ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دیپلماسی به وقت اروپا خواندنی ها

دیپلماسی به وقت اروپا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نشست اخیر ایران با تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه، آلمان) در استانبول، بار دیگر نقش اروپا در مذاکرات هسته‌ای ایران را به کانون توجهات بازگرداند. پس از چهار دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، که سازنده توصیف شده، این نشست نشانه‌ای از تلاش اروپا برای حفظ جایگاه خود در دیپلماسی هسته‌ای است. محدودیت‌های نفوذ اروپا، به‌ویژه پس از خروج آمریکا از برجام در سال 2018، پرسش‌هایی درباره توانایی این قاره برای میانجیگری مؤثر ایجاد کرده است.
با این حال، محدودیت‌های نفوذ اروپا، به‌ویژه پس از خروج آمریکا از برجام در سال 2018، موجب پرسش‌هایی درباره توانایی این قاره برای میانجیگری مؤثر شده است.
تلاش اروپا برای احیای نقش دیپلماتیک
نشست روز جمعه در کنسولگری ایران در استانبول، که با حضور کاظم غریب‌آبادی و مجید تخت‌روانچی از ایران و مدیران سیاسی تروئیکای اروپایی برگزار شد، گامی برای بازتعریف نقش اروپا در مذاکرات هسته‌ای بود. غریب‌آبادی این گفت‌وگوها را «سازنده» خواند و بر عزم مشترک برای حفظ دیپلماسی تأکید کرد. کریستین ترنر، دیپلمات انگلیسی، نیز با تأیید تعهد به گفت‌وگو، از پیشرفت مذاکرات ایران و آمریکا استقبال کرد. این موضع‌گیری‌ها نشان‌دهنده تمایل اروپا برای جلوگیری از حاشیه‌نشینی در مذاکراتی است که می‌تواند ایران را به اقتصاد جهانی بازگرداند. ایران، با دیپلماسی هوشمندانه خود، از این نشست برای تقویت موضعش در مذاکرات موازی با واشنگتن بهره برده و نشان داده‌ آماده تعامل چندجانبه برای حفظ حقوق هسته‌ای و لغو تحریم‌هاست.
با این حال، نفوذ اروپا از زمان خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام کاهش یافته است. تئو ننچینی، استاد دانشگاه گرنوبل، معتقد است تروئیکای اروپایی پس از سال 2018، به دلیل تبعیت از مواضع آمریکا، نتوانسته‌اند سیاست منسجمی در قبال ایران تعریف کنند. این وابستگی، اعتماد ایران به وعده‌های اروپا را تضعیف کرده است. یک منبع ایرانی که نخواست نامش فاش شود، به شبکه تی‌آرتی گفت اروپا پس از خروج آمریکا از برجام، نتوانست به تعهدات خود عمل کند و این سابقه، مقامات ایرانی را نسبت به مذاکرات بدون حضور آمریکا بدبین کرده است. با وجود این، ایران با رویکردی عمل‌گرایانه، از کانال‌های دیپلماتیک با اروپا برای تقویت جایگاه خود استفاده می‌کند.
چالش مکانیسم ماشه و محدودیت‌های اروپا
یکی از مسائل حساس در نشست استانبول، مکانیسم ماشه در برجام بود که به امضاکنندگان اجازه می‌دهد در صورت نقض توافق، تحریم‌های سازمان ملل را بازگردانند. این بند، که در قطع‌نامه 2231 شورای امنیت درج شده، در اکتبر 2025 منقضی می‌شود. دیپلمات‌های اروپایی هشدار داده‌اند در صورت عدم حصول توافق جدید تا اوت، ممکن است این مکانیسم را فعال کنند. با این حال، برخی ناظران معتقدند تروئیکای اروپایی احتمالا از این اهرم استفاده نخواهد کرد، مگر آنکه تحولات غیرمنتظره‌ای رخ دهد. این تردید، نشان‌دهنده محدودیت نفوذ اروپا و نگرانی آنها از تشدید تنش‌ها در غیاب حمایت آمریکاست. ایران با آگاهی از این محدودیت‌ها، مذاکرات را با دقت پیش می‌برد. دیپلماسی ایران که بر حفظ دستاوردهای هسته‌ای و رفع تحریم‌ها متمرکز است، توانسته با ایجاد توازن بین گفت‌وگوهای عمان و استانبول، فشارهای اروپا را مدیریت کند. این رویکرد، نه‌تنها از فعال‌سازی مکانیسم ماشه جلوگیری‌، بلکه اروپا را به ادامه گفت‌وگو ترغیب کرده است. نشست استانبول‌ از این منظر، فرصتی برای ایران بود تا با تأکید بر دیپلماسی، از حاشیه‌نشینی اروپا به نفع خود بهره ببرد.
‌فرصت‌های اروپا در تقویت دیپلماسی منطقه‌ای
با نزدیک‌شدن به انقضای قطع‌نامه 2231، نقش اروپا در پرکردن شکاف‌های دیپلماتیک حیاتی‌تر می‌شود. اگرچه نفوذ تروئیکای اروپایی نسبت به سال 2015 کاهش یافته، اما مشارکت آنها همچنان برای معماری هر توافق آینده اهمیت دارد. اروپا می‌تواند با تسهیل گفت‌وگوهای فنی و حقوقی، مانند شفاف‌سازی تعهدات پادمانی ایران یا تضمین‌های اقتصادی، به حصول توافق کمک کند. ایران‌ با استقبال از این نقش، نشان داده‌ آماده همکاری با اروپا برای دستیابی به توافقی متوازن است که حقوقش را حفظ کند.
دیپلماسی فعال ایران، که با استقبال مثبت جهان عرب در اجلاس اخیر بغداد همراه بوده، فضایی برای همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی ایجاد کرده است. حمایت اروپا از این روند، می‌تواند به کاهش تحریم‌ها و تقویت اقتصاد ایران منجر شود‌ که به نفع ثبات منطقه‌ای است. با این حال، موفقیت اروپا به اراده سیاسی آن برای استقلال از آمریکا و جلب اعتماد ایران بستگی دارد. ایران‌ با صبر استراتژیک و تعامل چندجانبه، مسیر را برای دیپلماسی هموار کرده و اروپا را در برابر فرصتی تاریخی قرار داده است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1441096/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پینگ‌پنگ غنی‌سازی

