ایرانیان جهان

آخرين مطالب

میراث رئیسی خواندنی ها

میراث رئیسی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
امروز، سی‌ام اردیبهشت ‌ماه 1404 نخستین سالگرد درگذشت سیدابراهیم رئیسی، هشتمین رئیس‌جمهور ایران است؛ چهره‌ای که بیش از سه دهه در ساختار قضایی جمهوری اسلامی حضور موثر داشت و در نهایت با عبور از پله‌های قضا، به ساختمان پاستور رسید. درگذشت ناگهانی او در سانحه سقوط بالگرد ریاست‌جمهوری و در سن 63‌ سالگی نقطه پایانی بود بر دولتی که اصولگرایان و برخی از اعضا و هواداران پایداری بر آن امید بسته بودند.‌
بازار
سیدابراهیم رئیسی، متولد 1339 در مشهد. در دهه 60 در جوانی، به‌عنوان معاون دادستان انقلاب در تهران منصوب شد؛ او به ‌تدریج مراتب را طی کرد؛ از ریاست سازمان بازرسی کل کشور تا معاونت اول قوه قضائیه در دوران آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی و صادق آملی‌لاریجانی. در نهایت، در اسفند 1397 با حکم رهبری به ریاست قوه قضائیه رسید؛ سمتی کلیدی که او را قاضی‌القضات شهر معرفی می‌کرد.
با آغاز ریاست رئیسی در قوه قضائیه، او وعده تحول، شفافیت، تسهیل فرآیندهای قضایی و مبارزه بی‌امان با فساد را مطرح کرد. در این دوره، شعار «عدالت برای همه» و «مبارزه ساختاری با فساد» بارها در سخنان رسمی او تکرار شد. اما نقطه اوج این دوران، پرونده اکبر طبری بود. طبری، معاون اجرایی رئیس قوه قضائیه سابق (آملی‌لاریجانی) به اتهام ارتشا، پولشویی و اعمال نفوذ، بازداشت و محاکمه شد. این پرونده که از نظر وسعت مالی و ابعاد سازمان‌یافته آن، یکی از بی‌سابقه‌ترین پرونده‌های فساد درون دستگاه قضا بود با حساسیت افکار عمومی دنبال شد. رئیسی در مواجهه با این پرونده کوشید، تصویری شفاف از عزم خود برای مبارزه با فساد ارائه دهد. با این پرونده و تلاش او برای به محاکمه کشاندن اکبر طبری که اهرم‌های بسیاری قوی در حمایت از خود داشت، جایگاه او در میان اصولگرایان، تقویت شد و برخی از اصولگرایان از او به‌عنوان فردی که می‌تواند آینده درخشانی داشته باشد و به مقامات بالاتر برسد، نام بردند. این چنین بود که ورود او خواسته و ناخواسته به صحنه‌ای بزرگ‌تر فراهم آمد.
در اسفند 1395 کمتر از یک سال پس از درگذشت آیت‌الله رفسنجانی و در شرایطی که حسن روحانی آماده رقابت برای دور دوم ریاست‌جمهوری بود، رئیسی وارد عرصه رقابت انتخاباتی شد؛ در این شرایط روحانی رئیس‌جمهور وقت با برگ برنده‌ برجام در انتخابات شرکت کرد. درحالی که هنوز ترامپ در آمریکا به ریاست‌جمهوری نرسیده بود و ایالات‌متحده از برجام خارج نشده بود. حضور مرحوم رئیسی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 96 بسیار پرقدرت بود. اصولگرایان و جبهه پایداری و حامی او یکپارچه و با تمام قوا به میدان آمدند. او در آن انتخابات با شعار «دولت کار و کرامت» وارد شد. وعده ایجاد شغل، توجه به طبقات محروم، رفع تبعیض و مقابله با اشرافیت اقتصادی، محور اصلی کارزارش بود. اما حسن روحانی با تکیه بر دستاوردهای برجام و فضای باز اجتماعی، توانست اکثریت آرا را کسب کند. رئیسی با حدود 16 میلیون رای، شکست خورد اما توانست خود را به‌عنوان مهم‌ترین چهره‌ اصولگرایان و رقیبی قدرتمند برای روحانی تثبیت کند.
