ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا رشد موی سر بیشتر از موی بدن است؟ ایالات متحده آمریکا

چرا رشد موی سر بیشتر از موی بدن است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - پوشش مو و خز نقشی اساسی در محافظت از بدن جانداران ایفا می‌کند؛ اما درباره انسان این سؤال اساسی مطرح می‌شد که چرا رشد موی سر از موی بدن بیشتر است؟

انسان‌ها گونه‌های عجیبی از پستانداران هستند. به‌غیر از کرگدن‌ها و موش‌های کور برهنه تقریبا تمام پستانداران پوشش مویی روی بدنشان دارند‌؛ اما انسان‌ها، تنها گونه‌هایی هستند که رشد موی سرشان بیشتر از موی بدن است؛ اما دلیل این تفاوت چیست؟ به‌گفته مارک پاگل ، زیست‌شناس تکاملی در دانشگاه ریدینگ بریتانیا، در ابتدا باید بفهمیم چرا پستانداران خز و مو دارند. خز گرمای بدن حیوانات را در شب‌های سرد حفظ می‌کند و در طول روز از آن‌ دربرابر نور خورشید محافظت می‌کند. اجداد انسان بخش زیادی از موی بدنشان را از دست دادند؛ اما از توانایی منحصر‌به‌فردی برای برپایی آتش و ساخت پناهگاه و لباس برخوردار بودند. به‌همین‌دلیل، پیشینیان انسان بدون بخش زیادی از موها بقایشان را حفظ کردند؛ ولی مشخص نیست چرا به‌مرور‌زمان موهایشان را از دست دادند. بی‌مویی نوعی مزیت تکاملی به انسان‌ها بخشید. سه نظریه اصلی درباره مزایای بی‌مویی وجود دارد. در درجه اول پوشش ضخیم خز و مو باعث می‌شد انسان کهن در طول روز درمعرض نور خورشید دچار گرمازدگی شود. پاگل می‌گوید: «اگر پوشش خز بزرگی را در فصل گرما در میانه ساوانای آفریقا بپوشید، دمای بدنتان بسیار افزایش خواهد یافت. پس بهتر نبود اگر می‌توانستید این پوشش را از تن دربیاورید؟» علاوه‌بر‌این، تعداد غده‌های عرق انسان بیشتر از گونه‌های نخستی‌سان بود؛ در‌نتیجه در‌صورت حفظ مو، بدن با عرق خیس و به‌سختی از میان موها تبخیر می‌شد. بااین‌حال، فرضیه خنک‌سازی بدن بعضی ابعاد مربوط به الگوهای موی بدن انسان ازجمله موی بیشتر مردان درمقایسه‌با زنان را توضیح نمی‌دهد. البته بدن انسان‌ها به غیر از نقاطی مثل کف دست و پاشنه پا و لب‌ها معمولا با موی‌ کوچک و نازک کم‌رنگ پوشیده شده است. هورمون‌هایی که در طول دوران بلوغ منتشر می‌شوند، می‌توانند بخشی از این موی باریک را به موهای طویل‌تر تبدیل کنند؛ اما جدا از این، موی بلند فقط روی سر رشد می‌کند. مقاله‌های مرتبط:
موی صورت بیهوده است، پس چرا وجود دارد؟ استرس چگونه رشد مو را متوقف می‌کند؟
دومین نظریه که با عنوان فرضیه میمون آبزی شناخته می‌شود، نشان می‌دهد پیشینیان انسان بخش زیادی از وقتشان را در آب گذراندند. خز و مو حرکت را برای آن‌ها در طول شنا دشوار می‌ساخت؛ در‌نتیجه به‌تدریج مویشان را از دست دادند. با‌این‌حال، هیچ‌گونه شواهدی وجود ندارد که نشان دهد انسان در طول گذشته تکاملی‌اش، زمان زیادی را در آب گذرانده است؛ ازاین‌رو، پاگل باور این قضیه را دشوار می‌بیند. این فرضیه نشان نمی‌دهد چرا موی انسان پس از ترک آب به‌تکامل نرسید. پاگل نظریه سوم به نام فرضیه اکتوپارازیت را سال 2003 پیشنهاد داد که در مجله Preocedding of Royal Society B: Biological Sciences منتشر شد. اکتوپارازیت‌ها انگل‌هایی هستند که خارج از بدن میزبان زندگی می‌کنند. این انگل‌ها شپش‌ها و ساس‌ها و کک‌ها را شامل می‌شوند و دلیل عمده بیماری و مرگ‌و‌میر در گونه‌ها به‌شمار می‌روند. انگل‌های خارجی یا اکتوپارازیت‌ها کمتر جذب پوست بدون مو می‌شوند و اگر در میان خزها و موها مدفون نشوند، به‌راحتی می‌توان از شرّ آن‌ها خلاص شد. درنتیجه داشتن موی کم و انگل کمتر احتمال بقا را افزایش داد. حال این سؤال مطرح می‌شود: اگر مو می‌تواند به آسیب بینجامد؛ پس چرا روی سر می‌روید؟ سر انسان به‌عنوان جانداری دوپا مستقیما درمعرض نور خورشید قرار دارد. در نزدیکی استوا، یعنی جایی که انسان به‌تکامل رسید، تابش نور خورشید تحمل‌ناپذیر است و موی سر به دوری از گرمایش بیش‌از‌حد کمک می‌کند. پاگل معتقد است موی سر مانند کلاهی تعبیه‌شده عمل و هنگام شب گرمای سر را حفظ می‌کند. مغز انسان از سایر اعضای بدن نسبتا کوچک‌تر است؛ اما ازنظر سوخت‌و‌سازی به‌شدت فعال است. این فعالیت گرمای زیادی تولید و موی سر مانند عایقی عمل می‌کند. انتخاب جنیست هم در موی سر نقش مؤثر است. انسان‌ها فقط به داشتن موی سر بسنده نمی‌کنند؛ بلکه سعی می‌کنند آن را به سبک‌ها و مدل‌های مختلفی دربیاورند. مردم باستان چنین عادتی داشتند. فسیل‌های مو به‌خوبی حفظ نمی‌شوند؛ بنابراین، پژوهشگران شواهد مستقیم زیادی در این زمینه ندارند و تنها شواهد باقی‌مانده از موی سر افراد باستان، مومیایی‌های مصری و پرو هستند. بااین‌حال، براساس مدل موی انسان‌های بومی کنونی که با دنیای بیرون در تماس نیستند، می‌توان به سبک موی پیشینیان پی برد. مراقبت از مو و کیفیت آن در جذب همراه بسیار مؤثر بود. درپایان، پاگل اضافه می‌کند: تنها داشتن موی سر برایمان کافی نیست؛ بلکه همیشه سعی می‌کنیم جذابیت مویمان را برای جنس مخالف افزایش دهیم. این مقاله در Live Science منتشر شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/250491/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آرمان فلسطین از نگاه علامه اقبال لاهوری

