ایرانیان جهان

آخرين مطالب

واشنگتن پست: تهران و مسکو از سوریه چقدر سهم برده اند اخبار ایران

واشنگتن پست: تهران و مسکو از سوریه چقدر سهم برده اند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیپلماسی ایرانی /متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
سارا دادوخ (Sarah Dadouch)-واشنگتن پست/ با فروکش کردن آتش جنگ در اغلب مناطق سوریه، اکنون دو حامی اصلی بشار اسد، یعنی ایران و روسیه، بر سر گسترش نفوذ و کسب غنایم جنگی رقابت می‌کنند.
ایران و روسیه تلاش دارند زبان ملی خود یعنی فارسی و روسی را برای تدریس در مدارس سوریه جا بیندازند. هر دو کشور قراردادهایی را برای ساخت کارخانجات آرد – در هنگامه کمبود نان – امضاء کرده‌اند. هر دو در سوریه نیروگاه برق می‌سازند.
به گفته جهاد یزیقی، سردبیر نشریه اقتصادی "سوریه ریپورت"، این دو کشور همچنین برای قرارداهای چندین میلیون دلاری استخراج نفت، استخراج فسفات و ساخت بندر با یکدیگر در رقابت هستند. وی می گوید: «آنها بخش‌های مشابهی را هدف گرفته اند‌ اما به موفقیت‌های یکسانی دست نیافته‌اند.»
شرکت‌های روسی از دیرباز در این بخش‌ها، دست برتر را داشته‌اند و مثلا بین سال‌های 2013 تا 2020 میلادی پنج قرارداد نفت را از آن خود کرده‌اند، در حالی که ایران سال گذشته موفق شد نخستین قرارداد نفتی سوریه را از آن خود کند. در بهار 2019، سوریه اعلام کرد که قصد دارد بندر طرطوس را به روسیه و یک ترمینال کانتینری در بندر لاذقیه را به ایران اجاره دهد اما بعدها قرارداد دوم به سرانجام نرسید. 
به گفته یزیقی، سوریه همچنین قول قراردادی را برای استخراج فسفات به ایران داده بود اما این قرارداد را در سال 2018 به شرکتی روسی واگذار کرد. 
یزیقی می‌گوید: «ایرانی‌ها احساس می‌کنند که در مقایسه با تعهداتشان – تعهدات نظامی و اقتصادی – در برابر سوریه، سهم منصفانه‌ای از دارایی‌های این کشور را به دست نیاورده‌اند. ایرانی‌ها حمایت اقتصادی بیشتری ارائه کرده‌اند. اما منافع اقتصادی بیشتر از آن که به ایرانی‌ها برسد به کیسه روس‌ها می‌رود.»
پیشینه روابط اقتصادی سوریه با روسیه – در مقایسه با ایران – قوی‌تر است. اما با این حال ایران توانسته است به بخشی از بازار سوریه دست یابد. مثلا لوازم الکترونیکی و دارو به شکل روزافزون از ایران وارد می‌شود.
آوازه مقاومت ایران در برابر غرب نیز در میان برخی از سوری‌ها طنین‌انداز شده است. در مرکز تفریحی تازه‌ای که ایران در ماه مارس در دمشق افتتاح کرد، تصاویری از آیت‌الله علی خامنه‌ای، قاسم سلیمانی و اسد نصب شده بود. 
ایران در شرق سوریه و دمشق نیز مراکز تفریحی‌ای ساخته است که تصاویری از مراسم سالگرد درگذشت سلیمانی در آنها نگهداری می‌شود. ایران همچنین در حال ساخت مرکز تجاری 12 طبقه‌ای در مرکز پایتخت سوریه است که 24 شرکت ایرانی در این مرکز تجاری مستقر خواهند شد.
اما روسیه با ورود به مدارس سوریه و معرفی زبان روسی به عنوان زبان دوم برای تدریس در مدارس سوریه به جای زبان فرانسه، از ایران سبقت گرفته است. تلاش ایران برای تدریس رسمی زبان فارسی در مدارس سوریه ادامه دارد. ایران، در حال حاضر، تدریس دروس فارسی در مدارسی که در بازسازی یا ساخت آنها مشارکت داشته را شروع کرده است.
