ایرانیان جهان

آخرين مطالب

واکاوی ثبات نرخ تورم در عراق/آیا وضعیت اقتصادی عراق از ایران بهتر است؟ عراق

واکاوی ثبات نرخ تورم در عراق/آیا وضعیت اقتصادی عراق از ایران بهتر است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، اخیراً تعدادی از کارشناسان اقتصادی در فضای مجازی به مقایسه نرخ تورم میان کشورهای ایران و عراق پرداخته‌اند؛ این افراد با استناد به ثبات نرخ تورم عراق، شرایط اداره امور اقتصادی در این کشور را مثبت ارزیابی کردند. با این ‌وجود برخی از منابع می‌گویند که با وجود افزایش قیمت نفت، وضعیت معیشتی مردم عراق ارتقا نیافته است، بر اساس گزارش العربی جدید وزارت نفت عراق در ماه مارس گذشته اعلام کرد که از سال 1972 میلادی بالاترین صادرات و درآمدهای نفتی داشته و طی آن، 11.
7 میلیارد دلار درآمد عاید این کشور شده است.
بیشتر بخوانید: راستی‌آزمایی ادعای وزیر راه درباره بازار اجاره/ آیا آرامش به بازار اجاره بازگشت؟
مسیر استقراض دولت از بانک مرکزی غیر مستقیم شد
در مقابل، «اداره آمار مرکزی عراق» از تداوم میانگین تورم در ماه فوریه خبر داده و افزوده است که در فوریه قیمت گوشت 10.6 درصد، سبزی‌ها 14.1 و ماهی 29 درصد نسبت به ماه گذشته افزایش داشته است. در همین ارتباط، «بارق شبر»، مدیر شبکه اقتصاددانان عراقی به العربی جدید گفته است: عوامل خارجی و داخلی منجر به بروز تورم در عراق شده است، فاکتورهای خارجی مربوط به تأثیرات اپیدمی کرونا، جنگ روسیه و اوکراین و بازتاب آن بر قیمت گندم و مواد غذایی و افزایش جهانی قیمت نفت است.»
بااین‌وجود بر اساس آمار ارائه شده توسط بانک مرکزی عراق تورم این کشور در 10 سال گذشته باثبات نسبی روبرو بوده است.

