ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دختران افغانستان در خانه درس می خوانند افغانستان

دختران افغانستان در خانه درس می خوانند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / نفیس بهار| در نخستین روزهای حضور طالبان زنان به جبر خانه‌نشین شدند؛ اما تعدادی از این زنان با وجود مشکلات فراوان دست از تلاش برای تغییر و خلق امید برای سایر زنان برنداشتند. اکنون که 11 ماه از حضور طالبان در افغانستان می‌گذرد، همچنان مکاتب به روی دختران در سنین بالاتر مسدود است. با این حال تعدادی از دختران و زنان که از وظایف‌شان برکنار یا از تحصیل محروم شده‌اند، گام‌های عملی و مثبتی در راستای آوردن تغییر گذاشته‌اند.
«مژده یعقوبی» یکی از این دختران شجاع و پرتلاش است که در اوایل حضور طالبان مثل سایر دختران و زنان خانه‌نشین شد؛ اما در مقابل قوانین و فرامین سخت‌گیرانه طالبان نسبت به زنان کم نیاورد و کمر همت بست تا در برابر جهل و تاریکی مبارزه کند. او اکنون تعداد 60 دانش‌آموز را که از مکتب بازمانده‌اند، به طور پنهانی در یکی از خانه‌های کابل آموزش می‌دهد. «مژده» خودش اکنون دانشجوی سمستر آخر در یکی از دانشگاهای خصوصی در کابل است که به گفته خودش به دلیل وضعیت ناگوار اقتصادی و نه پرداختن هزینه دانشجویی‌اش دقیقا در روزهای نخست حضور طالبان در افغانستان از تحصیل محروم شد؛ اما بعد‌ها با پادرمیانی و ضمانت یکی از استادانش توانست به تحصیل برگردد و قرار شد بعد از فراغت و با گرفتن وظیفه هزینه تحصیلش را بپردازد. او اکنون در واپسین روزهای دانشجویی‌اش قرار دارد و امیدوار است که بعد از ختم تحصیل بتواند در اجتماع فعالیت کند. «مژده یعقویی» در گفت‌وگو با خبرنگار «شرق» می‌گوید «من زمانی از تحصیل باز‌ماندم که دختران مکاتب بالاتر از صنف ششم همچنان از رفتن به مکتب محروم شدند. من واقعا از اینکه نمی‌توانستم به تحصیلم ادامه دهم احساس بدی داشتم و کاملا ناامید شده بودم. همین محرومیت و ناچاری خودم باعث شد که دنبال راه چاره بیفتم و به دخترانی فکر کنم که از مکتب بازمانده بودند. من آن وقت به‌خوبی می‌توانستم احساس دختران بازمانده از تعلیم را درک کنم. در نتیجه دو ماه بعد از حضور طالبان تعدادی از اطفال را دور هم جمع کردم و شروع به تدریس کردم و بعدها به مرور زمان از طریق روابط شخصی افراد بیشتری را در جریان قرار دادیم و به ما پیوستند». خانم یعقوبی گرچند این برنامه را به‌تنهایی آغاز کرده است؛ اما دخترانی در صنوف بالاتر بسته به توان در تدریس با ایشان همکاری می‌کنند و امیدوار است که با گرفتن دست همدیگر بتوانند گام بردارند و بتوانند در آینده و با ادامه این برنامه افراد بیشتری را تحت پوشش قرار دهند و چراغی در ظلمت شوند. این در حالی است که تعدادی از زنان و دختران در سایر نقاط کشور نیز سعی دارند تا با برگزاری صنف‌های رایگان، خانگی به دختران بازمانده از تعلیم کمک کنند تا به دروس‌شان ادامه داده و راه‌شان را به سوی آینده بهتر بگشایند. به گفته خانم یعقوبی تعداد محدود از دختران بازمانده از مکاتب موفق به یافتن چنین شانس‌های کوچک و اندک می‌شوند.
کلاس‌های داخل خانه هم تعطیل می‌شود؟
