ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رویای ساخت هواپیمای ایرانی به دولت چهاردهم رسید اخبار ایران

رویای ساخت هواپیمای ایرانی به دولت چهاردهم رسید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تجارت نیوز / خبر آزمایش هواپیمای سیمرغ تا سال آینده، جدیدترین تلاش ایران برای تولید هواپیماست، اما دهه‌ها سرمایه‌گذاری بی‌نتیجه و پروژه‌های متوقف‌شده در کنار تحریم‌های آمریکا علیه ایران، منطق ادامه این مسیر پرریسک را با پرسش‌های جدی مواجه می‌‌کند.
چندی پیش، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان هوا فضا، حمل‌ونقل و شهرسازی، در نشست خبری اهداف و برنامه‌های ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان هوافضا، حمل‌‎ونقل و شهرسازی سال 1404، از انجام آزمایش هواپیمای سیمرغ تا سال آینده خبر داد.
اعلام خبر آزمایش هواپیمای سیمرغ، بار دیگر توجه‌ها را به تلاش‌های ایران برای ساخت هواپیما جلب می‌کند؛ تلاشی که با وجود صرف هزینه‌های هنگفت و گذشت دهه‌ها، هنوز به نتیجه‌ای ملموس و پایدار در صنعت هوایی کشور منجر نشده است.
این پروژه در حالی معرفی می‌شود که حافظه تاریخی صنعت هواپیماسازی ایران، مملو از تجارب ناموفق، پروژه‌های نیمه‌کاره‌ای چون ایران 140 و تلاش‌های مبتنی بر مهندسی معکوس است که نتوانسته‌اند نیاز واقعی ناوگان هوایی کشور را برطرف کنند.
آزمایش پروازی سیمرغ تا سال آینده انجام می‌شود
حسین شکری، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان هوا فضا، حمل‌ونقل و شهرسازی، درباره پروژه ساخت هواپیمای سیمرغ در نشست خبری اهداف و برنامه‌های ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان هوافضا، حمل‌‎ونقل و شهرسازی سال 1404، توضیح داد: این هواپیما با بهره‌گیری از یک پلتفرم موجود طراحی شده و پیش‌بینی می‌شود تا سال آینده آزمایش‌های پروازی آن با مشارکت سازمان‌های وابسته به وزارت دفاع، یک شرکت دانش‌بنیان و سازمان هواپیمایی کشوری به منظور تدوین و دریافت استانداردهای فنی و ایمنی انجام شود.
او‌ اضافه کرد: تفاهم‌نامه‌ای با شرکت‌های هواپیمایی خصوصی امضا شده تا در صورت دریافت مجوزهای غیرنظامی، این هواپیما وارد ناوگان آنها شود.
با توجه به خبر ساخت هواپیمای سیمرغ، این پرسش ایجاد می‌شود که آیا ایران در گذشته تجربه‌های مشابهی در طراحی و ساخت هواپیما داشته است؟
اولین تلاش ایران در ساخت هواپیما از کجا آغاز شد؟
اولین جرقه ساخت هواپیما در ایران، در دوران جنگ ایران و‌ عراق زده شد؛ دورانی که به دلیل شرایط جنگ نیاز به خودکفایی بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شد.
در اولین تلاش، تعدادی از خلبانان و مهندسان تعمیر و‌ نگهداری هواپیما با همکاری سازمان جهاد خودکفایی، اقدام به مهندسی معکوس، بازطراحی و بازتولید هواپیمای pc7 با نام s68 کردند که کاربرد نظامی داشت.
از آنجایی که در آن زمان کشور در شرایط جنگ بود، اطلاعات دقیقی از اینکه آیا این هواپیما به تولید انبوه رسید یا خبر و چه تعداد از آن ساخته شد، در دسترس نیست.
ایران 140 و آوا 202، تلاش‌هایی که به نتیجه نرسید
وزارت دفاع ایران با همکاری شرکت اوکراینی آنتونوف در سال 1373، پروژه‌ای برای تولید هواپیمای مسافری غیرنظامی آغاز کرد که دو سال بعد منجر به تأسیس شرکت هواپیماسازی ایران (هسا) شد. این همکاری ابتدا به‌صورت تولید تحت لیسانس برنامه‌ریزی شده بود، اما از سال 1377 هدف به انتقال دانش فنی و بومی‌سازی کامل تغییر یافت.
نخستین نمونه ایران 140 در سال 1377 رونمایی شد و در سال 1379 نخستین هواپیما با تائید اوکراینی‌ها از خط تولید خارج شد. با این حال، کسب مجوزهای پروازی تا سال 1384 طول کشید و هیچ‌یک از ایرلاین‌ها حاضر به خرید آن نشدند. شرکت هسا ناچار شد خود مجوز تأسیس ایرلاین اختصاصی بگیرد، اما پس از سقوط یکی از هواپیماها در سال 1393، این پروژه متوقف شد.