چهار سال بعد، در شرایطی که بخش قابل توجهی از جامعه از ناکامی‌های دولت روحانی در حوزه اقتصاد و از انسداد فضای سیاسی ناراضی بودند، رئیسی مجدداً پا به میدان گذاشت. این ‌بار نیز با حمایت تقریباً یکپارچه اصولگرایان و در شرایطی که بسیاری از رقبای جدی- ازجمله علی لاریجانی- از حضور در رقابت باز مانده یا ردصلاحیت شده بودند، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شد. اوضاع برای اصلاح‌طلبان از چند جهت بد بود. خروج آمریکا از برجام و تهدیدات و فشار حداکثری ترامپ، وضعیت اقتصادی کشور را به‌شدت به هم‌ریخته و نارضایتی زیادی را از دولت وقت رقم زده بود. از آن سو چهره‌های مهم اصلاح‌طلبان چون اسحاق جهانگیری نیز ردصلاحیت شدند. انتخابات 28 خرداد 1400 در فضایی سرد و با مشارکت حدود 49 درصد مردم برگزار شد. سیدابراهیم رئیسی با حدود 18 میلیون رای به‌عنوان رئیس‌جمهور هشتم ایران انتخاب شد. منتقدان او این انتخابات غیررقابتی خواندند؛ درحالی ‌که حامیان رئیسی آن را نقطه آغاز «بازگشت نظام به ریل عدالت و اصول انقلاب» دانستند.
دولت او که سیزدهمین دولت جمهوری اسلامی بود، با شعار «دولت مردمی» آغاز شد. رئیسی وعده داد که با رویکرد جهادی، کار شبانه‌روزی، سفرهای استانی و اولویت دادن به محرومان، مشکلات مزمن اقتصاد ایران را کاهش دهد. با این حال، تحریم‌های نفتی که بی‌سابقه بود، همچنان وجود داشت. به همین دلیل تورم افسارگسیخته، افزایش نرخ ارز، بحران مسکن، مشکلات معیشتی دولت سیزدهم را زیر انتقاد قرار داد. در این میان، اشتباه ستاد امر به معروف و نهی از منکر در راه‌اندازی گشت ارشاد و پس از آن مرگ مهسا امینی در شهریور 1401 فضای اجتماعی را ملتهب کرد و دولت او وارد یک ابربحران شد که حدود 6 ماه به طول کشید.
در 30 اردیبهشت 1403 بالگرد حامل رئیس‌جمهور و همراهانش در منطقه ورزقان سقوط کرد. در بدرقه ابدی او و همراهانش مراسمی رسمی با حضور گسترده مقامات داخلی و خارجی برگزار شد. با درگذشت او، دولت سیزدهم نیز به پایان خود رسید. بنابر دستور و فرمان رهبر انقلاب، محمد مخبر معاون رئیس‌جمهور عهده‌دار اداره دولت و برگزاری انتخابات زودهنگام شد. 50 روز بعد انتخابات برگزار شد و مسعود پزشکیان، چهره اصلاح‌طلب، توانست با شکست سعید جلیلی، که رهرو رئیسی بود، به پیروزی در انتخابات برسد و دولت چهاردهم را تشکیل دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1442082/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سخنان عجیب نخست وزیر قطر درباره اهدای هواپیما به ترامپ (زیرنویس فارسی)

