ایرانیان جهان

آخرين مطالب

از رشد اقتصادی 5 درصدی تا فروش 2 میلیون بشکه نفت در روز اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - از رشد اقتصادی 5 درصدی تا فروش 2 میلیون بشکه نفت در روز
دولت سیزدهم با شهادت آقای رئیسی رئیس جمهور در حالی یک سال زودتر به پایان خود رسید که رشد اقتصادی از منفی به 5 درصد و فروش نفت از کمتر از یک میلیون بشکه در روز به 2 میلیون بشکه در روز رسیده است.
به گزارش خبرنگار اقتصاد کلان خبرگزاری صدا و سیما، مرداد سه سال پیش یعنی حوالی ساعت 12 ظهر سه شنبه 12 مرداد وقتی وارد دفتر ریاست جمهوری شد تا مسئولیت اجرای کشور را تحویل بگیرد.
آمار‌های اقتصادی یا همان کارنامه دولت دوازدهم روی میز رئیس جمهور بود.
او که بعد از مراسم تنفیذ حالا رئیس جمهور دولت سیزدهم شده بود. در ابتدای کار هم گفته بود که اولویتش اقتصادی است و از همه مهم‌تر سفره‌های مردم. پُر و پیمان بودن این سفره ها، اما به چند چیز برمیگشت که اولین آنها تورمی بود که دامنگیر مردم شده بود.

ایرانیان جهان

تورمی نزدیک به 50 درصدی که آن را مرکز آمار در آمارهایش و بانک مرکزی در محاسباتش ذکر کرده بود. تحریم و بدعهدی‌های کشور‌های طرف قرارداد‌های بین المللی ایران در دهه 90، به این تورم دامن زده بودند و دولت سیزدهم حالا طبق وعده‌های انتخاباتی برای این تورم راه حل داشت.
تورم در مهرماه 1400 با رقم 45 درصد پیش روی دولت سیزدهم است. نقدینگی، نبود رشد اقتصادی و کاهش مراودات تجاری عواملی است که راه ایجاد تورم را هموار و آن را به سربالایی فرستاده بود.
چکش‌های اول دولت، برای اصلاح ساختار اقتصادی به سمت رشد اقتصادی زده می‌شود. رئیس جمهور از ایجاد روابط تجاری میان کشور‌های همسایه و آفریقا سخت می‌گوید و وزیر امور خارجه به همراه تیم اقتصادی واقع در وزارت خانه اش، پیگیری دیپلماسی اقتصادی با این کشورهاست.
رکوردشکنی جذب سرمایه گذار خارجی در ایران بعد از 16 سال
اولین اتفاق مهم برای رشد اقتصادی، حضور ایران در 26 شهریور 1400 برای عضویت در اجلاس همکاری‌های شانگهای بود. تلاشی که نهایتا به عضویت رسمی ایران در همکاری‌های شانگهای در تیر 1402 شد.

ایرانیان جهان

ایران وارد دور جدیدی از تبادلات تجاری با برخی کشور‌های آفریقایی می‌شود کشور‌هایی که طی 8 سال گذشته تبادلات تجاری با آن‌ها به کمترین میزان خودش رسیده بود. شالوده این نگرش ها، شد 29 سفر رئیس جمهور به 24 کشور دنیا. روسیه، ترکیه، چین، پاکستان، زیمباوه، امارت و....
آقای علی فکری، رئیس سازمان سرمایه گذاری‌های خارجی در باره نتیجه سه سال سفر‌های پیاپی مقامات دولتی و شخص رئیس جمهور به کشور‌های مختلف می‌گوید: رشد سرمایه گذاری خارجی ثبت شده در کشور قابل توجه است به طوری که مجموع سرمایه گذاری‌های خارجی طی 8 سال دولت دوازدهم برابر 9 میلیارد دلار و این رقم طی سه سال دولت سیزدهم به 12 میلیارد دلار رسیده است.
کد ویدیو دانلود فیلم اصلی این رشد سرمایه گذاری که یک از ارکان رشد اقتصادی محسوب می‌شد. حالا از مسیر‌هایی مانند گروه بریکس و همکاری‌های شانگهای به کشور وارد می‌شوند. همکاری‌هایی که به گفته رئیس سازمان سرمایه گذاری‌های خارجی عمده‌ترین دلیل رشد سرمایه گذاری‌های خارجی در ایران محسوب می‌شود. جذب سرمایه گذار خارجی که طی 16 سال گذشته رکورد زنی کرده است.

