ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بازی پنهان ترکیه و امارات در قاره سیاه؛ پشت پرده زورآزمایی آنکارا و ابوظبی در سومالی/ نقشه اردوغان برای احیای امپراتوری از دست رفته قاره آفریقا

بازی پنهان ترکیه و امارات در قاره سیاه؛ پشت پرده زورآزمایی آنکارا و ابوظبی در سومالی/ نقشه اردوغان برای احیای امپراتوری از دست رفته
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، نشریه فارین پالیسی در یادداشتی نوشت: ترکیه پس از میانجی‌گری موفقیت‌آمیز در حل اختلافات دیپلماتیک بین اتیوپی و سومالی، اکنون تلاش دارد در جنگ داخلی سودان نیز نقش‌آفرینی کند. سودان نزدیک به دو سال است که درگیر جنگ قدرت میان دو ژنرال رقیب است؛ جنگی که بیش از 11 میلیون نفر را آواره کرده و ده‌ها هزار کشته برجای گذاشته است.
اوایل ژانویه، ژنرال عبدالفتاح البرهان، رهبر نظامی سودان، از پیشنهاد ترکیه برای میانجی‌گری میان سودان و امارات استقبال کرد. ژنرال‌های سودانی بارها ابوظبی را به حمایت از نیروهای پشتیبانی سریع (RSF) به رهبری محمد حمدان دقلو «حمیدتی» متهم کرده‌اند. بر اساس گزارش‌های سازمان ملل و تحقیقات رسانه‌ای، امارات در حال تأمین مالی و تسلیحاتی این گروه شبه‌نظامی است.
ایالات متحده هم در واکنش به این موضوع، تحریم‌هایی علیه حمیدتی و هفت شرکت اماراتی اعمال کرده است. در این میان، پیشنهاد میانجی‌گری ترکیه می‌تواند ابوظبی را متقاعد کند که حمایت خود از شورشیان را متوقف کرده و در مقابل، سودان نیز شکایتش را از امارات پس بگیرد.
فرصت‌سازی آنکارا در قاره آفریقا فارین پالیسی در ادامه گزارش خود آورده است که برهان‌الدین دوران، معاون وزیر امور خارجه ترکیه، در تاریخ 4 ژانویه با برنامه‌های بلندپروازانه‌ای برای افتتاح یک بانک و یک آژانس کمک‌رسانی در بندر سودان، به این کشور سفر کرد. هم‌زمان، سه کشتی حامل 8 هزار تن کمک بشردوستانه نیز به مقصد سودان در حرکت بودند. علی یوسف، وزیر امور خارجه سودان، با استقبال از این اقدامات گفت: «سودان به برادرانی همچون ترکیه نیاز دارد. این ابتکار می‌تواند به تلاش‌های واقعی برای دستیابی به صلح منجر شود.»
ترکیه به دنبال پر کردن خلأ ناشی از کاهش نفوذ آمریکا در شاخ آفریقا و منطقه ساحل است. این کشور تاکنون هواپیماهای بدون سرنشین به چاد، بورکینافاسو، مالی و نیجر فروخته است. دسترسی به منابع غنی اورانیوم نیجر نیز می‌تواند به ترکیه در تأمین سوخت اولین نیروگاه هسته‌ای خود که قرار است اواخر امسال افتتاح شود، کمک کند.
طی سه سال گذشته، ترکیه قراردادهای نظامی متعددی با نیجریه، رواندا، اتیوپی و سومالی امضا کرده است و در اکتبر سال گذشته هم اکتشاف نفت و گاز در سواحل سومالی را آغاز کرد. تجارت ترکیه با آفریقا که در سال 2003 تنها 5.4 میلیارد دلار بود، در سال 2023 به 35 میلیارد دلار رسید. سرمایه‌گذاری‌های آنکارا در قاره سیاه شامل ساخت مسجد در مالی، بیمارستان در نیجر و یک پایگاه نظامی در سومالی است که بیش از هزار نیروی محلی را آموزش می‌دهد.