روایت ترامپ از شوخی پوتین: روس‌ها ملانیا را بیشتر از تو دوست دارند

پدر فلسطینی: کودکان ما از گرسنگی در حال مردن هستند (زیرنویس فارسی)

پشت پرده طلاق تاکتیکی ترامپ از تل‌آویو

مرگ‌‏های گران؛ تاثیر افزایش تعرفه‌‏های پزشکی بر بیماران

بندرعباس؛ انفجار پنهان ‌

پروازها به فرودگاه بن‌گوریون همچنان لغو می‌شوند

«ارابه‌های گیدئون»؛ طرح نظامی اسرائیل برای اشغال کامل غزه

پزشکیان آمده برخی پرونده‌ها را ببندد

بد و خوب گـازوئیل سه نرخی

پرونده ایران؛ ترامپ برنامه اروپا را خراب کرد

سخنگوی دبیرکل سازمان ملل: نیازمند ورود کمک‌های بیشتر به غزه هستیم

معامله نتانیاهو با اسموتریچ، ادامه بقا در مقابل شهرک‌سازی

ابراز نگرانی آمریکا از احتمال سقوط حکومت جولانی

تاکید گولان بر مواضع قبلی: اسرائیل به کودک‌کشی افتخار می‌کند

قطر: به ترامپ رشوه ندادیم

پیش بینی قیمت دلار 31 اردیبهشت 1404

اظهارات قابل تأمل سخنگوی اتاق اصناف در خصوص رشد عجیب یارانه نان

مجوز واردات برق برای صنایع بزرگ صادر شد؛ ناترازی برق حل می‌شود؟

تکرار طرح راندن فلسطینی‌ها از نوار غزه؛ مقصد کجاست؟

یک تحلیلگر: مواضع متناقض واشنگتن بخشی از استراتژی دیپلماتیک امریکاست

میراث رئیسی

ارابه‌های گیدئون؛ عملیات جدید اسرائیل برای اشغال غزه

اتحادیه اروپا توافقنامه همکاری با اسرائیل را بازنگری می‌کند

لاپید: طرح فراگیر پایان جنگ را تقدیم آمریکایی‌ها کرده‌ام!

وضعیت بازار خودرو امروز سه‌شنبه 30 اردیبهشت 1404

سخنگوی کمیسیون عمران مجلس: فردی را داریم که 331 واحد ملک به نام خود دارد!

سخنگوی تعزیرات: در هیچ کجای دنیا نان را اجباری به مردم نمی‌فروشند

جزئیات پروژه‌های ارزی بانک مرکزی

تمایل آلمانی‌ها به سرمایه‌گذاری در برق ایران

خیز بلند بیت‌کوین برای ثبت رکورد تاریخی

پیش بینی قیمت طلا و سکه 31 اردیبهشت 1404

دیدار مردمی مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

نگاه اخلاق‌ مدارانه فعالان درمانی بنیاد عامل کسب موفقیت است

دیپلمات پیشین: نباید میز مذاکره را به هم زد

انتقاد «سازندگی» از تبلیغ سایت همسریابی در صداوسیما

هدف قرار گرفتن یک تانک رژیم صهیونیستی در شرق خان یونس

حماس: تا به الان هیچ کمکی وارد نوار غزه نشده است

اعتراف به شکست رژیم اسرائیل در جلوگیری از ادامه عملیات یمن

مدودف: جنگ اوکراین به صلح نیاز دارد، نه آتش‌بس

پس‌لرزه‌های تعرفه‌های ترامپ؛ اکثر شرکت‌های آمریکایی ناگزیر به افزایش قیمت شده‌اند

نبرد فرزین و صِفر؛ با حذف صفر از پول ملی، تورم تشدید می‌شود؟

از 60 میلیون ایرانی در سن کار چند نفر شاغلند؟

خبر مهم درباره قیمت روغن

افزایش قیمت بنزین در راه است؟

زمان واریز یارانه جدید دولت مشخص شد

دبیرکل سندیکای صنعت برق ایران: پیک برق واقعی در تیر و مرداد است

نقش پشت پرده ریاض در مذاکرات هسته‌ای

نماینده سابق: «جنگ» خط قرمز ایران و آمریکا است

فعال اصلاح‌طلب: آمریکایی‌ها آنچه بنا دارند در مذاکره بگویند را علنی نمی‌کنند