ایرانیان جهان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سامانه اینترنتی شبکه “ایران اینترنشنال” هک شد و همزمان بیش از 450 فعال رسانهای و فرهنگی خواستار تحریم این رسانه جنگطلب شدند
بازار ![]()
در جنگ اخیر 12 روزه اسرائیل علیه ایران، پوشش اخبار توسط شبکه تلویزیونی «ایران اینترنشنال» واکنشهای تندی برانگیخت. این شبکه با گزارشهای یکجانبه و تحریکآمیز عملاً نقش تریبون تبلیغات جنگی دشمن را بازی کرد. براساس بیانیه بیش از 450 فعال رسانهای و سیاسی داخل و خارج کشور، «ایران اینترنشنال» در این بازه زمانی «آشکارا، ثابتقدم و تمامقد در جبهه رسانهای دشمنان ایرانزمین ایستاد و به تریبون تبلیغات جنگی اسرائیل- آمریکا علیه ایران بدل شد». در گزارشهای این شبکه از حملات دشمن، «زبان خبری تحریکآمیز و آمیخته به دروغ، کژاطلاعات، خبرسازی و بزرگنمایی به سود دشمن» برجسته بود؛ چنانکه فعالان رسانهای ایرانی معتقدند، هدف آن «نه اطلاعرسانی بیطرفانه و حرفهای که تشدید فضای روانی و تضعیف روحیه ملی در ایران» بوده است.
همین مواضع منجر شد تا روزنامهنگاران و کنشگران مستقل داخل و خارج کشور اقدام به انتشار بیانیهای 450 نفری کنند و حمایت از این رسانه را «خیانت به وطن» بخوانند. در این بیانیه از تمامی روزنامهنگاران و تحلیلگران ایراندوست خواسته شد، همکاری خود را با «ایران اینترنشنال»- حتی در حد مصاحبه یا یادداشت- را قطع کنند و هشدار داده شد: «اگر رسانهای به جای خبررسانی مسئولانه و حرفهای تفرقه بیندازد، نفرت بپراکند و توجیهگر ویرانگری ایران شود، همکاری با آن همانا پشت کردن به وطن کهن ما ایران است». فعالان امضاکننده، «ایران اینترنشنال» را رسانهای معرفی کردهاند که «چندین سال در جهتدهی اخبار، تحریف واقعیت و اعطای تریبون به گروههایی با سابقه تروریستی، نقش داشته و به اتاق جنگ روانی و عملیات شناختی دشمنان ایران بدل شده است». در این بیانیه آمده که؛ «ایران اینترنشنال که سابقهای چندساله در جهتدهی اخبار، تحریف واقعیت و اعطای تریبون به گروههایی با سابقهی تروریستی دارد به اتاق جنگ روانی و عملیات شناختی دشمنان ایران بدل شده است. فراموش نکردهایم که در جریان حمله تروریستی اهواز، این شبکه به صورت زنده با یکی از اعضای گروه الاحوازیه، که مسئولیت حمله تروریستی را به عهده گرفته بود، مصاحبه کرد؛ اقدامی که واکنش منفی افکار عمومی ایرانی و حتی بررسی حقوقی آفکام را به دنبال داشت. در جریان تجاوز نظامی اسرائیل علیه ایران نیز موارد متعددی از ترویج خشونت در این شبکه پخش شد که قابلیت تعقیب حقوقی دارد».
آنها تاکید میکنند که؛ «گردش به راست افراطی در این رسانه بهتدریج آشکار شد و گرچه گفته میشد برخی کشورهای عربی تأمین مالی آن را برعهده دارند امروزه تمامقد در خدمت اهداف تبلیغاتی اسرائیل قرار گرفته است. معلوم نبودن منابع مالی این شبکه و ایجاد ابهام عمدی در این باب از طرف مدیران «ایران اینترنشنال» این شبکه را به رسانهای غیرشفاف بدل کرده که تنها ایرانستیزی آن شفاف است».
طی جنگ مردم طی فراخوانی با هشتگهایی مانند # نه\_به\_ ایراناینترنشنال در شبکههای اجتماعی به مقابله جدی با این رسانه پرداختند. چهرههای شناختهشده هنر، سینما و ورزش نیز در حمایت از این کمپین اعلام کردند که شبکههای داخل کشور را جایگزین اخبار اینترنشنال خواهند کرد. بسیاری «ایران اینترنشنال» را «رسانه وطنفروش» خواندند و تأکید کردند، دریافت اخبار از منابع داخلی و رسمی اعتماد بیشتر دارد.
