ایرانیان جهان

آخرين مطالب

معضل خرید نان برای مهاجران افغانستانی افغانستان

معضل خرید نان برای مهاجران افغانستانی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / زهرا اکرمی| با اجرای طرح جدید عرضه نان که بر اساس آن خرید نان فقط با کارت بانکی امکان‌پذیر است، برخی از مهاجران افغانستانی که به‌صورت غیرقانونی در ایران هستند، یا در این مدت با قطع خدمات بانکی مواجه بوده‌اند، برای خرید نان دچار مشکل و مجبور به قرض کارت بانکی از دوست، کارفرما یا حتی صاحب‌خانه خود برای خرید نان هستند. مدتی است که گزارش‌هایی از محدودیت‌های بانکی برای اتباع خارجی در ایران منتشر می‌شود. به‌ویژه کاربران افغان در شبکه‌های اجتماعی تجربیات خود را در این زمینه بیان می‌کنند. برخی می‌گویند کارت بانکی ‌آنها مسدود شده، برای عده‌ای خدمات آنلاین بانکی محدود شده و برخی حتی از سوی بانک احضار شده، موجودی حساب خود را به‌صورت نقد دریافت کرده و مجبور شده‌اند حساب خود را ببندند. 
اما این وضعیت هم‌زمان شده با طرح جدید عرضه نان در کشور که براساس آن خرید نان فقط با کارت بانکی امکان‌پذیر است. در اصل دولت در ادامه طرح‌های موسوم به «مردمی‌سازی یارانه‌ها» که با حذف ارز دولتی و جهش قیمت کالاهای اساسی شروع شد، قصد دارد یارانه را از گندم حذف و به آرد نانوایی‌ها تخصیص دهد؛ بنابراین در این طرح ابتدا کارتخوان‌های هوشمند در نانوایی‌ها نصب و بعد قیمت گندم و آرد برای نانوایانی که تحت پوشش زیرساخت فروش مکانیزه نان قرار گرفتند، افزایش پیدا می‌کند و در‌نهایت با بررسی زیرساخت هوشمند نصب‌شده در نانوایی‌ها، یارانه به حساب نانوا واریز می‌شود. در این شرایط، گزارش‌ها حاکی از این است که برخی خانواده‌های افغان که به‌صورت غیرقانونی در ایران هستند یا در این مدت با قطع خدمات بانکی مواجه بوده‌اند، برای خرید نان دچار مشکل هستند؛ برای مثال یک کارفرما در اصفهان که با چند کارگر افغان کار می‌کند، می‌گوید: کارت بانکی همه کارگران افغان در شرکت ما دچار مشکل شده و ما هم بعد از محدودشدن فروش نان به‌صورت نقدی برای این کارگران کارت هدیه تهیه کردیم تا این افراد بتوانند از نانوایی نان بخرند. هر چند‌وقت یک بار هم کارت هدیه را شارژ می‌کنیم. فکر می‌کنیم این بهترین راه بود تا این افراد هر روز مجبور نباشند از کسی برای خرید نان کمک بگیرند. اما خب همه افغان‌ها این شانس را نداشتند که این کمک را دریافت کنند. سعید، کارگری 30ساله و مجرد است که سال‌هاست در ایران کار می‌کند؛ البته به شکل غیرقانونی و می‌گوید چون مجرد است، شانسی برای اقامت قانونی در ایران ندارد و نداشتن کارت بانکی برای او هم مشکلاتی ایجاد کرده است: «اگر نانوایی کارت بانکی بخواد از دوستام کارت قرض می‌گیرم و بعد پولشو به اونا می‌دم. اما