ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا رشد موی سر بیشتر از موی بدن است؟ ایالات متحده آمریکا

چرا رشد موی سر بیشتر از موی بدن است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - پوشش مو و خز نقشی اساسی در محافظت از بدن جانداران ایفا می‌کند؛ اما درباره انسان این سؤال اساسی مطرح می‌شد که چرا رشد موی سر از موی بدن بیشتر است؟

انسان‌ها گونه‌های عجیبی از پستانداران هستند. به‌غیر از کرگدن‌ها و موش‌های کور برهنه تقریبا تمام پستانداران پوشش مویی روی بدنشان دارند‌؛ اما انسان‌ها، تنها گونه‌هایی هستند که رشد موی سرشان بیشتر از موی بدن است؛ اما دلیل این تفاوت چیست؟ به‌گفته مارک پاگل ، زیست‌شناس تکاملی در دانشگاه ریدینگ بریتانیا، در ابتدا باید بفهمیم چرا پستانداران خز و مو دارند. خز گرمای بدن حیوانات را در شب‌های سرد حفظ می‌کند و در طول روز از آن‌ دربرابر نور خورشید محافظت می‌کند. اجداد انسان بخش زیادی از موی بدنشان را از دست دادند؛ اما از توانایی منحصر‌به‌فردی برای برپایی آتش و ساخت پناهگاه و لباس برخوردار بودند. به‌همین‌دلیل، پیشینیان انسان بدون بخش زیادی از موها بقایشان را حفظ کردند؛ ولی مشخص نیست چرا به‌مرور‌زمان موهایشان را از دست دادند. بی‌مویی نوعی مزیت تکاملی به انسان‌ها بخشید. سه نظریه اصلی درباره مزایای بی‌مویی وجود دارد. در درجه اول پوشش ضخیم خز و مو باعث می‌شد انسان کهن در طول روز درمعرض نور خورشید دچار گرمازدگی شود. پاگل می‌گوید: «اگر پوشش خز بزرگی را در فصل گرما در میانه ساوانای آفریقا بپوشید، دمای بدنتان بسیار افزایش خواهد یافت. پس بهتر نبود اگر می‌توانستید این پوشش را از تن دربیاورید؟» علاوه‌بر‌این، تعداد غده‌های عرق انسان بیشتر از گونه‌های نخستی‌سان بود؛ در‌نتیجه در‌صورت حفظ مو، بدن با عرق خیس و به‌سختی از میان موها تبخیر می‌شد. بااین‌حال، فرضیه خنک‌سازی بدن بعضی ابعاد مربوط به الگوهای موی بدن انسان ازجمله موی بیشتر مردان درمقایسه‌با زنان را توضیح نمی‌دهد. البته بدن انسان‌ها به غیر از نقاطی مثل کف دست و پاشنه پا و لب‌ها معمولا با موی‌ کوچک و نازک کم‌رنگ پوشیده شده است. هورمون‌هایی که در طول دوران بلوغ منتشر می‌شوند، می‌توانند بخشی از این موی باریک را به موهای طویل‌تر تبدیل کنند؛ اما جدا از این، موی بلند فقط روی سر رشد می‌کند. مقاله‌های مرتبط:
موی صورت بیهوده است، پس چرا وجود دارد؟ استرس چگونه رشد مو را متوقف می‌کند؟
دومین نظریه که با عنوان فرضیه میمون آبزی شناخته می‌شود، نشان می‌دهد پیشینیان انسان بخش زیادی از وقتشان را در آب گذراندند. خز و مو حرکت را برای آن‌ها در طول شنا دشوار می‌ساخت؛ در‌نتیجه به‌تدریج مویشان را از دست دادند. با‌این‌حال، هیچ‌گونه شواهدی وجود ندارد که نشان دهد انسان در طول گذشته تکاملی‌اش، زمان زیادی را در آب گذرانده است؛ ازاین‌رو، پاگل باور این قضیه را دشوار می‌بیند. این فرضیه نشان نمی‌دهد چرا موی انسان پس از ترک آب به‌تکامل نرسید. پاگل نظریه سوم به نام فرضیه اکتوپارازیت را سال 2003 پیشنهاد داد که در مجله Preocedding of Royal Society B: Biological Sciences منتشر شد. اکتوپارازیت‌ها انگل‌هایی هستند که خارج از بدن میزبان زندگی می‌کنند. این انگل‌ها شپش‌ها و ساس‌ها و کک‌ها را شامل می‌شوند و دلیل عمده بیماری و مرگ‌و‌میر در گونه‌ها به‌شمار می‌روند. انگل‌های خارجی یا اکتوپارازیت‌ها کمتر جذب پوست بدون مو می‌شوند و اگر در میان خزها و موها مدفون نشوند، به‌راحتی می‌توان از شرّ آن‌ها خلاص شد. درنتیجه داشتن موی کم و انگل کمتر احتمال بقا را افزایش داد. حال این سؤال مطرح می‌شود: اگر مو می‌تواند به آسیب بینجامد؛ پس چرا روی سر می‌روید؟ سر انسان به‌عنوان جانداری دوپا مستقیما درمعرض نور خورشید قرار دارد. در نزدیکی استوا، یعنی جایی که انسان به‌تکامل رسید، تابش نور خورشید تحمل‌ناپذیر است و موی سر به دوری از گرمایش بیش‌از‌حد کمک می‌کند. پاگل معتقد است موی سر مانند کلاهی تعبیه‌شده عمل و هنگام شب گرمای سر را حفظ می‌کند. مغز انسان از سایر اعضای بدن نسبتا کوچک‌تر است؛ اما ازنظر سوخت‌و‌سازی به‌شدت فعال است. این فعالیت گرمای زیادی تولید و موی سر مانند عایقی عمل می‌کند. انتخاب جنیست هم در موی سر نقش مؤثر است. انسان‌ها فقط به داشتن موی سر بسنده نمی‌کنند؛ بلکه سعی می‌کنند آن را به سبک‌ها و مدل‌های مختلفی دربیاورند. مردم باستان چنین عادتی داشتند. فسیل‌های مو به‌خوبی حفظ نمی‌شوند؛ بنابراین، پژوهشگران شواهد مستقیم زیادی در این زمینه ندارند و تنها شواهد باقی‌مانده از موی سر افراد باستان، مومیایی‌های مصری و پرو هستند. بااین‌حال، براساس مدل موی انسان‌های بومی کنونی که با دنیای بیرون در تماس نیستند، می‌توان به سبک موی پیشینیان پی برد. مراقبت از مو و کیفیت آن در جذب همراه بسیار مؤثر بود. درپایان، پاگل اضافه می‌کند: تنها داشتن موی سر برایمان کافی نیست؛ بلکه همیشه سعی می‌کنیم جذابیت مویمان را برای جنس مخالف افزایش دهیم. این مقاله در Live Science منتشر شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/250491/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایران دومین تولیدکننده چینی در جهان