ایران و روسیه همچنین در زمینه ساخت کارخانجات آرد در سراسر سوریه سرمایه‌گذاری کرده‌اند. نخستین کارخانه از پنج کارخانه‌ای که قرارداد ساختشان با ایران امضاء و تامین مالی آن توسط خط اعتباری ایرانی‌ انجام شده بود، دو سال قبل گشایش یافت.
شرکتی روسی نیز در سال 2017 از انعقاد قراردادی به ارزش 84 میلیون دلار برای ساخت چهار کارخانه آرد در استان مرکزی حمص خبر داد. روسیه همچنین از صادرات مستقیم آرد به سوریه، که بین سال‌های 2017 تا 2019 به بیش از یک میلیون تن رسید، سود می‌برد.
پس از نابودی چهار کارخانه آرد در جنگ داخلی و نابودی مزارع گندم بر اثر خشکسالی یا آتش‌سوزی‌های ناشی از اقدامات داعش، سوری‌ها با کمبود گندم مواجه هستند. بحران نان در سوریه بیانگر تحولات اقتصادی گسترده‌تر در سوریه است، کشوری که با فروپاشی پول رایجش دست به گریبان است. طبق اعلام سازمان ملل، پس از یک دهه جنگ داخلی که زیان اقتصادی نیم تریلیون دلاری به همراه داشته است، اکنون بیش از 13 میلیون سوری به کمک‌های بشردوستانه نیازمندند.
رقابت روسیه و ایران گاهی به حوزه دیپلماتیک نیز کشید شده است. در ماه دسامبر، فیصل مقداد، وزیر امور خارجه تازه‌کار سوریه، ایران را برای اولین سفر بین المللی خود انتخاب کرد. ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، ادعای کسانی را که این اقدام را نشانه‌ای برای تنش بین روسیه و ایران می‌دانستند، رد کرد اما افزود که مقداد قصد سفر به روسیه را داشت که به دلیل مشغله زیاد وزیر امور خارجه روسیه این سفر به تأخیر افتاد.
روسیه به دنبال بازسازی روابط بین سوریه و کشورهای جهان عرب است که اغلب آنها به ایران بدگمان هستند. روسیه همچنین از کمیته تدوین قانون اساسی سوریه حمایت کرده و از سال 2015 میلادی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و مجلس را خواهان بوده است.
به نظر می‌رسد که منافع راهبردی ایران عمدتا در کنترل کریدوری زمینی متمرکز است که از مرز شرقی سوریه با عراق تا مدیترانه گسترش یافته است. این کریدور این امکان را به ایران می‌دهد که به آسانی تسلیحات و نیازمندی‌های متحدش در لبنان، یعنی حزب‌الله، را تامین کند.
عمر ابولیلا، رئیس شبکه دیرالزور 24، می‌گوید: «ایران فقط خواهان پول نیست، بلکه جغرافیا را هم می‌خواهد». به گفته ابولیلا، ایرانی ها در شرق سوریه و اطراف حرم حضرت زینب (س)، املاکی را با هدف ساخت خانه و راه‌اندازی مراکز تجاری خریداری کرده‌اند.
ایران برای تأمین منافع خود در شرق سوریه، که تحت نفوذ شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران است، بر جلب حمایت محلی از طریق امنیت و آموزش متمرکز شده است. ابولیلا می‌گوید: «این فرایندی برای جذب نیرو و جلب حمایت است که نسل کنونی را هدف گرفته است.» 
اخیرا افزایش حملات از سوی بازماندگان داعش باعث شده است که بیشتر مردم از ترس این حملات، شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران را بپذیرند یا با آنها همسو شوند.
با این حال، بسیاری از سوری‌ها دست‌اندازی‌های ایران به کشورشان را نمی‌پذیرند. با افزایش حضور ایران در دهه گذشته و خرید املاک و مستغلات از سوی ایرانی‌ها، نزد سنی های سوری هراس از «شیعه‌سازی» افزایش یافته است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/249470/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وام 40 میلیارد دلاری اتحادیه ناتو در راه کی‌یف

