ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رمزگشایی از دیدار پرحاشیه؛ چرا قطر میزبان الشرع و السودانی شد؟/ تکاپوی حاکم تاره نفس شام برای تعامل با خلیج فارس و عراق عراق

رمزگشایی از دیدار پرحاشیه؛ چرا قطر میزبان الشرع و السودانی شد؟/ تکاپوی حاکم تاره نفس شام برای تعامل با خلیج فارس و عراق
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، وبگاه امواج مدیا با انتشار یادداشتی مدعی شد: در جریان دیداری دیپلماتیک که با برنامه‌ریزی دقیق در دوحه برگزار شد، «احمد ااشرع»، رئیس‌جمهور سوریه و «محمد شیاع السودانی»، نخست‌وزیر عراق، برای نخستین‌بار از زمان سقوط دولت بشار اسد با یکدیگر دیدار کردند.
این گفت‌وگوها با میانجی‌گری امیر قطر، شیخ تمیم بن حمد آل‌ثانی، صورت گرفت و نقطه عطفی در روابط بغداد و دمشق و همچنین در فضای جدید منطقه‌ای پس از دوران اسد به‌شمار می‌رود.

ایرانیان جهان

تکاپوی دیپلماتیک الشرع این وبگاه در ادامه مدعی شد: الشرع از زمان آغاز به‌کار خود در اوایل سال جاری، به چندین پایتخت عربی حوزه خلیج فارس سفر کرده بود، اما این نخستین دیدار او با رهبری عراق و نخستین گفت‌وگوی سطح بالایش با یکی از متحدان اصلی ایران محسوب می‌شود. اهمیت این دیدار نه‌تنها در سطح نمادین، بلکه از حیث سیاسی و امنیتی قابل توجه است و آغازگر تلاش‌های دمشق برای احیای روابط با بازیگرانی است که به ادعای گروهی از ناظران زمانی در دایره نفوذ استراتژیک تهران قرار داشتند.
به ادعای منابع آگاه، دو طرف در این دیدار به‌طور جامع درباره مسائل امنیتی منطقه، کنترل مرزها و مبارزه با تروریسم گفت‌وگو کردند؛ چالش‌هایی مشترک که همچنان مناطق مرزی عراق و سوریه را با بی‌ثباتی روبه‌رو کرده است. هر دو دولت خواهان احیای هماهنگی‌های مشترک در شرایط جدید منطقه‌ای هستند که در آن اتحادهای گذشته در حال بازنگری است.
یکی از نتایج ملموس این دیدار، توافق اولیه برای بازگشایی گذرگاه‌های رسمی مرزی عنوان شده است؛ اقدامی که می‌تواند به تسهیل تجارت و از سرگیری همکاری اقتصادی میان دو کشور بینجامد؛ کشورهایی که به‌واسطه جغرافیا، تاریخ و منافع امنیتی مشترک، پیوندی دیرینه دارند. البته امواج میدیا توانسته این خبر را به‌طور مستقل تأیید کند.
در تحولی دیگر، السودانی دعوت‌نامه رسمی برای حضور الشرع در نشست آتی اتحادیه عرب که ماه آینده در بغداد برگزار می‌شود، ارائه کرده است. در صورت پذیرش این دعوت، سوریه برای نخستین‌بار پس از سقوط دولت پیشین در اواخر سال گذشته، در چنین نشستی شرکت خواهد کرد. الشرع پیش‌تر در ماه مارس برای شرکت در نشست اضطراری اتحادیه عرب درباره فلسطین به عربستان رفته بود. قابل توجه است که بشار اسد در سال 2023، پس از 12 سال تعلیق و با حمایت‌هایی از جمله فشار بغداد، به نشست‌های اتحادیه عرب بازگشت.

