ایرانیان جهان

آخرين مطالب

واشنگتن پست: تهران و مسکو از سوریه چقدر سهم برده اند اخبار ایران

واشنگتن پست: تهران و مسکو از سوریه چقدر سهم برده اند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیپلماسی ایرانی /متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
سارا دادوخ (Sarah Dadouch)-واشنگتن پست/ با فروکش کردن آتش جنگ در اغلب مناطق سوریه، اکنون دو حامی اصلی بشار اسد، یعنی ایران و روسیه، بر سر گسترش نفوذ و کسب غنایم جنگی رقابت می‌کنند.
ایران و روسیه تلاش دارند زبان ملی خود یعنی فارسی و روسی را برای تدریس در مدارس سوریه جا بیندازند. هر دو کشور قراردادهایی را برای ساخت کارخانجات آرد – در هنگامه کمبود نان – امضاء کرده‌اند. هر دو در سوریه نیروگاه برق می‌سازند.
به گفته جهاد یزیقی، سردبیر نشریه اقتصادی "سوریه ریپورت"، این دو کشور همچنین برای قرارداهای چندین میلیون دلاری استخراج نفت، استخراج فسفات و ساخت بندر با یکدیگر در رقابت هستند. وی می گوید: «آنها بخش‌های مشابهی را هدف گرفته اند‌ اما به موفقیت‌های یکسانی دست نیافته‌اند.»
شرکت‌های روسی از دیرباز در این بخش‌ها، دست برتر را داشته‌اند و مثلا بین سال‌های 2013 تا 2020 میلادی پنج قرارداد نفت را از آن خود کرده‌اند، در حالی که ایران سال گذشته موفق شد نخستین قرارداد نفتی سوریه را از آن خود کند. در بهار 2019، سوریه اعلام کرد که قصد دارد بندر طرطوس را به روسیه و یک ترمینال کانتینری در بندر لاذقیه را به ایران اجاره دهد اما بعدها قرارداد دوم به سرانجام نرسید. 
به گفته یزیقی، سوریه همچنین قول قراردادی را برای استخراج فسفات به ایران داده بود اما این قرارداد را در سال 2018 به شرکتی روسی واگذار کرد. 
یزیقی می‌گوید: «ایرانی‌ها احساس می‌کنند که در مقایسه با تعهداتشان – تعهدات نظامی و اقتصادی – در برابر سوریه، سهم منصفانه‌ای از دارایی‌های این کشور را به دست نیاورده‌اند. ایرانی‌ها حمایت اقتصادی بیشتری ارائه کرده‌اند. اما منافع اقتصادی بیشتر از آن که به ایرانی‌ها برسد به کیسه روس‌ها می‌رود.»
پیشینه روابط اقتصادی سوریه با روسیه – در مقایسه با ایران – قوی‌تر است. اما با این حال ایران توانسته است به بخشی از بازار سوریه دست یابد. مثلا لوازم الکترونیکی و دارو به شکل روزافزون از ایران وارد می‌شود.
آوازه مقاومت ایران در برابر غرب نیز در میان برخی از سوری‌ها طنین‌انداز شده است. در مرکز تفریحی تازه‌ای که ایران در ماه مارس در دمشق افتتاح کرد، تصاویری از آیت‌الله علی خامنه‌ای، قاسم سلیمانی و اسد نصب شده بود. 
ایران در شرق سوریه و دمشق نیز مراکز تفریحی‌ای ساخته است که تصاویری از مراسم سالگرد درگذشت سلیمانی در آنها نگهداری می‌شود. ایران همچنین در حال ساخت مرکز تجاری 12 طبقه‌ای در مرکز پایتخت سوریه است که 24 شرکت ایرانی در این مرکز تجاری مستقر خواهند شد.
اما روسیه با ورود به مدارس سوریه و معرفی زبان روسی به عنوان زبان دوم برای تدریس در مدارس سوریه به جای زبان فرانسه، از ایران سبقت گرفته است. تلاش ایران برای تدریس رسمی زبان فارسی در مدارس سوریه ادامه دارد. ایران، در حال حاضر، تدریس دروس فارسی در مدارسی که در بازسازی یا ساخت آنها مشارکت داشته را شروع کرده است.