تعلیق واکسیناسیون فلج اطفال در افغانستان

کاخ سفید پیام ایلان ماسک درباره سوء قصد علیه بایدن و هریس را محکوم کرد

سفر وزیر خارجه آمریکا به مصر

سرویس مخفی آمریکا دومین سوء قصد به جان ترامپ را بررسی کرد

یک عضو انصارالله: آمریکا پرای توقف حملات ارتش پیشنهاداتی می‌دهد

عضو انصارالله: آمریکا برای توقف حملات ارتش پیشنهاداتی می‌دهد

وعده ترامپ درباره روابط با چین و روسیه

حملات گسترده رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

دیدار استاندار اردبیل با جامعه معظم ایثارگری اهل تسنّن به مناسبت هفته وحدت

برپائی میز خدمت بنیاد شهرستان سمنان با حضور مدیر کل بنیاد شهید و امور ایثارگران

اجرای 29 برنامه شاخص در هفته دفاع مقدس توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران زنجان

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران بوشهر با نمایندگان استان

کریدور زنگزور؛ تحولی استراتژیک در اقتصاد ایران و روابط تجاری منطقه‌ای

سرمقاله فرهیختگان/ اشتباه راهبردی مشاوران رئیس‌جمهور

سرمقاله شرق/ سیاست خارجی دولت پزشکیان

سرمقاله اعتماد/ روابط ایران و اروپا چالش پشت چالش

سرمقاله ایران/ اتحادیه اسلامی نیازمند تفاهم رهبران دینی و سیاسی منطقه

سرمقاله جمهوری اسلامی/ جای خالی تغییر در مصاحبه رئیس‌جمهور

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اصلاحات سخت، اصلاحات آسان

سرمقاله جهان صنعت/ تجربه‌ای رضایت‌بخش

سرمقاله همدلی/ پارالمپیک پاریس نماد الهام‌بخش و امید به مردم جهان

سرمقاله ابتکار/ تاراج حیثیت و عادی شدن خسارت

دلارزدایی راهی برای مقابله با جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران

ادامه حمایت ناتو از اوکراین/ وام 40 میلیارد دلاری در راه کی‌یف

در پی دومین سوء قصد؛ بایدن با ترامپ تلفنی گفت وگو کرد

آمریکایی ‌ها درباره دولتشان چه فکری می کنند؟

بلینکن به قاهره می‌رود

اذعان آمریکا به سرنگونی پهپاد غول پیکر و پیشرفته «MQ9» خود در یمن

لاپید:زمان به نفع اسرای اسرائیلی نیست/باید با حماس به توافق برسیم

لحظه سرنگونی پهپاد MQ9 آمریکا

جزئیات دومین سوء قصد به جان ترامپ در نشست خبری سرپرست سرویس مخفی آمریکا

سرمقاله خراسان/ ادبیات و معنی‌بخشی به زندگی

سرمقاله کیهان/  آقای رئیس‌جمهور مراقب باشید!

سرمقاله وطن امروز/ پزشکیان و مسأله ادبیات

طالبان اجرای برنامه واکسیناسیون فلج اطفال در افغانستان را تعلیق کرد

مخالفت انصارالله یمن با پیشنهاد آمریکا و انگلیس برای توقف حملات علیه صهیونیست‌ها

خروج نیروهای ارتش آمریکا از نیجر کامل شد

تأکید رهبر جریان حکمت ملی عراق بر پایان جنگ در غزه

اروپا به دنبال وام 40 میلیارد یورویی به اوکراین بدون مشارکت آمریکاست

آمریکا: بیش از 500 تحریم علیه ایران وضع کرده‌ایم

انتقاد سفیر سابق آمریکا در رژیم صهیونیستی از ناکامی ارتش ایالات متحده در رهگیری موشک یمن

بروجردی: تقویت ارتباطات با عراق سیاست هوشمندانه ای است

عصبانیت شدید مربی النصر: بگذارید دهنم بسته بماند!

فکر نمی‌کردم در بین این همه تیم به مارسی بیایم!

این تیم لالیگایی است!

این تیم لالیگایی است!/یک نتیجه نکو!

دلیل دومین ترور دونالد ترامپ از زبان خودش | عامل سوءقصد بر اساس گفته های این 2نفر عمل کرد

آمریکا: حماس برای پذیرش توافق آتش‌بس تحت فشار قرار گیرد

موضع‌گیری جدید عمار حکیم درباره غزه