل متحد این گروه‌ها را به رسمیت نمی‌شناسند، بلکه بسیاری از کشورها نیز حاضر به بازگشت به درگیری‌های پرهزینه افغانستان نیستند.
این بی‌اعتنایی بین‌المللی، عملاً مخالفان طالبان را از چرخه تأثیرگذاری سیاسی جهانی خارج کرده و آن‌ها را به منتقدانی بی‌صدا در حاشیه تحولات سیاسی بدل کرده است.
روسیه: غرب به مخالفان طالبان کمک می‌کندتنش در نشست مخالفان طالبان در تاجیکستان کشورهای منطقه مانند چین، روسیه و پاکستان، که در گذشته روابط پیچیده‌تری با طالبان داشتند، امروز به تعامل واقع‌گرایانه با آن‌ها روی آورده‌اند. این کشورها با پذیرش طالبان به‌عنوان یک بازیگر واقعی در افغانستان، در عمل مخالفان را از مدار رایزنی‌های منطقه‌ای بیرون رانده‌اند.
برای اپوزیسیونی که روزگاری به چنین حمایت‌هایی چشم دوخته بود، این چرخش منطقه‌ای به منزله از دست رفتن آخرین روزنه‌های حمایت سیاسی و امنیتی است.
با در نظر گرفتن این شکاف درونی، نبود منابع، انزوای بین‌المللی و چرخش منطقه‌ای به‌سوی طالبان، می‌توان گفت که مسیر پیش‌روی مخالفان طالبان، دشوارتر از همیشه شده است. اگرچه برخی از این جریان‌ها هنوز در رسانه‌ها از «سقوط قریب‌الوقوع» طالبان سخن می‌گویند، اما در واقعیت، فاصله زیادی با تحقق چنین ادعایی وجود دارد.
اپوزیسیون افغانستان در حال حاضر بیش از آن‌که یک نیروی تغییر‌آفرین باشد، مجموعه‌ای از جریان‌های پراکنده و بعضاً متضاد است که هنوز نتوانسته‌اند نقشه‌ای مشترک برای گذار از وضع موجود ترسیم کنند. بدون وحدت، حمایت مردمی فراگیر و پشتیبانی دیپلماتیک، احتمال ایجاد تغییر بنیادین در ساختار قدرت کنونی افغانستان همچنان بسیار ضعیف است.
انتهای پیام/.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1418715/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بالا آمدن آب سد سیمره کابوس کشاورزان عرب رودبار استان ایلام

ثروتمندترین شاهزاده عرب در فهرست میلیاردرهای جهان در سال 2025

مجارستان، بالاخره مقابل اوکراین کوتاه آمد؟

انریکه: می‌توانیم به فینال صعود کنیم/ در بازی برگشت هم اذیت می‌شویم

تأمین سریع دارو در حادثه بندرعباس حتی از چین

اعزام هیأتی از طالبان به کازان

قیمت جهانی طلا چند شد؟

همه همدردی کردند جز این 4 دولت خبیث!

نخستین دیدار وزیر خارجه سوریه با مقامات ارشد آمریکا در نیویورک

وسوسه‌های مالی آمریکا برای کشاندن روسیه و اوکراین به صلح

خطوط قرمز در مذاکرات با آمریکا؛ اقدامات عملی مهم‌تر از توافقات روی کاغذ

ترامپ: دوست دارم پاپ شوم! + فیلم

دلار، خرید طلا را گران کرد

دیپلماسی انفجار

یمن فریاد می‌زند: آمریکا از سلاح‌های ممنوعه استفاده کرده است

سقوط آزاد قیمت طلا در بازار امروز 10 اردیبهشت ماه

اصرار عجیب برای وجاهت بخشیدن به کارگروه مافیایی FATF

با دروغ سرمایه‌گذاری هزار میلیاردی، آمریکا را کعبه آمال جا نزنید!

سرمقاله اعتماد/ اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12)

عصبانیت زن آمریکایی از مردی که کلاه ترامپ بر سر دارد

وداع تلخ پدر فلسطینی با فرزندانش در پی حملات هوایی به غزه

اظهارات نصیری اقدم درخصوص دستمزدها

کود اضافه داری؟ ابزارآلات کشاورزیت بلااستفاده‌ست؟ تو باغبون مشتریش منتظرته

تاکید بر همکاری ‌های دو جانبه بنیاد مازندران با دانشگاه علوم کشاورزی

استاندار فارس: حجم مبادلات اقتصادی ایران و عمان افزایش یابد

سفر مقامات اقتصادی سئول به واشنگتن برای گفت‌وگو درباره تعرفه‌ها

تحقق رشد اقتصادی امسال نیازمند 7900 همت منابع مالی است

فرمول اقتصادی تنش‌زدایی

سرمقاله هم میهن/ ریشه ناکارآمدی اداری

تیراندازی مرگبار در سوئد

دریافت 35 هزار میلیارد تومان مالیات از خودرو در 1403

بانک جهانی: قیمت انرژی و مواد غذایی کاهش می‌یابد

چراغ قوه 8 کاره، پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

پایان مهلت 50 روزه صمت درباره مجوز سامانه‌های فروش برخط طلا

قیمت جهانی طلا امروز 10 اردیبهشت ماه؛ اونس به 3309 دلار رسید

ترامپ: فکر کردن به چین خواب را از من گرفته است

از تاثیر طالب‌زاده روی پنتاگون تا نقش هوش مصنوعی در آینده جهان

حمله هماهنگ انگلیس و آمریکا به یمن

استفاده از خطرناک‌ترین سلاح‌های ممنوعه از سوی آمریکا علیه یمن – آفتاب نو | اخبار ورزشی

حمله موفق ارتش یمن به ناو هری ترومن از فاصله 900 کیلومتری / دومین گل به خودی عجیب نیروی دریایی آمریکا در ماه‌های اخیر +تصاویر

قیمت جهانی طلا 10 اردیبهشت 1404 | اونس طلا 3309 دلار و 30 سنت

قیمت جهانی نفت 10 اردیبهشت 1404 | برنت 63 دلار و 80 سنت

قیمت جهانی نفت امروز 10 اردیبهشت؛ برنت 63 دلار و 80 سنت شد

ترامپ برای مقابله با ایران نقش «پلیس بد» را به اروپا سپرده است

سرمقاله آرمان ملی/ اروپا و ورود به مذاکرات مسقط

ترامپ: من دوست دارم پاپ باشم

واکنش نمایندگان عراق به حضور الجولانی در نشست اتحادیه عرب

رگبار باران و رعد و برق در 12 استان طی امروز و فردا | ورود توده غلیظ گرد و خاک از عراق به کشور

تولد نخستین گوساله‌های گوزن زرد ایرانی

انقلاب «قهوه» در ایران!