مصر تعیین سفیر جدید در تلآویو را به تعویق انداخت
خواندنی ها
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - ایسنا /مصر تصمیم گرفته که انتصاب سفیر جدید در تلآویو را به تعویق بیندازد که این مسئله نشان دهنده تنش در روابط دو طرف در پی جنگ غزه است.
مصر تصمیم گرفته انتصاب سفیر جدید در تلآویو را به تعویق بیندازد و انتصاب «اوری روتمن» به عنوان سفیر جدید رژیم صهیونیستی در قاهره را که جایگزین سفیر «امیره اورون» میشود، رد کند. دوره ماموریت سفیر قبلی در پاییز 2024 به پایان رسید. این اقدام نشان دهنده رکود عمیق در روابط مصر و تلآویو از زمان آغاز تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه در اکتبر 2023 و رد مکرر سیاستهای اشغالگران در نوار غزه است.
منابع دیپلماتیک در گفتگو با العربی الجدید تأکید کردند که برنامه چرخش دیپلماتیک سالانه که توسط وزارت امور خارجه مصر برای تعیین سفیر در تعدادی از پایتختها آماده شده بود، بدون تعیین سفیر جدید در تلآویو اجرا شد. «خالد عزمی» سفیر سابق مصر در تلآویو ماهها پیش وظایف خود را به پایان رساند و بدون اینکه جایگزینی برای او تعیین شده باشد، به وزارتخانه بازگشت. «طارق دحروق» که پیش از این مدیر دپارتمان لیبی در وزارت امور خارجه بود، همچنان در میان نامزدهای اصلی برای دوره 2025 باقی مانده بود. او به خاطر تخصصش در مسائل حساس منطقهای شناخته شده است اما تصمیم نهایی هفته گذشته گرفته شد و او به جای تلآویو به عنوان سفیر مصر در پاریس تعیین شد.
بازار ![]()
این منابع تأکید کردند که این تصمیم مستقیما با «ادامه سیاستهای متجاوزانه اسرائیل در نوار غزه، تشدید اختلافات بین مصر و تلآویو بر سر نحوه اداره جنگ و تشدید تنشها در رفح» مرتبط است که از جمله حساسترین مسائل برای امنیت ملی مصر محسوب میشوند. مارس گذشته، کاخ الاتحادیه قاهره میزبان مراسمی بود که در آن «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر استوارنامههای 23 سفیر جدید در قاهره را که نماینده کشورهای مختلف عربی و خارجی بودند، دریافت کرد. با این حال، این فهرست به دلیل عدم وجود نام یوری روتمن، سفیر جدید اسرائیل قابل توجه بود، با وجود اینکه سفیر قبلی وظایف خود را تقریبا هشت ماه قبل به پایان رسانده بود.
به گفته منابع دیپلماتیک مصری که با العربی الجدید صحبت کردند، این اقدام، ارتباط مستقیمی با تجاوزات جاری علیه نوار غزه، خروج اسرائیل از توافق آتشبس حاصل از میانجیگری مصر و قطر و اصرار دولت اسرائیل بر اجرای طرحهای گسترده آوارگی فلسطینیان دارد. این منابع تأکید کردند که این «لزوما به معنای کاهش روابط دیپلماتیک نیست، بلکه منعکس کننده یک موضع مستقل با ابعاد سیاسی و نمادین است.»
در همین راستا «رخا احمد حسن» دستیار سابق وزیر امور خارجه مصر به العربی الجدید گفت که با توجه به این رفتار خصمانه رژیم اشغالگر نسبت به فلسطینیها در غزه و کرانه باختری، نه مناسب و نه از نظر سیاسی قابل قبول است که سفیر جدید مصر استوارنامه خود را به دولت اسرائیل تقدیم کند یا از «تقویت همکاری» صحبت کند، در حالی که جنایات رژیم صهیونیستی با این شدت روزانه ادامه دارد.
