ایرانیان جهان

آخرين مطالب

درس‌های چین برای صنعت خودرو ایران آسیا و اقیانوسیه

درس‌های چین برای صنعت خودرو ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - صنعت خودروسازی ایران در حالی با چالش‌های فناورانه و رقابتی دست‌ و پنجه نرم می‌کند که تجربه موفق چین نشان می‌دهد با تدوین سیاست‌های …
صنعت خودروسازی ایران در حالی با چالش‌های فناورانه و رقابتی دست‌ و پنجه نرم می‌کند که تجربه موفق چین نشان می‌دهد با تدوین سیاست‌های صنعتی هوشمند، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و بهره‌گیری از نهادهای واسط، می‌توان این صنعت را به موتور محرک اقتصاد ملی تبدیل کرد.
صنعت خودروسازی در ایران صنعتی با مسائل پیچیده و وابسته به یکدیگر است که ارائه نسخه شفابخش برای هر کدام از این مسائل بدون در نظر گرفتن شبکه ارتباطی میان آنها جامع و مانع نخواهد بود؛ اما با نگاهی گذرا به ریشه‌های بی‌انگیزگی و عدم تحرک رضایت‌بخش خودروسازان به سوی طراحی و توسعه محصول بومی، می‌توان راهکارهایی برای ایجاد انگیزه و محرک برای تشویق خودروسازان در این مسیر با الگوگیری از کشورهایی همچون چین پیشنهاد کرد.
یک قاعده کلی همیشه وجود دارد و آن اینکه هیچ صنعتی در هیچ کشوری توانایی تبدیل شدن به یک بخش تأثیرگذار در اقتصاد آن کشور را نخواهد داشت مگر اینکه آن صنعت به عنوان یک اولویت ملی نزد سیاست‌گذاران آن کشور شناخته شود؛ یعنی برای آن صنعت برنامه‌ای مشخص با زمان‌بندی و بودجه مناسب تعیین شود.
رشد کمی در برابر ضعف فناورانه، مساله اصلی خودروسازی ایران صنعت خودروسازی ایران بر مبنای شاخص میزان تولید رشد خوبی طی سال‌های گذشته داشته اما بر مبنای شاخص توسعه فناوری و مزیت رقابتی، ضعیف عمل کرده است. این ضعف برخلاف برخی تحلیل‌های رایج، ناشی از سیاست حمایت تعرفه‌ای در مراحل اولیه، مالکیت دولتی بنگاه‌ها و ورود اولیه بدون مزیت نسبی به صنعت نیست. 
تجربه کشورهایی از جمله چین نشان می‌دهد که آنها نیز از حمایت تعرفه‌ای در مراحل اولیه استفاده کرده‌اند؛ اما با زمینه‌سازی برای توسعه فناوری و ارتقای مزیت رقابتی، به مرور آن را کاهش داده‌اند.
در چین مالکیت شرکت‌های خودروسازی اصلی با سهم 90 درصدی از بازار، دولتی است؛ با وجود این، به علت رعایت استانداردهای مدیریتی و قرار گرفتن در متن تحولات زنجیره ارزش جهانی از طریق سرمایه‌گذاری مشترک خارجی، هم در تولید و هم به‌خصوص در تحقیق و توسعه موفق عمل کرده‌اند.
آنچه در تجربه چین دیده می‌شود، حرکت گام‌به‌گام و مرحله‌ای برای ایجاد ظرفیت‌ها و قابلیت‌های صنعتی و تبدیل شدن از یک شرکت همکار شرکت‌های بزرگ بین‌المللی به یک برند بین‌المللی تولید خودرو است. در این زمینه، همان‌طور که در متن آمد، سیاست‌های صنعتی چین نقش بسزایی در انتقال و درونی‌سازی فناوری ایفا کرده است.
سه سطح تحول ساز در صنعت خودرو در سطح کلان، وجه مشخصه کشوری همچون چین در نظام حکمرانی و نوع برخوردش با سرمایه خارجی، درک درست از توسعه و عوامل اثرگذار بر آن و ایجاد نظام حکمرانی با کیفیت نسبی قابل قبول است. بدون چنین تغییری، امکان تدوین و اجرای سیاست صنعتی و زمینه‌سازی برای جبران عقب‌ماندگی فناورانه در صنعت خودروسازی وجود ندارد.
در سطح میانی (صنعت)، باید به سمت تدوین نقشه راهی برای صنعت خودرو حرکت کرد؛ نقشه راهی که سیاست فناوری و تلاش برای ارتقای ظرفیت‌های تولید ملی با انواع روش‌های جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، تولید مشترک یا خرید خط تولید خارجی، در متن آن قرار داشته باشد. همچنین ساماندهی برخی از واحدهای تولیدی اصلی و قطعه‌سازی و مراکز تحقیق و توسعه، دست‌کم در یک خوشه صنعتی محلی، می‌تواند به یکی از اجزای این سیاست فناوری تبدیل شود.
