ایرانیان جهان

آخرين مطالب

جزیره مایون، پنجره استراتژی بلندمدت ابوظبی خاورمیانه‌

جزیره مایون، پنجره استراتژی بلندمدت ابوظبی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
خبرها حاکی از آن است که یک پایگاه هوایی عجیب و رازآلود در جزیره‌ای آتشفشانی در سواحل یمن در حال ساخته‌شدن است. این جزیره در یکی از استراتژیک‌ترین نقاط دریایی که محل گذر کشتی‌های حامل نفت و کالاهای تجاری است، واقع شده است. هر چند هنوز هیچ کشوری مالکیت خودش را بر پایگاه نظامی جزیره مایون که در تنگه باب‌المندب واقع شده اعلام نکرده اما ترافیک حمل‌و‌نقل دریایی مربوط به تلاش قبلی برای ساخت باند بزرگ در آن جزیره به طول سه و نیم مایل که سال‌ها پیش انجام شد، به امارات متحده عربی باز می‌گردد.
به گزارش گاردین، مقامات دولت یمن که به لحاظ بین‌المللی به رسمیت شناخته‌شده نیز می‌گویند دولت امارات پشت ساخت این پایگاه نظامی است. هرچند امارات در سال 2019 اعلام کرد که نیروهایش را از ائتلاف نظامی به رهبری عربستان که در یمن مشغول جنگ بودند بیرون می‌کشد، برخی از تحلیلگران معتقدند این اقدام امارات، بخشی از یک استراتژی درازمدت برای حضور دایم در آن منطقه است. تحلیلگران معتقدند این اقدام ممکن است ارتباطی با جنگ یمن نداشته باشد بلکه بیشتر به اهمیت آن منطقه در رابطه با حمل‌ونقل دریایی مربوط می‌شود. مقامات اماراتی در ابوظبی و سفارت امریکا در ابوظبی هنوز در خصوص این اخبار واکنشی نشان نداده‌اند. 
آنچه واضح است این است که وجود باند فرودگاه در این جزیره به هر نیرویی که آن را کنترل می‌کند اجازه می‌دهد قدرت خود را در تنگه باب‌المندب تثبیت کرده و حملات گسترده‌ای را به مرکز یمن هدایت کند. علاوه بر این کشوری که کنترل این جزیره را دراختیار داشته باشد قادر خواهد بود هر عملیاتی را در دریای سرخ، خلیج عدن و سواحل شرق آفریقا نظارت و رهبری کند. 
تصاویر ماهواره‌ای که خبرگزاری آسوشیتدپرس منتشر کرده نشان می‌دهد که ماشین‌آلات ساختمانی مشغول ساخت باند فرودگاهی 2 هزار و 800 متری در جزیره مایون هستند. این تصاویر در تاریخ 11 آوریل ثبت شده است. این‌طور به نظر می‌رسد که تا تاریخ 18 ماه مه این عملیات ساخت تقریبا به اتمام رسیده است و سه آشیانه هواپیما در منطقه آسفالت‌شده جنوب باند فرودگاه نیز ساخته شده است. 
باند فرودگاهی با این طول می‌تواند مورد استفاده هواپیماهای جنگنده، هواپیماهای جاسوسی و باری قرار بگیرد. براساس گزارش‌های منتشرشده در منابع خبری کار ساخت این پایگاه اواخر سال 2016 آغاز شده است و بعدها پس از اینکه کارگران سعی کردند باندی سه کیلومتری بسازند، متوقف شده است. باند سه کیلومتری به راحتی می‌تواند مورد استفاده بمب‌افکن‌های عظیم‌الجثه قرار بگیرد. دولت یمن که از سال 2015 حمایت عربستان سعودی را پشت‌سر خود داشته اعلام کرده بود امارات متحده مشغول ساخت این باند بوده است. مقاماتی که با خبرگزاری آسوشیتدپرس صحبت کرده‌اند و نخواسته‌اند نام‌شان فاش شود اعلام کرده‌اند کشتی‌های اماراتی تسلیحات، تجهیزات و نیروهای نظامی را نیز در هفته‌های اخیر به پایگاه نظامی منتقل کرده‌‌اند. مقامات نظامی معتقدند تنش‌های اخیری میان امارات متحده عربی و منصور هادی رییس‌جمهوری یمن وجود داشته است و یکی از دلایل این تنش درخواست امارات از منصور هادی برای