ایرانیان جهان

مانور دیپلماتیک قطر امواج میدیا در ادامه یادداشت ادعایی‌اش آورد: نقش قطر در میزبانی این دیدار از سوی هر دو طرف به‌صورت غیرعلنی ستوده شده است. هرچند دوحه در گذشته از منتقدان سرسخت دولت اسد بود، اما رویکرد فعلی‌اش مبتنی بر عمل‌گرایی و تسهیل گفت‌وگو برای تثبیت اوضاع منطقه‌ای است.
این میزبانی، جایگاه قطر را به‌عنوان میانجی گفت‌وگوهای دشوار در نظم پرتنش عربی تقویت می‌کند. به ادعای ناظران، برای دولت جدید سوریه، این دیدار فرصتی برای گسترش تعاملات فراتر از پادشاهی‌های خلیج فارس محسوب می‌شود؛ تلاشی برای نزدیکی به بازیگران عربی که روابط عمیق سیاسی و امنیتی با تهران دارند. با وجود تعامل محتاطانه این دولت با مسکو، روابط دمشق با تهران رو به تیرگی گذاشته است؛ چند ماه پس از سقوط دولت پیشین، سفارت ایران در دمشق همچنان بسته مانده و دولت الشرع ورود شهروندان ایرانی، از جمله زائران حرم حضرت زینب (س)، را ممنوع کرده است.
به ادعای این وبگاه، از منظر بغداد، تعامل با الشرع فرصتی است برای تأثیرگذاری بر روند بازگشت سوریه به فضای سیاسی منطقه، در عین حال که نگرانی‌های امنیتی داخلی خود را نیز در نظر دارد. اما تحولات داخلی عراق نیز نخست‌وزیر این کشور را ناگزیر به حفظ توازن در مواجهه با این موضوع کرده است.برخی چهره‌های برجسته شیعی و گروه‌های مسلح حامی ایران، آشکارا مخالفت خود را با رئیس‌جمهور موقت سوریه اعلام کرده‌اند. الشرع، که در دهه 2000 به القاعده در عراق پیوست، در میان شیعیان عراق وجهه‌ای منفی دارد. گروه القاعده پس از حمله آمریکا به عراق، علیه دولت مرکزی و شیعیان اقدامات خشونت‌باری انجام داد. هرچند این گروه مسئولیت بمب‌گذاری در حرم امامین عسکریین (ع) در سامرا را به‌عهده نگرفت، اما مقام‌های عراقی این گروه را عامل این حمله می‌دانند. جورج بوش، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، نیز آن زمان گفت: «شواهد نشان می‌دهد این اقدام بخشی از طرح القاعده برای شعله‌ور ساختن جنگ فرقه‌ای بوده است».
با آغاز بحران سوریه در سال 2011، الشرع مأمور شد تا شاخه القاعده در سوریه، موسوم به جبهه‌النصره، را تشکیل دهد. اما با ظهور داعش، از پیوستن به آن خودداری کرد و در نهایت در سال 2017، با دیگر گروه‌های شورشی سوری ائتلاف جدیدی به نام «هیئت تحریر الشام» را پایه‌گذاری کرد.با این حال، قطع روابط الشرع با القاعده در سال 2016 و تشکیل تحریر الشام، نتوانسته حساسیت‌ گروه‌های شیعه عراقی را کاهش دهد. بسیاری از این گروه‌ها در جنگ سوریه حضور داشتند و علیه شورشیان سنی، از جمله جبهه‌النصره، جنگیدند. در چنین بستری، نگاه به الشرع در عراق ترکیبی از بدبینی، خصومت و نگرانی است—و همین مسئله به موج مخالفت‌ها با سفر احتمالی او به بغداد برای شرکت در اجلاس اتحادیه عرب دامن زده است.

ایرانیان جهان

چشم‌انداز پیش رو یک روز پیش از دیدار در دوحه، فالح الخزعلی، نماینده پارلمان و عضو ائتلاف فتح، در اظهارنظری تند گفت: «ما قاطعانه با تبدیل بغداد به پناهگاه تروریست [ابو محمد الجولانی] مخالفیم»—اشاره به نام پیشین االشرع در دوران فعالیش در گروه تروریستی التصره. ائتلاف فتح تحت رهبری هادی العامری، از حامیان قدیمی ایران و فرماندهان اصلی حشد شعبی است.در همین زمان، کانال‌های تلگرامی نزدیک به گروه‌های شیعه حامی تهران، جزئیاتی از بازداشت الشرع توسط نیروهای آمریکایی در فاصله سال‌های 2005 تا 2011 و تحویل او به مقامات عراقی منتشر کردند.دیگر چهره‌های شیعه نیز مواضعی صریح و بعضاً خصمانه علیه الشرع اتخاذ کرده‌اند—و این موضوع نخست‌وزیر عراق را در آستانه انتخابات پارلمانی ماه نوامبر در موقعیتی دشوار قرار داده است. هرچند برخی جناح‌ها ممکن است در پی تضعیف جایگاه السودانی باشند، اما حمایت نهادهای اصلی شیعه که با ایران هم‌راستا هستند، می‌تواند مانعی در برابر پیامدهای منفی سیاسی باشد.در نهایت، مشخص نیست آیا این دیدار به هم‌راستایی عمیق‌تری میان بغداد و دمشق منجر خواهد شد یا نه. اما در شرایطی که منطقه با واقعیت سوریه‌ای پس از اسد سازگار می‌شود، این دیپلماسی آرامِ تسهیل‌شده از سوی قطر، می‌تواند سرآغاز فصلی جدید باشد—فصلی که کمتر بر انزوا و بیشتر بر تعامل حساب‌شده استوار است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1412180/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«غریزه درست، اجرای بد»؛ نگاه متفکر آمریکایی به سیاست‌‏خارجی ترامپ