جولان قاچاق در مناطق آزاد

روند کاهشی اعتماد مردم به پزشکان

سران سه کشور غربی: اسرائیل باید حملاتش به غزه را متوقف کند

ممنوعیت فعالیت عفو بین‌الملل در روسیه

ادامه هرج و مرج و آشفتگی در فرودگاه بن‌گوریون

عضو کمسیون اقتصادی مجلس: لایحه تغییر ریال به تومان در مجلس با مقاومت زیادی روبه‌رو خواهد شد

گردش مالی یکی از زنان خانه‌دار این روستا در سال، 5 هزار میلیارد تومان است

گران فروشی به بهانه افزایش دیون دولتی!

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 اردیبهشت 1404

قیمت خودرو امروز 29 اردیبهشت 1404

یمن؛ وقتی F-35 تا آستانه سقوط رفت

نخست وزیر اسپانیا خواستار تحریم بین‌المللی اسرائیل شد

حماس: اظهارات اسموتریچ اعترافی آشکار به نسل‌کشی علیه مردم غزه است

پوتین: آماده همکاری با اوکراین برای صلح هستیم

گزارش دیوان محاسبات کشور درباره اتباع خارجی

بازار ارز تجاری 4 میلیارد دلاری شد

علیه قاچاق سوخت

سارقان؛ کم‌سن‌تر، خشن‌تر و بیشتر

بهارستان علیه زنان؟

بنیامین نتانیاهو؛ ناتوان از تغییر نظر افکار عمومی صهیونیستی

اعتراف معاون ترامپ به «بن‌بست» در مذاکرات اوکراین

واکنش حماس به اقدام اشغالگران در ربودن خانواده فرمانده قسام

سفر به تایلند برای عیاشی؛پاداش نظامیان قطع عضو ارتش اسرائیل

پشت پرده گرانی حبوبات از زبان سخنگوی اتحادیه بنکداران فاش شد

تعرفه‌های برق از اول خرداد چهره جدید به خود می‌گیرند

برای حفظ سهمیه بنزین خود، فقط تا 31 اردیبهشت وقت دارید!

رئیس صندوق توسعه ملی: 103 میلیارد دلار به دولتی‌ها پول دادیم

راهبرد گره‌گشا

زیدآبادی نوشت: تابوشکنی از مصدق و تابوسازی از دشمنانش؟

ترامپ- نتانیاهو؛ تنش و نه واگرایی

وحشت مردم نیواورلئان در آمریکا از فرار ده زندانی خطرناک!

سرنوشت ناو هواپیمابر ترومن پس از ضربات یمنی‌ها

رشد قیمت‌ها در بازار سکه و طلا؛ دلار درجا زد

عضو کمیسیون بهداشت مجلس: عده‌ای سودجو با ماینرها در حال جولان دادن هستند

دیپلماسی به وقت اروپا

مناظره قبل از مذاکره

السیسی: مصر برای عقب‌نشینی فوری اسرائیل از لبنان تلاش می‌کند

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

آغاز گفت‌وگوی تلفنی حساس بین ترامپ و پوتین

کدام آزمایشگاه‌ها در روزهای تعطیل باز هستند؟ راهنمایی برای شرایط اضطراری و خانواده‌ها

تنها ایرادی که می‌توان به اجرای طرح کالابرگ گرفت چیست؟

مردم با خودروهای وارداتی هم نقره داغ می‌شوند

ماجرای جنجالی هدیه اشرافی قطری‌ها به ترامپ

افزایش بی‌سابقه حملات به مراکز درمانی مناطق جنگی در سال 2024

نفتکش «زنگه‌زور» آذربایجان در تور تحریم‌های انگلیس

هشدار سازمان جهانی بهداشت درباره اوضاع نگران‌کننده بهداشت و قحطی در غزه

اردن: گرسنگی دادن به 2.3 میلیون فلسطینی جنایت است

وزیر جنگ سابق اسرائیل: بقای حماس در غزه بعد از 591 روز جنگ نشان دهنده شکست ماست

چین چهار ماهواره جدید را با موفقیت در مدار قرار داد