امضای قرارداد اجاره 20 ساله جزیره مایون با امارات بوده است که ظاهرا منصور هادی با این درخواست مخالفت کرده است. البته مقامات امارات منکر هرگونه اختلاف نظری با منصور هادی شده‌اند. نخستین تلاش ناموفق امارات برای ساخت‌وساز در این جزیره پس از آن انجام شد که در سال 2015، نیروهای اماراتی و ائتلاف عربی این جزیره را از کنترل نیروهای حوثی خارج و تصرف کردند. اواخر سال 2016 تصاویر ماهواره‌ای نخستین تلاش‌ها برای ساخت‌و‌ساز در این جزیره را ثبت کرد. 
کشتی‌های یدک‌کش متعلق به شرکت کشتیرانی اکو که در دوبی مستقر است به علاوه لندینگ کرافت و کشتی‌های باری از بندر بن‌ناوی دوبی تجهیزات را به جزیره مایون حمل کردند. تصاویر ماهواره‌ای آن زمان نیز نشان می‌دهد که این کشتی‌ها تجهیزات و خودروهای نظامی را به‌طور موقت در یک بندر در سواحل یمن تخلیه کردند. 
شرکت اکو و مسوولان بندر ناوی از اظهارنظر درباره این خبر خودداری کرده‌اند. البته اطلاعات ثبت‌شده دریانوردی نشان می‌دهد که هیچ کشتی بزرگی در اطراف جزیره مایون ترددی نداشته است. معنایش این است که این تجهیزات توسط کشتی‌هایی به جزیره مایون حمل شده‌اند که حین تردد دستگاه‌های ناوبری و جی‌پی‌اس خود را خاموش کرده‌اند تا ترددشان ثبت نشود. 
در برهه‌ای از زمان در سال 2017، عملیات ساخت‌و‌ساز متوقف شد، چراکه کارگران دریافتند برای حفاری در بخش‌هایی از این جزیره آتشفشانی دچار مشکل شده‌اند. اما در تاریخ 22 فوریه بار دیگر کار ساخت باند فرودگاه از سر گرفته شد و تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند درست چند هفته بعد از اینکه جو بایدن اعلام کرد حمایت کشورش از ائتلاف عربی علیه یمن را متوقف می‌کند، کار ساخت‌وساز از سر گرفته شد. علاوه بر این تصمیم امارات برای ادامه ساخت‌وساز در جزیره مایون پس از آن اتخاذ شد که امارات یک پایگاه نظامی خود در شرق آفریقا در اریتره را تخلیه کرد. امارات از این پایگاه برای حمله به مواضع حوثی‌ها در یمن استفاده می‌کرد. 
برخی تحلیلگران معتقدند از آنجایی که شاخ آفریقا به واسطه وجود رقبای فراوان و درگیری‌های داخلی دیگر مکان امنی برای حضور امارات محسوب نمی‌شود، امارات تصمیم گرفته از جزیره مایون برای نظارت بر دریای سرخ استفاده کند، چراکه این جزیره بسیار کم‌جمعیت است و موقعیت استراتژیک خوبی دارد. برخی تحلیلگران نیز معتقدند که امارات متحده عربی در سیاست خارجی خود تغییر پارادایمی را صورت داده و از تزریق قدرت به تحفیظ قدرت روی آورده است. در واقع امارات سعی دارد به جای قدرت‌نمایی بیشتر تحولات را نظارت کند و در صورت لزوم با تهدیدهای احتمالی از سوی بازیگران غیردولتی ممانعت به عمل آورد. برخی از تحلیلگران نیز معتقدند یکی از دلایل اصلی اقدامات اخیر امارات در یمن، جلوگیری از گسترش حوزه نفوذ سپاه قدس ایران در منطقه است. جزیره مایون سه کیلومتر با حاشیه جنوب غربی یمن فاصله دارد. صدها سال است که قدرت‌های بزرگ جهان متوجه اهمیت استراتژیک این جزیره بوده‌اند. بعد از اینکه کانال سوئز افتتاح شده و دریای مدیترانه را به دریای سرخ متصل کرد، اهمیت این جزیره دو چندان شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/250259/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس سازمان بورس: خروج سیمان و فولاد از بورس کالا منتفی است

