ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ تعریض، کاش مرمت بود خواندنی ها

سرمقاله شرق/ تعریض، کاش مرمت بود
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / «تعریض، کاش مرمت بود» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم حمزه نوذری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سازمان‌ها و بوروکراسی اگر عقلانی باشند، یک سازو‌کار مناسب برای انجام امور هستند. ماکس وبر، جامعه‌شناس معروف آلمانی، تصور می‌کرد که بوروکراسی عقلانی کارآمدترین وسیله و در‌عین‌حال نماد جامعه‌ای است مبتنی بر عقلانیت حقوقی و قانونی که جایگزین اقتدار سنتی و کاریزما شده است. وبر بر این باور است که جامعه مدرن چه از نوع سرمایه‌داری و چه از نوع سوسیالیستی از بوروکراسی گریزی ندارد.
سازمان‌های اداری عقلانی هرچند ابزار مهمی برای رتق‌و‌فتق امور هستند، اما ممکن است تبدیل به قفس آهنینی شوند که انسان معنا و آزادی را از دست می‌دهد. بحث ما در اینجا این است که چگونه سازمان‌های اداری می‌توانند جامعه را به مسیر نادرستی بکشانند و سنت‌ها، خاطرات را نابود کنند. در ایام نوروز فرصتی بود که چند شهرستان از‌جمله شهر پدری را از نزدیک ببینم. مهم‌ترین فعالیت شهرداری‌ها در این شهرستان‌ها، تعریض خیابان و از بین بردن بناهای قدیمی بود. بناهایی که از گذشته نماد تاریخ و زندگی اجتماعی و سبک زندگی گذشتگان بوده است، یک‌به‌یک تخریب می‌شوند، به گونه‌ای که در برخی شهرها دیگر اثری از این میراث ملموس باقی نمانده است.
بازار
از نظر برخی سازمان‌های اداری، این بناهای قدیمی به‌مثابه موانع پیشرفت تلقی می‌شوند که هرچه زودتر باید از شر آنها خلاص شد؛ بدون اینکه تأمل شود آیا در این بناها و معماری چیزی برای آموختن وجود دارد. دیگر از درهای چوبی خبری نیست. با از بین بردن ساختمان‌های قدیمی به بهانه ایجاد فضا برای تردد ماشین، کودکان و نوجوانان از دیدن و تجربه نزدیک با نحوه زیست گذشتگان محروم مانده‌اند. دیگر کوچه جای آنها نیست، بلکه جای ماشین‌ها است. سازمان‌هایی مانند شهرداری و مسکن و شهرسازی، ساختمان‌های قدیمی را به‌مثابه ویرانه‌ای که محل زندگی حیوانات موذی هستند، تلقی می‌کنند که هرچه زودتر باید با سیمان و آجر جایگزین شوند. هر روز شاهد بودم که چگونه سبک زندگی گذشتگان دود می‌شود و به هوا می‌رود. شهرداری برای تخریب بافت قدیمی، آجر و سیمان تشویقی می‌دهد.
هیچ سازمانی به این فکر نمی‌کند که برخی از ساختمان‌های قدیمی را حفظ و آن را نوسازی کند یا حداقل مردم را تشویق کند که بناها را با حفظ کلیت آن بازسازی کنند. این سازمان‌ها اصرار دارند که در قدیمی‌ترین بافت شهر هم خیابان وسیع و عریض احداث شود. مدیری موفق‌تر شناخته می‌شود که با سرعت بیشتری دست به تعریض معابر (بخوانید تخریب سنت تاریخی) بزند. در بسیاری از شهرستان‌ها دیگر از معماری گذشته چیزی باقی نمانده است. فضا در خیابان و آجر و سیمان خلاصه شده است. همه چیز یکدست و یک شکل. مسئله این نیست که این سازمان‌ها معماری و سبک زندگی ملموس تاریخی را تباه می‌کنند، بلکه خاطرات را از بین می‌برند. دیگر نمی‌توان در کوچه قدم زد و بازی کرد، بلکه کوچه جایی است که باید مراقب ماشین‌ها بود. اصرار در برخی کشورهای پیشرفته بر حفظ معماری و بازسازی بناها با حفظ کلیت آن را مقایسه کنیم با اصرار ما برای از بین بردن این معماری و سنت ملموس و جایگزین‌کردن آن با ساختمان‌های بدون هویت، یکدست و یک‌شکل و گاهی ناسازگار با جغرافیا.
در میان مدیران و کارشناسان سازمان‌های اداری، مفهوم تعریض بسیار کاربرد دارد و برجسته است، اما خبری از مفهوم مرمت و بازسازی نیست. گویی مرمت فقط برای آثار ملی است و لا‌غیر. نکته عجیب دیگر اینکه ادارات مسکن و شهرسازی و شهرداری به مردم روستاهایی که جدیدا شهر شده‌اند، زمین‌های 200 تا 250‌متری برای ساخت می‌دهند که با بنای 130 تا 150‌متری کمتر از صد متر برای حیاط باقی می‌ماند. مردم نیز این زمین‌ها را می‌گیرند و می‌سازند و خانه‌های قدیمی‌تر را که گاهی بیش از 500 متر حیاط دارد، تبدیل به خانه‌باغ کرده‌اند.
حتی در شهرستان‌های کوچک نیز مفهوم خانه‌باغ جا افتاده است. با این کار انشعاب و کنتور برق، آب و گاز دو برابر می‌شود؛ یکی برای خانه‌باغ و یکی برای خانه‌های ویلایی کوچک. آیا این‌گونه می‌توان ناترازی انرژی و آب را کاهش داد؟ در یکی از شهرستان‌های جنوب کشور نخلستانی دیدم که سیستم آبیاری قطره‌ای وجود داشت، بدون اینکه از آن استفاده شود. سبب را پرسیدم، گفتند اکثر نخلستان‌ها چنین شده است.
اصرار جهاد کشاورزی بر اینکه حتما نخل را باید با آبیاری قطره‌ای آب داد، باعث هدر‌رفتن پول بیت‌المال شده است. با هزینه دولت و نخل‌داران آبیاری قطره‌ای راه‌اندازی شد، اما این مدل آبیاری باعث خشک‌شدن نخل‌ها شده بود، نخل‌داران هم آبیاری قطره‌ای را کنار گذاشته ‌ و دوباره به آبیاری غرقابی بازگشته بودند. آنها می‌گفتند نخل چندان به آب نیاز ندارد، ولی هر‌‌از‌گاهی که نیاز به آب دارد، باید غرقابی باشد. چنین عملکردی را جز بوروکراسی غیر‌عقلانی و تباه‌کننده نام دیگر نشاید.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1429352/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چگونه می‌توان بر مساله مهاجرت غلبه کرد؟