ایرانیان جهان

ایرانیان جهان

نمودار نرخ تورم در کشور ایران و عراق از سال‌ 2000 میلادی
در تصاویر بالا، روند تورم عراق (نمودار سمت راست) و ایران (نمودار سمت چپ) از سال 2000 تا 2021 میلادی بر اساس داده‌های صندوق بین‌المللی پول قابل مشاهده است؛ بر اساس این آمارها می‌توان تأیید کرد که روند تغییرات نرخ تورم عراق از سال‌ 2007 تا کنون به نسبت ایران ثابت بوده است.
آیا وضعیت اقتصادی عراق بهتر از ایران است؟
در همین ارتباط یحیی آل‌اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق به خبرآنلاین گفت: اگر مسئله نرخ تورم به‌صورت ریشه‌ای مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد، شاخص‌هایی نظیر نرخ ارز، میزان ذخایر ارزی، درآمدهای داخلی و خارجی کشورها، قدرت خرید مردم، سیاست‌های پولی و مالی و همچنین عرضه و تقاضای کالا مطرح می‌شود.
آل‌اسحاق در رابطه ‌با مقایسه وضعیت درآمدی دو کشور ایران و عراق اظهار داشت: علی‌رغم تمام مشغله‌های سیاسی و امنیتی‌ که کشور عراق با آن‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ در ماه گذشته حدود 11 میلیارد دلار، درآمد حاصل از فروش نفت داشته است. از طرف دیگر جمعیت عراق از نصف جمعیت ایران هم کمتر است؛ به همین خاطر، با مقایسه میان ‌درآمدها و مصارف ارزی ایران و عراق می‌توان اینطور نتیجه گرفت که عراق وضعیت بهتری از ایران دارد.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق می‌گوید: کشور عراق به دنبال عملیاتی کردن فروش 110 میلیون بشکه نفت است؛ اگرچه این طرح هنوز اجرایی نشده، ولی شواهد نشان می‌دهد این کشور ظرفیت رسیدن به این مهم را دارد؛ در مجموع می‌توان گفت وضعیت بالقوه و بالفعل اقتصادی عراق به نسبت جمعیت، مناسب‌تر از ایران به نظر می‌رسد.
آزادی تجاری عراق در برابر محدودیت‌های تحریمی ایران
آل‌اسحاق در رابطه ‌با مقایسه نرخ تورم میان دو کشور ایران و عراق ادامه داد: دومین مورد آزادی واردات کالا در عراق در مقایسه با محدودیت‌ها و تحریم‌های ایران است؛ به عبارتی عراق به دلیل بازار آزادی که دارد بدون هیچ‌گونه محدودیتی از همه دنیا، کالا وارد کرده و قسمت عمده‌ای از نیاز مردم خود را نیز با همین واردات تأمین می‌کند؛ درحالی‌که کشور ما دراین‌خصوص با محدودیت‌های فراوانی روبرو است.
این فعال اقتصادی افزود: عمده هزینه‌های فعلی عراق صرف مسائل امنیتی و تأمین هزینه‌های روزمره مردم این کشور می‌شود؛ بنابراین عراق هنوز وارد حوزه‌های سرمایه‌گذاری‌ و برنامه‌ریزی‌ در خصوص پروژه‌های عمرانی کلان نشده است و از این لحاظ کشور ما وضعیت به‌مراتب وضعیت بهتری نسبت به عراق دارد.
مبانی دارایی‌های ایران و عراق با یکدیگر تفاوت دارد
وی با بیان اینکه نظام پولی مالی عراق توانسته رابطه دینار و دلار را تنظیم کند، گفت: قدرت خرید مردم عراق بالا است؛ چراکه دولت عراق به عناوین مختلف نظیر اشتغال‌های خاص، ماهانه حدود 1000 دلار به مردم حقوق می‌دهد.
آل‌اسحاق دررابطه‌با درآمدهای گردشگری عراق توضیح داد: به دلیل وجود عتبات متبرکه در این کشور، درآمدهای حاصل از گردشگری عراق بسیار بالا است، به طوری‌که سالانه 3 میلیون نفر، فقط از ایران به عراق سفر کرده و در آنجا هزینه می‌کنند.
این فعال اقتصادی در پایان به خبرآنلاین گفت: مجموع این عوامل نشان‌دهنده این است که کشور عراق به‌صورت بالقوه از نظر مالی ضعیف نیست و گرفتاری‌های فعلی آن‌ها ناشی از مسائل امنیتی و سیاسی کشور است؛ لذا مبانی بالقوه دارایی‌های عراق و ایران با یکدیگر تفاوت دارد.
به گزارش خبرآنلاین، برخی از افراد در فضای مجازی نسبت به وضعیت اقتصادی کشورهای منطقه از جمله عراق تحلیل‌هایی ارائه می‌دهد که حاکی از عدم اطلاع آن‌ها از وضعیت این کشورها است. به‌عنوان‌مثال بدون توجه به ارتباط عراق و آمریکا نمی‌توان شرایط اقتصادی این کشور را تحلیل کرد. به عقیده بسیاری از کارشناسان، میزان تاب‌آوری اقتصاد ایران و عراق در مقابل تحریم‌های اقتصادی قابل قیاس نیست؛ به طوریکه این کشور حتی یک روز هم نمی‌تواند در مقابل تحریم‌های آمریکا دوام بیاورد!
اولین و مهم‌ترین شاخص برای ارزیابی اقتصادی عراق، نرخ رشد اقتصادی (تولید ناخالص داخلی) این کشور است. براین‌اساس می‌توان گفت که اقتصاد عراق به‌شدت نوسانی بوده است؛ علاوه بر این، اقتصاد این کشور دچار شوک‌هایی شده که آثار آن در نرخ رشد اقتصادی به وضوح مشخص است. مثلاً در سال 2003 که سال سرنگونی صدام است شاهد 33 درصد رشد منفی هستیم! سال 2014 به‌خاطر وقوع پدیده داعش، رشد اقتصادی عراق نزدیک به صفر می‌شود. در سال 2017 که قیمت نفت کاهش می‌یابد، عراق رشد منفی3.5 درصدی را تجربه می‌کند. در سال 2020 در اثر همه‌گیری کرونا رشد منفی 11 درصد داشته و تولید ناخالص داخلی عراق کاهش‌یافته است اما در ماه‌های اخیر با افزایش قیمت نفت ممکن است رشد اقتصادی عراق تصاعدی افزایش یابد.

ایرانیان جهان

نمودار رشد اقتصادی عراق در 25 سال گذشته (بر اساس داده‌های بانک جهانی)
نکته جالب‌تر اینجاست که با وجود اوضاع مناسب برخی شاخص‌های اقتصادی مثل تورم در عراق، وضعیت معیشت مردم این کشور چندان هم مساعد به نظر نمی‌رسد! در واقع عراق در کنترل نرخ تورم، موفق عمل کرده و در یک دهه اخیر روند باثبات و نرخ پایینی را تجربه کرده است؛ به طوریکه این نرخ از سال 2013 تا 2020 بین 0 تا 3 درصد بوده است؛ اما مسئولان این کشور هیچ‌گاه نتوانسته‌اند نرخ پایین تورم را به وضعیت معیشتی بهتر برای مردم خود، تبدیل کنند.

ایرانیان جهان

نمودار نرخ بیکاری عراق در 25 سال گذشته (بر اساس داده‌های سازمان مرکزی آمار عراق)
همچنین نرخ بیکاری در عراق روند افزایشی دارد. در سال 2012 این نرخ 8 درصد و در سال 2020 به حدود 14 درصد رسیده است. تجمعات زیادی برای بیکاری و نبود اشتغال در عراق اتفاق افتاد، بعلاوه بیکاری در قشر جوان بیشتر بوده است!
بنابراین می‌توان گفت که باوجوداینکه آمار تورم در عراق باثبات همراه بوده اما این به معنای بهبود معیشت مردم این کشور نبوده و برخی عوامل دیگر نظیر مسائل امنیتی و همچنین وجود مشکلات ساختاری در اقتصاد عراق باعث کاهش سطح رفاه عراقی‌ها شده است.
223223
کد خبر 1657367

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/321790/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازی انتحاری «شی»

ماجرای پیشنهاد متفاوت آمریکا به حماس

اندیشکده کارنگی: عقب‌نشینی آمریکا از نظم بین‌المللی، با اهداف ایران هم‌راستاست

بازخوانی سیاست‌ مسکو در هشتادمین سالگرد پیروزی شوروی

چرا ترامپ هم نمی‌تواند نام خلیج فارس را تغییر دهد؟

بسته دیپلماتیک هوشمند ایران

توقیف کارزارهای اعتراض به پیامک حجاب

وعده ترامپ در شبکه اجتماعی

حماس: اسیر دو تابعیتی آمریکایی اسرائیلی را آزاد می‌کنیم

ویدئویی جنجالی از مکرون

چه‌کسی دستور ممنوعیت واردات آیفون لوکس آمریکایی را دور زد؟

افزایش عجیب قیمت آب معدنی؛ یک لیتر آب چند برابر قیمت بنزین شد؟

نتانیاهو: ساکنان غزه باید مهاجرت کنند

هند جریان آب سد چناب به سوی پاکستان را باز کرد

پیشنهاد «راسموسن» برای ایجاد «ناتوی اقتصادی» مقابل «ترامپ»

وقتی اتلاف برق معادل 408 میلیون بشکه نفت دیده نمی‌شود اما کولر مردم را مقصر می‌دانند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: جرایمی از جنس جرایم سازمان‌یافته در بانک آینده وجود دارد

پیش بینی قیمت دلار 22 اردیبهشت 1404؛ چشمک مذاکرات به بازار ارز

آیا می‌شود از انرژی هسته‌ای صرف نظر کرد؟

بازگشت مرسدس بنز به ایران؛ چهار سواری محبوب در یک قدمی بازار

آیا ال.جی و سامسونگ به ایران بازمی‌گردند؟

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

«غریزه درست، اجرای بد»؛ نگاه متفکر آمریکایی به سیاست‌‏خارجی ترامپ

ایران به کشورهای منطقه یادآوری می‌کند که هرگونه جنگ دامن‌گیر کل منطقه می‌شود

فرستاده ویژه ترامپ در حال مذاکرات غیرمستقیم با حماس است

نتانیاهو: برای طرح‌هایمان در یمن و غزه از کسی اجازه نمی‌خواهیم

آنروا: بحران انسانی در غزه فراتر از تصور است

ترامپ: اوکراین باید پیشنهاد پوتین برای مذاکره را بپذیرد

زلنسکی: پنجشنبه منتظر دیدار با پوتین هستم

ویتکاف: اسرائیل در حال ادامه دادن جنگ است

زلنسکی: آماده‌ام پنجشنبه در ترکیه با پوتین دیدار کنم

آتش سوزی‌ها در فلسطین اشغالی ادامه دارند

دلیل افزایش استقبال سرمایه‌گذاران از طلای بورسی چیست؟

نرخ تورم ماهانه بانک مرکزی برای فروردین ماه اعلام شد

ترمز رشد اقتصادی کشیده شد؛ زنگ خطر برای اقتصاد ایران

همه نهادها مشمول اعمال فوق‌العاده خاص حقوق شدند

مرد سایه اسرائیل کیست؟

تصویر واقعی؛ درباره عکسی از خلوتی نمایشگاه کتاب

رایزنی در جده

اشغالگران از خدمت‌رسانی شهرداری غزه به فلسطینیان جلوگیری می‌کنند

جهاد اسلامی: مقاومت فلسطین بدون برقراری آتش‌بس، اسرای صهیونیست را آزاد نخواهد کرد

بایواتانول در مسیر ورود به جایگاه‌های بنزین؛ سوخت سبز می‌شود

سیر تاریخی تورم؛ از ثبات تا بحران و فشار بی‌سابقه بر رفاه ایرانیان

مهاجرت طراحان و مرمت‌کاران فرش؛ ترکیه و پاکستان مقصد اصلی مهاجرت این صنعت است

بازگشت تریاک افغانستان و پاکستان به پشت مرزهای ایران

نسیم آرامش در شبه‌قاره

نظارت نبود، مهسا در آتش سوخت

بازداشت بیش از 770 کودک زیر 18 سال در کرانه باختری از 7 اکتبر

دیدار وزیر کشور طالبان با نمایندگان چین و پاکستان درباره همکاری‌های منطقه‌ای

کرملین: استقرار صلح‌بانان اروپایی در اوکراین را نمی‌پذیریم