پنجشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۴
اخبار ایران

جدیدترین گزارش درباره سوءتغذیه در ایران: سوء‌تغذیه ۱۴.۵ میلیون کودک ایرانی تا سال ۱۴۰۲

جدیدترین گزارش درباره سوءتغذیه در ایران: سوء‌تغذیه ۱۴.۵ میلیون کودک ایرانی تا سال ۱۴۰۲
ایرانیان جهان - شرق / جدیدترین گزارش درباره سوءتغذیه در ایران نشان می‌دهد: سوء‌تغذیه ۱۴.۵ میلیون کودک ایرانی تا سال ۱۴۰۲/​فقط ۱.۷ درصد از خانوارها، مصرف روزانه پروتئین دارند و ...
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / جدیدترین گزارش درباره سوءتغذیه در ایران نشان می‌دهد: سوء‌تغذیه 14.5 میلیون کودک ایرانی تا سال 1402/​فقط 1.7 درصد از خانوارها، مصرف روزانه پروتئین دارند و شدیدترین سوءتغذیه برای کودکان سیستان‌و‌بلوچستانی‌ است.
یکی از وجوه درخورتوجه در این پژوهش، خالی‌بودن سفره‌های ایرانی از پروتئین بود. تحلیل رابطه‌ اشتغال سرپرست خانوار با مصرف پروتئین (گوشت، مرغ، تخم‌مرغ و حبوبات) در وعده‌های غذایی خانوار حاوی واقعیتی هشداردهنده بود.
چرا‌که تنها 1.7 درصد از خانوارها اعلام کردند که روزانه پروتئین مصرف می‌کنند. 26.9 درصد از کل خانوارها گفته‌اند هیچ‌گونه پروتئینی مصرف نمی‌کنند و در میان خانوارهای دارای شغل موقت، بیش از 93 درصد کمتر از هفته‌ای یک‌ بار پروتئین مصرف می‌کنند یا اصلا پروتئین مصرف نمی‌کنند.
در خانوارهای دارای سرپرست بیکار نیز این نسبت به 95 درصد می‌رسد. البته مصرف لبنیات نیز تعریف چندانی در این خانواده‌ها ندارد و بحران تغذیه جدی برای کودکان به شمار می‌رود. بر‌اساس این گزارش، تنها دو درصد از کودکان هر روز لبنیات مصرف می‌کنند و 50 درصد آنها اصلا لبنیات دریافت نمی‌کنند.
بازار
حتی در خانوارهای دارای شغل ثابت، هیچ‌یک از کودکان مصرف روزانه لبنیات نداشته‌اند. این داده‌ها بیانگر گسترش سوءتغذیه پنهان در میان کودکان و احتمال بروز مشکلات رشدی، استخوانی و شناختی در نسل آینده است. هم‌پوشانی دو آسیب ساختاری اعتیاد و درآمد نیز از سویه‌های تأمل‌برانگیز در این پژوهش است.
وضعیت سوءتغذیه و مصرف پروتئین در کشور هر سال وخیم‌تر می‌شود. آمارها نشان می‌دهند‌ سال گذشته شهروندان ترکیه به‌طور میانگین 50 درصد بیش از ایرانیان گوشت مصرف کرده‌اند. 
در واکنش به این کاهش، دولت ایران واردات گوشت قرمز را 133 درصد افزایش داد که این اقدام موجب افزایش 1.5 کیلوگرمی در سرانه مصرف گوشت قرمز شد. با‌این‌حال، این میزان همچنان 28 درصد کمتر از سطح مصرف در میانه دهه گذشته است. مرکز پژوهش‌های مجلس نیز با اشاره به تغییر الگوی مصرف پروتئین حیوانی در کشور اعلام کرده که در سال 1368 مصرف گوشت قرمز در ایران دو برابر گوشت مرغ بود، اما این نسبت در سال 1380 برابر شد و اکنون مصرف گوشت مرغ سه برابر گوشت قرمز است.
طبق اعلام علیرضا رئیسی، معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی، سرانه مصرف گوشت در کشور باید 75 گرم باشد، اما اکنون 35 گرم در روز است. همچنین به گفته او، هر انسانی روزانه باید 25 گرم فیبر مصرف کند؛ در‌حالی‌که این میزان در کشور ما اکنون 15 گرم در روز است.


نظرات شما