ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مصاحبه رئیسجمهور با تاکر کارلسون به دستمایه جدید منتقدان دولت بدل شده است. این انتقادها در شرایطی مطرح میشود که طی روزهای گذشته سیاسیون بر انسجام ملی و پرهیز از اختلافات داخلی بهعنوان یکی از محوریترین مسائل در فضای پساجنگ تاکید میکردند. با این حال تنها ساعتی پس از انتشار مصاحبه مسعود پزشکیان برخی جریانها کارزار انتقاد از شخص رئیسجمهور را به راه انداختند و مواضع دیپلماتیک او را به نقد کشیدند.
با گذشت دو هفته از جنگ 12روزه علیه ایران، منتقدان دولت چهاردهم دستورکار خود را از «انسجام ملی» به سمت «تخریب رئیسجمهور» تغییر دادهاند. بهانه آنها مصاحبه پربازدید مسعود پزشکیان با «تاکر کارلسون» مجری مشهور آمریکایی است که روز دوشنبه در فضای پس از جنگ منتشر شد و تا لحظه تنظیم این گزارش نزدیک به 5 میلیون بازدید را در توییتر ثبت کرد. پزشکیان در این مصاحبه به دور از واکنشهای تند و اتخاذ مواضع دیپلماتیک در مورد جنگ اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی تلاش کرد بر موضع ایران به عنوان کشوری که طالب صلح است، اما از استقلال و آزادی سرزمینش دفاع میکند، پافشاری کند. او همچنین ابراز امیدواری کرد تا پس از عبور از این بحران، باز بتوان به میز مذاکره بازگشت، هر چند این موضوع را به اعتماد به روند گفتوگو مشروط کرد. با این حال به نظر میرسد مواضع دیپلماتیک رئیسجمهور چندان به مذاق جناح رادیکال کشور و برخی اصولگرایان خوش نیامده است و از همینرو علاوه بر برخی نمایندگان وابسته به این جریان در مجلس، روزنامههای این جریان و وابسته به طیف اصولگرایی نیز دیروز به انتقاد از مصاحبه پزشکیان پرداختند.
این واکنشهای تند در حالی مطرح شده است که طی روزهای گذشته سیاسیون و چهرههای سیاسی کشور بارها در سخنانشان بر ضرورت حفظ انسجام ملی در کشور در شرایط پسا جنگ تاکید کردهاند. این ضرورت حتی برگزاری مراسمهای عزاداری امسال در ایام محرم را متفاوت از سالهای گذشته کرد. با این حال به نظر میرسد نگاه به انسجام ملی و کنار گذاشتن اختلافات داخلی در شرایطی که کشور در حال حاضر با آن روبهرو است برای برخی جریانها اهمیت چندانی ندارد و موضوعی مقطعی تلقی شده است.
در همین راستا روز دوشنبه پس از انتشار مصاحبه مسعود پزشکیان با «تاکر کارلسون»، امیرحسین ثابتی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی چراغ نخستین انتقاد از رئیسجمهوری را روشن کرد و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: آقای پزشکیان؛ پاسخهای ضعیفتان به خبرنگار آمریکایی خلاف وحدت ملی و شرمآور بود. ظاهرا هنوز از مذاکرات غیرعاقلانه و غیرشرافتمندانه قبلی با آمریکا عبرت نگرفتهاید و دوست دارید باز هم فریب بخورید. او همچنین تهدید کرد: اگر دستفرمان دولت در سیاست خارجی تغییر نکند برخورد مجلس با دولت عوض خواهد شد.
در ادامه این انتقادها روز گذشته روزنامه جوان در صفحه یک خود در گزارشی از مصاحبه رئیسجمهور با خبرنگار آمریکایی با عنوان «قول ترامپ مثل امضای کری بود!» نوشت: رئیسجمهور ایران در مصاحبه با یک خبرنگار و مجری معروف آمریکایی گفت: «آمریکا قول داده بود که اسرائیل حمله نخواهد کرد»! این سخن هرچند در سرزنش مشی خیانتکارانه آمریکا است، اما در بطن و متن خود این انگاره را تقویت میکند که کسانی در ایران به «قول ترامپ» اعتماد کرده بودند، مثل اعتمادی که به «امضای کری» شد!