ایران و روسیه همچنین در زمینه ساخت کارخانجات آرد در سراسر سوریه سرمایه‌گذاری کرده‌اند. نخستین کارخانه از پنج کارخانه‌ای که قرارداد ساختشان با ایران امضاء و تامین مالی آن توسط خط اعتباری ایرانی‌ انجام شده بود، دو سال قبل گشایش یافت.
شرکتی روسی نیز در سال 2017 از انعقاد قراردادی به ارزش 84 میلیون دلار برای ساخت چهار کارخانه آرد در استان مرکزی حمص خبر داد. روسیه همچنین از صادرات مستقیم آرد به سوریه، که بین سال‌های 2017 تا 2019 به بیش از یک میلیون تن رسید، سود می‌برد.
پس از نابودی چهار کارخانه آرد در جنگ داخلی و نابودی مزارع گندم بر اثر خشکسالی یا آتش‌سوزی‌های ناشی از اقدامات داعش، سوری‌ها با کمبود گندم مواجه هستند. بحران نان در سوریه بیانگر تحولات اقتصادی گسترده‌تر در سوریه است، کشوری که با فروپاشی پول رایجش دست به گریبان است. طبق اعلام سازمان ملل، پس از یک دهه جنگ داخلی که زیان اقتصادی نیم تریلیون دلاری به همراه داشته است، اکنون بیش از 13 میلیون سوری به کمک‌های بشردوستانه نیازمندند.
رقابت روسیه و ایران گاهی به حوزه دیپلماتیک نیز کشید شده است. در ماه دسامبر، فیصل مقداد، وزیر امور خارجه تازه‌کار سوریه، ایران را برای اولین سفر بین المللی خود انتخاب کرد. ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، ادعای کسانی را که این اقدام را نشانه‌ای برای تنش بین روسیه و ایران می‌دانستند، رد کرد اما افزود که مقداد قصد سفر به روسیه را داشت که به دلیل مشغله زیاد وزیر امور خارجه روسیه این سفر به تأخیر افتاد.
روسیه به دنبال بازسازی روابط بین سوریه و کشورهای جهان عرب است که اغلب آنها به ایران بدگمان هستند. روسیه همچنین از کمیته تدوین قانون اساسی سوریه حمایت کرده و از سال 2015 میلادی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و مجلس را خواهان بوده است.
به نظر می‌رسد که منافع راهبردی ایران عمدتا در کنترل کریدوری زمینی متمرکز است که از مرز شرقی سوریه با عراق تا مدیترانه گسترش یافته است. این کریدور این امکان را به ایران می‌دهد که به آسانی تسلیحات و نیازمندی‌های متحدش در لبنان، یعنی حزب‌الله، را تامین کند.
عمر ابولیلا، رئیس شبکه دیرالزور 24، می‌گوید: «ایران فقط خواهان پول نیست، بلکه جغرافیا را هم می‌خواهد». به گفته ابولیلا، ایرانی ها در شرق سوریه و اطراف حرم حضرت زینب (س)، املاکی را با هدف ساخت خانه و راه‌اندازی مراکز تجاری خریداری کرده‌اند.
ایران برای تأمین منافع خود در شرق سوریه، که تحت نفوذ شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران است، بر جلب حمایت محلی از طریق امنیت و آموزش متمرکز شده است. ابولیلا می‌گوید: «این فرایندی برای جذب نیرو و جلب حمایت است که نسل کنونی را هدف گرفته است.» 
اخیرا افزایش حملات از سوی بازماندگان داعش باعث شده است که بیشتر مردم از ترس این حملات، شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران را بپذیرند یا با آنها همسو شوند.
با این حال، بسیاری از سوری‌ها دست‌اندازی‌های ایران به کشورشان را نمی‌پذیرند. با افزایش حضور ایران در دهه گذشته و خرید املاک و مستغلات از سوی ایرانی‌ها، نزد سنی های سوری هراس از «شیعه‌سازی» افزایش یافته است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/249470/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آرمان فلسطین از نگاه علامه اقبال لاهوری

