ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ادعای عجیب 50 هزار مگاوات برق خوشیدی اخبار ایران

ادعای عجیب 50 هزار مگاوات برق خوشیدی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خراسان /رئیس شورای اطلاع رسانی دولت در حالی از هدف گذاری برای نصب 50 هزار مگاوات برق خورشیدی در کشور خبر داده که نه به لحاظ فنی و نه زیربنایی و نه عملکردی هنوز چنین ظرفیتی در کشور وجود ندارد.
 ​​​​
 اظهارات اخیر برخی چهره‌ها از جمله الیاس حضرتی درباره هدف‌گذاری نصب 50 هزار مگاوات ظرفیت خورشیدی در کشور، آن طور که منتشر شده، نه‌تنها غیرواقع‌بینانه بلکه از منظر اقتصادی و فنی به‌طور کامل ناپخته و بی‌پشتوانه به ‌نظر می‌رسد. وی گفته است: «هدف‌گذاری شده تا 50 هزار مگاوات برق خورشیدی در کشور مستقر شود. پنل‌های خورشیدی به سرعت وارد شده و نخست در وزارتخانه‌ها و ادارات نصب خواهد شد. ساختمان‌هایی که پنل نصب می‌کنند، دیگر از شبکه سراسری استفاده نمی‌کنند. این اقدام در کنار اصلاح الگوی مصرف و استفاده از سیستم‌های هوشمند در حال اجراست».
به گزارش خراسان، گفت وگو با کارشناسان در خصوص این اظهارات و اظهارات مشابهی که بعضا ًاز سوی مسئولان دولتی عنوان می شود نشان می دهد که در مسیر تحقق هدف یادشده، چالش ها بسیار جدی است و رفع مسئله به آسانی آنچه بعضاً تصویرسازی می شود، نیست.
فاصله طولانی تا50 هزار مگاوات برق خورشیدی
بازار
ظرفیت اسمی کل نیروگاه‌های کشور چیزی حدود 92 هزار مگاوات است. با این حال اظهارات این مقام دولتی نشان می دهد عملاً بیش از 50 درصد کل ظرفیت برق ایران قرار است از نوع خورشیدی ساخته و به آن اضافه شود. آن‌هم در کشوری که ظرفیت برق خورشیدی هنوز به هزار مگاوات خورشیدی هم نرسیده است! در این رابطه لااقل انتظار می رود مسئولان دولتی بازه زمانی سنجیده تری را برای پیاده سازی اهداف بیان کنند.
عددها را جدی بگیرید: فقط 20 میلیارد دلار پنل!
به گفته یک کارشناس انرژی در خصوص اظهارات رئیس شورای اطلاع رسانی دولت، هزینه سرانگشتی خرید پنل هر مگاوات نیروگاه خورشیدی حدود 350 تا 400 هزار دلار برآورد می شود. اگر رقم 50 هزار مگاوات را با این برآورد حساب کنیم، با رقمی حدود 20 میلیارد دلار فقط برای احداث پنل‌ها مواجه می‌شویم. تازه این رقم بدون در نظر گرفتن هزینه توسعه شبکه، پست، خطوط انتقال و... است!
آیا شبکه تحمل دارد؟
در شبکه‌های برق، منابع تولید باید به نسبت مشخصی پایدار و قابل‌کنترل باشند. بار پایه کشور (مصرف پیوسته شبانه‌روزی) حدود 30 تا 35 هزار مگاوات است و تأمین این بار باید از منابعی چون نیروگاه‌های سیکل ترکیبی، آبی یا هسته‌ای باشد. با این حال خورشید و باد برای تولید برق ذاتاً ناپایدارند. یک ابر ساده می‌تواند در عرض چند دقیقه خروجی یک نیروگاه خورشیدی را تا 70درصد کاهش دهد. با این حال اگر اظهارات الیاس حضرتی را به معنی افزایش ظرفیت تولید شبکه برق در کوتاه مدت بدانیم، نصب 50 هزار مگاوات خورشیدی بدون سرمایه‌گذاری سنگین در ذخیره‌سازها (مثل باتری‌های صنعتی)، باعث ناپایداری شدید شبکه می‌شود.