از سویی این نگرانی وجود دارد که اگر وضعیت به همین منوال ادامه یابد، چنین برنامه‌هایی ادامه پیدا نکند. اقتصاد ضعیف و از دست دادن منبع درآمد خانواده‌ها یکی از دلایلی است که احتمال دارد در آینده‌های نزدیک، همین تعداد محدودی که اکنون به صورت موقت و بدون جواز قانونی دسترسی به تعلیم یافته‌اند، نتوانند که از عهده تهیه مواد درسی و کرایه رفت‌و‌آمدشان برآیند. همچنان آموزگاران رضاکار نیز با مشکلات حاد اقتصادی مواجه‌اند. آنها نمی‌توانند از تدریس‌شان درآمد اندکی دریافت کنند تا گوشه‌ای از خرج و مخارج زندگی‌شان را تأمین کنند. به ادعای مژده که 60 نفر را تحت آموزش قرار داده است، تنها 10 درصد قادرند تا امتیاز اندکی به خانم مژده بپردازند که با این مقدار می‌تواند به‌سختی از عهده هزینه ترانسپورت دانشگاهش برآید. اکنون که تعداد اندکی از دختران بازمانده از مکاتب در گوشه و کنار ولایات و ولسؤالی‌ها توانسته‌اند که به طور پنهانی به تعلیم دست یابند، همچنان نگران آینده نامعلوم، امنیت جانی و دریافت‌نکردن سند فراغت‌شان‌اند.
تکرار تاریخ محرومیت دختران از تحصیل
طالبان در دور قبلی حکومت‌شان همچنان در‌های مکاتب را به روی دختران بسته و زنان را به صورت عموم از زندگی اجتماعی محروم و خانه‌نشین کرده بودند. با این حال با گذشت دو دهه هیچ تغییری در ایدئولوژی طالبان نسبت به زنان به چشم نمی‌خورد و همین‌طور احتمال می‌رود که با گذشت ده‌ها سال دیگر دید طالبان نسبت به زنان همچنان تحقیرآمیز و زن‌ستیزانه خواهد بود؛ اما زنان با حرکت‌های روشنگرانه و منتقدانه‌شان نسبت به عملکرد طالبان در برابر زنان، بارها ثابت ساخته‌اند که زنان امروزی افغانستان با زنان دو دهه قبل افغانستان تفاوت‌های چشمگیری دارند که حاصل دو دهه تلاش و پشتکار زنان در سایه جمهوریت و دموکراسی است. با آنکه مسدود‌ماندن مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم واکنش‌های داخلی و خارجی را در پی داشته؛ اما تا هنوز از سوی طالبان هیچ اقدامی برای بازگشایی مکاتب صورت نگرفته است. نشست علمای دین که به تاریخ 9 سرطان سال روان با حضور سه هزار عالم دینی طرفدار طالبان از سراسر کشور در تالار لویه جرگه کابل برگزار شده بود، انتظار می‌رفت که طرح بازگشایی مکاتب یکی از مواردی باشد که بالایش تبادل نظر صورت بگیرد؛ اما متأسفانه نشست مذکور همچنان بدون کدام دستاوردی به پایان رسید. این در حالی است که دختران مکاتب بار‌ها با ثبت ویدئو و فرستادن پیام به رسانه‌ها خواستار بازگشایی مکاتب شده و زنان معترض همچنان در تازه‌ترین اعتراض‌شان به تاریخ 25 سرطان با به خوانش گرفتن قطع‌نامه‌شان تحت نام «وصیت‌نامه بانوان معترض سازمان روزنه امید افغانستان» سازمان‌های حقوق‌بشری و قدرت‌های جهانی را مخاطب قرار داده و گفته‌اند که «سکوت شرم‌آور شما در قبال زنان افغان و مردم بی‌دفاع این کشور ثبت تاریخ سیاسی جهان خواهد شد و نسل بعدی این سکوت را مطالعه خواهند کرد». آنها همچنان از پایبند‌نبودن طالبان به تعهدات‌شان انتقاد کرده و گفته‌اند که طالبان به تعهدات خود به جامعه جهانی پایبند نبوده‌اند و با گذشت 11 ماه دروازه‌های مکاتب همچنان بسته و فشارها روی زنان و جامعه افغانستان بیشتر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/320433/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نتانیاهو در بن‌بست؛ تحلیل «کارشناسان اسرائیلی» از مذاکرات ایران و آمریکا