پرتاب بمب دودزا به سمت نخست وزیران هلند و لهستان

گفتگوی تلفنی اردوغان و ترامپ درباره سوریه و اوکراین

حمله هوایی آمریکا به جنوب شرقی صنعا

هر 40 دقیقه یک کودک فلسطینی در غزه به شهادت رسیده است

موشک یمنی از 9 لایه دفاعی در فلسطین اشغالی عبور کرد

با تغییر ساعت ادارات در تابستان چه مقدار صرفه‌جویی خواهیم داشت؟

کی گفته خرید بیت کوین سخته؟

رقم قابل توجه حجم کل معاملات بازار ارز تجاری

اگر امروز توافق کنیم بهتر از فرداست

فشار تندروها بر مذاکرات از تهران تا واشنگتن

زاکانی بر لبه تیغ

کابینه بنیامین نتانیاهو کاهش قدرت دادستان کل را تصویب کرد

کاهش یکدست قیمت‌ها در بازار طلا؛ دلار 84 تومان شد

قیمت امروز خودروها؛ یک خودرو 80 میلیون تومان گران شد

خط قرمز حریم خصوصی با پیامک رد شد

توافق ساده است

تحقیر وال استریت ژورنال ازسوی ترامپ!

هند مانور دفاع شهری برگزار می‌کند

دادگاه لاهه شکایت سودان علیه امارات را رد کرد

سه افسر پلیس در حمله مسلحانه در «داغستان» روسیه کشته شدند

تکلیف خودروهایی که در حادثه بندر رجایی بیمه نداشتند چیست؟

دو نشانه غیرقانونی‌بودن معاملات آنلاین طلا را بشناسید

ماجرای پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با 10 روز تاخیر چه بود؟

یک موشک و دو نشان

حمله هوایی آمریکا به شهر الحزم در شمال یمن

در ماه‌های پیش رو، به مشترکان از طبقه دوم به بالای پایتخت آب نمی‌رسد!

برای نخستین‌بار در بازار ابزار ایران

اثر شلیک بر مذاکرات

تظاهرات مقابل پارلمان رژیم صهیونیستی برای آزادی زندانیان

شکست هیمنه اسرائیل با عملیات موشکی یمن

احضار نتانیاهو و کاتس به پارلمان در مورد معافیت حریدی‌ها از خدمت سربازی

بن گویر: نباید اجازه ورود هیچ‌گونه کمکی به غزه را داد

سومین حمله آمریکا به استان الجوف یمن

بورس انرژی ایران رکورد زد

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده شهید والامقام عسکر کبودی

وزیر دارایی رژیم صهیونیستی: غزه را برای باقی ماندن اشغال می‌کنیم

انفجار در مخازن سوخت بندر پورتسودان پس از حملات پهپادی

حماس: تهدیدات اسرائیل برای اشغال غزه موفق نخواهد شد

فایننشال تایمز: اسرائیل به دنبال تبدیل کرانه باختری به غزه‌ای دیگر است

همکاری اسلامی: دهلی‌نو باید از حقوق مسلمانان هند حمایت کند

290 هزار کودک در نوار غزه در آستانه مرگ

صلیب مرگ در نمودار بیت کوین؛ کریپتو گوش‌به‌زنگ جلسه فدرال رزرو

وام خرید مسکن افزایش یافت؛ محدودیت سن بنا برداشته شد

لیبرمن: جنگ جاری برای قدرت است، نه امنیت اسراییل

طرح جدید جنگ در غزه کلید می‌خورد

فایننشال تایمز: خودزنی آمریکا یورو را ارز جهانی می‌کند

بازار آمریکا قرمزپوش شد

وزیر صهیونیست: غزه را اشغال می‌کنیم؛ حتی با توافق تبادل اسرا عقب‌نشینی نمی‌کنیم

سرمقاله اطلاعات/ استقامت و مداومت