ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا خواندنی ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد / «پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا» عنوان یادداشت روز در روزنامه به قلم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
به نظر می‌رسد دو نیروی پیش‌برنده در دو سوی ایران و آمریکا دو طرف را به سمت مذاکره و توافق پیش می‌رانند. در سمت آمریکا، مساله اصلی مهار چین است. آمریکا استمرار روند توسعه و رشد چین را برای خود تهدیدی می‌داند. چین برای ادامه رشد و توسعه خود به انرژی فسیلی احتیاج دارد؛ اگرچه با سرعت، انرژی تجدیدپذیر را توسعه می‌دهد.
یک منبع اصلی تامین انرژی چین منطقه خاورمیانه است. آمریکا علاقه‌مند است و انگیزه دارد که در منطقه خاورمیانه حضور داشته باشد تا در صورت لزوم عرضه انرژی به چین را کنترل کند. علاوه بر مقوله انرژی، در دهه گذشته حضور چین از نظر سرمایه‌گذاری و تسخیر بازارهای منطقه پیشرفت زیادی داشته است و می‌رود تا جای آمریکا را از نظر سرمایه‌گذاری و بازارهای کالا و خدمات در منطقه بگیرد. آمریکا از اینکه چین جایگزین آن در منطقه شود و همچنین از اینکه در استفاده از منابع انرژی منطقه حضور نداشته باشد، قطعا راضی نیست. حضور قوی آمریکا در خاورمیانه مستلزم ایجاد رابطه دوستانه با ایران است. جنگ و درگیری با ایران منطقه را به ناامنی می‌کشد و زمینه را برای حضور بیشتر چین فراهم می‌کند.
بازار
علاوه بر اهمیت منطقه خاورمیانه به لحاظ منابع انرژی و بازارهای آن، آن‌چنان‌که ترامپ بارها گفته است تجربه چند جنگ در خاورمیانه، جنگ‌های عراق، افغانستان، و سوریه، با وجود هزینه‌های سنگین برای آمریکا دستاوردی نداشته است. بنابراین ترامپ از جنگ پرهیز می‌کند و علاقه‌مند به مذاکره و سازش با ایران است.
در سمت ایران، متحدان منطقه‌ای جمهوری اسلامی شامل حزب‌الله، سوریه و حشدالشعبی به‌شدت تضعیف یا جمع شده‌اند. فقدان این متحدان ایران را از نظر بین‌المللی در موقعیت محدودتری نسبت به قبل قرار داده است. به علاوه شرایط اقتصادی در ایران بسیار بحرانی و شکننده است. خالص سرمایه‌گذاری ملی منفی شده است. بودجه عمرانی تقریبا صفر شده است. ذخایر صندوق‌های بازنشستگی ته کشیده است و هزینه حقوق تعداد روزافزون بازنشستگان، بار بودجه جاری دولت می‌شود. صادرات نفت به‌شدت محدود شده است. تولید نفت ظرفیت افزایش بیشتر از 1.5میلیون بشکه در روز را ندارد که حتی اگر آن افزایش هم اتفاق بیفتد و صادر شود، باز کفاف هزینه‌های جاری دولت را نمی‌د‌هد و کسری بودجه به هزار همت نزدیک خواهد بود که به تورم دامن می‌زند. 
کمبود فرآورده‌های نفتی، گاز و برق رو به افزایش است. توان تولید نفت و گاز رو به کاهش است. افزایش تولید نفت و گاز مستلزم سرمایه‌گذاری‌های سنگین دلاری و تکنولوژی است که هیچ‌کدام در دسترس نیست. تولید برق کفاف تقاضا را نمی‌دهد و خاموشی‌ها به‌خصوص خاموشی در صنایع، تولید را کاهش داده و در صورت افزایش خاموشی‌ها تولید مختل می‌شود و ممکن است بسیاری از واحدهای تولیدی تعطیل شوند. ظرفیت پالایشگاه‌های کشور جوابگوی تقاضای روزافزون سوخت‌های فسیلی نیست. بحران آب رو به تشدید است و ضرورت سرمایه‌گذاری در شیرین‌سازی و انتقال آب فزاینده است. زیرساخت‌های کشور اعم از راه، راه‌آهن، بنادر و فرودگاه‌ها و شبکه‌های آب و برق فرسوده شده‌اند و به نوسازی و توسعه نیاز دارند. تحریم‌ها، دستیابی تولیدکنندگان موجود به بازارهای جهانی و تبادل پول و تکنولوژی با خارج را مشکل ساخته است.