سقف امن تجدیدپذیرها چند درصد است؟
اغلب متخصصان شبکه در دنیا، عبور از 30درصد ظرفیت تولید برق از منابع ناپایدار را نقطه بحرانی می‌دانند. بالاتر از این، شبکه نیازمند طراحی پیچیده، ذخیره‌سازی، و شبیه‌سازی‌های گسترده می‌شود. در نتیجه در شرایط کنونی تحقق 50 هزار مگاوات برق خورشیدی اساساً شدنی نیست. در این راستا پیش تر، برخی مسئولان دولت عددهای بسیار واقع‌بینانه‌تری را بیان می کردند. مثلاً سخن از هدف گذاری برای 25 هزار مگاوات خورشیدی به اضافه 5 هزار مگاوات بادی بود که با توسعه سیکل ترکیبی و تولید پایدار قابل‌جمع است.
عملکرد فعلی دولت چه می‌گوید؟
شعرباف کارشناس انرژی در گفت و گو با خراسان می گوید: آمار و ارقام نشان می‌دهند که ظرفیت کل نیروگاه‌های خورشیدی نصب‌شده تا پایان 1403 حدود 900 مگاوات است. یعنی حتی به عدد 1000 مگاوات هم نرسیده‌ایم و این نشان می دهد که دولت برای تحقق هدف یادشده، می بایست بسیار چابک تر و کاراتر عمل کند. در سال جاری، زیر 200 مگاوات برق خورشیدی وارد مدار شده و آن هم عمدتاً در پروژه‌های بزرگی مانند «آفتاب شرق» با 60 مگاوات محقق شده است.
این ها همه در شرایطی است که به نظر می‌رسد طرح مناسبی برای جلب مشارکت واقعی ظرفیت های بخش خصوصی یا مردمی برای تولید برق خورشیدی ندارد.
ادعای عجیب قطع برق ادارات از شبکه
موضوع عجیب تری که رئیس شورای اطلاع رسانی دولت مطرح کرده، این است که شبکه برق وزارتخانه‌ها بعد از نصب پنل‌خورشیدی قطع خواهد شد. این در حالی است که جزئیات فنی نشان می دهد چنین سیستم انرژی ای اولاً مستلزم خرید باتری های ذخیره ساز در وزارتخانه هاست که هزینه ها را تقریباً دو و نیم تا سه برابر افزایش خواهد داد. ثانیاً اساساً هدف از مشارکت ادارات در طرح انرژی خورشیدی دولت کمک به تولید برق در شبکه بوده نه خودکفایی انرژی این ادارات. چرا که اساساً مصرف ادارات با توجه به سیستم های رایانه‌ای، سرمایشی و ... به .گونه ای نیست که صرفاً با برق خورشیدی خود، قابل تامین باشد.
به نظر می رسد یا دولت در پیاده سازی انرژی خورشیدی در جهت رفع ناترازی انرژِ می‌بایست کلان پروژه عملیاتی تری را در پیش بگیرد. یا این که مسئولان دولتی و بخصوص مسئولان اطلاع رسانی دولت، در بیان مواضع و برنامه ها، دقت بیشتری به خرج دهند. در غیر این صورت، طرح ساده مسائلی چنین پیچیده ممکن است به برداشت نادرست جامعه در خصوص رفع آسان ناترازی و ادامه دادن رویه های نادرست مصرف بینجامد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1436515/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله وطن امروز/ پتروپالایشگاه‌ها زودبازده‌ترین سرمایه‌گذاری برای تولید