در ادامه این مطلب آمده است: سخنان رئیسجمهور را میتوان تا حدودی مثبت، ولی کمی بیش از مقدار لازم نرم و ملایم توصیف کرد. البته آنجا که در پاسخ به آمادگی ایران برای مذاکره گفت که «مردم» ما در بحران ناشی از ترور فرماندهان و دانشمندان خودشان همراه با زن و بچه و افراد غیرمرتبط دیگر از جمله زنان باردار و کودکان هستند و(برای هرگونه مذاکره جدید) باید از این بحران خارج شوند، حق مطلب تا حدودی ادا شد. شاید ما نباید از رئیسجمهور محترم انتظار داشته باشیم که به شیوه ما و مطلوب ما روزنامهنگاران سخن بگوید، اما معتقدیم حق واقعی مطلب در گفتوگو با یک مجری آمریکایی (هرچند این مجری تلاش میکند خود را مستقل و بیطرف نشان دهد) وقتی ادا میشود که آن سخنان برآیند خشم عمومی مردم و بیاعتمادی کامل آنان به آمریکا باشد.
بازار ![]()
این روزنامه در یادداشتی نیز با عنوان «چرا به تاکر گفته نشد آنچه باید گفته میشد؟!» نوشت: «رئیسجمهور محترم ما در تمامی پاسخها تفکیک مشخصی از ترامپ و نتانیاهو میکند! حتی وقتی میگوید «ترامپ به اندازه کافی توانایی دارد که خاورمیانه را شکوفا کند و آیندهای روشن و صلحآمیز به ارمغان بیاورد»، این تفکیک را بین ترامپ واقعی و ترامپ خیالی نیز قائل میشود! در حالی که باید مشخصا از «آمریکا» و «رژیم صهیونی» نام برده میشد و این دو «یکی» دیده میشدند و بر این یکیبودن اصرار و صدها دلیل متقن آورده میشد و از ترامپ نیز باید آنگونه که خود با افتخار خودش را به جهان معرفی میکند، یاد میشد، نه کمتر از آن!»
روزنامه کیهان نیز روز گذشته در دو مطلب به انتقاد از مصاحبه اخیر پزشکیان پرداخت. این روزنامه در گزارش یک خود با تیتر «آمریکا روی میز مذاکره بمب انداخت حاضریم به میز مذاکره برگردیم!» نوشت: «آقای پزشکیان! شما در گفتوگو با خبرنگار آمریکایی با صراحت اذعان کردید که «در جلسه ششم مذاکرات، آمریکا در حالی که ما پای میز گفتوگو بودیم، عملا روی میز بمب انداخت و دیپلماسی را نابود کرد»؛ همچنین گفتید که آمریکا وعده داده بود که «تا وقتی ما اجازه ندهیم حملهای صورت نمیگیرد» اما نهایتا حمله و تجاوز نظامی صورت گرفت. حال با این توصیف، چگونه است که در ادامه همان مصاحبه، میفرمایید: «بدون تردید آمادهایم مجددا وارد گفتوگو شویم»؟! با کدام منطق، با کشوری که رسما به خاک ما حمله و به رژیم کودککش اجازه حمله داده، فرماندهان نظامی ما را ترور کرده، دانشمندان مظلوممان را به شهادت رسانده و به مناطق مسکونی که مردم کشورمان از جمله زنان و کودکان ساکن بودند حمله کرده است، بدون هیچ شرطی وارد مذاکره میشوید؟!» در ادامه این مطلب آمده است: «نه آقای رئیسجمهور، صلح را از ترامپ و مهار نتانیاهو نباید خواست. صلح را با اقتدار و قدرت بازدارندگی تحمیل میکنند، نه با نصیحت به جلادان دیپلماتنما.»