ایرانیان جهان

الم ایریس تپه‌چیکل اوغلو، دانشیار علوم اجتماعی، در این باره می‌گوید: «نفوذ ترکیه در آفریقا به طرز چشمگیری افزایش یافته است. تا چند سال پیش، کمتر کسی درباره حضور ترکیه در منطقه ساحل یا آفریقا صحبت می‌کرد، اما امروز دانشگاه آنکارا حتی کتابی در مورد نفوذ رو به گسترش این کشور در قاره سیاه منتشر کرده است.»
او تأکید دارد که برخلاف برخی قدرت‌های خارجی، ترکیه از سیاست‌های مبتنی بر «قدرت نرم» در آفریقا بهره می‌برد. هرچند همکاری‌های امنیتی نیز وجود دارد، اما از همان ابتدا، استراتژی آنکارا در این قاره بر پایه دیپلماسی و توسعه بوده است.
ترکش‌های سیاست‌های نئوعثمانی‌گرایانه ترکیه در شاخ آفریقا ترکیه سال گذشته سومین کنفرانس بازنگری سیاست آفریقایی خود را به‌طور مشترک با اتحادیه آفریقا در جیبوتی برگزار کرد تا همکاری‌های دفاعی و انرژی را تقویت کند. آنکارا همچون بسیاری از قدرت‌های متوسط نوظهور، چین را در آفریقا به دقت زیر نظر دارد و تلاش می‌کند استراتژی مشابهی را در حوزه قدرت نرم و توسعه زیرساخت‌ها دنبال کند.
ترکیش ایرلاینز در حال حاضر به حدود 60 مقصد در آفریقا پرواز دارد. مقامات ترکیه نیز مانند رهبران چین، همواره به همتایان آفریقایی خود یادآوری می‌کنند که برخلاف کشورهای غربی، سابقه استعماری در این قاره ندارند و می‌توانند شریکی بی‌طرف و قابل اعتماد باشند.
در همین راستا، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در سال 2020 اظهار داشت که ترکیه با استفاده از سوابق استعماری قدرت‌های غربی، تلاش می‌کند افکار عمومی آفریقا را علیه پاریس تحریک کند.
هرچند آنکارا هرگز به عنوان یک قدرت استعماری در آفریقا شناخته نشده، اما بخشی از تاریخ عثمانی شامل حضور در سودان و تجارت برده از مناطق آفریقایی بوده است. برخی تحلیل‌گران معتقدند که سیاست فعلی ترکیه در سودان و دیگر کشورهای آفریقایی، در راستای احیای نوعی سیاست خارجی نئوعثمانی‌گرایانه قرار دارد.
ولکان ایپک، استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل، در این خصوص می‌گوید: «ترکیه به دنبال اجرای سیاست خارجی نئوعثمانی‌گرایانه و بشردوستانه خود در سودان است. آنکارا مایل است بحران فعلی در سودان را کنترل کند، چرا که این وضعیت می‌تواند سرمایه‌گذاری‌ها و طرح‌های توسعه‌ای ترکیه را با چالش مواجه سازد.»
در این میان، به نظر می‌رسد که امارات هم از نقش‌آفرینی ترکیه استقبال کرده است. در اواخر دسامبر، وزارت امور خارجه امارات با انتشار بیانیه‌ای، از «تلاش‌های دیپلماتیک» ترکیه برای حل‌وفصل بحران سودان حمایت کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1388525/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

خطای خانم وزیر

تنش جدید در اسرائیل؛ آتش‌سوزی‌ها عمدی هستند؟

حمله پهپادی یمن علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

اوکراین: آتش‌بس 30 روزه می‌خواهیم

ترامپ: چین وضعیت بسیار بدی دارد

شهباز شریف هند را به اقدامات تحریک آمیز متهم کرد

حمله هکرها به سامانه پرداخت الکترونیکی رژیم صهیونیستی

وزیر خارجه پاکستان: به اقدامات تنش‌آمیز هند شدیداً پاسخ می‌دهیم

روبیو: تصمیماتی در حوزه سیاست خارجی می‌گیریم که برای آمریکا خوب باشد

رژیم صهیونیستی 800 کودک را از حق تحصیل محروم خواهد کرد

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

کناره گیری ایلان ماسک از کاخ سفید، بی سر و صدا!

پوتین: دیر یا زود روابط روسیه با اروپا احیا می‌شود

ترامپ: با چین به توافق خواهیم رسید

آتش‌سوزی بی‌سابقه در تاریخ اسرائیل؛ حمل و نقل مختل شد

عون: در سفر محمود عباس، مسئله سلاح فلسطینی‌ها در لبنان بررسی می‌شود

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد

ردپای بزرگ سرمایه‌گذاران آمریکایی؛ نگاهی به مالکان تمامی باشگاه‌های 5 لیگ بزرگ اروپا

هواوی با تراشه هوش مصنوعی جدید خود جای خالی انویدیا را در چین پر می‌کند

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران به فاصله یک روز

تحریم‌های نفتی جدید آمریکا علیه ایران

بی اعتمادی کردها به نظام جولانی

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

سقوط در دریای سرخ

روسیه، فرانسه را مسخره کرد؛ بازدارندگی‌تان مثل چترهای کاغذی است

افزایش 80درصدی سوء تغذیه در میان کودکان غزه

انفجار موتورسیکلت‌ بمب‌گذاری شده در تل‌آویو

افزایش 60 تا 160 درصدی قیمت سیب‌زمینی و حبوبات

واردات مونتاژکاران در سال 1403 به 5 میلیارد دلار رسید

دلار آمریکا در حساس‌ترین دوره تاریخی خود؟

واردات گوشت قرمز رکورد زد

واریز یارانه ویژه دولت برای بازنشستگان حداقل بگیر تامین اجتماعی

پوشش گسترده مسیرهای پروازی به عراق با یوتراوز

افت سود بانک‌های بزرگ چین تحت فشار رکود اقتصادی و جنگ تجاری