ایرانیان جهان - فارس / مشاور ارشد سیاست خارجی رئیسجمهور برزیل روز یکشنبه گفت که رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ به دنبال «قدرت مطلق» است و ضمن ردِّ تهدیدات تعرفهای ترامپ، تأکید کرد که برزیل روابط خود با بریکس را تقویت خواهد نمود.
مشاور ارشد سیاست خارجی رئیسجمهور برزیل سلزو آموریم در مصاحبه با فایننشال تایمز اعلام کرد که این کشور قصد دارد تعهد خود به بلوک بریکس را تشدید کند، اظهاراتی که در پاسخ به تهدیدات تعرفهای ترامپ علیه بریکس مطرح شده است. برزیل متعهد شده روابط خود را با بریکس تقویت کند، در حالی که رئیسجمهور آمریکا تهدید به وضع تعرفههای تنبیهی علیه هر کشوری کرده است که با این بلوک همسو شود.
ترامپ در این ماه دو بار برزیل را هدف تهدیدات خود قرار داده است. زمانی که این کشور میزبان اجلاس سران بریکس بود، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که تعرفه 10 درصدی بر هر کشوری اعمال خواهد کرد که خود را با بلوک «ضدآمریکایی» همسو کند. این اجلاس بریکس بزرگترین نشست گروه تاکنون بوده و در آن 10 عضو کامل و 10 کشور دیگر به عنوان شریک حضور داشتند. اندونزی نیز امسال عضو جدید بریکس اعلام شد. رئیسجمهور آمریکا تنها چند ساعت پس از انتشار اعلامیه هفدهمین نشست سران بریکس این گروه را تهدید کرد: «هر کشوری که خود را با سیاستهای ضدآمریکایی بریکس همسو کند، مشمول تعرفه 10 درصدی اضافی خواهد شد.»
بازار


علاوه بر این ترامپ قول داده است که 50 درصد تعرفه بر کالاهای برزیلی وضع کند و خواستار پایان محاکمه رئیسجمهور سابق راستگرای این کشور ژائیر بولسونارو شد که به توطئه برای کودتا متهم است. اما مشاور ارشد امور خارجی رئیسجمهور چپگرا لولا دا سیلوا در مصاحبه با فایننشال تایمز گفت که این حملات «روابط ما را با بریکس تقویت میکند، چون ما میخواهیم روابط متنوعی داشته باشیم و به هیچ کشوری وابسته نباشیم.»علاوه بر بریکس که شامل چین، روسیه و هند نیز میشود، آموریم افزود که برزیل به دنبال تقویت روابط با دیگر کشورها در اروپا، آمریکای جنوبی و آسیا نیز خواهد بود. تعرفه 50 درصد یکی از بالاترین تعرفههایی است که رئیسجمهور آمریکا در مذاکرات فعلی خود مطرح کرده است، با این حال برزیل بر خلاف بسیاری از کشورهایی که هدف تهدیدات تعرفههای ترامپ قرار گرفتهاند، در مقایسه با آمریکا کسری تجاری دارد. ترامپ همچنین دولت لولا دا سیلوا را به حمله به آزادی بیان، «رژیم سانسور مضحک» و «شیوههای تجاری بسیار ناعادلانه» متهم کرده است.آموریم با یادآوری ضربالمثل دیپلماتیک که «کشورها دوست ندارند، فقط منافع دارند» گفت که ترامپ موردی استثنایی است، چون «نه دوست دارد و نه منافع، فقط خواسته دارد». او رویکرد رئیسجمهور آمریکا را «نمونهای از قدرت مطلق» خواند. لولا دا سیلوا نیز تاکتیکهای ترامپ را رد کرده و یادآور شد که رئیسجمهور آمریکا برای اینکه «امپراتور جهان» باشد انتخاب نشده است. او افزود که اگر اقدامات ترامپ در جریان شورش در کنگره آمریکا در 6 ژانویه، در برزیل رخ داده بود، او محاکمه میشد.

آموریم در ادامه گفت دخالت ترامپ در امور داخلی برزیل چیزی است که «حتی در دوران استعمار هم دیده نشده است». او در این باره اظهار داشت: «فکر نمیکنم حتی اتحاد جماهیر شوروی چنین کاری انجام میداد» و ترامپ «در تلاش بود داخل (برزیل) به نفع دوستِ خود، اعمال نفوذ سیاسی کند». با این حال، در حالی که چین بزرگترین شریک تجاری برزیل محسوب میشود و در سال گذشته 94 میلیارد دلار عمدتاً کالاهای کشاورزی و مواد معدنی از این کشور وارد نموده است، آموریم گفت «هدف ما نیست» که پکن برنده واضح افزایش تعرفههای ترامپ باشد. مقام برزیلی انکار کرد که بریکس یک بلوک ایدئولوژیک است. اکنون که ریاست دورهای بریکس در دست برزیل است، او تلاش کرده است که این بلوک از نظم چندجانبه جهانی حمایت کند و به گفته روزنامه انگلیسی، ترامپ نیز در حال عقبنشینی از مواضع خود است.

10 کشور برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی (اعضای مؤسس)، ایران، مصر، امارات، اندونزی و اتیوپی در بریکس عضویت دارند و چندین کشور جهان از قارههای مختلف، خواستار الحاق به این گروه هستند.علاوه بر این، مشاور رئیسجمهور برزیل خواستار آن شد که اتحادیه اروپا سریعاً معاهده تجارت با گروه مرکوسور کشورهای آمریکای جنوبی را که مدتها است متوقف شده، تصویب کند. آموریم گفت: «اگر اتحادیه اروپا هوشمند بود، آن را نه فقط برای سود اقتصادی فوری بلکه برای ایجاد تعادل بیشتر در روابطش تصویب میکرد». آموریم گفت کانادا علاقهمند به مذاکره برای یک توافق تجارت آزاد با برزیل است و افزود که سال آخر دولت لولا احتمالاً تمرکز بیشتری بر آمریکای جنوبی خواهد داشت. این منطقه نسبت به هر منطقه دیگری در جهان تجارت داخلی کمتری دارد و برزیل مدتهاست بر نیاز به پیگیری ادغام بیشتر تأکید کرده است.