حساب‌های سپرده بانکی راکد بسته می‌شود

تعویق حقوق کارگر ممنوع؛ معاون وزیر کار: اولویت کارفرما باید پرداخت حقوق کارگر باشد

هیات سازمان ملل برای اولین بار بعد از 30 سال به قره‌باغ می‌رود

تدوین بودجه سال آینده بر اساس برنامه هفتم

پایان یک رویای ارمنی

بیش از 90 درصد چک‌ها وصول شدند

گیشه روزنامه بازار پادکست |تیتر خوانی روزنامه‌های اقتصادی شنبه 8 مهر

راه حل اساسی کنترل مخارج خانواده

اذعان آمریکا به ناکارآمدی تحریم های نفتی روسیه

رکورد نرخ بهره بین بانکی شکست

ترامپ ادای گیجی بایدن را درآورد

غرب تهران روی ریل معبرسازی

طالبان، فرصت یا تهدید

اعتصاب سراسری در رام الله و البیره در پی شهادت جوان فلسطینی

فیلمی از انفجار سه سال پیش لبنان با فاصله 10 کیلومتری

اختلال در خط سه مترو بر طرف شد

اظهارات نماینده مجلس در مورد بنگاه‌داری بانک‌ها

سرمقاله اطلاعات/  پروژه مهاجر ستیزی؛ دامی که گسترده شد

سرمقاله صبح نو/ حقیقت واحد اسلام و ایران در آیینه دفاع مقدس

افزایش شمار کشته‌های ارتش بحرین در منطقه جیزان عربستان

قالیباف: حداکثر تا 10 روز آینده کل مطالبات گندم‌کاران پرداخت می‌شود

کیفی‌سازی گازوئیل در پالایشگاه اصفهان

تبانی در پرداخت تسهیلات کلان بانکی جرم محسوب می‌شود

قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور اصلاح شد

نقش‌آفرینی”بیمه سینا”در بیمه مشترک ایران و سوریه

مرتضی افقه ، اقتصاددان : میزان خرید‌ مردم در فروشگاه های شهر تهران، معیار رفاه نیست

اصلاح قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور/ تبانی در نظام بانکی جرم تلقی می شود

تورم بی‌سابقه و افزایش هزینه‌های زندگی در بریتانیا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ دور باطل تورم و قیمت‌گذاری دستوری

سرمقاله جام جم/ یک دست غیرتمند و یک قرآن

صلوا‌ت‌شمار روی انگشت رهبر چچن در دیدار پوتین سوژه شد

اعلام وضع اضطراری در نیویورک

استقبال بیش از 30 هزار نفر از کیف پول شهروندی/ ایرادات در حال رفع است

سرمقاله ایران/ فرصت‌ها و چالش‌های جهان اسلام در تعالی و توسعه فرهنگی

اتصال مراکز استان‌های کردستان و همدان به شبکه ریلی کشور

«مولدسازی» در برنامه هفتم تبدیل به قانون شد

سرمقاله شرق/ مردم پیش‌بینی‌پذیر شده‌اند؟

سرمقاله اعتماد/ سخن گفتن خوب و آوای نرم!

پروژه ناتو به 4 دلیل شکست می‌خورد

سرمقاله وطن امروز/ دردسر ظهور پوپولیسم برای کلیسا

سیلابی که خیابان‌های نیویورک را به زباله‌دانی تبدیل کرد

سرمقاله خراسان/ چند سوال از مولوی عبدالحمید

سرمقاله کیهان/ وحدت شیعه و سنی تاکتیک نیست؛ وظیفه است

مقایسه جالب ایستگاه مترو در روسیه و نیویورک توسط یک آمریکایی

پیشنهاد نماینده مجلس درباره دیوارنگاره میدان ولی‌عصر؛ اسامی‌ متخلفان بانکی را در دیوارنگاره بزنید

آسیای مرکزی در 24 ساعت گذشته

بازگشت هئیت تجاری اقتصادی گلستان از ترکمنستان

بازگشت هیئت تجاری اقتصادی گلستان از ترکمنستان

آیا رفاه مردم بیشترشده‌است؟