مشکل فقط نون نیست. ما همیشه مجبوریم پول زیادی را با خودمان حمل کنیم که خطرناکه. البته بعضیا هم صاحب‌کارشون به نام خودشون کارت می‌گیره و می‌ده به اونا که استفاده کنن». البته این معضل فقط مربوط به مهاجران غیرقانونی نیست و آن‌طور‌که سعید می‌گوید، دوستانش که به‌صورت قانونی در ایران هستند هم بعد از مسدودشدن کارت‌های بانکی‌شان دچار مشکل هستند. این افراد هم بیشتر مجبور به قرض‌گرفتن کارت بانکی از کارفرماهایشان هستند. وحید کارگر افغان دیگری است که البته به‌طور قانونی در ایران زندگی می‌کند‌ اما او هم از مهاجرانی قانونی است که اخیرا کارت بانکی‌شان مسدود شده و با مشکلات مختلف دست‌وپنجه نرم می‌کند: «هر‌جا می‌رم جواب درستی نمی‌دن که چرا کارت ما قطع شده. من برای خرید نان از کارت بانکی صاحب‌کارم استفاده می‌کردم‌ اما حالا حساب‌‌ او هم بسته شده و مجبور شدم کارت بانکی صاحب‌خانه‌ام را قرض بگیرم». او همچنین به دشواری‌ها و خطرات حمل پول نقد اشاره می‌کند و می‌گوید: «هر‌جا میری خرید می‌گویند کارت بده و پول نقد نمی‌گیرن. برای خیلی از کارها هم باید کارت‌به‌کارت یا پرداخت اینترنتی کنی. فعلا رفتیم برای کارت‌ ثبت‌نام کردیم‌ اما گفتن شهریور دوباره بیاید».
قطع خدمات بانکی مهاجران، برای چندمین بار
برای اطلاع از جزئیات بیشتر این ماجرا، به سراغ پیمان حقیقت‌طلب، عضو انجمن دیاران که در حوزه مهاجرت فعال است، رفتیم و او می‌گوید که قطع خدمات بانکی مهاجران سال‌هاست که به معضلی برای آنها تبدیل شده: بار اول نیست که قطع خدمات بانکی مهاجران افغان اتفاق افتاده و در سال‌های اخیر، مهاجران بارها با این مشکل مواجه شده‌ا‌‌ند. مثلا بهمن سال 1396 هم کارت‌های بانکی مهاجران افغان مسدود و اعلام شد مهاجرانی که کارت آمایش دارند، نمی‌توانند کارت بانکی داشته باشند و این خدمات فقط به مهاجران دارای گذرنامه اختصاص پیدا می‌کند. در آن مقطع ریشه مشکل، قوانین پول‌شویی بود که از سال 1381 مصوب شده بود، اما اجرا نمی‌شد. براساس این قانون، پناهنده‌ها، یعنی کسانی که کارت آمایش دارند و در‌حال‌حاضر جمعیت آنها حدود 800 هزار نفر است، نباید خدمات الکترونیکی بانکی دریافت کنند. بنابراین در گذشته علت قطع خدمات بانکی برای مهاجران، قانون پول‌شویی اعلام می‌شد‌ اما طبق گفته‌های حقیقت‌طلب، مهرماه سال 1398 قوانین پول‌شویی اصلاح شدند و قرار شد یک آیین‌نامه درباره تخصیص کارت بانکی، ارائه خدمات الکترونیک بانکی و... نوشته شود. قرار بود وزارت کشور، وزارت اطلاعات و بانک مرکزی، این آیین‌نامه اجرائی را در سه ماه بنویسند که البته هنوز هم نوشته نشده است.
مزیت‌های افغان‌های سرمایه‌دار