ایران به کشورهای منطقه یادآوری می‌کند که هرگونه جنگ دامن‌گیر کل منطقه می‌شود

فرستاده ویژه ترامپ در حال مذاکرات غیرمستقیم با حماس است

نتانیاهو: برای طرح‌هایمان در یمن و غزه از کسی اجازه نمی‌خواهیم

آنروا: بحران انسانی در غزه فراتر از تصور است

ترامپ: اوکراین باید پیشنهاد پوتین برای مذاکره را بپذیرد

زلنسکی: پنجشنبه منتظر دیدار با پوتین هستم

ویتکاف: اسرائیل در حال ادامه دادن جنگ است

زلنسکی: آماده‌ام پنجشنبه در ترکیه با پوتین دیدار کنم

آتش سوزی‌ها در فلسطین اشغالی ادامه دارند

دلیل افزایش استقبال سرمایه‌گذاران از طلای بورسی چیست؟

نرخ تورم ماهانه بانک مرکزی برای فروردین ماه اعلام شد

ترمز رشد اقتصادی کشیده شد؛ زنگ خطر برای اقتصاد ایران

همه نهادها مشمول اعمال فوق‌العاده خاص حقوق شدند

مرد سایه اسرائیل کیست؟

تصویر واقعی؛ درباره عکسی از خلوتی نمایشگاه کتاب

رایزنی در جده

اشغالگران از خدمت‌رسانی شهرداری غزه به فلسطینیان جلوگیری می‌کنند

جهاد اسلامی: مقاومت فلسطین بدون برقراری آتش‌بس، اسرای صهیونیست را آزاد نخواهد کرد

بایواتانول در مسیر ورود به جایگاه‌های بنزین؛ سوخت سبز می‌شود

سیر تاریخی تورم؛ از ثبات تا بحران و فشار بی‌سابقه بر رفاه ایرانیان

مهاجرت طراحان و مرمت‌کاران فرش؛ ترکیه و پاکستان مقصد اصلی مهاجرت این صنعت است

بازگشت تریاک افغانستان و پاکستان به پشت مرزهای ایران

نسیم آرامش در شبه‌قاره

نظارت نبود، مهسا در آتش سوخت

بازداشت بیش از 770 کودک زیر 18 سال در کرانه باختری از 7 اکتبر

دیدار وزیر کشور طالبان با نمایندگان چین و پاکستان درباره همکاری‌های منطقه‌ای

کرملین: استقرار صلح‌بانان اروپایی در اوکراین را نمی‌پذیریم

امیدی به احیای بانک آینده نیست؛ مجوز گزیر بدهید

معامله 94 کیلوگرم شمش طلا در 21 اردیبهشت ماه

مرحله دوم سود سهام عدالت چه زمانی واریز می‌شود؟

قیمت ارز‌های دیجیتال در 21 اردیبهشت 1404؛ بیت کوین حدوداً 8.5 میلیارد تومان

شوک قیمتی تخم مرغ: از ایران تا سوئیس

اخبار مثبت از مذاکرات امروز ایران - آمریکا در عمان: این توافق صورت گرفت

پایان دور چهارم مذاکرات هسته‌ای اعلام شد

ان‌بی‌سی: اختلاف بر سر ایران و غزه روابط ترامپ و نتانیاهو را متشنج کرده است

خبر فوری آسوشیتدپرس بعد از پایان دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا

پایان دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا؛ مذاکراتی دشوار اما مفید برای درک بهتر از مواضع یکدیگر

تداوم فضای تعلیق نه به نفع ایران و نه به نفع امریکاست

گروگان‌گیری تروئیکا

دوگانه بهارستانی‌ها در رفتار با پاستور

14 سالمند در غزه از گرسنگی جان دادند

اذعان ارتش هند به انهدام جنگنده‌هایش توسط پاکستان

تلفات نظامیان صهیونیست در عملیات نیروهای مقاومت در غزه

نشست ترکیه، اردن و سوریه در آنکارا برای بررسی تحولات امنیتی منطقه

خبرگزاری فرانسه: هدف حمایت اسرائیل از دروزی‌ها، تضعیف سوریه است

جزئیات تماس تلفنی جولانی با بن‌سلمان

سکه در مسیر افزایش قیمت؛ دلار 83 هزار تومان شد

صلح لرزان

از بندر تا «باغو»؛ بندرعباس 15 روز پس از انفجار