این شرایط سبب می‌شود سرمایه‌گذاران داخلی تمایلی به سرمایه‌گذاری نداشته باشند و حتی خروج سرمایه از کشوری که به‌شدت به سرمایه‌گذاری احتیاج دارد، افزایش می‌یابد. طبعا سرمایه‌گذاری خارجی هم با شرایط موجود و وجود تحریم‌ها به ایران وارد نمی‌شوند؛ همان‌طور که در چند سال گذشته نشده‌اند.
در مجموع این شرایط، فقر را در جامعه گسترش داده است و در صورت ادامه در آینده نیز بیشتر گسترش می‌دهد. گسترش بیشتر فقر همزمان با وجود اندک افرادی که از وجود تحریم‌ها ثروت‌اندوزی می‌کنند، تنش‌های اجتماعی را به وضع خطرناکی می‌رساند. در نتیجه می‌توان گفت مجموع شرایط گفته‌شده ایران را در شرایط بسیار سختی قرار داده و نیرویی به‌وجود آورده است که حاکمیت را به طرف مذاکره و توافق حرکت می‌دهد.
وقتی دو نیروی پیش‌برنده در دو سوی ایران و آمریکا طرفین را به سمت توافق حرکت دهد، احتمال توافق زیاد می‌شود. البته آمریکا توافقی خواهد خواست که امکان سرمایه‌گذاری شرکت‌های آمریکایی در بخش‌های سودآور ایران را فراهم سازد. در واقع یکی از دلایل متوقف شدن برجام آن بود که اگرچه شرکت‌های اروپایی و چینی زیادی بعد از توافق برجام برای سرمایه‌گذاری به ایران آمدند، ولی چون ایران مانع سرمایه‌گذاری شرکت‌های آمریکایی شد، آمریکا از توافق‌نامه خارج و با اهرم تحریم بقیه را هم از ورود به ایران یا حتی معامله با ایران منع کرد.
ولی از آنجا که ایران برای خروج از شرایط موجود به‌شدت به سرمایه‌گذاری در زمینه‌های مختلف نظیر نفت و گاز، پتروشیمی، پالایشگاه، فرودگاه، شبکه ریلی داخلی و ترانزیت، فرودگاه، بنادر، آب، صنایع معدنی و فلزی، ساختمان، بانک و بیمه، و خودروسازی احتیاج دارد، باید از تمایل شرکت‌های آمریکایی و غیرآمریکایی برای سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری از پتانسیل‌های معدنی و جغرافیایی ایران با مشارکت منطقی استقبال کند.
البته نیروهایی هستند که علاقه‌مندند مانع توافق ایران و آمریکا شوند. نخستین و مهم‌ترین نیروی مخالف، اسرائیل و لابی‌های اسرائیل به همراه تندروها و جنگ‌طلبان داخل آمریکا هستند. آنها در تلاش خواهند بود که به طرق مختلف از درگیری نظامی ایران با اسرائیل، یا خرابکاری در ایران و تحریک ایران برای پاسخ‌گویی تا تحت تاثیر قرار دادن مستقیم مذاکره‌کنندگان آمریکایی تا شایعه‌پراکنی و پخش خبرهای دروغ مانع‌تراشی کنند. در داخل ایران نیز تندروها و افرادی که از شرایط تحریم بهره می‌برند، علاقه‌مند نیستند مذاکرات به نتیجه برسد. مجموع نیروهای مخالف مذاکرات در خارج و داخل ممکن است مانع توافق شوند؛ اگرچه احتمال موفقیت آنها احتمالا بیش از 30درصد نباشد.
ولی اگر توافق حاصل شود، ایران باید از نظر نهادی شامل ساختار دولت، توان کارشناسی و مدیریتی در بدنه دولت، قوانین و مقررات اداری و قوه‌قضائیه آمادگی تعامل با دنیا و سرمایه‌گذاران علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در ایران را داشته باشد. بنابراین به‌موازات پیشرفت مذاکرات و کسب احتمالی نتایج، باید برای ایجاد ظرفیت جذب سرمایه‌گذاران و روان‌سازی سرمایه‌گذاری طرح‌ریزی و برنامه‌ریزی کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1436550/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله اعتماد/ درباره حکم تتلو

