ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چشم‌انداز سقوط «سیلیکون ولی»؛ چگونه یک بانک 48 ساعته ورشکست شد؟ اروپا

چشم‌انداز سقوط «سیلیکون ولی»؛ چگونه یک بانک 48 ساعته ورشکست شد؟
  بزرگنمايي:

- ورشکستگی بانک «سیلیکون ولی» که برخی شرکت‌های اعطا کننده وام بر پایه ارز‌های دیجیتالی همچون بلاک‌فای و نیز تعدادی از شرکت‌های منتشر کننده ارز‌های دیجیتالی نیز از جمله سپرده‌گذاران آن به شمار می‌رفتند، صبح جمعه قطعی شد و این بانک از سوی نهاد فدرال تنظیم مقررات بانکی تعطیل و تحت کنترل گرفته شد. این بزرگترین ورشکستگی یک بانک آمریکایی از زمان واشنگتن میچوال (Washington Mutual) در جریان بحران مالی سال 2008 به شمار می‌رود. واشینگتن میچوال که در سال 1889 تاسیس شده بود با وجود در اختیار داشتن دارایی 307 میلیارد دلاری در سال 2008 ورشکسته و منحل شد.

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یورونیوز: «سیلیکون ولی»، بانک حامی استارت‌آپ‌های حوزه فناوری به ویژه فناوری‌های مالی و فعال در زمینه رمزارزها اواخر هفته گذشته و تنها ظرف 48 ساعت ورشکست شد و نه تنها مشتریان، سپرده‌گذاران و سرمایه‌گذاران خود را شوکه کرد بلکه بازار پولی و مالی ایالات متحده را نیز با نگرانی از سرایت بحران مالی به سایر بانک‌ها مواجه کرد.
ورشکستگی بانک «سیلیکون ولی» که برخی شرکت‌های اعطا کننده وام بر پایه ارزهای دیجیتالی همچون بلاک‌فای و نیز تعدادی از شرکت‌های منتشر کننده ارز‌های دیجیتالی نیز از جمله سپرده‌گذاران آن به شمار می‌رفتند، صبح جمعه قطعی شد و این بانک از سوی نهاد فدرال تنظیم مقررات بانکی تعطیل و تحت کنترل گرفته شد.
این بزرگترین ورشکستگی یک بانک آمریکایی از زمان واشنگتن میچوال (Washington Mutual) در جریان بحران مالی سال 2008 به شمار می‌رود. واشینگتن میچوال که در سال 1889 تاسیس شده بود با وجود در اختیار داشتن دارایی 307 میلیارد دلاری در سال 2008 ورشکسته و منحل شد.
اما در مورد بانک «سیلیکون ولی» و ورشکستگی آن چه می‌دانیم؟
بانک سیلیکون ولی (SVB) که در سال 1983 تأسیس شد، چنان خود را به عنوان بانک متخصص در زمینه حمایت و پشتیبانی مالی از استارت آپ‌های فناوری مطرح کرده بود که با جلب نظر سرمایه‌گذاران آمریکایی، تقریبا تامین مالی نیمی از شرکت‌های فعال در زمینه فناوری نو و مراقبت‌های بهداشتی را بر عهده گرفته بود.
بر اساس گزارش کمیسیون بیمه سپرده فدرال (FDIC)، در حالی که در خارج از ایالات متحده بانک «سیلیکون ولی» چندان شناخته شده نیست ولی با دارایی 209 میلیارد دلاری در پایان سال 2022 در میان 20 بانک تجاری برتر آمریکا جای گرفته بود.
چرا «سیلیکون ولی» ورشکست شد؟
فدرال رزرو (بانک مرکزی ایالات متحده) از یک سال پیش و با هدف کاهش نرخ تورم، شروع به افزایش مستمر نرخ بهره کرد. سرعت فدرال رزرو برای افزایش نرخ‌های بهره چنان بالا بود که هزینه‌های استقراض و اخذ وام از سرعت رشد قیمت سهام‌ شرکت‌های فناوری که «سیلیکون ولی» از آن سود می‌برد، فراتر رفت.