با وجود توقف این پروژه، برخی کارشناسان معتقدند که در صورت واگذاری آن به بخش خصوصی، امکان بهینه‌سازی ایران 140 برای شرایط اقلیمی ایران وجود داشت، چراکه این هواپیما برای اقلیم سرد اوکراین ساخته شده بود.
بعد از آن، قرار بود شرکت هسا و سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع پروژه ساخت هواپیمای 150 نفره را دنبال کنند، اما آن طرح نیز هیچ‌گاه به مرحله اجرا نرسید.
به‌جز موارد فوق، ایران چند تلاش دیگر هم در زمینه تولید و‌ ساخت هواپیما انجام داد که نتیجه مطلوبی نداشتند. یکی از این تلاش‌ها، ساخت هواپیمای آوا 202 بود. آزمایش و‌ پیش‌تولید این هواپیمای فوق‌سبک و دو‌نفره در سال 1374 آغاز شد و تا سال 1377 ادامه داشت که در شهریور 1377، این هواپیما دچار سانحه شد.
بلوبرد اولین هواپیمای ساخت ایران‌ که به مرحله تجاری‌سازی رسید
بخش خصوصی تلاش‌هایی در زمینه ساخت هواپیما داشته است. به‌طور مثال اوایل دهه 80، شرکت خصوصی درنا با ساخت هواپیمای دونفره بلوبرد، نخستین سازنده هواپیمای ایرانی بود که موفق شد هواپیمای خود را وارد فاز تجاری‌سازی کند. این هواپیما به‌صورت محدو به مراکز آموزش خلبانی فروخته شد، اما سازمان هواپیمایی چند سال بعد مجوز ساخت و فروش آن را متوقف کرد تا ایرادهای آن را اصلاح کند.
ایران تاکنون بارها برای ساخت هواپیما تلاش کرده، اما بیشتر این پروژه‌ها مبتنی بر مهندسی معکوس یا نسخه‌برداری از نمونه‌های خارجی بوده‌اند. حتی هواپیمای سیمرغ به‌عنوان یک پروژه جدید، بر پایه پلتفرم ایران 140 طراحی شده است.
چه کشورهایی در زمینه هواپیماسازی فعالیت دارند؟
ورود به صنعت هواپیماسازی یکی از شاخص‌های پیشرفت صنعتی و فناورانه کشورها به شمار می‌رود. در حالی که ساخت هواپیما نیازمند دانش فنی پیچیده، زیرساخت‌های گسترده و سرمایه‌گذاری کلان است، تنها شمار محدودی از کشورها توانسته‌اند به‌صورت حرفه‌ای در این عرصه حضور داشته باشند.
در حال حاضر، کشورهایی نظیر آمریکا، فرانسه، آلمان، روسیه، چین، کانادا، برزیل، ژاپن و هند در زمینه هواپیماسازی در جهان فعال هستند و‌ هواپیما‌های نظامی و غیرنظامی تولید می‌کنند.
تحریم‌ها و‌ نبود دانش فنی تولید هواپیما را به بن‌بست می‌کشانند
ایران به دلیل تحریم‌های آمریکا، سال‌هاست از دسترسی به دانش، فناوری و قطعات روز دنیا در حوزه هوایی محروم مانده است. این محدودیت‌ها نه‌تنها مسیر تولید مستقل را دشوار کرده، بلکه باعث شده بسیاری از پروژه‌های هواپیماسازی کشور یا نیمه‌کاره باقی‌ بمانند یا با شکست مواجه شوند. در چنین شرایطی، ادامه سرمایه‌گذاری سنگین بر پروژه‌های پرریسک ساخت هواپیما بدون پشتوانه فنی و بازار تضمین‌شده منطقی به نظر نمی‌رسد.
از طرفی، شرایط تولید هواپیما فقط محدود به تحریم نیست. زیرا تولید هواپیما به سال‌ها مطالعه، تحقیق و همینطور به دانش فنی پیچیده نیاز دارد. به همین دلیل، بسیاری از کشورها با وجود اینکه تحریم‌ نیستند و راحت‌تر می‌توانند به دانش فنی دسترسی پیدا کنند، وارد این عرضه نمی‌شوند.
ایران وارد عرصه تولید خودرو هم شده، اما در این صنعت عملکرد خوبی نداشته است. بنابراین، کشوری که در تولید خودرو که به دانش فنی کمتری نسبت به هواپیماسازی نیاز دارد، موفق نبوده‌، نمی‌تواند در تولید هواپیما عملکرد قابل قبولی داشته باشد.
به جای این مسیر پرهزینه و زمان‌بر، ایران باید با تقویت دیپلماسی و تلاش برای به نتیجه رساندن مذاکرات، مسیر واردات هواپیماهای نو را هموار کند. این گزینه علاوه بر صرفه‌جویی در منابع، می‌تواند ناوگان هوایی کشور را سریع‌تر نوسازی کرده و از وابستگی به هواپیماهای کهنه یا اجاره‌ای بکاهد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1435382/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بلومبرگ گزارش داد: بازی استراتژیک بن‌سلمان در برابر ترامپ