او البته به این نکته اشاره می‌کند که افغان‌های سرمایه‌دار مزیت‌هایی دارند: بانک‌ها هم وحدت رویه ندارند؛ چراکه طبق قانون، مهاجران دارای کارت آمایش نباید کارت بانکی بگیرند‌ اما چون مدت حضور آنها در ایران زیاد و بعضی از آنها سرمایه‌دار هستند، خیلی از بانک‌ها استثنا قائل می‌شوند و تا زمانی که بانک مرکزی به آنها فشار نیاورد، آنها خدمات خود را ارائه می‌دهند‌ اما به‌هرحال در مقاطع مختلف این مسدودی کارت یا قطعی خدمات الکترونیک اتفاق افتاده و حتی در زمان کرونا هم شاهد این ماجرا بودیم. در‌نهایت آخر سال 1399 بانک مرکزی بخش‌نامه‌ای ارائه کرد که براساس آن به‌طور موقت، مهاجران دارای کارت آمایشی، کارت بانکی با سقف برداشت روزانه 1.5 میلیون تومان دریافت کنند.
اما در‌حال‌حاضر بیش از دو ماه از مسدودی کارت بانکی مهاجران می‌گذرد، درحالی‌که دلیل مشخصی برای آن مطرح نشده و حتی بانک مرکزی اعلام کرده کارت بانکی مهاجران قطع نیست. این عضو انجمن دیاران با اشاره به اعتراضات مطرح‌شده به صحبت‌های مسئولان بانک مرکزی، می‌گوید‌ در مقاطع قبلی قطعی کارت بانکی مهاجران موقت و نهایتا دو هفته بود‌ اما الان خیلی طولانی شده است. او به موقعیت پیچیده و عجیب ناشی از قطعی کارت بانکی هم اشاره می‌کند: با قطع کارت بانکی، زندگی روزمره مهاجران مختل می‌شود و آنها در موقعیت‌های عجیب‌وغریبی قرار می‌گیرند. البته این وضعیت فقط مربوط به مهاجران افغان نیست‌ اما چون تعداد افغانستانی‌ها در ایران زیاد است، مشکلات آنها بیشتر مطرح می‌شود؛ برای مثال در این مدت حتی مهاجر فرانسوی هم در ایران دچار مشکل و زندگی او در پی قطع کارت بانکی مختل شده است. همچنین برخی دانشجویان بین‌المللی در دانشگاه تهران حضور دارند که خوابگاه آنها از سایر دانشجویان جداست؛ بنابراین ارتباطات آنها با ایرانی‌ها کم است و نمی‌توانند از آنها کارت بانکی قرض بگیرند. زندگی این افراد بیش از سایرین مختل شده و به‌طور‌کلی نمی‌توانند خرید کنند‌‌.
ناتوانی در خرید نان، تراژدیک‌ترین بخش ماجراست
به گفته حقیقت‌طلب، وجه دیگر اهمیت این ماجرا برای مهاجران افغان این است که همه آنها تازه‌وارد نیستند‌ بلکه نسل دوم و سوم مهاجران افغان در‌حال‌حاضر در ایران دارای کسب‌و‌کار و بازار و حتی کسب و کار اینترنتی و بنابراین وابسته به حساب‌های بانکی خود هستند. در این شرایط همه کارهای مهاجران مختل می‌شود که ناتوانی در خرید نان تراژدیک‌ترین بخش ماجراست.
حدود 3 میلیون نفر افغان هیچ خدماتی دریافت نمی‌کنند
البته او تأکید می‌کند که ایران نان را از کسی دریغ نکره و اینکه بگوییم به‌خاطر افغانستانی‌بودن به کسی نان ندادند، به‌طور سیستماتیک وجود خارجی ندارد. مشکل، قطعی کارت بانکی است و ناتوانی در خرید نان، مشکل ثانویه است. البته این ماجرا هم مربوط به مهاجران قانونی است که جمعیت آنها یک‌میلیون‌و 600 تا یک‌میلیون‌و 700 هزار نفر است‌ اما حدود دو‌میلیون تا دو‌میلیون‌و 