ایرانیان جهان - ایرنا/ «ناروهیتو» امپراتور ژاپن و همسرش امروز (یکشنبه) همزمان با هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم و با هدف تحکیم دوستی بین توکیو و اولانباتور؛ عازم مغولستان شدند. این سفر نخستین سفر یک امپراتور ژاپنی به مغولستان محسوب میشود.
در جریان این سفر هشتروزه که تا 13 ژوئیه (22 تیرماه) ادامه دارد، امپراتور ژاپن قرار است با اهدای گل در محلی یادبود، به احترام شهروندان ژاپنی که پس از جنگ در اردوگاههای کار اجباری مغولستان جان باختند، ادای احترام کنند.
مراسم استقبال رسمی و دیدار با رئیسجمهور «اوخنا خورلسوخ» قرار است روز سهشنبه در پایتخت مغولستان، اولانباتار، برگزار شود.
بازار ![]()
برنامه سفر همچنین شامل حضور در مراسم افتتاح «جشن نادام» بزرگترین جشن سالانه مغولستان، در روز جمعه است.
امپراتور روز چهارشنبه در یک نشست خبری گفت: امیدوارم در این سفر، بتوانم بر تاریخ طولانی تبادلات میان دو کشور تأمل کنم.
وی افزود: امیدوارم این سفر به فرصتی برای پویایی بیشتر این روابط، بهویژه در میان نسل جوان، تبدیل شود.
مغولستان که میان دو قدرت چین و روسیه قرار دارد، در سال 1972 روابط دیپلماتیک خود را با ژاپن برقرار کرد و از زمان آغاز روند دموکراتیک و اصلاحات اقتصادی در سال 1990، روابط نزدیکی با توکیو داشته است.
با توجه به سهم قابل توجه کمکهای ژاپن در توسعه مغولستان، امپراتور ژاپن قرار است از کالج فناوری «کوسن مغول» ــ که الگوبرداریشده از کالجهای فنی ژاپن است ــ و بیمارستان مغولستان-ژاپن، که به تربیت نیروهای متخصص پزشکی میپردازد، بازدید کند.
با این حال، پیشینه روابط تاریخی دو کشور پیچیدهتر از آن است که در نگاه اول به نظر میرسد.
پس از پایان جنگ جهانی دوم، ارتش شوروی حدود 14 هزار نفر از 575 هزار اسیر جنگی ژاپنی را از سیبری به مغولستان منتقل کرد و آنان را به مدت حدود دو سال در پروژههای زیرساختی به کار گرفت. گفته میشود بیش از یک هزار و 700 نفر از این اسرا در این مدت جان خود را از دست دادند.
دولت ژاپن بعدها در دامبادارجا، در حاشیه اولانباتار و در محل یک گورستان قدیمی اسرای ژاپنی، بنای یادبودی ساخت.
امپراتور گفت: مایلم برای کسانی که به اجبار و دور از سرزمین مادری خود جان باختند، سوگواری کنم و بر رنجهایی که متحمل شدند، تأمل کنم.
وی در سفر پیشین خود به مغولستان در سال 2007 و در دوران ولیعهدی، نیز از این یادبود بازدید کرده بود.