ایرانیان جهان

اما پای دیگر رشد اقتصادی گیر تولید داخلی است. اینکه چه تعداد کارخانه با چه تعداد شاغل با چه میزان تولید در کشور فعالیت می‌کنند، تعیین می‌کند که چقدر یک اقتصاد زنده بوده و چرخ تولید می‌چرخد. آمار‌های مرکز آمار نشان داده که رشد اقتصادی به طور میانگین در دهه 90 منفی بوده و تنها در یک یا دو سال توانسته مرز صفر درصد را عبور کند.
31 خرداد 1401 – اولین نشست سخنگوی اقتصادی دولت
آقای احسان خاندوزی وزیر اقتصاد، در همان ماه‌های ابتدای کار، به عنوان سخنگوی اقتصادی دولت منصوب شد و اولین نشست خود را 10 ماه بعد از فعالیت دولت سیزدهم برگزار کرد.
او در این نشست می‌گوید: سال 1400 با رشد اقتصادی 4 درصدی به پایان رسیده و دولت سیزدهم مسیر سیاست گذاری اقتصادی را اول از اصلاح زیرساخت‌ها و دوم با تنوع بخشی به جذب سرمایه گذار، تولید و مشارکت مردم برای تامین مالی بخش تولید منجر به رشد سرمایه ثابت شده است. سرمایه‌های اندکی که توانست بخشی از تولید را تامین مالی کند. افزایش سرمایه گذاری داخلی هم که بال دیگر رشد اقتصادی است. منجر شد تا دولت سیزدهم طی سه سال فعالیتش، نمودار زیر را درباره رشد اقتصادی رقم بزند. رشدی که با فروش نفت به 5.5 درصد و بدون پول فروش نفت به 3.4 درصد رسید.
4 هزار و 500 واحد تعطیل، احیا شد
تولید داخل با افزایش سرمایه گذاری ها، حالا نیاز به احیا هم دارد. کارخانجاتی که سال‌های گذشته تعطیل و نیمه تعطیل شده بودند. حالا در سفر‌های استانی مختلف رئیس جمهور احیا می‌شدند. از کارخانه ارج گرفته تا ماشین سازی تبریز و هپکوی اراک.

ایرانیان جهان

آنطور آقای علی آبادی وزیر صمت می‌گوید: از ابتدای دولت سیزدهم تا آخرین روز این دولت بالغ بر 4 هزار و 500 کارخانه تعطیل و نیمه تعطیل به چرخه تولید بازگشته اند.
این گفته وزیر، در آمار‌های اشتغال و نرخ بیکاری هم خود را نشان می‌دهد. به گفته آقای مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی توانست سالانه یک میلیون فرصت شغلی را ایجاد کند.

ایرانیان جهان

نرخ بیکاری که در ابتدای دولت سیزدهم، 9.6 درصد گزارش می‌شد حالا این روز‌ها به کمتر از 8 درصد هم رسیده است. تلاش‌های دولت برای گستردش سفره مردم، تنها به ایجاد اشتغال ختم نمی‌شود.
طرحی با عنوان " توزیع عادلانه یارانه ها" که در روزنامه‌ها و رسانه‌ها حتی به جراحی بزرگ اقتصادی هم معروف بود. از ابتدای اردیبهشت 1401 کلید خورد. دولت ارز 4200 تومانی را حذف و به جای آن این یارانه ارزی را به خود مصرف کننده نهایی پرداخت. به طوری که یارانه‌های 45 هزار تومانی به 400 و 300 هزار تومان تبدیل شد. 
گزارش مرکز آمار ایران بعد از این تغییر حمایت دولت از اقشار مختلف جامعه، آماری را منتشر می‌کند که نشان می‌دهد حمایت‌ها تاحدودی اثر کرده و فاصله طبقاتی اقشار جامعه و توزیع درآمد‌ها طی سه سال گذشته تغییر کرده است. ضریب جینی که نشان گر این فاصله طبقاتی است طی یک دهه گذشته به کمترین میزان خود رسیده است.

ایرانیان جهان

نرخ تورم بعد از یک سال فعالیت دولت با روند نزولی به 40 درصد رسیده است. معضلی به نام نقدینگی، اما هنوز، دامنگیر است. نقدینگی در ابتدای دولت سیزدهم با نرخ رشد 42 درصدی همراه است.