نرخ‌های بهره بالاتر همچنین ارزش اوراق قرضه بلندمدتی را که «سیلیکون ولی» و سایر بانک‌ها در دوران نرخ‌های بهره بسیار پایین و نزدیک به صفر خریده بودند، کاهش داد. در حالی که بازدهی اوراق 10 ساله‌ای که اخیرا از سوی خزانه‌داری آمریکا منتشر شده به 3.9 درصد رسیده، به مجموعه اوراق قرضه 21 میلیارد دلاری «سیلیکون ولی» تنها 1.79 درصد سود تعلق می‌گرفت.
همزمان، سرمایه‌‌گذاری پرریسک و مخاطره‌ سیر نزولی به خود گرفت و استارت‌آپ‌ها را ناگزیر کرد که بیش از پیش به فکر استفاده از سرمایه‌ها و سپرده‌های خود در «سیلیکون ولی» بیفتند. بنابراین، در شرایطی که بانک با کوهی از زیان از محل اوراق قرضه مواجه بود، سرعت برداشت مشتریان از حساب‌ها و سپرده‌هایشان مدام در حال افزایش بود؛ سپرده‌هایی که بخش زیادی از آن صرف خرید اوراق قرضه شده بود.
«سیلیکون ولی» روز چهارشنبه اعلام کرد که ناچار شده تا بخشی از اوراق بهادار خود را با متحمل شدن زیان، نقد کند و همچنین قصد دارد 2.25 میلیارد دلار سهام دیگر را نیز برای حفظ تعادل ترازنامه خود بفروشد. شرکت‌های سرمایه‌گذاری نگران شدند و برداشت‌های خود را از این بانک افزایش دادند.
سقوط سهام این بانک صبح روز پنج‌شنبه آغاز شد و به سرعت قیمت سهام سایر بانک‌ها نیز در پی بروز نگرانی از تکرار بحران مالی سال 2008 نزولی شد.
معاملات سهام «سیلیکون ولی» صبح جمعه متوقف شد و تلاش‌های مدیران ارشد بانک برای افزایش سریع سرمایه یا یافتن خریدار هم به پایان بی‌نتیجه خود رسید. به این ترتیب نهاد تنظیم مقررات بانکی ایالت کالیفرنیا به سرعت مداخله کرد و پس از تعطیلی بانک، آن را تحت نظارت شرکت بیمه سپرده فدرال قرار داد.
چشم‌انداز آتی چگونه خواهد بود؟
اما این سوال مطرح است که آیا این ورشکستگی اثر دومینویی خواهد داشت و سایر بانک‌های آمریکا را نیز از پا خواد انداخت؟
مارک زندی، اقتصاددان ارشد موسسه اعتبارسنجی «مودیز» معتقد است: «بانک‌هایی که اکنون با مشکل مواجه هستند بسیار کوچکتر از آن هستند که تهدیدی معناداری برای سیستم بانکی گسترده‌ آمریکا باشند.»
با این حال اد مویا، تحلیلگر ارشد بازار در صرافی بین‌المللی اوآندا (Oanda) بر این باور است که بانک‌های کوچک‌تری که به طور نامتناسبی با شرکت‌های فعال در حوزه فناوری و ارزهای دیجیتال همکاری می‌کنند، ممکن است در شرایط سختی قرار بگیرند. چراکه به‌زعم او سیاست افزایش نرخ بهره از سوی فدرال‌رزرو در نهایت منجر به نابودی بانک‌های کوچک خواهد شد.
البته شرکت بیمه سپرده فدرال هم اعلام کرده که حداکثر تا صبح دوشنبه، تمام سپرده‌گذاران که تحت پوشش بیمه بوده‌اند، به رقم سپرده خود دسترسی خواهند داشت و یک هفته بعد نیز به سپرده‌گذاران بیمه نشده، سودِ پیشاپیش سهام بانک «سیلیکون ولی» پرداخت خواهد شد.
شرکت بیمه سپرده فدرال معمولا دارایی‌های یک بانک ورشکسته را به بانک‌های دیگر می‌فروشد و از درآمد حاصله برای بازپرداخت سپرده‌گذارانی که وجوه آنها بیمه نشده، استفاده می‌کند. هنوز هم این احتمال ضعیف وجود دارد که برای بانک «سیلیکون ولی» خریداری پیدا شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/576463/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله اعتماد/ درباره حکم تتلو