کیهان در یادداشت روز خود با عنوان «آقای پزشکیان مشاوران خود را عوض کنید!» نیز نوشت: «جناب آقای پزشکیان! با شناختی که از جنابعالی داریم، اظهارات حضرتعالی در مصاحبه یاد شده با شخصیت حضرتعالی همخوانی ندارد و در همان حال این دیدگاه انحرافی بارها در میان برخی از مشاوران شما دیده شده است و هماکنون نیز همین دیدگاه را در روزنامهها و رسانههای تحت مدیریت آنان به وضوح میتوان دید.»
نقاط قوت مصاحبه پزشکیان
در این میان با وجود این انتقادها مصاحبه اخیر رئیسجمهور نکات قابل تاملی دارد که به نظر میرسد از سوی منتقدان نادیده گرفته شده است. به باور صاحبنظران باز گذاشتن راه دیپلماسی برای پایان بحرانی که این روزها کشور و منطقه با آن روبهروست یکی از نقاط قوت مصاحبه پزشکیان بوده است. در همین ارتباط روز گذشته مقامهای دولت به دفاع از گفتوگوی مذکور در فضای مجازی پرداختند.
در همین راستا سیدمهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور نکاتی را در مورد مصاحبه رئیسجمهور با تاکر کارلسون بیان و تاکید کرد: مهاجمین به این وحدت خواسته یا ناخواسته در زمین دشمن بازی میکنند. او در ایکس با بیان اینکه مصاحبه به صورت غیرحضوری و در شرایطی انجام شد که ملاحظات امنیتی ویژهای حاکم بود نوشت: طبیعی است فرم و قاب تصویر از حالت مطلوب و ایدهآل برخوردار نبود، گرچه آنچه منتشر شد هم نسخه اینترنتی مجری با قاب بستهتر و متفاوت از نسخه اصلی است. نسخه باکیفیت بسیار بهتری با ترجمه دقیقتر برای کارلسون ارسال شده بود که استفاده نشده است. وی افزود: فردی که واسطه انجام مصاحبه بود صرفا نقش هماهنگی زمانی با تاکر کارلسون را داشت. با لحاظ ملاحظات اخلاقی از فرآیند مصاحبه کنار گذاشته نشد، گرچه با عدم رعایت اصول حرفهای مانند ادعای مالکیت کار و انتشار نسخه فیلم بدون هماهنگی از رعایت این ملاحظه پشیمان شدیم. طباطبایی افزود: مخاطب این مصاحبه جامعه آمریکایی پایگاه رأی ترامپ بود، طبیعی است در عین پایبندی به اصول کلی صلحطلبی در عین ایستادگی که رکن اصلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است، ادبیات گفتوگو باید با مخاطب سازگار باشد.
او همچنین نوشت: اکانت توییتری رژیم صهیونیستی پیام اصلی مصاحبه را شناسایی کرد و نتوانست خشم خود را مهار کند. برخی دوستان داخلی چرا چنین برافروخته و خشمگین شدهاند؟ نمیدانم. وی تاکید کرد: محور وحدت امروز همه ما ایران و پاسداری از آن است. برای دفاع از این آرمان بزرگ و مقدس، یکپارچه و متحد، تابع و پیرو رهبر فرزانه و عزیز انقلاب اسلامی بمانیم.
به گزارش «ایسنا»، محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: در بحبوحه روایتسازی ایرانستیزان در افکار عمومی جهانیان، رئیسجمهور پزشکیان در مصاحبه با تاکر کارلسون هم پیام صلح فرستاد و هم خطوط قرمز ملت را با صراحت ترسیم کرد؛ بینیاز از کمک خارجی، آماده دفاع شجاعانه از ایران هستیم. گفتوگویی هوشمندانه، در زمان درست، با مخاطبشناسی دقیق. امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا نیز در شبکه ایکس اینگونه مصاحبه پزشکیان و کارلسون را تحلیل کرد: «مسعود پزشکیان در گفتوگو با تاکر کارلسون همانی را گفت که باید برای جامعه آمریکا میگفت، به ویژه برای حامیان جنبش MAGA تلاش برای تغییر نگرش مردم آمریکا نسبت به ایران یک ضرورت است، ضرورتی که به آن کمتر اندیشیده شده و کمتر به آن عمل شده است.»