وی خاطرنشان کرد که تصمیم تعویق انتصاب سفیر، منعکس کننده موضع صریح مصر است که تصریح میکند به عنوان پیش نیاز برای از سرگیری هر نوع روابط عادی تلآویو باید به روند صلح و حقوق مردم فلسطین احترام بگذارد و تجاوز خود علیه همسایگانش را متوقف کند.
حسن افزود که سیاستهای متجاوزانه دولت راست افراطی رژیم صهیونیستی که شامل جنگ سیستماتیک نسل کشی علیه غزه از طریق محاصره، گرسنگی و حملات هوایی مکرر، همراه با حملات مداوم به کرانه باختری، تخریب اردوگاههای پناهندگان و آوارگی اجباری ساکنان آنها میشود، به وضوح نشان میدهد که تلآویو به سمت نابودی کامل آرمان فلسطین حرکت میکند.
وی معتقد است که این سیاستهای تجاوزکارانه تنها به سرزمینهای فلسطینی محدود نمیشود، بلکه شامل حملات مکرر رژیم صهیونیستی به سوریه از طریق بمباران آن، دخالت در امور داخلی آن و نقض حاکمیت آن، علاوه بر امتناع از اجرای توافق عقبنشینی از جنوب لبنان، ادامه حملات به یمن و تهدید سایر کشورهای منطقه نیز میشود.
«ایمن سلامه» تحلیلگر نیز به العربی الجدید گفت که تأخیر مصر در تعیین سفیر جدید خود در اراضی اشغالی، به ویژه با توجه به تشدید تنشها بین دو طرف، نشاندهنده یک تحول مهم با پیامدهای سیاسی و حقوقی عمیق است.
وی معتقد است که اگرچه تبادل سفرا رکن اساسی روابط دیپلماتیک است و مظهر اراده برای حفظ کانالهای ارتباطی باز است اما تصمیم یک کشور برای انتصاب یا به تعویق انداختن انتصاب سفیر، یک اقدام اساسی حاکمیتی است که به استانداردهای قانونی الزامآور در مورد زمانبندی محدود نمیشود، بلکه بر اساس ارزیابی منافع ملی اعمال میشود.
سلامه افزود که توصیف برخی تحلیلگران از این تأخیر به عنوان «کاهش سطح نمایندگی، نه قطع روابط»، نشاندهنده به رسمیت شناختن ضمنی حق حاکمیت دولت برای برداشتن این گام است، در عین حال کانالهای ارتباطی همچنان پابرجا هستند، هرچند در سطح پایینتری از نمایندگی.
سلامه تأکید کرد: این تصمیم در خلأ گرفته نشده، بلکه در چارچوب قراردادی براساس پیمان صلح مصر و اسرائیل اتخاذ شده است. اگرچه این پیمان دو طرف را ملزم به رعایت جدول زمانی مشخصی برای تبادل سفرا نمیکند اما محتوای این پیمان، نمایندگی دیپلماتیک مؤثری را که منعکسکننده عادیسازی روابط و پیگیری صلح پایدار باشد، پیشفرض میگیرد.
وی خاطرنشان کرد که تنشهای فعلی، بهویژه تشدید تنشها در غزه و اظهارات اسرائیل که قاهره آن را خصمانه تعبیر میکند، در کنار مسئله گذرگاه صلاحالدین (فیلادلفیا) که مصر آن را نقض آشکار ترتیبات امنیتی مندرج در پیمان میداند، همگی عواملی هستند که به این تصمیم ابعاد سیاسی و حقوقی میبخشند.
وی توضیح داد که قاهره ممکن است برای تحت فشار قرار دادن تلآویو جهت رعایت تعهدات معاهدهای خود به ابزارهای دیپلماتیک و قانونی متوسل شود و به تعویق انداختن انتصاب سفیر یکی از این ابزارها است که به عنوان پیام آشکاری از اعتراض عمل میکند.
سلامه در پایان گفت: این تصمیم، در عین حال که حاکمیتی است، به وضوح منعکس کننده نارضایتی و نگرانی مصر از سیاستهای اسرائیل است و شاخص دقیقی از مسیر روابط دوجانبه با توجه به تحولات جاری منطقهای است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1433731/