500 هزار افغان هم در کشور حضور دارند که اکثرا در طرح سرشماری خرداد و تیر وزارت کشور شرکت کردند. این افراد فقط برگه سرشماری دارند که تنها خاصیت آن جلوگیری از رد مرز مهاجران است و تا مهرماه هم بیشتر اعتبار ندارد. این برگه ضامن هیچ خدمت دیگری نیست و این افراد به‌طور‌کلی نمی‌توانند کارت بانکی داشته باشند و با آن نان بخرند‌ بلکه باید کارت بانکی همشهری‌های قانونی یا ایرانی‌ها را قرض بگیرد که مورد اول الان دچار مشکل است‌. حدود 300 تا 500 هزار نفر افغان هم در ایران هیچ مدرکی ندارند.
رونق کارت بانکی اجاره‌ای
این عضو انجمن دیاران همچنین از رونق بازار کارت بانکی اجاره‌ای ایرانی‌ها در این شرایط خبر می‌دهد و می‌گوید: وضعیت پیش‌آمده باعث شده برخی از ایرانی‌ها که در بیشتر بانک‌ها کارت بانکی دارند، به‌ویژه در مناطق جنوب تهران که افغان‌نشین است، کارت‌های خود را به افغانستانی‌ها اجاره دهند. مثلا سه سال پیش فردی بود که کارت بانکی خود را ماهانه 100 هزار تومان اجاره می‌داد. اما تراکنش‌ها تحت نظر صاحب حساب است و این خطر وجود دارد که صاحب کارت پول‌های کلان را بدزدد و فرد افغان هم در این شرایط نمی‌تواند کاری انجام دهد؛ بنابراین خیلی از قوانین پول‌شویی که قبلا دلیل قطع خدمات بانکی بود، دور زده می‌شود و پدیده کارت‌های نیابتی هم شکل می‌گیرد. به‌طور‌کلی خدمات الکترونیک از جمله کارت بانکی و سیم‌کارت به‌سختی به مهاجران ارائه می‌شود که دلیل مشخصی ندارد‌ اما همین وضعیت باعث می‌شود جرائم احتمالی این افراد هم قابل پیگیری و رصد نباشد. به‌طور‌کلی به نظر می‌رسد طرد اجتماعی گروه‌های به حاشیه رانده‌شده، موضوعی است که کمتر مورد توجه برنامه‌ریزان قرار گرفته است. موضوعی که حالا با افزایش تعداد مهاجران افغان در کشور، آنها را نیز تحت تأثیر قرار داده است؛ برای مثال افراد بدون شناسنامه که از جمله فقیرترین گروه‌ها در جامعه هستند، در بیشتر سیاست‌گذاری‌های اجتماعی، به‌ویژه در حوزه پرداخت یارانه، مورد توجه قرار نمی‌گیرند. در اصل با پرداخت یارانه نقدی به‌جای ارز چهارهزارو 200 تومانی یا جایگزین‌شدن نان کارتی با یارانه آرد، وضعیت فقیرترین گروه‌ها مثل افراد بدون شناسنامه و مهاجران، به‌ویژه مهاجران غیرقانونی، نادیده گرفته شده و در مقابل سیاست خاصی هم برای حمایت از این افراد تعریف نشده است. این وضعیت نشان می‌دهد گروه‌های فقیر به حال خود رها شده و در بهترین حالت مجبور به استفاده از خدمات افراد خیر یا خیریه‌ها هستند؛ وضعیتی که علاوه بر مشکلات مضاعف اقتصادی، عزت نفس افراد فقیر به حاشیه رانده‌شده را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/325243/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت «نیویورک تایمز» از قدرت حماس و چشم‌انداز غزه