«جزئیات جدید» گفت‌وگوهای مستقیم میان حماس و دولت آمریکا

حمله یمن با موشک هایپرسونیک به فرودگاه بن گوریون

سازمان ملل: اسرائیل فوراً کمک‌های بشردوستانه را وارد غزه کند

اتحادیه اروپا بسته هفدهم تحریم‌ها علیه روسیه را تصویب کرد

بازگشت صدای گلوله و بمب به پایتخت لیبی

حمله موشکی جهاد اسلامی به شهرک‌های صهیونیستی غلاف غزه

هجوم مستاجران به خانه‌های نقلی

اظهارات سخنگوی دولت؛ از رفع فیلترینگ تا پنل‌های خورشیدی در ادارات

دومین پیش نشست کنگره یا یادواره ملی شهدای بهزیستی برگزار شد

انتقاد «کیهان» از روحانی: چطور باور کردید که «آقا اجازه»‌‌ها نظر آمریکا را وتو می‌کنند؟!

سرمقاله آرمان ملی/ ترامپ و غرب آسیا

تصویر بزرگ از تور ترامپ در خلیج فارس

دیپلمات عرب: مخالف طرح اسرائیل درباره کمک‌رسانی در غزه هستیم

یورش ده‌ها شهرک‌نشین به مسجد الاقصی تحت تدابیر شدید امنیتی

بازدید ترامپ از منطقه تاریخی الطُریف همراه با بن‌ سلمان

واکنش حماس به بمباران وحشیانه بیمارستان اروپایی غزه

انتظار تاثیر 1500 مگاواتی کاهش مصرف برق با تغییر ساعت ادارات

آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان؛ رالی اتریوم آغاز شد

طلای جهانی پس رفت

گزارش صداوسیما از میراث آبی رئیس جمهورِ شهید

واردات پرابهام لوازم جانبی موبایل در سال 1403

ظهوریان: به خاطر تخلفات بسیار کوچک‌تر از بانک آینده افراد را اعدام کردیم؛ چرا با مالکان این بانک کاری ندارند؟

آیا بروکر اوبکس فارکس مطمئن است؟ بررسی + مزایا و معایب

حد نصاب معاملات دولتی 1404 ابلاغ شد

سرمقاله هم میهن/ نه خانی آمده نه خانی رفته

تعطیلی فرودگاه بن‌گوریون در پی حمله موشکی مجدد یمنی‌ها

ترامپ، ویتکاف را به مذاکرات استانبول می‌فرستد

رهبر جمهوری شوروی سابق: تا 2028 عضو اتحادیه اروپا می‌شویم

ادعای صهیونیست‌ها: یک مسئول ارشد حزب الله لبنان را ترور کردیم

رقابت نابرابر نیروی کار ایرانی با اتباع افغانستانی

واکنش پلیس به فعالیت اقتصادی "بابک زنجانی"

سرمقاله سازندگی/ بی‌برنامه و شتاب‌زده

غلط‌های زیادی ترامپ در ریاض

ترامپ در واکنش به هدیه لوکس قطر: تنها یک احمق آن را قبول نمیکند!

علت التهابات بازار شکر چیست؟

دومین عرضه اولیه امسال کشف قیمت شد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا

تشکیل دولت جدید کانادا

فرار تعداد زیادی از زندانیان زندان «الجدیده» در پایتخت لیبی

پایان ضرب‌الاجل پرداخت مطالبات گندمکاران

بابک زنجانی به صف خرید سایپا پیوست

سرمقاله خراسان/ توصیه‌ای به جناب آقای روحانی

ترامپ:تحریم‌های سوریه را لغو خواهم کرد

شادی سوری ها در پی اعلام لغو تحریم ها توسط ترامپ؛ لیر سوریه 33 درصد تقویت شد

بن‌سلمان راننده و راهنمای گردشگری ترامپ شد!

تبعات حذف ارز ترجیحی گوشت

اخراج دیپلمات هندی از پاکستان

بامداد خونین غزه، 42 شهید و ده‌ها زخمی طی چند ساعت

ادعای عجیب 50 هزار مگاوات برق خوشیدی