ایرانیان جهان

جراحی اقتصادی ادامه دارد. دولت برای کنترل و مهار رشد نقدینگی، دست به اصلاح دو روند می‌زند. کنترل اضافه برداشت بانک‌ها و انضباط مالی دستگاه ها. بانک‌ها زیر ذره بین قرار گرفته و حساب‌های دستگاه‌های دولتی نزد خزانه داری متمرکز می‌شوند. به طوری که دولت دیگر در سال 1402 از بانک مرکزی پول قرض نمی‌کند. اما چطور؟
آقای منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور درنشست خبری 18 بهمن 1402 می‌گوید: وقتی حساب‌های دستگاه‌ها در خزانه داری متمرکز شد. ما بودجه‌های رسوب کرده در حساب‌ها را رصد کردیم. به آن‌ها هشدار می‌دادیم که یا بودجه را صرف طرح‌های مصوب کنید در غیر این صورت ما از رسوب حساب‌ها برای مصارف دیگر استفاده می‌کنیم؛ و همین منجر شد تا دیگر سراغ قرض کردن از بانک مرکزی نرویم. چرا که این برداشت‌ها از بانک مرکزی تورم زاست.
پایان سال 1402 تورم 35 درصد است. فروش نفت روی روالی افتاده که کالا‌های اساسی به موقع و با برنامه ریزی وارد شده و مابقی آن هم به صندوق توسعه می‌رود. برخی درآمد‌های بلوکه شده آزاد و وارد چرخه اقتصادی می‌شوند.
دعوا بر سر بشکه های نفت ایران
در این روزها، اما در سنای آمریکا دعواست. دعوا بر سر اینکه " چرا ایران بیش از 2 میلیون بشکه نفت می‌فروشد؟ "
تدی کروز نماینده سنای آمریکا با لحنی عصبی به آنتونیو بیلینکن می‌گوید: چرا ایران توانسته نفت بفروشد مگر تحریم نشده است؟ و آنتونی بلینکن هم در جواب او با کمی لکنت می‌گوید: آن‌ها سخت تلاش می‌کنند و تحریم‌ها را دور می‌زنند؟!
این دعوا درست جلوی چشم پدرخواندگان تحریم ایران رخ می‌دهد، افرادی که در شعار‌های انتخاباتیشان هم دست از سر تحریم ایران بر نمیدارند.
هرچند فروش نفت با سرعت و رونق بیشتری در حال انجام است، اما تجربه‌های تلخ، برای دولت سیزدهم درسی عبرت است. تا از این منبع درآمد سیاست زده فاصله گرفته و به فکر افزایش درآمد‌های پایدار در کشور باشد. رشد مودیان مالیاتی و افزایش درآمد‌های مالیاتی در بودجه عمومی کشور.
این را خود رئیس جمهور در همایش شفافیت اقتصادی هم عنوان کرده و می‌گوید: ما مودیان مالیاتی را شناسایی کردیم که اصلا سالهاست مالیاتی نمی‌دادند. افزایش درآمد‌های مالیاتی به سبب شناسایی این افراد است. مگرنه ما از مودیان مالیاتی فعلی که همگی خوشحساب هم هستند مالیات بیشتری را نخواستیم.
میزان درآمد‌های مالیاتی حالا 41 درصد از بودجه را تشکیل می‌دهد. رقمی که در سال‌های گذشته حتی کمتر از 30 درصد را هم تجربه کرده بود.

ایرانیان جهان

8 مرداد 1403، دولت سیزدهم با شهادت رئیس جمهورش، یک سال زودتر به دولت چهاردهم تحویل شد؛ و این بارهم کارنامه دولت سیزدهم با تورم آن 35 درصد، رشد نقدینگی اش 23 درصد، نرخ بیکاری 7.9 درصد و ضریب جینی آن 0.36 روی همان میز ریاست جمهوری است.

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1176115/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

از شرق مدیترانه تا شاخ آفریقا؛ پشت پرده رقابت پنهان قاهره و آنکارا/ فراز و فرود روابط ترکیه و مصر

نامه ایران به شورای امنیت در رد ادعا‌های آمریکا

مقاومت زلنسکی در برابر تمایل آمریکا برای تصاحب نیروگاه‌های هسته‌ای اوکراین

ایران پاسخ آمریکا را داد؛ این اتهامات بی اساس سیاست‌های خصمانه‌ نسبت به ایران را برجسته می‌سازد

ادعای فرستاده ویژه ترامپ درباره جزئیات نامه او به ایران

سید احمد خاتمی: هزینه دینداری بسیار کمتر از هزینه تسلیم است

ترامپ به دنبال محروم کردن ایران از صادرات نفت است

فارن پالیسی: آیا دولت ترامپ در حال تغییر نظم بین المللی است؟

ترامپ مخالفت روسیه با پیشنهاد آتش‌بس در اوکراین را رد کرد

حمله رژیم صهیونیستی به فرودگاه نظامی «تدمر» سوریه

خرید نیم‌سکه خطرناک شد!