مرگ نظریه پرداز قدرت نرم

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد

دارو هم کالای لاکچری شد؟

کدام خلیج؟ کدام فارس؟

جریان‏‌شناسی اصول‏گرایان و لیدرهایشان

«پوست‌اندازیِ سعودی‌ها»؛ رپرتاژ مجله بریتانیایی برای بن‌سلمان

روزنامه ترکیه از توافق پنهان دولت آنکارا و پ.ک.ک خبر داد

کرملین: روسیه پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه را بررسی می‌کند

رصد آیزنهاور با مهاجر 6

از زیرزمین تا بالای سر دشمن

برای تندروها اهمیت ندارد مردم چقدر تحت فشار هستند!

شمایل راست سنتی و نماد محافظه‌کاری

اعتراض هزاران صهیونیست به سیاست‌های نتانیاهو

یونیسف: طرح اسرائیل برای امداد رسانی انتخاب بین کوچ یا مرگ است

لیبرمن: روابط اسرائیل و آمریکا در بدترین وضعیت قرار دارد

سیاستمدار صهیونیست: اسرائیل در جهان منزوی است

نخست‌وزیر پاکستان: در جنگ با هند پیروز شدیم

از ونزوئلا تا تهران؛ وقتی نفت داریم ولی برق نداریم!

ارزشمندترین شرکت‌های جهان در ماه مه 2025

بابک زنجانی وارد می شود؛ نفت، خودرو، ریل و...

اتفاق جالبی که برای بانک‌های پر مصرف روی داد

صدور مجوز ورود و توزیع بنزین سوپر صادر شد

رمزارزهای غیرمجاز و فرسودگی شبکه؛ دلایل دیگر بحران برق از زبان نماینده مجلس

تصمیم با داده غلط، آتش زیر خاکستر نارضایتی را شعله‌ور می‌کند

مالک شریعتی، نماینده مجلس: 15 میلیارد دلار ارز در خانه‌های مردم است

انتظارات از سفر ترامپ به خلیج فارس

اسرائیل هیوم: ترامپ برای تحقق هرچه زودتر توافق مبادله اسیران فشار اصرار دارد

وزیر خارجه چین سفر شی به مسکو را «موفقیت‌آمیز» خواند

پایان بورس 20 اردیبهشت 1404؛ فشار بازار سهام افتاد!

نماینده مجلس:‌ دو پتروپالایشگاهی که در دولت قبل قرار بود ساخته شود پیشرفت خاصی نداشت

خیمه‌شب‌بازی برای به هم زدن مذاکرات هسته‌ای

آتش‌بس بین هند و پاکستان دوام نیاورد

پاکستان: اگر پاسخ نمی‌دادیم، هند تهاجمی‌تر می‌شد

«عدم عضویت در ناتو»؛ شرط ویتکاف برای صلح اوکراین

دنا پلاس در بازار چقدر گران‌تر از کارخانه است؟

نتانیاهو منزوی می شود

توهم ترامپ در مورد خلیج فارس

رئیس پارلمان لبنان: عادی سازی روابط با اسرائیل به هیچ وجه اتفاق نخواهد افتاد

پوتین: ممنوعیت کمک‌های بشردوستانه، وضعیت نوار غزه را بدتر می‌کند

سفیر آمریکا: نوه 4 ساله من از جروزالم‌پست قابل اعتمادتر است

رأی‌الیوم: ترامپ با غافلگیری‌های بزرگ به منطقه می‌آید

توقف کانتینرها در گمرک بندر عباس به دلیل خرابی 2 ماهه سامانه جامع تجارت

برگزاری کنگره شهدای غریب در اسارت، کاری ارزشمند بود

چرا استقلال به مدیر ورزشی نیاز دارد

آینده بانک پرحاشیه

گره خوردن سرنوشت منطقه به مذاکرات ایران و آمریکا

تابوی مذاکره با امریکا شکست

روزنامه‌نگار صهیونیست: نتانیاهو شکست خورده و اسرائیل را به فاجعه دیگری می‌کشاند