ایرانیان جهان

آخرين مطالب

میدان نبرد به قاره سیاه رسید/ایران و خطر نفوذ صهیونیسم در آفریقا قاره آفریقا

میدان نبرد به قاره سیاه رسید/ایران و خطر نفوذ صهیونیسم در آفریقا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و ادب: نقش بین المللی کشورهای قاره کهن آفریقا همواره در تحولات جهانی مؤثر بوده است. آفریقا دومین قاره پهناور و دارای یک پنجم کل خشکی جهان از 54 کشور تشکیل و با 2/1 میلیارد نفر جمعیت بیشترین میزان جمعیت مسلمانان جهان را نیز به خود اختصاص داده است.
نزدیک به 60 درصد از جمعیت ساکن آفریقا مسلمان و دارای آمار بیشترین میزان جمعیت گرایش به اسلام نسبت به سایر جوامع را داراست.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اگر چه نام آفریقا با فقر و بدبختی همراه بوده است ولی بر اساس آمار جهانی بیشترین میزان معادن جهان (اورانیوم، طلا، الماس، پلاتین و..) در این قاره قرار دارد. 10 کشور آفریقایی صادر کننده نفت در جهان بوده و بیشترین میزان زمین‌های حاصلخیز و مزارع جهان با جنگل‌های انبوه در این قاره واقع شده است.
قرار گرفتن بین آسیا و اروپا و دارا بودن چهار آبراه بزرگ جهان (سوئز – جبل الطارق- باب المندب– دماغه امیدنیک) اهمیت ژئوپلتیک آن را افزایش داده است. کشورهای حوزه آفریقا یک سوم اعضای سازمان ملل متحد را تشکیل داده و از لحاظ فرهنگی به دلیل تمدن غنی، رسوم سنتی، غنای هنری، جاذبه‌های فولکلوریک از ویژگی‌های منحصر به فردی برخوردار و در سال‌های اخیر هنر آفریقایی توانسته راه خود را در مدارس و دانشگاه‌های علمی مردم شناسی و جامعه شناسی در جهان باز کند.
در آغاز سال 1960، کشورهای زیرمجموعه صحرای آفریقا، برای ایجاد تغییرات تاریخی، بپا خاستند: در آن سال، 17 کشور این منطقه، موفق شدند تا از قدرت‌های استعماری اروپا، استقلال یابند. اما اکنون پس از شش دهه از استقلال، این اقلیم با مشکلات زیادی روبه‌رو شده است و تلاش می‌کند تا الگویی اقتصادی برای رشد پایا ارائه دهد، فقر را نابود و آینده‌ای روشن را برای جوانان خود، رقم بزند.
تنش و هراس جهانی که به دلیل رقابت بین قدرت‌های بزرگ سیاسی و اقتصادی جهان ایجاد می‌شود، چیز جدیدی نیست. قدمت آن به جنگ‌های دریایی برای کنترل مسیرهای تجاری دریایی، کنترل منابع جهانی و به رخ کشیدن قدرت برمی‌گردد.
رقابت ژئوپلیتیک در آفریقا به قدمت این قاره است. قدرت‌های جهانی برای ایجاد چشم انداز اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی آفریقا در تلاش برای تأمین منافع ژئوپلیتیک خود با یکدیگر رقابت کرده‌اند. تقلا برای آفریقا، که بین سال‌های 1881 و 1914 انجام شد، نشان‌دهنده یگانه‌ترین تصویر از رقابت ژئوپلیتیکی است که در قاره آفریقا انجام می‌شود.
روندی که با تهاجم سریع، الحاق، تقسیم و استعمار بیشتر آفریقا توسط قدرت‌های اروپایی غربی به اوج خود رسید، الهام بخش کشورهای آفریقایی شد تا نیاز به اتحادهای استراتژیک جغرافیایی برای ایستادگی در برابر استثمار و پیشبرد منافع مشترک خود را درک کنند.
دوران جنگ سرد (1947-1989) همچنین شاهد رقابت شدید اتحادیه جمهوری‌های سوسیالیستی شوروی و ایالات متحده برای نفوذ ژئوپلیتیک در سراسر آفریقا در پی پایان جنگ جهانی دوم بود. جهان تک قطبی به سرعت در حال عقب نشینی است زیرا لیبرالیسم و هژمونی غرب به دلیل شکست در تضمین ارائه نتایج خوب اجتماعی-سیاسی و اقتصادی تحت نظارت فزاینده‌ ای قرار می‌گیرند. علاوه بر این، تحولات جهانی ناشی از همه‌گیری کووید -19، تغییرات آب و هوایی، دموکراتیک کردن دسترسی به اطلاعات با استفاده از فناوری دیجیتال و جنگ‌های نیابتی توسط قدرت‌های بزرگ، آفریقا را در موقعیتی نامطمئن قرار می‌دهد.
در نتیجه، ائتلاف‌های جغرافیایی متعددی در سراسر آفریقا وجود دارد که به طور خاص برای تقویت قدرت چانه زنی و جایگاه دولت‌های ملی در جامعه بین المللی شکل گرفته است، حتی در شرایطی که چین، روسیه، آمریکا، اروپا و کشورهای خلیج به دنبال تقویت نفوذ خود در سراسر منطقه هستند.
بنابراین به این نتیجه می‌رسیم که هیچ بازی جدیدی در جریان نیست، بلکه بازیگران جدید به طور فعال در صحنه آفریقا جایگزین بازیگران قدیمی می‌شوند. رقابتی بین بازیگران جدیدی که فعالیت‌هایشان از سرمایه‌گذاری، تجارت، امور مالی، فناوری، و آموزش و نمایش قدرت را شامل می‌شود، به سرعت در برابر سیطره 500 ساله غرب در آفریقا به دست می‌آید.