تجمع خانواده اسرای صهیونیست مقابل وزارت جنگ رژیم صهیونیستی

لایحه ممنوعیت تیک‌تاک در مجلس سنا تصویب شد

زالوژنی رسما سفیر اوکراین در انگلیس شد

طرح سرویس مخفی آمریکا برای محافظت از ترامپ در صورت زندانی شدن

شاعر کیشوند، "وعده‌ی صادق" را روایت کرد: نشست مرهم از این مژده بر جراحت قدس

محصول خرما و آبزیان بوشهر در نمایشگاه صادراتی

اصفهان صاحب ظرفیت‌های ناشناخته زیادی است

هیات اقتصادی پیونگ یانگ عازم ایران می‌شود

انعقاد تفاهم‌نامه هشت میلیون دلاری در منطقه ویژه اقتصادی بندر امام (ره)

دیپلماسی اقتصادی، برگ برنده همسایگی

اجلاس اتاق‌های بازرگانی فضای اقتصادی اصفهان را تغییرمی‌دهد

کارگران رکن اصلی جهش تولید و رونق اقتصادی هستند

هیات اقتصادی کره شمالی راهی ایران شد

تاثیر تحولات جامعه بر میزان توسعه کشور

هیات اقتصادی کره شمالی عازم ایران شد

اضافه شدن یک پرواز از فرودگاه شهرکرد

یک وعده دیگر اقتصادی دولت رئیسی، هوا شد/ واردات خودرو کارکرده، پر!

یورونیوز: پهپاد‌های مهاجم به اسرائیل تسلیحاتی ویرانگر و مخوف هستند

هیل: همه رئیسان ‌جمهور آمریکا در تحریم‌ ایران شکست خورده‌اند

تصویب انتقال پناهجویان از انگلیس به رواندا

تظاهرات شبانه دانش آموزان در طنجه مغرب در حمایت از فلسطین

معاون وزیر دفاع روسیه به ظن دریافت رشوه بازداشت شد

دویست روز جنگ با اشباح حزب الله!

خودداری ارمنستان از شرکت در نشست امنیتی روسیه

اسامی 14 هزار کودک شهید فلسطینی بر روی یکی از دیوارهای غزه

رئیس بانک مرکزی دولت روحانی دست به قلم شد؛ توصیه به تیم اقتصادی رئیسی

خریداران و فروشندگان مسکن بخوانند

معاملات بورس از مالیات بر عایدی سرمایه معاف شد

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: کار ویژه بانک‌های خصوصی تامین مالی بخش خصوصی نیست

نماینده مجلس: رفتار دولت با مردم در بحث خودرو توهین‌آمیز است

خبرگزاری رسمی کره شمالی: هیات اقتصادی پیونگ یانگ عازم ایران می‌شود

آغاز همایش ملی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی سراسر کشور

پیش به سوی کیش ایمن‌تر/ استخدام آتش نشان آقا از میان کیشوندان

رشد اقتصادی روسیه رقم خورد

کشور‌های همسایه خراسان رضوی فرصتی برای رونق صادرات هستند

توسلی: رفتار دولت با مردم در بحث خودرو توهین‌آمیز است/ مجلس نظارت جدی بر عملکرد دولت را پیگیری می‌کند + فیلم

تعطیلی شنبه یا 5 شنبه، کشور را با خطر فضای دوقطبی جدید روبرو کرده است

سرمقاله آرمان ملّی/ مشروعیت مردمی قانون

دست رد سوئیس به استفاده از سود اموال مصادره شده روسیه

فریاد اردنی‌ها در برابر سفارت رژیم صهیونیستی

تشدید حملات قبایل سوریه به هم‌پیمانان آمریکا در دیرالزور

تعطیلی دانشگاه کلمبیا برای تظاهرات‌های ضد اسرائیلی

یورو رکورد زد

جانباز سرافراز «علی طحان سفلی» به خیل همرزمان شهیدش پیوست

امیدواریم توافق‌های سفر به پاکستان با پیگیری مقام‌های دو طرف اجرایی شود

تعطیلی شنبه یا 5شنبه، کشور را با خطر فضای دوقطبی جدید روبرو کرده

سرمقاله شرق/ چگونه عرف قانون را می‌بلعد

سرمقاله اعتماد/ در جست‌وجوی تقویت اعتماد و امید

سرمقاله ایران/ سفر به سریلانکا زیر سایه سیاست تعامل همه‌جانبه