اصلاح پولی ترکیه در سال 2005؛ تجربه‌ای مهم در مهار تورم

اقتصاد اسلامی ـ 40 |قیاس سیستم اقتصاد اسلام و اقتصاد اسلامی

جلسه غیرعلنی شورای امنیت به درخواست تروئیکای اروپایی بود

پهپاد غول‌پیکر چین رونمایی شد+عکس

«ترامپ» مجوزهای امنیتی «کامالا هریس» و «هیلاری کلینتون» را لغو کرد

عراقچی تکلیف نامه آمریکا را مشخص کرد(+فیلم)

گسترش تجارت ایران با این 5 کشور/ زمان اجرای تجارت آزاد اعلام شد

شعارسال از نگاه بخش خصوصی-3/حسینی:اتفاقات دامن تولید را گرفت

ترکیه در آستانه بی‌ثباتی؛ اردوغان چه در سر دارد؟

آمریکا: ایرانی‌ها از طریق کانال‌های محرمانه با واشنگتن تماس گرفته‌اند

«ویتنام شبه‌جزیره»؛ عملیات نظامی علیه یمن باعث تحقیر واشنگتن می‌شود

ایروانی:اتهامات بی اساس آمریکا، سیاست‌های خصمانه‌اش نسبت به ایران را برجسته می‌سازد

ایران اتهامات بی‌اساس آمریکا در شورای امنیت را رد کرد

ترامپ: نیروی هوایی آمریکا در توسعه اولین جنگنده نسل ششم پیشرفت خواهد کرد

تیراندازی افراد ناشناس به کنسولگری عراق در استانبول

فتح‌المبین آزمون موفقیت‌آمیز برای حمید باکری

مروری بر مهم‌ترین اخبار جهان در 12 ساعت گذشته

اقتصاد روسیه چه وضعیتی دارد؟؛ مردم عادی پاسخ می‌دهند/ از خودسانسوری رسانه‌ها تا گذران زندگی از راه دریافت اجاره مسکن

ترکیه در آستانه بی‌ثباتی؛ آیا اردوغان سقوط می‌کند؟

گشایش نخستین ال‌سی روبل-ریال برای واردات غذای دام از روسیه

فرمول یک | اسپرینت گرندپری چین؛ اولین پیروزی همیلتون و فراری در مسابقات اسپرینت

حمله معترضان به کنسولگری عراق در استانبول

بهبود تراز تجاری کشور با سرمایه‌گذاری برای تولید

توافق امارات با امریکا به ارزش 1.4 تریلیون دلار!

آنتی شوک ایران در برابر فشار حداکثری ترامپ

مجلس برای تحقق شعار سال قوانین خوبی در حوزه تولید وضع کرده است

واکنش حسین موسویان به اظهارات عراقچی درباره عدم مذاکره مستقیم با آمریکا

فردای انتقال موشک‌ها، ایران مورد حمله اسرائیل، آمریکا و اروپا خواهد بود | وزارت خارجه از ترکیه درخواست کند که…| ذبح کردند تا شیعه را بترسانند

8 نکته کلیدی از اسناد محرمانه ترور جان اف کندی: «CIA» مظنون درجه یک!

مصدق‌پور: ائتلاف علیه صنعاء/پاتک انصارالله به تل‌آویو/ تلاش بغداد برای اخراج آمریکایی‌ها

ترامپ: هنوز تاریخی برای پوتین برای پایان جنگ اوکراین تعیین نکرده‌ام

سفر عبدالمهدی به صنعا با پیشنهادهای جدیدی از سوی ایالات متحده همراه بود/ ترامپ به گزینه واسطه‌ها برای عدم اظهار ضعف در برابر یمن متوسل شد

سرگردانی مردم در پرتردد‌ترین فرودگاه اروپا به دلیل قطع برق/ پروازهای فرودگاه «هیترو» به صورت محدود از سر گرفته شد

روایتی از سیاست «آبشار داغ» ترامپ علیه ایران | بر فرض محال اگر هم برای ایران فضای جنگی ایجاد کند…

ترامپ از کنگره خواستار اقدام نظامی علیه ایران شد!

ضرورت زمینه سازی دولت برای رفع موانع سرمایه گذاری در تولید

بی‌سابقه: هفت تیم انگلیسی در لیگ قهرمانان!

چاپ «اسکناس 200 تومانی» در بانک مرکزی/ حذف چهار صفر امسال نهایی می‌شود؟

تیاگو: بارسا مدعی اصلی قهرمانی اروپاست