«جزئیات جدید» گفت‌وگوهای مستقیم میان حماس و دولت آمریکا

حمله یمن با موشک هایپرسونیک به فرودگاه بن گوریون

سازمان ملل: اسرائیل فوراً کمک‌های بشردوستانه را وارد غزه کند

اتحادیه اروپا بسته هفدهم تحریم‌ها علیه روسیه را تصویب کرد

بازگشت صدای گلوله و بمب به پایتخت لیبی

حمله موشکی جهاد اسلامی به شهرک‌های صهیونیستی غلاف غزه

هجوم مستاجران به خانه‌های نقلی

اظهارات سخنگوی دولت؛ از رفع فیلترینگ تا پنل‌های خورشیدی در ادارات

دومین پیش نشست کنگره یا یادواره ملی شهدای بهزیستی برگزار شد

انتقاد «کیهان» از روحانی: چطور باور کردید که «آقا اجازه»‌‌ها نظر آمریکا را وتو می‌کنند؟!

سرمقاله آرمان ملی/ ترامپ و غرب آسیا

تصویر بزرگ از تور ترامپ در خلیج فارس

دیپلمات عرب: مخالف طرح اسرائیل درباره کمک‌رسانی در غزه هستیم

یورش ده‌ها شهرک‌نشین به مسجد الاقصی تحت تدابیر شدید امنیتی

بازدید ترامپ از منطقه تاریخی الطُریف همراه با بن‌ سلمان

واکنش حماس به بمباران وحشیانه بیمارستان اروپایی غزه

انتظار تاثیر 1500 مگاواتی کاهش مصرف برق با تغییر ساعت ادارات

آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان؛ رالی اتریوم آغاز شد

طلای جهانی پس رفت

گزارش صداوسیما از میراث آبی رئیس جمهورِ شهید

واردات پرابهام لوازم جانبی موبایل در سال 1403

ظهوریان: به خاطر تخلفات بسیار کوچک‌تر از بانک آینده افراد را اعدام کردیم؛ چرا با مالکان این بانک کاری ندارند؟

آیا بروکر اوبکس فارکس مطمئن است؟ بررسی + مزایا و معایب

حد نصاب معاملات دولتی 1404 ابلاغ شد

سرمقاله هم میهن/ نه خانی آمده نه خانی رفته

تعطیلی فرودگاه بن‌گوریون در پی حمله موشکی مجدد یمنی‌ها

ترامپ، ویتکاف را به مذاکرات استانبول می‌فرستد

رهبر جمهوری شوروی سابق: تا 2028 عضو اتحادیه اروپا می‌شویم

ادعای صهیونیست‌ها: یک مسئول ارشد حزب الله لبنان را ترور کردیم

رقابت نابرابر نیروی کار ایرانی با اتباع افغانستانی

واکنش پلیس به فعالیت اقتصادی "بابک زنجانی"

سرمقاله سازندگی/ بی‌برنامه و شتاب‌زده

غلط‌های زیادی ترامپ در ریاض

ترامپ در واکنش به هدیه لوکس قطر: تنها یک احمق آن را قبول نمیکند!

علت التهابات بازار شکر چیست؟

دومین عرضه اولیه امسال کشف قیمت شد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا

تشکیل دولت جدید کانادا

فرار تعداد زیادی از زندانیان زندان «الجدیده» در پایتخت لیبی

پایان ضرب‌الاجل پرداخت مطالبات گندمکاران

بابک زنجانی به صف خرید سایپا پیوست

سرمقاله خراسان/ توصیه‌ای به جناب آقای روحانی

ترامپ:تحریم‌های سوریه را لغو خواهم کرد

شادی سوری ها در پی اعلام لغو تحریم ها توسط ترامپ؛ لیر سوریه 33 درصد تقویت شد

بن‌سلمان راننده و راهنمای گردشگری ترامپ شد!

تبعات حذف ارز ترجیحی گوشت

اخراج دیپلمات هندی از پاکستان

بامداد خونین غزه، 42 شهید و ده‌ها زخمی طی چند ساعت

ادعای عجیب 50 هزار مگاوات برق خوشیدی