در سطح خرد (بنگاه)، نیز تجربه نشان داده که در صورت وجود ثبات مدیریتی و رعایت استانداردهای مدیریتی در صنعت و تعاملات قوی با نظام اقتصاد جهانی، امکان ارتقای ظرفیت جذب و میل به هم‌پایی فناورانه حتی با مالکیت دولتی وجود خواهد داشت.
استفاده هوشمندانه از مزیت‌های داخلی و منطقه‌ای در چنین برهه‌ای با راهکارهای جزئی‌نگر معطوف به درون بنگاه نمی‌توان پاسخی به این شکست‌ها داد؛ اما با نگاه کل‌نگر و رویکرد نهادگرایی تکاملی، تحولات اساسی در سه سطح مذکور، راهگشا خواهد بود.
جدای از موارد مذکور، می‌توان با در نظر گرفتن ملاحظات مختص ایران، از برخی سیاست‌های صنعتی تجربه شده در چین یعنی تلاش برای انتقال فناوری با جذب سرمایه‌گذاری خارجی یا سرمایه‌گذاری در خارج و تقویت نهادهای واسط بهره برد. 
چینی‌ها از ابزار بازار بزرگ داخلی در مقابل انتقال فناوری برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی استفاده کرده‌اند؛ ایران نیز می‌تواند با افزایش مراودات تجاری با کشورهای همسایه و منطقه خاورمیانه، و در کنار آن با دارا بودن مزیت نیروی کار و انرژی ارزان، مشابه مزیت چین را برای خود ایجاد کند و خود را به عنوان هاب صادراتی برای شرکت‌های خودروساز جهانی مطرح کند تا با تولید محصولات خود در ایران با هدف صادرات به کشورهای منطقه، مجاب شوند.
براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، همان طوری که چینی‌ها در کشورهای توسعه‌یافته سرمایه‌گذاری کرده‌اند؛ ایران نیز با استفاده از دارایی‌های خارجی خود، از جمله سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده این کشور در خارج که برخی توسط شرکت سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران (IFIC) که در 18 کشور از دوره قبل از انقلاب اسلامی مدیریت می‌شود و همچنین دارایی‌های بلوکه‌شده به سبب تحریم‌ها، می‌تواند جهت سرمایه‌گذاری در خودروسازی سایر کشورها با رویکرد انتقال تکنولوژی به داخل، خلأهای فناوری را پر نماید. این تجربه‌ای است که در بخش ماشین‌آلات خط تولید پیکان در سال 1366 یک‌بار تجربه شده است.
چینی‌ها از ظرفیت نهادهای واسط غیردولتی برای ساماندهی این صنعت استفاده کرده‌اند؛ به طوری که انجمن تولیدکنندگان خودرو چین، نهادی نیمه‌ رسمی و مسئول هماهنگی و تعیین برخی سیاست‌هاست. این انجمن در تصمیمات خود منافع شرکت‌های تولیدکننده داخلی را در نظر می‌گیرد؛ پشتیبانی و حمایت از حضور شرکت‌های چینی در نمایشگاه‌های خارجی نیز توسط این انجمن انجام می‌شود که این موضوع نشان می‌دهد ظرفیت‌های بالایی در بخش غیردولتی برای پذیرش مسئولیت‌های تخصصی وجود دارد. 
البته پیاده‌سازی چنین روشی در ایران نیاز به ملاحظاتی دارد، اما به نظر می‌رسد با مراقبت و طراحی درست می‌توان از ظرفیت نهادهای واسط غیردولتی برای توسعه صنعت خودرو استفاده کرد./ فارس
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.
چالش های آبرو داری از ایران و ایرانی در واتیکان آیا بابک زنجانی می‌تواند یک الگو باشد؟ گردشگری پایتخت ؛ خسته در دود و ترافیک تغییر مداوم قانون ساعت رسمی؛ بی‌ثباتی در تصمیم‌گیری و بی‌توجهی به کارشناسی «دبلنا» بازی مبتنی بر شانس، قمار با چاشنی توهین به شعور مخاطب!