تأثیر کوتاه مدت این مسابقه بر آفریقا، اختلال در زنجیره تأمین مواد، تورم، آشفتگی در بازارهای مالی، بحران‌های انرژی، ناامنی غذایی، معکوس شدن در افزایش مهارت‌ها و در نهایت تنش‌های سیاسی-اجتماعی است. همچنین به دلیل ترس ذاتی از جابجایی بازیگران جدید در عرصه سیاست قدرت‌های بزرگ، آفریقا به میدان جنگ سیستم‌های درگیری نیز تبدیل شده است. برای رهایی این این مشکل و تلاش برای رشد و شکوفایی کشورهای حوزه آفریقا این راهکارها پیشنهاد می‌شود:
برای شروع، ضروری است که رهبران آفریقایی، روشنفکران و دانشگاهیان، زمانی را برای تأمل و توسعه موقعیتی اختصاص دهند که آفریقا بتواند از طریق آن رقابت‌های ژئوپلیتیک استراتژیک جاری را هدایت کند. یک استراتژی مشترک روابط خارجی که از تجربه آفریقا در تاریخ و توجه به منافع خود آفریقا نشأت می‌گیرد، باید اولویت اصلی این قاره باشد.
دوم، این مهم است که آفریقا یک استراتژی برای تبدیل ترس منطقی قدرت‌های جهانی به یک مزیت ژئوپلیتیکی برای این قاره ایجاد کند. به عنوان مثال، اوگاندا به طور استراتژیک از بحران پناهندگان برای استفاده از موقعیت چانه زنی خود در سطح جهانی استفاده می‌کند.
سوم، آفریقا باید از توانایی منابع طبیعی، منابع فکری و بازیگران متعددی که با این قاره در ارتباط هستند به عنوان ابزاری برای چانه‌زنی برای یک معامله برد-برد برای آفریقا استفاده کند. سوال باید این باشد که چه کسی پیشنهادهای استراتژیک بهتری دارد که به منافع بلندمدت آفریقا رسیدگی کند؟ آفریقا نباید به شرکای موردی تکیه کند. در رقابت جاری شکارچی-قربانی، آفریقا باید از لحاظ استراتژیک از قربانی شدن اجتناب کند.
چهارم، بسیار مهم است که آفریقا عاملیت خود را به سطح دیگری برساند، از فکر کردن در امتداد تشکیلات استعمار نو دست بردارد و نقشه راه دستور کار 2063 خود را دنبال کند.
پنجم، آفریقا باید از تاریخ درس بگیرد تا بفهمد چه چیزی قدرت‌های بزرگ را وادار به حضور در آفریقا می‌کند. خواه این ترکیبی از باندبازی، بی طرفی، موازنه قدرت یا پوشش ریسک باشد، آفریقا باید استراتژی مناسبی را انتخاب کند.
ششم، تجارت و معاملات جهانی به دلار آمریکا انجام می‌شود. به دلیل تحریم‌های ناشی از جنگ روسیه و اوکراین، بسیاری از کشورها در حال تجدید نظر در مورد استفاده از دلار هستند. سهم دلار در حال حاضر به تدریج در حال کاهش است زیرا تحولات بازارها و فناوری سهم بازار آن را در پرداخت‌های جهانی تضعیف می‌کند. آیا آفریقا می‌تواند با افزایش ارزهای دیجیتال بانک مرکزی، ارزهای دیجیتال و سایر نوآوری‌ها برای تقویت یک ارز آفریقایی پول نقد کند؟
هفتم، آفریقا باید ظرفیت خود را ایجاد کند و جمعیت بزرگ خود را که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2050 به 2.5 میلیارد نفر برسد، به عنوان بازیگری استراتژیک در جامعه بین المللی جهان قرار دهد.
هشتم، آفریقا نباید خود را از جهان جدا کند. با این حال، باید به درون نگاه کند، تجارت درون آفریقا را تقویت کند و از ریتم و فرهنگ تولید آفریقا برای ورود فعالانه به بازارهای جهانی الهام بگیرد.
قاره کهن آفریقا، غنی و ثروتمند در سال‌های اخیر شاهد صحنه رقابت شدید کشورهای دوست و دشمن ایران نیز شده است. اگر چه جمهوری اسلامی ایران از پیروزی انقلاب اسلامی در جهت تأمین امنیت اقتصادی، غذایی، انسانی، فرهنگی، در این قاره گام‌های مثبت و سودمندی برداشته و دفاع از کرامت انسانی و استعمار زدایی و نیل به رفاه نسبی از اولویت‌های جمهوری اسلامی ایران بوده است، اما در سال‌های اخیر کشورهای مهم و تأثیرگذاری چون روسیه ترکیه، چین، رژیم اشغالگر قدس، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس (عربستان، قطر، امارات و …) و کشورهای غربی (آمریکا – فرانسه – انگلیس و…) به شدت و با سرعت زیاد در حال گسترش فعالیت‌های خود در این قاره می‌باشند و این تلاش‌ها و حضور گسترده، نتایج ارزشمندی در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی، نظامی و فرهنگی و بین المللی برای این کشورها به همراه داشته است.
به هر صورت قاره آفریقا با دارا بودن جمعیت کثیر مسلمان، تمدن کهن، جاذبه‌های طبیعی و اقتصادی و غنای فرهنگی و با توجه به فعالیت‌های همه جانبه کشورهای عربستان و رژیم اشغالگر قدس و تلاش آنان برای کمرنگ جلوه دادن و مخدوش کردن فعالیت‌های جمهوری اسلامی ایران در این قاره، اهمیت حضور کشورمان در زمینه‌های مختلف در این آفریقا را بیشتر نمایان می‌کند.
*سید رضا جعفری / کارشناس توسعه روابط فرهنگی
کد خبر 5709319