بی‌اعتمادی باکو به واشنگتن در مذاکره صلح با ارمنستان

اختلاف اروپایی ها بر سر اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه

روند قیمت جهانی سنگ آهن/ نگاه‌ها معطوف به 8 دسامبر + نمودار

دستمزد روزانه 580 تا 290 هزار تومانی کارگران کشاورزی در سال 1402

افتتاح 10 زایشگاه در برخی ولایات افغانستان

دومین محموله اف-16‌ به اوکراین رسید

استیون والت: ترامپ به اندازه مردم آمریکا از طبقه نخبه نفرت دارد/ او مدام به متحدان اروپایی حمله خواهد کرد/ حمله هوایی آمریکا به تاسیسات اتمی ایران در دوره ترامپ غیرقابل تصور نیست!

سعید جلیلی: چرا باید دنبال توافق جدید با آمریکا باشیم؟/ تنش زدایی به چه قیمتی است؟

گزند حوادث منطقه، چقدر ایران را می‌گزد؟

بنیادگرای جدید

هشدار یک منبع نظامی سوری نسبت به جنگ رسانه‌ای تروریست‌ها

واکنش سوریه به شایعه خروج بشار اسد از دمشق

دومین محموله جنگنده‌های اف 16 به اوکراین رسید

درخواست 2 هزار نظامی ارتش سوریه برای ورود به مرز عراق

اردوغان: دمشق معنای دست دوستی ترکیه را درک نکرد و نفهمید

فهرست جدید خودروهای وارداتی اعلام شد

تحلیل اکوایران از علت رونق پیش‌فروش املاک

افزایش حداقل 200 همتی سرمایه دولت در بانک‌های دولتی در سال 1404

تکلیف مجلس به دولت برای انتشار فهرست ابربدهکاران سال 1403

موضع گیری هادی العامری درباره تحولات سوریه

دیدار عراقچی با این مقام قطری

رشد 23 درصدی تراز علمی و ارتقای 14 درصدی رتبه های برتر آزمون سراسری داوطلبان شاهد و ایثارگر

فهرست جدید خودروهای وارداتی اعلام شد + قیمت

گاریدو مدافع پرسپولیس را تنبیه کرد

مخالفان مسلح اسد به 10 کیلومتری دمشق رسیدند

با جنگنده میتسوبیشی F-2 آشنا شوید/ معرفی جنگنده ای بهتر از F-16

دارابی: «شکوه ایران باستان» دورنمایی از هنر پارس است

مردم افغانستان به دنبال ذغال و چوب + فیلم

نکته مهم پنهان در ساخت بمب‌ اتم فاش شد

ملانیا ترامپ: دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ بسیار متفاوت خواهد بود

افزایش تعداد دکل‌های نفت و گاز آمریکا

نماینده رهبر انقلاب در شورای عالی امنیت ملی: چرا باید دنبال توافق جدید با آمریکا باشیم؟

پذیرش لوایح FATF راه‌حلی ناکافی برای خروج از لیست سیاه

وزیر خارجه قطر: اخراج حماس از دوحه صحت ندارد

پارلمان کره جنوبی لایحه تحقیقات درباره همسر رئیس‌جمهور این کشور را رد کرد

مسعود نیلی: صندلی‌های بازار کار به اندازه زنان تحصیلکرده نشد

معاون وزیر کار: بیش از 50 درصد مهارت‌دیدگان جذب بازار می‌شوند

نکاتی درباره شناخت گره های کور در سوریه…

ضرورت ایجاد کنسولگری عراق در ایلام

وزیر خارجه عراق: خواهان حفظ ثبات و امنیت سوریه هستیم

الموسوی: بخشی از اجرای طرح غرب بر عهده اردوغان است

بمباران پست برق انجیرک اراک + فیلم

اولویت تهران در پرونده سوریه؛ حفظ جایگاه بازیگری ایران

الجزیره مدعی شد: حرکت مخالفان به سمت دمشق/نیروهای ارتش سوریه از البوکمال خارج شده و خود و تجهیزاتشان را تسلیم ارتش عراق کردند

ارجاع موضوع سازوکار تسهیلات مالی خارجی به کمیسیون تلفیق

استاندار گلستان: برای رفع مشکلات مردم باید جهادی کار کرد

دغدغه‌های بخش خصوصی استان یزد در سطح ملی پیگیری می‌شود

پنج گام عملیاتی برای اصلاحات اقتصادی

مشخصات شیان جی‌اچ 7؛ بمب افکن قدرتمند چین