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1426276/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

خطای خانم وزیر

تنش جدید در اسرائیل؛ آتش‌سوزی‌ها عمدی هستند؟

حمله پهپادی یمن علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

اوکراین: آتش‌بس 30 روزه می‌خواهیم

ترامپ: چین وضعیت بسیار بدی دارد

شهباز شریف هند را به اقدامات تحریک آمیز متهم کرد

حمله هکرها به سامانه پرداخت الکترونیکی رژیم صهیونیستی

وزیر خارجه پاکستان: به اقدامات تنش‌آمیز هند شدیداً پاسخ می‌دهیم

روبیو: تصمیماتی در حوزه سیاست خارجی می‌گیریم که برای آمریکا خوب باشد

رژیم صهیونیستی 800 کودک را از حق تحصیل محروم خواهد کرد

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

کناره گیری ایلان ماسک از کاخ سفید، بی سر و صدا!

پوتین: دیر یا زود روابط روسیه با اروپا احیا می‌شود

ترامپ: با چین به توافق خواهیم رسید

آتش‌سوزی بی‌سابقه در تاریخ اسرائیل؛ حمل و نقل مختل شد

عون: در سفر محمود عباس، مسئله سلاح فلسطینی‌ها در لبنان بررسی می‌شود

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد

ردپای بزرگ سرمایه‌گذاران آمریکایی؛ نگاهی به مالکان تمامی باشگاه‌های 5 لیگ بزرگ اروپا

هواوی با تراشه هوش مصنوعی جدید خود جای خالی انویدیا را در چین پر می‌کند

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران به فاصله یک روز

تحریم‌های نفتی جدید آمریکا علیه ایران

بی اعتمادی کردها به نظام جولانی

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

سقوط در دریای سرخ

روسیه، فرانسه را مسخره کرد؛ بازدارندگی‌تان مثل چترهای کاغذی است

افزایش 80درصدی سوء تغذیه در میان کودکان غزه

انفجار موتورسیکلت‌ بمب‌گذاری شده در تل‌آویو

افزایش 60 تا 160 درصدی قیمت سیب‌زمینی و حبوبات

واردات مونتاژکاران در سال 1403 به 5 میلیارد دلار رسید

دلار آمریکا در حساس‌ترین دوره تاریخی خود؟

واردات گوشت قرمز رکورد زد

واریز یارانه ویژه دولت برای بازنشستگان حداقل بگیر تامین اجتماعی

پوشش گسترده مسیرهای پروازی به عراق با یوتراوز

افت سود بانک‌های بزرگ چین تحت فشار رکود اقتصادی و جنگ تجاری