یا خط قرمزی مطرح نشده یا عقب‌نشینی کردند

ادعای جدید «حمید رسایی»

فعال اصلاح‌طلب: خروجی دور چهارم مذاکرات، جنگ‌طلبان را منزوی کرد

مذاکره ادامه دارد

چرا هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم مهم است

نماینده سابق: ایران و آمریکا روی کلیات توافق کردند و وارد مسائل جزیی‌تر شده‌اند

لعنت بر پدر و مادر ناترازی

کالاهای اساسی یا لوکس؟

بازگشت به خانه اول؟

اسیر دو تابعیتی اسرائیلی - آمریکایی دیدار با نتانیاهو را نپذیرفت

پیش بینی متفاوت یک کارشناس از آینده قیمت طلا و ارز

ثبت یک رکورد در بورس تهران؛ آیا بازار سرمایه فردا هم مثبت خواهد ماند؟

چرا گروه پ.ک.ک منحل شد؟

نعیم قاسم: مقاومت تجاوز اسرائیل را متوقف کرد

«ریال دیجیتال» در بلاتکلیفی است؛ بدون قانون، بدون آینده

شبکه شتاب به شبکه پرداخت روسیه وصل شد

مهاجرانی: کشور با کسری 20 هزار مگاواتی برق مواجه است

پیش‌بینی قیمت دلار 23 اردیبهشت 1404

مهم‌ترین راهبرد حل ناترازی از زبان سخنگوی دولت

یارانه گوشت حذف شد

یارانه کالابرگ مرحله سوم اردیبهشت واریز شد

پیش‌‌بینی بورس سه‌ شنبه 23 اردیبهشت 1404

رویای ساخت هواپیمای ایرانی به دولت چهاردهم رسید

راه نجات مسکن از دل واگذاری زمین می‌گذرد

روی دیگر زندگی مهاجران افغانستانی در ایران

سخنرانی دبیرکل حزب الله لبنان آغاز شد

امیر کویت از ارتقای سطح نمایندگی دیپلماتیک با لبنان خبر داد

حماس، تلاش شهرک‌نشینان برای ذبح قربانی در مسجد الاقصی را محکوم کرد

آتش در خانه نخست وزیر انگلیس

نخست وزیر هند: فقط در زمینه مقابله با تروریسم و ‌کشمیر با پاکستان مذاکره خواهیم کرد

اما و اگرهای لغو اجرای قانون ممنوع بودن واردات کالاهای خارجی دارای مشابه ایرانی

کلید حل بحران ناترازی انرژی در جیب این اعجوبه قرن است

طالبان: استفاده نامشروع از شبکه‌های اجتماعی جرم است

توافق موقت تعرفه‌ای آمریکا و چین باعث جهش بازار ارزهای دیجیتال شد

روایت عجیب فرار یک زندانی از بیمارستان

«زلنسکی» توافقنامه مشارکت اقتصادی با آمریکا را امضا کرد

جولانی به بغداد نمی‌رود

حماس: عیدان الکساندر را آزاد کردیم

انفجار مهمات در اندونزی جان 13 نفر را گرفت

ادعای ترامپ:جنگ هسته‌ای بین هند و پاکستان را متوقف کردیم؛ سفر به خاورمیانه تاریخی خواهد بود

آمار عجیب از صنعت لوکس و پول‌ساز خرید و فروش حیوانات در ایران

رئیس بانک مرکزی: امسال حذف صفرهای پول ملی را دنبال می‌کنیم

دلاوری و سلحشوری شهدای مدافع حرم موجب حفظ آرمان ها و ارزش ها شد

اعلام برنامه‌های سراسری بزرگداشت هفته شهدای خدمت / 25 اردیبهشت ماه؛ آغاز مراسم بزرگداشت شهدای خدمت

ترامپ: اروپا «بدتر از چین» است/ منتظر اتفاقات خوب بین روسیه و اوکراین هستم

ترامپ: در خصوص ایران تحولات بسیار خوبی درحال رخ دادن است

گزینه‌ای جنجالی برای ریاست MI6 ؛ یک زن برای اولین بار رئیس سازمان جاسوسی انگلیس می‌شود

تماس فوری مصر با ویتکاف درباره ایران

طغیان دوباره کرونا؛ ارمغان نوروزی مسافران برگشته از آمریکا، کانادا و استرالیا