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/359447/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رویترز: آمریکا و اروپا در حال نهایی‌سازی پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه بین اوکراین و روسیه هستند

آلمان، اوکراین را نا اُمید کرد

شرط عجیب اسراییل برای صدور مجوز ورود کمک‌های غذایی به غزه

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

ارتش پاکستان: پاسخ به هند قطعی و در زمان مشخص از سمت ما خواهد بود

احتمال حذف اسرائیل از معادله توافق هسته‌ای واشنگتن-ریاض

پوتین: مصر شریک کلیدی ما در آفریقا است

فرمانده مقاومت در حمله اسرائیل به شهادت رسید

پیشنهاد آتش‌بس روسیه و اوکراین در حال نهایی شدن است

آلمان، اوکراین را نا اُُمید کرد

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

سفیر روسیه تحریم‌های جدید لندن را «بی‌اثر» خواند

چراغ سبز ترامپ به خزانه‌داری آمریکا برای کاهش تعرفه چین

حمله به نظامیان پاکستان در وزیرستان 9 کشته برجای گذاشت

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

تمدید تعلیق پروازهای سوئیس، آلمان و هند به سرزمین‌های اشغالی

انتقاد رئیس‌جمهوری برزیل از ترامپ در دیدار با پوتین

دستیار پوتین: روسیه دنبال ازسرگیری صادرات گاز به اروپا است

ارتش یمن: به فرودگاه بن‌گوریون حمله موشکی کردیم

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

تصاویری از فرار دسته جمعی شهرک نشینان صهیونیست در پی شلیک موشک یمن

واکنش صهیونیست‌ها به حمله موشکی انصارالله یمن

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

آمریکا به اسرائیل: آتش‌بس در غزه را به عملیات نظامی ترجیح می‌دهیم

ترامپ: چین بازارهایش را به روی آمریکا بگشاید

کره شمالی رزمایش موشکی ضدهسته‌ای برگزار کرد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

روسیه: ایجاد رابطه با طالبان برای منافع ما ضروری است

اسلام‌آباد: هند منبع تأمین مالی ترورها در پاکستان است

شمار شهدای نوار غزه به 52 هزار و 787 نفر رسید

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

رسانه عبری: تنها در صورت تحقق معامله تبادل اسرا احتمالا ترامپ به اسرائیل سفر می‌کند

توافق روسیه و چین برای کمک به ثبات افغانستان

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد