ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تاریخچه ذوب لیره ترکیه در برابر دلار- بخش اول ترکیه

تاریخچه ذوب لیره ترکیه در برابر دلار- بخش اول
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - میزان سقوط ارزش لیره در برابر دلار آمریکا رد تمام دهه های گذشته بی سابقه بوده و پیشبینی می شود که در میانه سال 2024، ارزش هر 1 دلار از 35 لیره نیز فراتر برود. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در آغاز سال 2024 میلادی، تنها چند قوروش مانده تا دلار آمریکا در ترکیه به 30 لیره برسد، اما به چنین رقمی بسنده نخواهد کرد.
چرا که میزان سقوط ارزش لیره در برابر دلار آمریکا در تمام دهه های گذشته بی سابقه بوده و پیش بینی می شود که در میانه سال 2024، ارزش هر 1 دلار از 35 لیره نیز فراتر برود.
هر 1 لیره ترکیه عبارت از یکصد قوروش است و در روزگاری که اقتصاد عثمانی رونقی داشت، قوروش هم ارج و منزلت بالایی داشت. حتی تا چند دهه گذشته نیز، قوروش به عنوان واحد پول خُرد ارزشمند بود.
اما در آخرین سالیان قرن بیستم، اقتصاد ترکیه دچار چنان سقوط هولناکی شد که اسکناس 1 میلیون لیره ای نیز، مبلغ ناچیزی بود. به همین دلیل، ترکیه در آغاز قرن بیست و یکم تصمیم گرفت با حذف 6 صفر، یک میلیون لیره را یک لیره اعلام کند.
در چند سال نخست به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه، اوضاع بهتر بود، ولی افول ارزش لیره باز هم آغاز شد. روزنامه اقتصادی آنالیز چاپ آنکارا، در نسخه امروز خود و در یک گزارش تفصیلی، نگاهی انداخته به سرگذشت پرفراز و نشیب لیره ترک در برابر دلار آمریکا.

ایرانیان جهان

ترکیه برای اولین بار رژیم اقتصادی اتخاذ نرخ ارز ثابت را در دهه 1980 اجرا کرد. رژیم نرخ ارز ثابت عبارت بود از یکسان سازی ارزش لیره ترکیه در برابر ارزهای خارجی توسط بانک مرکزی با نرخ ارز معین. یعنی نرخ ارزی که امروز به دلیل عرضه و تقاضا شاهد نوسان است، قبل از دهه 80 ثابت بود. اما تغییرات اقتصاد جهانی و نوسانات تجارت خارجی کشورها، نرخ ارز تعیین شده توسط بانک مرکزی را ناپایدار می کند.
جمهوری ترکیه در سال 1923 میلادی به دست مصطفی کمال آتاترک تاسیس شد. او نظام خلافت عثمانی را لغو کرد، اما چند سالی طول کشید تا اسکناس های جدید، با نوشته جمهوری به بازار آمد. ذکر این نکته نیز لازم است که در سالیان نخست، الفبای ترکی از ترکی عثمانی دارای حروف عربی به لاتینی تغییر داده نشده بود. اما پس از تغییر رسم الخط و الفبا، اسکناس ها را دوباره جمع کردند و اسکناس با حروف لاتینی به بازار آمد.

ایرانیان جهان

لیره ترکیه در سال های اول جمهوری، تا حدی در جنگ با دلار موفق بود، اما در سال 1926 میلادی، ارزش هر یک دلار به دلیل تبعات جنگ ها و ضعف های اقتصادی داخلی ترکیه از سطح دو لیره نیز فراتر رفت. با رکود بزرگ سال 1929 که در ایالات متحده آغاز شد و سپس کل جهان را در بر گرفت، دلار به 2 لیره و 13 قوروش رسید که یک رکورد برای آن دوره بود.
ولی در سال 1935 به دلیل فقدان تورم و رونق اقتصادی قابل توجه، دلار در ترکیه ارزان شد و به رقم باورنکردنی 1 لیره و 25 قوروش رسید. این نرخ تا سال 1945 در این سطح باقی ماند و در 1.31 کوروش حفظ و ثابت شد.
مصطفی کمال آتاترک در سال 1938 درگذشت و نخست وزیر وقت یعنی عصمت اینونو بر جای او نشست، اما هم در سالیان آخر حیات آتاترک و هم در دوران پیش و پس از جنگ جهانی دوم، ترکیه اوضاع اقتصادی قابل قبولی داشت.
عصمت اینونو به زحمت توانست کشتی ترکیه را از دریای متلاطم تحولات پس از جنگ جهانی دوم بیرون ببرد. اما در هر حال، گریزی از پیامدهای تلخ جنگ نبود و در سال 1946 میلادی، نیمی از ارزش لیره از بین رفت و هر 1 دلار آمریکا به 2 لیره و 80 قوروش رسید.
سقوط ارزش لیره برای حزب جمهوری خلق و شخص اینونو گران تمام شد و در انتخاباتی که در سال 1950 برگزار شد، حزب دموکرات به رهبری عدنان مندرس به قدرت رسید. از آن زمان نرخ دلار باز هم در ترکیه ثابت ماند، اما در سال 1958 میلادی باز هم رو به ضعف نهاد. پس از کودتای سال 1960 میلادی و اعدام عدنان مندرس نخست وزیر وقت، ترکیه وارد یک تونل سیاه اقتصادی شد و هر 1 دلار در این کشور، به قیمت باورنکردنی 9 لیره رسید.

ایرانیان جهان

اقتصاد جهانی پس از جنگ جهانی دوم از هر نظر با دهه 1930 بسیار متفاوت بود. نظم بین المللی که به دو اردوگاه در محور آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی تقسیم شده بود، نهادها و سیاست های اقتصادی دو اردوگاه را نیز تغییر داد و کمک های رسمی ارائه شده توسط ابرقدرت ها، به یک عنصر رقابتی برای این قطب بندی تبدیل شده بود.
ترکیه نیز که در کنار بلوک غرب در جنگ کره شرکت کرده بود، از مزایای نسبی برخوردار شد و برنامه کمک های خارجی ایالات متحده و اقتصاد بازار آزاد و سیاست بازگشایی که به همراه داشت، چهره اقتصاد ترکیه را تغییر داد.
با این حال، وارونه شدن شرایط مثبت و افزایش بدهی خارجی، ترکیه را برای اولین بار در تاریخ، به دنبال استقراض از خارجی ها، نزد نهادی به نام صندوق بین المللی پول فرستاد. از آن تاریخ، ترکیه رسماً سنت اقتصادی زندگی با پول استقراضی را در پیش گرفت و پس از مندرس، اوضاع بد و بدتر شد.
پس از کودتای سال 1960 میلادی و اعدام عدنان مندرس، ژنرال ها به مدت چند سال قدرت را در دست داشتند. اما با ظهور سلیمان دمیرل، آنان دوباره به پادگان بازگشتند. با این حال، دمیرل نیز نتوانست ترکیه را از بحران نجات دهد و در سال 1970 میلادی در زمان حکومت حزب عدالت به رهبری سلیمان دمیرل، لیره با کاهش ارزش 65 درصدی، تبدیل به پول ضعیفی شد و دلار از 9 لیره به 14 لیره و 85 قوروش رسید.
ترکیه تازه به سیاست های سلیمان دمیرل عادت کرده بود که باز هم در سال 1980 میلادی، ژنرال ها به میدان آمدند و کودتای ژنرال کنعان اَورَن، باز هم بازار کشور را به آستانه سقوط برد.
بسیاری از مورخین تحولات سیاسی ترکیه، تورگوت اوزال را به عنوان رهبر و سیاستمدار مهمی قبول دارند که توانست تحولات بزرگی در ترکیه به وجود آورد.
تنها 3 سال پس از کودتای 1980 اوزال توانست با تاسیس حذب مام میهن یا آناپ، به تنهایی قدرت را در دست بگیرد و ترکیه عملاً به اقتصاد بازار آزاد تبدیل شد. اما چنین اقدامی، در ایستگاه آغازین، یک تورم غول پیکر به وجود آورد و برای اولین بار، ترکیه به تورم 80 درصدی سلام داد!
لیره لاغر و لاغرتر شد و در سال 1989 میلادییک دلار آمریکا حتی از 2 هزار و 300 لیره ترکیه فراتر رفت.

ایرانیان جهان

شواهد نشان می دهد که ترکیه، علاوه بر تاثیرپذیری از تحولات سیاسی و اقتصادی جهان، همواره از روند تحولات داخلی نیز تاثیر پذیرفته و کودتا و تنش، از مهمترین دلایل کاهش نرخ لیره در برابر دلار بوده اند. البته در کنار این موضوع، باید به ذکر این واقعیت نیز پرداخت که بالا رفتن قیمت نفت و به تبع آن، چند برابر شدن مخارج وارداتی ترکیه، همواره برای لیره حکم یک سم مهلک را داشته است.
در بخش بعدی گزارش، به تاثیر تنش های سیاسی دوران دولت ائتلافی در دهه آخر قرن بیستم ترکیه بر ارزش لیره و مقاطع پس از آن خواهیم پرداخت.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1100316/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خداحافظ ترکیه، سلام ژاپن؛ اندرسون فصل آینده در جمع سامورایی‌ها

اینزاگی: می‌خواهیم تاریخ سازی کنیم و قهرمان اروپا شویم

والورده: به یونایتد 4 گل هم بزنیم، راضی نمی‌شوم!

کاهش 18 درصدی واردات گاز اتحادیه اروپا از سال 2021

ترکیب احتمالی تیم فوتبال اینتر مقابل بارسلونا/ مهدی طارمی روی نیمکت

بانوان ایران قهرمان تکواندو باشگاه‌های آسیا شدند/ مردان روی سکوی نایب قهرمانی

کاپ قهرمانی آسیا در دست دختران تکواندو

چین، تحریم‌های اتحادیه اروپا را لغو می‌کند

شرایط کنونی بهترین زمان برای همکاری های دوجانبه است

عکس لو رفته از بابک زنجانی در افغانستان پس از زندان؛ جلسه با مقامات طالبان؟

آشفتگی بازار‌های مالی آمریکا با شروع دوباره دوره ترامپ

قیمت طلا امروز 10 اردیبهشت به مرز حساس قیمتی رسید

ستاره والیبال آمریکا ورودی بعدی لیگ ژاپن

بی‌تابی برای رونمایی از ورژن جدید آمریکا مقابل ایران

بری در دیدار مقامات ارشد ناظر بر آتش بس: آمریکا به تل آویو فشار بیاورد

مناقشه‌ای خطرناک در همسایگی ما که 4بازیگر اتمی دارد | چین گوش به زنگ و آمریکا در حال رصد تحولات | بمب اتم؛ مساله این است

واکنش روسیه به تهدید زلنسکی علیه رژه روز پیروزی

آتش‌سوزی گسترده در قدس اشغالی؛ تخلیه ساکنان کوه‌های اورشلیم

افشای جزئیات دیدار ترامپ و زلنسکی در واتیکان

هشدار تند ترامپ: اوکراین به‌زودی درهم‌ خواهد شکست

الشیبانی: سوریه جدید تهدیدی برای اسرائیل نیست

سرمایه گذاری در طرح های دونگی با پیش‌بینی سود تا 45 درصد

بریکس دلار را دور زد

ایران به بزرگترین اقتصاد جنوب شرق آسیا وصل شد

تصاویر؛ طوفان شن در بصره عراق

وزیر نفت، تکلیف قیمت بنزین سوپر وارداتی را روشن کرد

بهبود کیفیت بنزین با استمرار طرح کیفی‌سازی در پالایشگاه‌های کشور.

آئین تکریم و معارفه فرمانده مرکز مقاومت بسیج بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

«صدور مجوز واریز یارانه ویژه بازنشستگان؛ اعلام مبلغ پرداختی»

رونمایی از سامانه جامع اطلاعات اقتصادی استان قم در ایران اکسپو 2025

برگزاری نمایشگاه فاینکس گامی در تمرکززدایی فعالیت‌های اقتصادی

سهام عدالت در لبه نابودی | ارزش این سهام ریخت

از ازگل و زمین حاج آقا صدیقی چه خبر؟

مسئول سازی و مطالبه گری از سازمان ها در عرصه مبارزه با قاچاق

سرمایه‌گذاری بیش از 100 میلیون دلاری رکتون ژاپن در هند

10 بازیکن با بیشترین تاثیرگذاری در سه فصل اخیر لیگ قهرمانان اروپا؛ یک نفر بالاتر از مدعی توپ طلا

رکوردشکنی اینزاگی در لیگ قهرمانان اروپا

پاسخ فدراسیون فوتبال به اقدام عجیب در اعزام تیم ملی فوتسال به چین – آفتاب نو | اخبار ورزشی

بازیکنان خط خورده هم با تیم ملی به سفر رفتند؛ توجیه فدراسیون: این بازیکنان رفتند تا روحیه بدهند!

قهرمانی تکواندوکاران دختر ایران در آسیا/ تیم شهرداری ورامین دوم شد

اعزام بازیکنان خط خورده تیم ملی فوتسال زنان به چین

ایران و آفریقا؛ از توافقات معدنی تا توسعه زیرساخت‌های مشترک

آنالیزور سابق استقلال راهی الاهلی خواهد شد

بابک زنجانی با طالبان؛ نخستین عکس از زنجانی در خارج از زندان منتشر شد

سرنوشت حقِ آب ایران از آب‌های مرزی

بابک زنجانی با طالبان! نخستین عکس از زنجانی در خارج از زندان منتشر شد

اظهارات نمایندگان مجلس درباره مذاکرات ایران و آمریکا/ نباید سفره مردم را به مذاکرات گره بزنیم/ آماده‌ایم تا توافق جامعی با حفظ حقوق مردم داشته باشیم

هشدار به ترامپ درباره توافق جدید با ایران | انتقاد شدید مایک پنس

آن روزها که برای عطاءالله مهاجرانی «محشر کبری شد»!

حمله به ترامپ از تریبون مجلس/ به آمریکایی‌ها امتیازات بی‌جا ندهید