بی‌اعتمادی باکو به واشنگتن در مذاکره صلح با ارمنستان

اختلاف اروپایی ها بر سر اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه

روند قیمت جهانی سنگ آهن/ نگاه‌ها معطوف به 8 دسامبر + نمودار

دستمزد روزانه 580 تا 290 هزار تومانی کارگران کشاورزی در سال 1402

افتتاح 10 زایشگاه در برخی ولایات افغانستان

دومین محموله اف-16‌ به اوکراین رسید

استیون والت: ترامپ به اندازه مردم آمریکا از طبقه نخبه نفرت دارد/ او مدام به متحدان اروپایی حمله خواهد کرد/ حمله هوایی آمریکا به تاسیسات اتمی ایران در دوره ترامپ غیرقابل تصور نیست!

سعید جلیلی: چرا باید دنبال توافق جدید با آمریکا باشیم؟/ تنش زدایی به چه قیمتی است؟

گزند حوادث منطقه، چقدر ایران را می‌گزد؟

بنیادگرای جدید

هشدار یک منبع نظامی سوری نسبت به جنگ رسانه‌ای تروریست‌ها

واکنش سوریه به شایعه خروج بشار اسد از دمشق

دومین محموله جنگنده‌های اف 16 به اوکراین رسید

درخواست 2 هزار نظامی ارتش سوریه برای ورود به مرز عراق

اردوغان: دمشق معنای دست دوستی ترکیه را درک نکرد و نفهمید

فهرست جدید خودروهای وارداتی اعلام شد

تحلیل اکوایران از علت رونق پیش‌فروش املاک

افزایش حداقل 200 همتی سرمایه دولت در بانک‌های دولتی در سال 1404

تکلیف مجلس به دولت برای انتشار فهرست ابربدهکاران سال 1403

موضع گیری هادی العامری درباره تحولات سوریه

دیدار عراقچی با این مقام قطری

رشد 23 درصدی تراز علمی و ارتقای 14 درصدی رتبه های برتر آزمون سراسری داوطلبان شاهد و ایثارگر

فهرست جدید خودروهای وارداتی اعلام شد + قیمت

گاریدو مدافع پرسپولیس را تنبیه کرد

مخالفان مسلح اسد به 10 کیلومتری دمشق رسیدند

با جنگنده میتسوبیشی F-2 آشنا شوید/ معرفی جنگنده ای بهتر از F-16

دارابی: «شکوه ایران باستان» دورنمایی از هنر پارس است

مردم افغانستان به دنبال ذغال و چوب + فیلم

نکته مهم پنهان در ساخت بمب‌ اتم فاش شد

ملانیا ترامپ: دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ بسیار متفاوت خواهد بود

افزایش تعداد دکل‌های نفت و گاز آمریکا

نماینده رهبر انقلاب در شورای عالی امنیت ملی: چرا باید دنبال توافق جدید با آمریکا باشیم؟

پذیرش لوایح FATF راه‌حلی ناکافی برای خروج از لیست سیاه

وزیر خارجه قطر: اخراج حماس از دوحه صحت ندارد

پارلمان کره جنوبی لایحه تحقیقات درباره همسر رئیس‌جمهور این کشور را رد کرد

مسعود نیلی: صندلی‌های بازار کار به اندازه زنان تحصیلکرده نشد

معاون وزیر کار: بیش از 50 درصد مهارت‌دیدگان جذب بازار می‌شوند

نکاتی درباره شناخت گره های کور در سوریه…

ضرورت ایجاد کنسولگری عراق در ایلام

وزیر خارجه عراق: خواهان حفظ ثبات و امنیت سوریه هستیم

الموسوی: بخشی از اجرای طرح غرب بر عهده اردوغان است

بمباران پست برق انجیرک اراک + فیلم

اولویت تهران در پرونده سوریه؛ حفظ جایگاه بازیگری ایران

الجزیره مدعی شد: حرکت مخالفان به سمت دمشق/نیروهای ارتش سوریه از البوکمال خارج شده و خود و تجهیزاتشان را تسلیم ارتش عراق کردند

ارجاع موضوع سازوکار تسهیلات مالی خارجی به کمیسیون تلفیق

استاندار گلستان: برای رفع مشکلات مردم باید جهادی کار کرد

دغدغه‌های بخش خصوصی استان یزد در سطح ملی پیگیری می‌شود

پنج گام عملیاتی برای اصلاحات اقتصادی

مشخصات شیان جی‌اچ 7؛ بمب افکن قدرتمند چین