جمعه ۳ مرداد ۱۴۰۴
خواندنی ها

چرا باجگیری مثل ترامپ را تاجر و شریک جا می‌زدند؟

چرا باجگیری مثل ترامپ را  تاجر و شریک جا می‌زدند؟
ایرانیان جهان - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست در حالی که بزک‌کنندگان مذاکره با آمریکا مدعی شراکت با ترامپ و جذب دو هزار ...
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در حالی که بزک‌کنندگان مذاکره با آمریکا مدعی شراکت با ترامپ و جذب دو هزار میلیارد دلار سرمایه از این طریق بودند، برسی‌ها نشان می‌دهد ترامپ دنبال باجگیری از کشورها و بردن سرمایه‌ها به آمریکاست و نه انتقال سرمایه به کشورهای دیگر.
آمریکا با چند ده هزار میلیارد دلار کسری بودجه و بدهی هنگفت دست به‌گریبان است. بنابراین ترامپ به جای سرمایه‌گذاری در کشوری دیگر، نزدیک‌ترین متحدان، شرکا و کشورهای زیردست را با ابزار تعرفه و دیگر تهدید‌ها تحت فشار می‌گذارد تا در آمریکا سرمایه‌گذاری کنند.
او دیروز اعلام کرد: ژاپن طبق توافق، 550 میلیارد دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری خواهد کرد. ترامپ، چند ماه قبل هم در سفر به سه کشور حاشیه خلیج‌فارس، آنها را مجبور کرد چند هزار میلیارد دلار را به اسم سرمایه‌گذاری، به آمریکا منتقل کنند و حال آن که عربستان، خود با کسری بودجه شدید مواجه است.
با وجود این واقعیت‌ها، بسیار ضروری است که پیگیری و معلوم شود امثال الیاس حضرتی و فیاض زاهد (رئیس و عضو شورای اطلاع‌رسانی دولت) به علاوه حسین مرعشی (دبیرکل حزب کارگزاران)، دو ماه قبل چرا به دروغ، مدعی توافق قریب‌الوقوع با آمریکا، شراکت اقتصادی و جذب هزار تا دو هزار و پانصد میلیارد دلار سرمایه در ایران شدند؟!
حضرتی 21 فروردین 1404 گفته بود: «به مذاکره می‌رویم که شر آتش جنگ را از کشور و منطقه دور کنیم... چند ماه پیش که آقای پزشکیان رئیس‌جمهور شد، کشور در آستانه ورود به جنگ بود؛ اما امروز بحث از گفت‌و‌گو و مذاکره است. این اقدامی است که با حضور آقای پزشکیان انجام شد... ما دو هزار میلیارد دلار پروژه در کشور تعریف کردیم و می‌خواهیم مذاکره کنیم تا امکان ورود سرمایه‌گذاران به داخل کشور را تسهیل کنیم».
اما هم او اخیراً درباره روند مذاکرات مدعی شد: «ما آمدیم و با تمام نا‌اطمینانی وبی‌اعتمادی که به آمریکایی‌ها داشتیم، مجدداً مذاکرات را با آمریکا شروع کردیم. می‌دانستیم در این مذاکرات وعده‌ها و حرف‌هایی زده میشه که پشتش معلوم نیست چیه، چقدر عملیاتی میشه، چقدر امکان عملیاتی هست؛ شک داشتیم به اینها. بی‌اعتماد بودیم نسبت به اینها. مرتباً بی‌اعتمادی را در جلسات می‌گفتیم... ما تا دور پنجم مذاکرات هم رفتیم. در وسط مذاکرات که قرار بود فاز ششم آغاز بشه، شروع کردن به حمله. موقعی که شما دارید وارد مذاکره میشید دیگه حمله معنا نداره. آقای ویتکاف چند بار به آقای عراقچی گفته بود ما به اسرائیل گوشزد کردیم و بدون اجازه ما قدم از قدم نمی‌توانند بردارند، شما نگران نباشید. در حالی که حمله کردند. معلوم شد اسرائیل و آمریکا دست‌شان توی یک کاسه است. ما این را می‌دانستیم که دست‌شان توی یک کاسه است».
اکنون باید بررسی شود که ادبیات غیر واقعی جذب هزار تا 2500 میلیارد دلار سرمایه خارجی از مسیر توافق قریب‌الوقوع با آمریکا، آن هم درست در شرایطی که ترامپ و نتانیاهو، نقشه عملیات نظامی را نهائی می‌کردند و مذاکرات را پوششی برای غافلگیر کردن ایران قرار داده بودند، در کدام تاریکخانه و با کدام هدف تولید و تکثیر شد؟!
صفحه اول روزنامه اعتماد در آن هفته‌ها، انباشته از تیترهای گول زننده‌ای مانند این عناوین بود: «تابوی مذاکره شکست، راند اول دیپلماسی؛ سرمایه‌گذاری 2 هزار میلیارد دلاری به توافق با آمریکا کمک می‌کند»، «دیدار با میانجی مذاکرات»، «مانیفست پزشکیان در مذاکره»، «میز تازه برای مذاکره»، «به وقت گره‌گشایی از مذاکرات»، و...!
یادآور می‌شود جریان رویافروش هنگام بزک کردن برجام مدعی بود که با توافق، 200 میلیارد دلار سرمایه خارجی به ایران سرازیر می‌شود (که در عالم واقع 5 میلیارد دلار هم جذب نشد و یکی از پایین‌ترین رکوردهای جذب سرمایه خارجی در دولت روحانی ثبت شد). اما همین جریان تحریف‌گر و خالی‌بند در جریان مذاکرات اخیر، با ده برابر کردن خالی‌بندی ادعایی در گذشته، مدعی شد که دو هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در راه ایران است!
گفتنی است ترامپ در ریاض گفته بود: «هرگز سخاوت شما را فراموش نمی‌کنم. بن‌سلمان مرد فوق‌العاده‌ای است... عربستان بیش از یک تریلیون دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری خواهد کرد...».
او همچنین گفته بود: در ایالات متحده، احتمالاً صحبت از ایجاد حدود دو میلیون شغل در پی این سفره. پس اولاً، من از دیدار با شما لذت می‌برم. و ثانیاً، برای ایالات متحده، سرمایه‌گذاری عظیمی به ارمغان آوردیم.
در همان زمان روزنامه نیویورک تایمز نوشت: عربستان در حال حاضر به‌خاطر پروژه‌های بلند پروازانه بن‌سلمان با کسری شدید بودجه رو‌به‌رو است و با توجه به پایین آمدن قیمت نفت پیش‌بینی می‌شود که این کسری به 70 میلیارد دلار برسد.
بازار


نظرات شما