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری به 800 هزار متقاضی

طرح نهضت احیای واحدهای اقتصادی راکد در استان ایلام اجرا می‌شود

نظر وزیر راه درباره قیمت پایه سیمان و فولاد

ادامه اعتراضات علیه لایحه جنجالی تغییرات قضایی کابینه نتانیاهو

هتاکی مجدد به قرآن کریم در سوئد

پاسخ سخنگوی دولت به اعتراض دانشجوی بلوچ درخصوص کمبود جایگاه‌های عرضه CNG در چابهار

کشف 60 هزار لیتر گازوئیل قاچاق از یک کارگاه‌ تولیدی در اصفهان

آغاز فرآیند انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث

پیشرفت حوزه کشاورزی لرستان نیازمند تشکل‌های قوی است

توسعه صادرات خراسان‌شمالی نیازمند حرکت جهادی همه دستگاه‌هاست

چرا در مورد تحرکات «باکو» در قفقاز جنوبی باید بدبین بود؟

ارمنستان برای رسیدگی به مهاجران قره‌باغ از سازمان ملل درخواست کمک کرد

معاونین برنامه‌ریزی؛ موتور محرک مناطق در اجرای پروژه‌های شهری

گمانه‌زنی‌ها درباره اسامی موسسات اعتباری و بانک در آستانه انحلال تکذیب شد

تغییر 20 هزار مدیر مدرسه برای کدام هدف؟

فروش متری زمین از چه زمانی آغاز می‌شود؟

اوکراین هزینه تولیدات نظامی خود را در سال 2024 هفت برابر می‌کند

جوانی جمعیت در مازندران از مرز خطر عبور کرد/کاهش 17 درصدی طلاق

پیشرفت 85 درصدی پروژه ساخت مخزن آب اجاره‌دار

گمشده ای به نام «منافع ملی» و «امنیت ملی» در رویکرد ایران به «قفقاز»

هشدار معاون اسبق ارزی بانک مرکزی درباره بازار ارز

زخمی شدن 2 اسرائیلی در قدس اشغالی

ادامه حاشیه‌سازی برای دولت دوازدهم؟

دعوای دو وزیر بر سر جنجالی‌ترین وعده دولت

مانور نظامی چین و عربستان

کسب افتخار بین‌المللی از سوی بانوی کارآفرین ایرانی

رئیس سازمان بورس: دستورالعمل اوراق سَلَف مسکن به‌زودی نهایی می‌شود

دفاع مقدس از افتخارات انقلاب اسلامی است

خبرنگار لبنانی در گفت گو با آخرین خبر از احساس مردم کشورش به حاج قاسم می‌گوید

621 قطعه زمین به خانواده‌های دارای 3 فرزند و بیش‌تر اردبیل واگذار شد

رحیمی جهان آبادی: برخی از نمایندگان مجلس می‌خواهند صندوق توسعه ملی را وارد بنگاه‌داری کنند

پنتاگون به دنبال باز کردن جعبه سیاه هوش مصنوعی

قطع حقوق نظامیان با تعطیلی دولت آمریکا

اردوغان، مبلغ صلح یا مروج جنگ!

قوه قضائیه به اتاق ایران نزدیک شد

بیشترین درخواست شهروندان تهرانی مربوط به کدام موضوع شهری و در کدام منطقه است؟

آمریکا مدعی دستگیری تسهیل‌گر مالی داعش شد

رقابت روسیه و ناتو در قطب شمال

رئیس کل گمرک: تجارت خارجی کشور به 54.6 میلیارد دلار رسید

با تشییع پیکر شهید گمنام، شهرداری منطقه 20 عطرآگین شد

فعالیت 26 درمانگاه و بیمارستان وقفی در اردبیل

621 قطعه زمین به خانواده‌های دارای 3 فرزند و بیش‌تر استان اردبیل واگذار شد

نامه انتقادی «رئیس دانشگاه صدا و سیما» به همسر رئیسی

بهبود و بازپیرایی 12 هزار متر مربع از فضای سبز مجموعه ساصد

وطن امروز: پادشاه براندازی لخت بود

روند کاهشی اقتصاد منطقه یورو برای پنجمین ماه متوالی

حال و هوای مدیریت شهری منطقه 5 در هفته دفاع مقدس

برنامه‌های ویژه در منطقه 6 برای سالمندان

شرایط ورود سرمایه گذاران حوزه ساخت و عرضه مسکن به استان قزوین هموار می شود