با اعلام ناگهانی ترامپ، تحریم‌های سوریه به همان سرعت لغو می‌شود؟

«زلنسکی» برای مذاکرات صلح وارد آنکارا شد!

واگذاری رسمی میزبانی جام جهانی به آمریکا، کانادا و مکزیک با حضور امیر قطر، اینفانتینو و ترامپ

قطر: طرح انسانی آمریکا برای غزه غیرضروری است

دبیرکل ناتو توپ را در زمین روسیه انداخت

شهادت 82 فلسطینی در غزه از بامداد امروز؛ یک خبرنگار دیگر شهید شد

وزیر خارجه ترکیه: ارزش‌های اصلی ناتو در معرض تهدید است

ترامپ: آمریکا باید کنترل غزه را به دست بگیرد

شوک ناترازی به تولید مسکن

سرمقاله فرهیختگان/ در نقد ساده‌سازیِ وزیر نیرو

یک جاسوس دوجانبه عامل شکست اسرائیل در طوفان‌الاقصی؟

قطری‌ها هم با ساز و آواز عربی از ترامپ پذیرایی کردند

نخست وزیر اسپانیا: رژیم صهیونیستی یک حکومت نسل‌کش است

نابودی زیرساخت‌های بیمارستان اروپایی غزه در حمله اشغالگران

زوایای پنهان سفر ترامپ به خلیج‌ فارس

یارانه دهک‌های یک تا سوم واریز شد

کام گندمکاران شیرین شد؛ پرداخت مرحله اول طلب کشاورزان

پرداخت همزمان وجه با خرید تضمینی پیاز به دستور وزیر جهاد کشاورزی

سرمقاله شرق/ تعبیر خواب

سرمقاله جوان/ میراث مرجعیت در مواجهه با استعمار نوین

رژیم صهیونیستی سفیر اسپانیا را فراخواند

مدت زمان مذاکره با اوکراین به میزان پیشرفت آن بستگی دارد

لاپید: همه می‌دانند ترامپ از نتانیاهو خسته شده است

ترامپ: ممکن است در صورت نیاز به استانبول بروم

شماره‌گذاری نخستین خودروی وارداتی از منطقه آزاد قصرشیرین با حضور رییس جمهور

کاهش یکدست قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار کوتاه نیامد

مذاکره کلید نیست

سرمقاله جام جم/ ضرورت‌ بهره‌گیری از فرصت‌های اتحادیه اوراسیا

آمریکا: حملات به یمن، ذخایر دفاع هوایی ما را تحلیل برد

منابع عبری: نتانیاهو مذاکرات تبادل اسرا را به شکست می‌کشاند

احترام نظامی ترامپ در ضیافت شام قطر

خیابان‌های بروکسل، یکصدا برای آزادی فلسطین

دعوت الجولانی از سرمایه‌گذاران جهان پس از اعلام رفع تحریم‌ها

بیت‌کوین به دنبال رکورد جدید

وزیر نیرو: از ناترازی انرژی عبور خواهیم کرد

تایمز: یمن دست برتر را در نبرد با آمریکا دارد

سرمقاله همشهری/ عقب‌نشینی از بلوف سیاسی توسط یانکی کاخ‌سفید

سرمقاله کیهان/ غائبان همیشگی کلاس تاریخ

مشکلات اقتصادی، میراث شماست اما رئیسی نشان داد راه‌حل دارد

قفل پرونده FATF شکست

سرمقاله اعتماد/ سفر ترامپ به منطقه: ابعاد و نتایج

قطع برق صنایع بزرگ برای 2 هفته/ وزیر صمت: جای تاسف دارد

پادوهای داخلی آمریکا اهانت‌های ترامپ به ایران را سانسور کردند

سرمقاله آرمان ملی/ سفر ترامپ به خاورمیانه

جنگ هند و پاکستان به دانشگاه‌ها هم کشیده شد

دیدار وزیران خارجه آمریکا و اوکراین در ترکیه

طلای جهانی تغییر مسیر داد

وزیر کار: در دهک‌بندی‌ها اطلاعات نادرست ارائه شد

فروش بیش از 10 هزار میلیارد تومان شمش طلا در 11 حراج