هک تلگرام ایران اینترنشنالیها
موازی با این واکنشها دیروز گروه هکری «حنظله» اعلام کرد، سیستمهای «ایران اینترنشنال» را به طور کامل هک کرده است. تسنیم گزارش داد که هکرها شبکه را «بهطور کامل هک شده و تمام سامانهها، سرورها و زیرساختهای ارتباطی آن از کار افتاده و اطلاعات داخلی آن استخراج شده است». بر اساس این گزارش، اطلاعات استخراج شده شامل مکاتبات محرمانه، دادههای شخصی کارکنان، سوابق مالی و ارتباطات با نهادهای خارجی بود؛ افزون بر آن، گروه هکری مدعی شد «تمامی پیامهایی را که برای اینترنشنال ارسال شده است در دست داریم و 71 هزار نفر که به آن محتوا ارسال کرده بودند، شناسایی شدند». در تعقیب این نفوذ سایبری، خبرگزاری مهر با اشاره به انتشار بخشی از اسناد گفت: «کانال پیامرسان اصلی این رسانه که برای تماس با خبرچینها، جاسوسها، خائنان و عوامل بیگانه استفاده میشد، اکنون بهطور کامل در اختیار ماست». پرونده هویتی کامل بیش از 71 هزار نفر که با این شبکه تماس گرفتهاند، آماده است و «بخشهایی منتخب از آن بهزودی منتشر خواهد شد». افزون بر این، تحلیلگران دولتی میگویند، اطلاعات افشا شده این فرضیه را تأیید میکند که ایراناینترنشنال یک شبکه رسانهای جاسوسی است؛ مهر خبر داد، تحلیلها «به روشنی نشان میدهد که یک شبکه جاسوسی و نفوذ رسانهای با هدایت موساد تحت پوشش دروغین «روزنامهنگاری مستقل» در حال فعالیت بوده است».
بعد از چند ساعت خود اینترنشنال نیز واکنش نشان داد و در بیانیهای مدعی شد، مطالب منتشر شده از حسابهای تلگرام هکشده همکارانشان مربوط به دو حمله سایبری جداگانه در تابستان 2024 و ژانویه 2025 است. شبکه ادعا کرد این حملات توسط گروهی به نام «بنیشد کیتن» یا «بچهگربه تبعیدی» صورت گرفته که با عناوینی مثل «استورم 0842» و «دون» نیز شناخته میشود. نگاهی به اسناد منتشرشده توسط گروه «حنظله» نیز حکایت از تایید تمام انتقادات به این رسانه دارد. افشای این دادهها نشان داد ایراناینترنشنال نه یک رسانه مستقل بلکه «یکی از اتاقهای عملیات جنگ ترکیبی غرب علیه جمهوری اسلامی» است. بر اساس برخی اسناد جدید این شبکه طی سالهای گذشته در جذب، هدایت و آموزش عوامل رسانهای برای عملیات اطلاعاتی نقش پررنگی داشته و از انتقال پیامهای رمزنگاری شده بین عناصر ضدایرانی تا فضاسازی رسانهای در موقعیتهای حساس را انجام داده است. این تحلیلها در کنار ادعای حنظله مبنی بر ضبط دیدارهای محرمانه با مأموران موساد در لندن، فضای جدیدی از شبهه و اتهام را پیرامون منابع مالی و فعالیت این رسانه خارجی ایجاد کرده است.
در جریان تجاوز اسرائیل به ایران، این شبکه بارها حملات نظامی دشمن را در قاب «حمله به جمهوری اسلامی» تصویر کرد و متقابلاً پاسخهای دفاعی ایران را بهعنوان «حمله ایران به اسرائیل» بازتاب داد. این وارونگی زبانی، به باور بسیاری، تلاشی برای قباحتزدایی از تجاوز نظامی دشمن و مشروعسازی آن در افکار عمومی است.
علاوه بر آن، این شبکه با انتشار اخبار جعلی و غیرمستند درباره تلفات نیروهای ایرانی و کارآمدی حملات دشمن، سعی کرد ناامیدی را در میان مردم ایران گسترش دهد. تکرار ادعاهایی مانند «شکست کامل ایران» یا «رهگیری 90 درصد موشکها توسط گنبد آهنین» از نمونههای واضح عملیات روانی بود که بعدها توسط منابع مستقل و تصاویر ماهوارهای تکذیب شد. این شبکه نهتنها به بازتاب یکسویه روایت اسرائیل پرداخت بلکه با میزبانی بدون چالش از بنیامین نتانیاهو و تکرار ادعاهای او درباره «تهدید هستهای ایران» عملاً در خط تبلیغاتی تلآویو قرار گرفت. این شبکه در گفتوگوها و میزگردهای خود نیز به تحلیلگرانی تریبون داد که از مداخله نظامی علیه ایران حمایت کردند و راهکارهایی چون بمباران تأسیسات هستهای را تجویز نمودند. استفاده مستمر از چهرههایی با پیشینه مشکوک از جمله افرادی مرتبط با سرویسهای اطلاعاتی یا گروههای ضدایرانی، یکی دیگر از مصادیق جهتگیری آشکار این شبکه در جریان عملیات روانی علیه ایران بود.
بیانیه بیش از 450 فعال رسانهای و اجتماعی یک نقطه عطف در مسیر نگاه به رسانههای فارسیزبان خارج از کشور است. همزمان با تشدید جنگ شناختی علیه ایران، افکار عمومی خواهان بازتعریف معیارهای رسانه مستقل، شفاف و حرفهای شده است. «ایراناینترنشنال» امروز در برابر پرسشی حیاتی قرار گرفته: آیا میخواهد ابزاری در جنگ روانی دشمن باقی بماند یا قدمی در مسیر بازسازی اعتماد مخاطبان بردارد؟